Bardzo lubię schab, ale najbardziej bliski memu sercu jest w różnych sosach. Mięso duszone jest wtedy miękkie i rozpływa się w ustach. Zdecydowanie to moja ulubiona jego postać. Bardzo sprawdza się w wersji z różnego rodzaju kaszami i surówkami. Mój dzisiejszy niedzielny obiad. Składniki: kg schabu bez kości 200ml śmietany 12% 300ml bulionu pieprz, sól 10dag pomidorów(...)minut. W tym czasie kroję w drobną kostkę pomidory i ścieram na tarce papryczkę chilli. Dodaję do bulionu. Do miski wlewam śmietanę i delikatnie solę. Dolewam do sosu i duszę kolejne 5-10 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podaję z kaszą na ciepło. Pycha
ChilliJemyBardzo lubię tradycyjne spaghetti bolognese, ale czasem dobrze jest troche urozmaicić stare przepisy. Dzisiaj makaron spaghetti podano na talerzu z sosem pomidorowym, grillowanym kurczakiem i żółtym serem. Szybkie w zrobieniu, sycące i bardzo aromatyczne. Polecam :) Składniki: 50dag makaronu spaghetti puszka pomidorów krojonych bez skórki garść świeżej bazylii natka pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 20dag sera żółtego duża pierś(...)przelewamy do niedużego rondelka. Gotujemy ok 15 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i liście bazylii. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oraz papryką. Obieramy czosnek i wyciskamy przez praskę do sosu. Po ok 5 minutach odstawiamy do lekkiego przestudzenia i blendujemy na gładką masę. Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy lekko solą, pieprzem oraz papryką i grillujemy z każdej strony. Ser żółty
ChilliJemysmakują również. Jeżeli lubicie delikatne mięso ryby, nie smażone na oleju a w papirusie to z pewnością ta propozycja Wam posmakuje. Przełamaniem smaku jest dość intensywny w smaku sos podawany na zimno i zapiekane pod beszamelem brokuły i kalafior. Polecam :) Składniki: Duży płat pstrąga tęczowego łososiowego pół brokuła pół kalafiora 0,5l mleka łyżka masła łyżka maki pszennej łyżeczka gałki(...)rozpuszamy nie doprowadzając do wrzenia. Dodajemy mąkę i mieszamy dokładnie z masłem drewniana łyżką. Powoli małymi partiami dolewamy mleko cały czas mieszając, aby nie powstawały grudki. Pod koniec, gdy sos nam zgęstnieje dodajemy gałkę muszkatałową, sól i pieprz do smaku. Odstawiamy na ok 5 minut i zalewamy warzywa. Wstawiamy naczynie żaroodporne do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni
ChilliJemywykorzystać kaszę pszenną, którą zazwyczaj podaję w sałatkach lub po prostu do mięsa przy okazji obiadu. Jako składnik placków sprawdziła się idealnie. Wyszły lekkie z delikatna nutką bananową, oblane sosem truskawkowym na bazie jogurtu greckiego. Spróbujcie sami Kochani :) Składniki: 2 banany 100g kaszy pszennej w woreczku ( ja użyłam Lubella ) 100ml jogurtu greckiego 2 jajka (temperatura pokojowa) 3 łyżki mąki(...)pszennej cukier waniliowy 2 łyżki cukru Sos: 25dag truskawek 3 łyżki jogurtu greckiego łyżka cukru pudru Przygotowanie: Przygotowanie placków zaczynamy od ugotowania w lekko osolonej wodzie kaszy pszennej według wytycznych na opakowaniu. Robimy to przed rozpoczęciem miksowania, aby kasza mogła spokojnie przestygnąć. Jajka razem z cukrem i cukrem waniliowym miksujemy na puszystą masę w misce. Do masy
ChilliJemypieprz, sól, łyżka stołowa vegety łyżka ostrej musztardy (u mnie idealnie sprawdziła się przyprawa do skrzydełek ognistych kamisa, polecam!) 3 ząbki czosnku, majonez, jogurt typu bałkańskiego, sól, koperek - na sos czosnkowy (opcjonalnie ogórek wężowy starty na dużych oczkach, wymieszany z sosem wyżej > cacyki ;) ) Cebule, natkę i czosnek drobno siekamy ( w przypadku tego ostatniego można przecisnąć przez praskę). Przerzucamy(...)patyki, by łatwiej było mi przewracać je na grillu, jednak nie jest to konieczne. Pieczemy/smażymy na patelni do zrumienienia, by w środku były soczyste, ale nie surowe. Na sos czosnek lepiej sprasować, będzie gładszy. Przeciśnięty mieszamy z trzema łyżkami majonezu, trzema jogurtu oraz szczyptą soli i posiekanym koperkiem. Polewamy nim gorące kotleciki i zjadamy ze smakiem! Po tym daniu
