Przepis na ciasto zaczerpnęłam z bloga Dzikowiec od kuchni i muszę przyznać że wyszło faktycznie fantastyczne. Tuńczyk miał byc w sosie własnym, jak się okazało w lodówce znalazł się jedynie w zalewie pomidorowej, postanowiłam go użyć... był tak dobry że zawsze będę go wykorzystywac do pizzy... Ciasto 0,5 kg mąki pszennej 1 jajko(...)około 10 minutach wyrabiania, ciasto nadaje się do rozwałkowania. Ciasto układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem. Ja zrobiłam 2 okrągłe pizze, można zrobić jedną dużą kwadratową. Na ciasto nakładamy sos (przepis poniżej) oraz składniki wedle własnych upodobań, pieczemy 20 - 30 minut w temp 190 stopni. Sos pomidorowy do nasmarowania ciasta: 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu bazylia oregano
Kuchenne aromatymasła 30 ml zimnej wody 2 szczypty soli 0,5 łyżeczki cukru Farsz 3 duże pory 30 dag pieczarek 6 plastrów szynki 2 łyżki masła sól pieprz Sos 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 350 ml mleka 20 dag tartego żółtego sera 2 żółtka kucharek sól pieprz gałka muszkatołowa Przygotowanie ciasta Do miski wsypujemy mąkę, sól(...)doprawiamy do smaku solą i pieprzem, czekamy aż wyparuje woda, następnie dodajemy pory i dusimy na małym ogniu do miękkości. Farsz wykładamy na szynkę ułożoną na cieście. Przygotowanie sosu Do garnuszka wlewamy mleko zostawiając cześć (około 0,5 szkl.) na rozrobienie z mąką, do mleka wkładamy masło, przyprawy, całość zagotowujemy, do gotującego się mleka wlewamy naszą zasklepkę, powstałą
Kuchenne aromatygotowe placki tortilli 30 dag mięsa mielonego 2 cebule 1 ząbek czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka groszku kilka liści sałaty sól, pieprz olej do smażenia Sos ketchupowo - majonezowy 4 łyżki ketchupu 4 łyżki majonezu Sposób 1. Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, chwile podsmażamy, dodajemy mięso mielone, roztarty ząbek czosnku(...)sól, pieprz, całość smażymy. Kiedy mięso jest już gotowe dodajemy fasolę oraz groszek pozbawione zalewy. Podsmażamy jeszcze chwilę. 2. Przygotowujemy sos - mieszamy ketchup z majonezem. 3. Na patelce podgrzewamy placki tortilli, każdy smarujemy sosem, kładziemy liście sałaty oraz nadzienie, zawijamy i podajemy
Kuchenne aromatyduża cebula 4 łyżki przecieru pomidorowego 30 dag cienkiej parówki 20 dag żółtego sera startego na tarce słodka papryka majeranek sól pieprz dodatkowo: mąka i woda do zagęszczenia sosu Sposób Makaron penne gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju, po chwili dodajemy pokrojone w plastry pieczarki oraz parówkę. Po paru minutach dorzucamy rozgniecione(...)pomidory oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Całość zalewamy 3/4 szkl wody, dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Gotujemy 15 minut na małym ogniu. Na koniec sos zagezczamy mąką rozpuszczoną w jak najmniejszej ilości wody. Sosem polewamy makaron, całośc posypujemy startym żółtym serem
Kuchenne aromatypodanych składników na ciasto wychodzi mniej więcej 10 okrąglutkich pizzerek. Ciasto 30g drożdży 270ml letniej wody 450g mąki pszennej 3 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli Sos 4 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy zioła prowansalskie (wedle uznania) Dodatki 4 cebule 20 dag pieczarek 20 dag ulubionej wędliny 30 dag żółtego sera pieprz, oregano(...)dodatkiem cukru. Do miski wsypujemy mąkę oraz sól, dodajemy oliwę, wlewamy rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy do momentu kiedy zrobi się elastyczne, gotowe zostawiamy do podrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy sos, poprzez połączenie przecieru z oliwą i ziołami prowansalskimi. Następnie kroimy cebulę w pióra i podsmażamy na odrobinie oleju, dodajemy pokrojone w talarki pieczarki, szynkę kroimy w plastry. Ciasto podzielić
