sosy - 72234 przepisów (strona:1533/4816)

Gołąbki Teściowej 181

boki (równolegle do nerwu), zwinąć w rulon. Układać gołąbki ściśle jeden przy drugim. Nie więcej niż dwie warstwy. 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego rozrobić z wodą, doprawić i powstałym sosem zalać dokładnie gołąbki do duszenia.  Jeśli potrzeba należy dorobić sos, tak aby każdy gołąbek był nim podlany. Wierzchnie gołąbki przykrywamy pozostałymi  niezużytymi liśćmi kapusty. Wstawiamy do piekarnika(...)około 2 h lub dusimy na niewielkim ogniu 1,5 h. Podajemy z sosem pomidorowym lub grzybowym. Smacznego! Kaloryczność 1 gołąbka to około 70-100 kcal

IzaGotuje
Ekspresowe calzone - bez wyrastania i pieczenia. Gotowe w 15 minut. 247

które często smażę na patelni. Postanowiłam nafaszerować je kilkoma składnikami, zlepić jak pierogi i usmażyć na oliwie. Ciasto z zewnątrz jest lekko chrupiące, ser przyjemnie się ciągnie, a dodatek sosu pomidorowego i świeżej bazylii nadaje im smaku autentycznego włoskiego dania.  Domowe calzone - bez wyrastania i pieczenia. Gotowe w 15 minut. przepis własny Składniki (na 4 sztuki, czyli wg mnie(...)osób): ciasto: 200 g mąki, szczypta soli, szczypta proszku do pieczenia, 2 łyżki oliwy, 100 ml ciepłej wody sos: 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, szczypta soli, szczypta cukru, 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1 kulka mozzarelli kilka listków świeżej bazylii kilka zielonych oliwek, pokrojonych na plasterki (lub inne ulubione składniki) oliwa do smażenia Przygotowanie: Do miski wsyp mąkę, sól i proszek

Chilli Czosnek i Oliwa
Barszcz ukraiński w stylu azjatyckim 223

marchewki, 1 pietruszka, 1 por, kawałek selera korzeniowego, ok. 3 szklanki poszatkowanej kapusty pekińskiej, 1 puszka pomidorów bez skóry, 2 szklanki wspięgi wężowatej, 3-5 ząbków czosnku, 2 łyżki sosu rybnego, 1 łyżeczka cukru, sól i pieprz do smaku. Do podania: 1-2 papryczki chili w plastrach, pęczek posiekanej dymki, świeże zioła (do wyboru, kolendra, koperek, pietruszka(...)gotowania krótszy. Marchew, pietruszkę, seler i shitake zalać wodą, gotować 10 minut. Dodać ziemniaki, kiszone buraki, por, kapustę pekińską, pomidory pokrojone w kostkę razem z zalewą, sos rybny i gotować kolejne 10 minut.  Zdjąć z ognia, dodać nasiona wspęgi wężowatej z zalewy, sok z kiszonych buraków, czosnek przeciśnięty przez praskę, cukier, sól i pieprz. Podać

SzczyptaSmaQ
Spaghetti Carbonara 211

wszystkim, którzy chcą spróbować czegoś nowego. :) Składniki (na 3 porcje): 300 g. boczku wędzonego (warto sprawdzić czy nie jest bardzo słony. Jeśli jest to należy odpuścić sobie późniejsze solenie sosu bo w efekcie danie będzie przesolone) 2 średnie cebule  3 ząbki czosnku 200 ml. śmietanki 30% (w zależności od tego czy będzie gęsta czy rzadka musimy dodać różną ilość(...)szklanki mleka 2 jajka ok. 300 g startego żółtego sera sól, pieprz, bazylia ser śmierdzący do starcia na wierzch lub jeśli mamy go więcej można część dodać do sosu serowego (złoty lazur, gorgonzola, parmezan, grana padano) + oczywiście ugotowany makaron wg potrzeby Na początku smażymy dość mocno boczek aby cały tłuszcz się wytopił. Zdejmujemy go z patelni łopatką i na wytopionym

Jedzeniomania
Ścięte jajko w Lemon Curd - co zrobić? 171

ostatnio niestety zdarzyło się doprowadzić do ścięcia białka. Jak to się mówi : Potrzeba matką wynalazków - dzięki temu sama odkryłam i przetestowałam bardzo prosty sposób na uratowanie takiego sosu cytrynowego. Nie chcę twierdzić, że jest to jakieś ogromne odkrycie bo pewnie większości znana i bardzo, bardzo trywialna metoda, jednak spotkałam się już z opiniami, że przy ściętym sosie lemon curd należy(...)rozpuszczenia to je rozpuszczamy) i mieszamy dokładnie. Bierzemy sitko (drobne oczka), miskę/rondel/garnek i po prostu PRZECEDZAMY przez sitko i dokładnie odciskamy. Jajka z sitka wyrzucamy i jeśli nadal sos nie jest jednolity możemy jeszcze raz przecedzić. Proste? Proste :) Jeśli ktoś szuka dobrego przepisu na Lemon Curd to poniżej zamieszczam dwa przepisy na niego: LEMON CURD Z SAMYCH ŻÓŁTEK LEMON