Kuchenna Kontrrewolucyachorwackie Ćevapčići , co dziwić nikogo nie powinno. ;) dla trzech osób: pół kilo mieszanego mięsa mielonego 4 ząbki czosnku duża cebula łyżeczka ostrej papryki w proszku 2 łyżki ciemnego sosu sojowego garść tarkowanego, słonego sera, najlepiej wędzonego (u mnie resztki oscypka ;) ) só, pieprz olej do smażenia Mięso rozdrabniamy ręką i dorzucamy do niego drobno posiekane - cebulę oraz czosnek i tarowany(...)Wsypujemy paprykę, odrobinę soli i sos sojowy, po czym dokładnie wyrabiamy mięso ręką przez kilka minut. Masę odstawiamy do lodówki na godzinę. Gdy przejdzie przyprawami, kładziemy ją na talerz i rozpłaszczamy na grubość około 2 centymetrów, po czym przekładamy na rozgrzany na patelni tłuszcz. Smażymy kilka minut. Gdy jedna ze stron już się zrumieni, przekładamy kotlet na talerz lub pokrywkę
Kuchenna Kontrrewolucyadodajemy mąkę. Można również dodać jedno jajko, ja jednak z tego zrezygnowałam. Smażmy je na rumiano. Z tej ilości ciasta wychodzą dwa niezbyt duże placki. Po ukończeniu duszenia mięsa, sos należy zagęścić. Do tego potrzebujemy podprażonej na maśle mąki zaciągniętej mięsno-paprykowym sosem. Powinien być dość dobrze zagęszczony, jeśli więc płynu jest sporo, próbujemy z zasmażką do skutku. Przed podaniem(...)talerzu układamy placek, w który wlewamy całkiem dużą ilość sosu, po czym "zamykamy go" i ewentualnie polewamy ostrym keczupem/śmietaną. Żółte pomidory.. moje ulubione
Kuchenna KontrrewolucyaKolejne danie, które w innym miejscu , niż dom nigdy jeszcze mi nie smakowało. Najlepsze i jedyne, to te duszone w sosie pomidorowym na mięsnym bulionie. Zrobiłam dziś pół ogromnego gara i... właściwie już zniknęły. ;_; 1 główka białej kapusty 0,5kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 200g ugotowanego białego ryżu 1,5 litra bulionu mięsnego 1 ząbek czosnku 2 nieduże(...)przyprawą warzywną oraz sporą ilością pieprzu. Na każdy liść kapusty układamy sporą ilość farszu i zawijamy je na kształt koperty. Układamy je ścisło w garnku, by gdy zostaną zalane sosem, nie zaczęły się rozpadać. Na wierzch układamy kilka pozostałych liści kapusty. Cebule kroimy w kosteczkę i szklimy na maśle. Zasmażamy z nią koncentrat i łączymy z mięsnym bulionem. Gotowym sosem
Kuchenna Kontrrewolucyażywo sos jest bardziej różowy, choć na zdjęciu niestety bliżej mu do brązu. ;) Ozory, szczególnie wołowe, to źródło bardzo dużej ilości sodu oraz oczywiście białka. Ten rodzaj mięsa wciąż wiele osób omija z daleka, ja jednak za wszelkiej maści podrobami wręcz przepadam. Dobrze przyrządzone i ładnie podane są gratką dla mięsnych smakoszy. 1 ozór wołowy (ok. 1kg) 3 marchewki(...)powrotem do garnka. Na maśle podprażamy mąkę, do momentu, aż nabierze lekko brązowego koloru. Wlewamy do niej szklankę wywaru z ozora i dobrze mieszamy, by nie powstały grudki. Do sosu dolewamy wino oraz dorzucamy niezbyt drobno posiekane orzechy. Jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy solą oraz pieprzem. Na patelni przez kilka minut utrzymujemy jeszcze niezbyt wysoką temperaturę. Ozór kroimy w niezbyt grube
Kuchenna Kontrrewolucyaczasie zwiększamy temperaturę pod patelnią, a do cebuli i oleju dokładamy koncentrat pomidorowy. Całość przesmażamy przez kilka minut dobrze mieszając, by koncentrat połączył się z olejem i cebulą.. Sos pomidorowy układamy cienką warstwą w pojemniku. Na niego układamy pokrojone w dzwonka śledzie, na nie zaś znowu warstwę sosu. W ten sposób postępujemy do wyczerpania sosu i ryby. Jak poprzednio