Kuchenne aromatyPyszne babeczki czekoladowe z płynnym środkiem, smakują obłędnie. Babeczki ułożone na sosie adwokatowym. Uważać przy pieczeniu babeczek, jeżeli będziemy piec za długo, środek nie będzie płynny. Podawać zaraz po przygotowaniu. Babeczki z wypływającą czekoladą Składniki: masa czekoladowa gorzka czekolada Goplana 60 % - 90 g masło - 50 g masa jajeczna jajka - 2 szt żółtka - 2 szt cukier -7 łyżek(...)czubkiem mąka - 5 łyżek szczubych dodatkowo cukier puder do posypania sos adwokat masło do formy kakao do oprószenia foremek dekoracja motylki z czekolady Sposób przygotowania: Foremki silikonowe wysmarować rozpuszczonym masłem, obsypać kakao. Do garnuszka połamać gorzką czekoladę, dodać masło, roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić. Całe jajka wybić do miski, dodać żółtka i cukier, dokładnie zmiksować. Następnie do jajek dodać ostudzoną
Kuchnia DanusiFaszerowana papryka ze szpinakiem i mięsem z indyka SKŁADNIKI: kilka papryk flexum świeży lub mrożony szpinak mięso mielone z indyka czosnek sól, pieprz, bazylia, oregano,węgierska pista, zioła prowansalskie sos pomidorowy Papryki umyć, odciąć kapelusze i wydrążyć gniazda. Mięso mielone podsmażyć na oleju, następnie dodać świeży szpinak. Doprawić do smaku solą, pikantną pastą paprykową, czosnkiem, oregano i bazylią. Sparzone pomidory(...)skóry zredukować do konsystencji gęstego sosu, doprawić solą i ziołami prowansaldzkimi. Paprykę szczelnie wypełnić farszem i umieścić w naczyniu żaroodpornym wraz z sosem pomidorowym. Zapiekać w piekarniku pod przykryciem około 20 minut, następnie zdjąć przykrywkę i zapiekać kolejne 10 minut do zarumienienia się skórki papryki. Smacznego
MarciochaKucharzyprostą sałatkę z wędzonym kurczakiem, rukolą oraz pomidorem. - liście rukoli - ze dwa pomidory - oliwa z oliwek - udko z kurczaka wędzone - przyprawy: oregano, tymianek, zioła prowansalskie, bazylia - 2 ząbki czosnku - sos sojowy Wędzone udo z kurczaka oraz pomidora kroimy na kawałki, dodajemy liście rukoli. Do szklanki wlewamy oliwę z oliwek (ok. 1/4 wysokości szklanki) dodajemy wyciśnięty czosnek oraz przyprawy: oregano, tymianek(...)zioła prowansalskie, bazylia. Gotowy sos sałatkowy dodajemy do miski z mięsem, rukolą i pomidorem. Skrapiamy sosem sojowym
upichconaDziś pierwszy raz testowałam kotlety mielone z pieczarkami i sosem sojowym japońskim zamiast soli. Smakowite i proste danie Składniki: - 500g mięsa mielonego, wieprzowego - 1 kg ziemniaków - 1 jajko - bułka tarta - sos sojowy japoński - 1 cebulka - 3 ząbki czosnku - suszony koperek - przyprawy do ziemniaków - olej - 4 duże pieczarki - pieprz mielony Kartofelki obieramy i kroimy w duże kostko-kawałki. Układamy(...)minut w temperaturze 200 stopni. W misce mieszamy pokrojone w kostkę (obrane) pieczarki, mięso mielone, pokrojoną w kostkę cebulkę, jajko. Dodajemy wyciśnięty czosnek, trzy szczypty mielonego pieprzu, 2 łyżki sosu sojowego oraz 4 łyżki bułki tartej. Lepimy kuleczki po czym obsmażamy je na rozgrzanej z olejem patelni