Jedzeniomania
Kotlety z młodą kapustą i kaszą manną w sosie koperkowym 183

Smaczne delikatne kotlety z mięsa wieprzowo-wołowego z młodą kapustą i kaszą manną. Sos koperkowy idealnie pasuje do tego wiosennego dania. Z podanych proporcji można przygotować około 14 kotlecików. Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1/2 niewielkiej główki młodej kapusty 1/2 szklanki kaszy manny 1 cebula 2 jajka 2 łyżki bułki tartej + kilka łyżek do panierowania 2 płaskie łyżki(...)koniec kotlety wyciągnąć, ubrać trochę płynu, wymieszać go z 2 łyżkami mąki i posiekanym koperkiem, a następnie wlać na patelnię i gotować jeszcze przez 2 minuty. Opcjonalnie do sosu można dodać 1-2 łyżki śmietany. Kotlety włożyć do sosu i gotowe

Trzeci talerz
Sałatka z rukoli , kurczaka i orzeszków ziemnych 178

garście papryka żółta - 1 szt papryka czerwona - 1 szt filety z kurczaka - 1 szt podwójna przyprawa kebab- gyros - 2 łyżki tłuszcz do smażenia orzeszki ziemne prażone, solone - 3 łyżki Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek  sól, pieprz 1 łyżeczkę musztardy  2 łyżki octu balsamicznego Przygotowanie: Papryki umyć, osączyć, wydrążyć gniazda naienne, pokroić w paski. Mięso umyć, osuszyć, pokroić(...)paski, wymieszać z przyprawą kebab- gyros, przesmażyć na tłuszczu. Rukolę opłukać, osączyć na sicie. Połączyć mięso z rukolą i papryką, wymieszać. Sos: Wymieszać oliwę z musztardą i octem balsamicznym, doprawić solą i pieprzem. Sałatkę polać sosem, posypać orzeszkami ziemnymi. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js

Kuchnia Danusi
Świderki z sosem z awokado i serka naturalnego 188

początku przygody z rozszerzaniem diety, mali ludzie radzą sobie z niektórymi kształtami makaronów. W przepisie użyłam makaronu świderki, który da się łatwo uchwycić i zbiera dużo sosu, który dziecko z nich chętnie wysysa :) Oskar - 7 miesiąc. Potrzebujemy: garść makaronu świderki 2 łyżki puree z awokado łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki serka naturalnego, ja użyłam Bielucha Makaron gotujemy według zaleceń(...)producenta. Z reszty składników robimy sos, po prostu je ze sobą mieszając. Gorący makaron mieszamy z sosem i gotowe do jedzenia. ;) Skomentuj

MamaOskarka
Łososiowy makaron z tajską nutą 166

równie dobrze sprawdza się papryka, pieczarki, marchewka) 1 łyżeczka zgniecionego czosnku 1 łyżeczka zgniecionego imbiru 1 laska trawy cytrynowej (można ominąć) sok z połowy cytryny 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka sosu rybnego pęczek zielonej kolendry 1 łyżka oleju (u nas kokosowy) Wskazówki: Makaron ugotować wg wskazówek producenta. Warzywa kroimy w drobne kawałki. Łososia odcinamy od skóry i kroimy(...)wszystko około 2 minuty, aż zacznie unosić się aromat ziół. Dodajemy sok z cytryny i rybę. Mieszamy, aż ryba ukryta jest w warzywach, smażymy przez kolejną minutę/dwie. Dodajemy sos rybny i sojowy oraz połowę kolendry. Jak ryba jest już usmażona, dodajemy resztę kolendry i makaron (można dodać odrobinę wody, gdyby było za suche). Serwujemy jak tylko makaron stanie się

MamaOskarka
Pulled turkey podany ze świerkami z Omega-3 i buraczkami. 195

dołu, smażymy na wolnym ogniu, aż skóra uwolni swój tłuszcz.  Następnie cebulę kroimy na talarki i wrzucamy na patelnię. Cebula musi się zbrązowić, mięso również nieco, aby sos miał odpowiedni kolor. Podlewamy niewielką ilością wody, co jakiś czas ją uzupełniając. I tak.. jakieś 3 h. Pod koniec gotujemy makaron wg wskazówek producenta. Z patelni wyjmujemy udo i szarpiemy(...)całe włokna, bądź kawałki, wszystko zależy od tego jak długo wytrzymacie nad patelnią ;) Mięso dodajemy do sosu i mieszamy, aby się razem wszystko połączyło. Przygotowujemy buraczki: 2 marynowane buraczki pół cebuli 1 łyżka jogurtu greckiego szczypta pieprzu Dwa marynowane buraczki kroimy w kosteczkę, połowę cebuli również. Łączymy z jogurtem i doprawiamy pieprzem. Warto, aby sałatka miała chwilę, aby się "przegryźć