Kuchenna Kontrrewolucyagóry niezbyt ścisło. Przekładamy je do foremki lub naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upływie tego czasu, z wierzchu pieczeni zdejmujemy folię, do sosu wrzucamy pokrojoną w cienkie plasterki marchew oraz pozostałe morele i cząstki pomarańczy. Mięso zalewamy sokiem, w którym moczyły się morele i bez przykrycia dopiekamy jeszcze około pół godziny(...)czasie należy pieczeń dość często polewać wytworzonym sosem. Po upieczeniu zdejmujemy sznurek, roladę kroimy na plasterki grubości ok. 1cm. Podajemy na liściach sałaty, jako przekąskę lub polane sosem z marchewkami i morelami, jako danie główne. Szynka w tej postaci jest pyszna, aromatyczna i krucha. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego zawsze, kiedy przygotowuję mięsną pieczeń, właśnie
Kuchenna Kontrrewolucyapotrzeby. Trzymanie go w słoiku, czy plastikowej butelce jest nieestetyczne, a nie każdy z nas ma odpowiedni na oliwę pojemnik. Ja używam do niego więc dobrze oczyszczonej butelki po sosie sojowym TAO TAO. Po pierwsze - ma ona odpowiednią pojemność, zakrętkę, która daje pewność szczelności i korek niekapek. Jak do tej pory zrobiłam dwa takie smakowe oleje - jeden z tymiankiem, drugi(...)czosnkiem. Po około dwóch tygodniach nabierają już odpowiedniego aromatu. :) Tymiankowego używam do sałatek, a czosnkowego do sosu i ciasta na pizzę. Muszę przyznać, że jest to dość ciekawy pomysł, ale przepłacać naprawdę nie warto. Po pierwsze kupując w sklepie olej smakowy również nie nabywamy dużej butelki, a a większości przypadków 330ml. Taka pojemność kosztuje zwykle w granicach
Kuchenna KontrrewolucyaKassler z kiszona kapusta pieczony w rekawie autorka: Gotuj zdrowo!kolorowo! | blog: Gotuj zdrowo!kolorowo! Amerykańskie żeberka (NAJLEPSZE!) autorka: gotuj się | blog: gotuj się do gotowania Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym autorka: Natka gotuje | blog: Natka gotuje Schab pieczony z jabłkami autorka: Natka gotuje | blog: Natka gotuje Tagine z wieprzowiną i ciecierzycą autorka: Shabbyeat | blog: ShabbyEat Pieczeń wieprzowa w sosie(...)Schab pieczony z orzechami autorka: Zdrowa Kuchnia | blog: Zdrowa Kuchnia Kurczak nadziewany po algiersku autorka: stolikwkropki | blog: Stolik w kropki - dietetyczny blog kulinarny Schab pieczony w ziołach podawany z sosem autorka: Anira | blog: Anirkowe potyczki Aromatyczna pieczeń z łopatki autorka: przepisybetty | blog: kulinarneprzepisybetty Tikka chicken skewers | Kurczak tikka na patyku autorka: LukierCynamonowy | blog: Lukier Cynamonowy Indyk z miodem i cytryną
Kuchenna Kontrrewolucyaakurat ten makaron ugotował się szybko, był sprężysty i po prostu smaczny. Nie wiem, czy to kwestia mojego zielonego quasipesto, czy rzeczy innej, ale z całości jestem zadowolona. A sos nazwałam quasipesto, bo nie ma w nim żadnych ziaren. Jest za to gęsty jogurt naturalny, który nawiązuje do kuchni bałkańskiej, w której to występuje chyba w prawie każdym daniu(...)oliwek. Zioła miksujemy na średnich obrotach, dolewając w trakcie resztę oliwy oraz sok z cytryny. Miksujemy wszystko do momentu, aż masa będzie dość gładka i jednolita. Następnie przelewamy sos do szklanki i przyprawiamy, acz niezbyt mocno, solą morską. Dobrze mieszamy. Łączymy zieloną pastę z jogurtem bałkańskim, najlepiej przy pomocy trzepaczki. Suszone pomidory kroimy w małą kostkę. Makaron gotujemy do momentu
Kuchenna KontrrewolucyaPodniebienne Pieszczoty Grillowana karkówka w coli autorka: Bernadetta | blog: Prawo do gotowania z pasją Kacza pierś Ewy Wachowicz autorka: Bernadetta | blog: Prawo do gotowania z pasją Polędwiczka z wiśniowym sosem autorka: Myszka | blog: Myszka gotuje Karkówka z grilla marynowana w wódce autorka: Myszka | blog: Myszka gotuje Pieczony karczek z tymiankiem, czosnkiem i cytryną autorka: Goaa | blog: jedz i smakuj Karkówka(...)kuchenne fanaberie Soczyste żeberka w keczupie autorka: migotka28 | blog: Monia miesza i gotuje Grillowana karkówka w marynacie teriyaki autorka: migotka28 | blog: Monia miesza i gotuje Grillowana polędwiczka marynowana w sosie sojowym autorka: migotka28 | blog: Monia miesza i gotuje Żeberka w sosie z kurkami autorka: Mami | blog: Prawdziwy biszkopt Żeberka pieczone po amerykańsku autorka: miracle | blog: Mój punkt smaku Roladki wieprzowe
Kuchenna Kontrrewolucya