upichconazieloną po 1 sztuce bakłażana 2 cukinie ½ twardego jabłka 1 twardą gruszkę czerwoną cebulę 1 awokado 1 średniej wielkości granat kilka rzodkiewek pęczek szczypiorku sok z połowy cytryny Na sos: 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu sól, pieprz 1 ząbek czosnku drobno posiekany lub starty na tarce Na początek nagrzewamy piekarnik(...)ruszcie. Pozostałe składniki kroimy, dorzucamy do papryki i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby awokado, gruszka i jabłko nam nie ściemniały. Dorzucamy ciepłą cukinię z bakłażanem, mieszamy i polewamy sosem. Przygotowanie sosu jest banalnie proste – wszystkie składniki do miski i wymieszać. Dobrze jest polać lekko ciepłe warzywa i wymieszać, wtedy wchłoną lepiej smaki. Odstawiamy na pół godziny i przed podaniem posypujemy
ladykitchenmięsa wołowego 1 łyżka oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka suszonej bazylii 200 g makaronu typu 'kolanko' 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka 1 łyżeczka sosu Worcestershire (opcjonalnie) 300 g tartego sera cheddar sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania mięsa: na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy mięso i smażymy(...)odstawiamy na sitku do odsączenia. W małym garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i smażymy przez chwilę, intensywnie mieszając. Nie przerywając mieszania, dodajemy mleko. Po około 3-4 minutach sos powinien nabrać konsystencji budyniu. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy łyżeczką soli i sosem Worcester. Wrzucamy makaron, mieszamy. Dodajemy 200 g sera i ponownie mieszamy. 3. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną tłuszczu. Wykładamy mięso
My Culinary ArtNadają makom wspaniałej chrupkości :) Eksperyment uważam za bardzo udany. "Spolszczone" sushi smakuje inaczej niż tradycyjne, jednak wcale nie jest gorsze. Co ciekawe, nadal świetnie łączy się z wasabi i sosem sojowym. Polecam spróbować wszystkim miłośnikom domowego sushi :) Porcja dla dwóch osób: 1,5 szklanki kaszy jaglanej 4 łyżki octu jabłkowego 2 płaskie łyżki cukru pudru Pół łyżeczki soli 3 arkusze(...)wędzonego morszczuka Papryka czerwona Świeży ogórek Kremowy serek o smaku naturalnym Szczypiorek W wersji wegetariańskiej: 4 zielone szparagi 40 g bryndzy Świeży ogórek Szczypiorek Do podania: Sos sojowy Wasabi Do rondelka wlewamy 2,5 szklanki wody, lekko solimy, zagotowujemy. W tym czasie kaszę jaglaną wysypujemy na sitko i płuczemy zimną, a następnie gorącą wodą. Gdy woda w rondelku zaczyna
Zawsze głodna!octu balsamicznego i sok razem z pomarańczami i podgrzewałam na średnim ogniu przez około 3 minuty. PO tym czasie łyżką cedzakową wyciągnęłam cząstki pomarańczy i położyłam na talerzyk. Do sosu wrzuciłam ósemki buraka i dusiłam w sosie przez kilka minut. Na talerzu, na którym chciałam podać pieczonego buraka z pomarańczami ułożyłam trzy liście sałaty, na których poukładałam buraki, pomarańcze(...)całość polałam sosem i posypałam świeżą bazylią. To był dzień z cyklu "Każdy ma ochotę na coś innego", więc podałam buraka z wątróbkami drobiowymi i serem camembert smażonego w panierce. Wyszedł sycący talerz, który zastąpił nam danie obiadowe, w efekcie końcowym pysznie. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) A teraz napiszę Wam kilka słów o tym co nowego wokół buraka ;) Firmę Ballarini znacie
Blondynka GotujeBlueberry Corner by "jagodzianka" Przygotowuje się go szybko. W tym czasie nie należy robić nic innego, jak tylko cierpliwie mieszać przygotowywany sos, bo jak … Przeczytaj cały artykuł Post Sos holenderski (hollandaise sauce) pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerBlueberry Corner by "jagodzianka" Świetny sos do gotowanych warzyw jak kalafior czy szparagi, do zapiekanek warzywnych, makaronowych – cannelloni i mięsnych jak lazania. Robiłam … Przeczytaj cały artykuł Post Sos beszamelowy pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Corner