MamaOskarka
Tatar wołowy 137

zadowolić męską część domowników tatar sporadycznie pojawia się na naszym stole. Składniki: 200 g świeżej polędwicy wołowej 1 łyżeczka oliwy z oliwek świeżo zmielony pieprz sól 1/2 łyżeczki sosu sojowego lub sosu worcestershire (opcjonalnie) dodatkowo: świeże żółtko jaja kurzego 1 mała cebula 2 ogórki kiszone Przygotowanie: Wołowinę umyć, osuszyć, oczyścić i drobno pokroić (posiekać). Dodać oliwę, sos i przyprawić

Kuchcik gotuje
Wołowina zapiekana z warzywami na patelni, z zasmażanymi buraczkami i sosem koperkowym 197

też i nie będzie udziwnione :) Tak po prostu i zwyczajnie, jak lubię :) Zapraszam na pyszną wołowinę z patelni zapiekaną z warzywami. Jako dodatek zasmażane buraczki i najprostszy na świecie sos koperkowy.  Składniki: gruby plaster giczy wołowej (około 400 g), 4-6 średnich ziemniaków , około 10 cm białej części pora , pomidorki koktajlowe , kilka pieczarek , 3 średnie ząbki czosnku , odrobina oleju(...)starte buraczki. Wszystko razem połączyć dokładnie i mieszając dusić przez 1-2 minuty na niewielkim ogniu. Doprawić solą, cukrem i octem winnym. Zdjąć z ognia, dodać śmietankę i wymieszać. Sos koperkowy: 200 ml dobrej kwaśnej śmietany , pęczek koperku , sól , świeżo zmielony pieprz - do smaku. Koperek umyć i posiekać, dodać do śmietany. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka dietetyczna z szynką 289

świeża i chrupiąca Możemy komponować z nią rożne składniki. Ważne ,żeby wszystko było smaczne. A zapewniam ,że to zestawienie, które dzisiaj proponuję zaspokoi smak wielu. Bardzo istotny jest również sos, który można powiedzieć, jest sercem tego dnia. Żaden z torebki typu: grecki, czy włoski, tylko zrobiony samodzielnie na bazie różnych dodatków. Zapraszam SKŁADNIKI pół głowi sałaty lodowej 3 jajka(...)pomidory malinowe 15 dag szynki wiejskiej 1 mała cebula czerwona lub pół dużej 4 truskawki Na sos: 2 łyżki octu winnego jasnego 1 łyżeczka miodu pół łyżeczki musztardy deserowej 1 łyżka jogurtu naturalnego zioła tymianek, bazylia, oregano WYKONANIE Sałatę kroimy na większe kawałki, dodajemy pokrojona w piórka cebule, pomidory w małe ćwiartki. szynkę kroimy w paseczki.      Truskawki

W kuchennym oknie Ewy
Surówka z młodej kapusty i rzodkiewki z limonkowym winegretem 146

kotletów z kurczaka w otrębowo-migdałowej panierce. Składniki: 1 mała główka młodej, niezbyt zwartej kapusty duży pęczek rzodkiewek 1/4 łodygi pora (białej części) 2 korniszony kilka gałązek koperku Sos: 1/3 szklanki zimnej wody sok z połówki limonki kilka łyżek oleju słonecznikowego, z oliwy z oliwek lub z orzechów włoskich sól, pieprz i cukier puder do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół(...)przekroić wzdłuż na pół, a następnie w cienkie paseczki, przepłukać na sicie pod bieżącą wodą i odsączyć. Koperek i korniszony drobno posiekać. Wszystko umieścić w misce lub salaterce. Składniki sosu połączyć ze sobą. Bezpośrednio przed podaniem polać sosem i wymieszać

Czerwień i błękit
Mizeria według mirabelek 129

okrawamy wszystkie korzonki, płuczemy je i również kroimy w plasterki. Do śmietany dodajemy sok z połowy limonki (uwaga pestki) i doprawiamy solą pieprzem i niewielką ilością cukru, do otrzymania sosu, który nam smakuje. Mieszamy warzywa, pokrzywę i tulipany z sosem, zostawiając kilka płatków i listków do dekoracji. Podajemy jako dodatek do obiadu- u nas to był kurczak z sosem Tikka

les mirabelles

Proponowane wyszukiwania