sosy - 72234 przepisów (strona:1540/4816)

Sałatka z brokułem, papryką, serem fetta .....i sosem curry 269

się kojarzy. Sporo rożnych składników rozłożonych na dużym, głębszym  półmisku. Podstawą są brokuły, ale również  mamy: jajka , pomidory, paprykę, ser fetta. Sałatka bardzo dobrze smakuje polana sosem curry. SKŁADNIKI: 1 obgotowany brokuł ( nie za miękki)  1/2 papryki czerwonej  i żółtej 3-4 jajka ugotowane na twardo 3 małe pomidory 1 cebula czerwona 1 opakowanie sera fetta(...)sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2 łyżeczki curry sól pieprz do smaku opcjonalnie 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę WYKONANIE: Na dnie półmiska  układamy rozdrobniony brokuł. Następnie posypujemy skrojoną w kostkę papryką.  Na to układamy jajka pokrojone w ósemki, można jeszcze przekroić ósemki na połówki. Pomiędzy jajka układamy pomidory również pokrojone w  ósemki. Cebulę

W kuchennym oknie Ewy
Kurczak w sosie winno-musztardowym 218

Pyszny, aromatyczny kurczak w sosie winno-musztardowym z dodatkiem śmietanki. Potrawa inspirowana przepisem ze strony ' Magazyn Kuchenny '. Zamiast z kurczakiem, danie możecie przygotować ze schabem. Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 2 osób: 4 udka (bez podudzi) 3 łyżki musztardy Dijon 2 łyżki oleju 1 mała cebula, pokrojona w ósemki 3 ząbki czosnku w łupinkach 3 gałązki tymianku 100 ml białego(...)cebulę, czosnek i tymianek, wlewamy wodę, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i pod przykryciem dusimy ok. 35-40 minut. 4. Kurczaka wyławiamy, a sos zagęszczamy - zwiększamy ogień i gotujemy tak długo, aż uzyska pożądaną przez nas konsystencję. Pozostałą łyżkę musztardy mieszamy z 3 łyżkami śmietany, dodajemy kilka łyżek bulionu z duszenia i dokładnie mieszamy

My Culinary Art
Kurczak w sosie sojowym z warzywami 353

soku z cytryny 0,5 łyżeczki przyprawy chili Piątnica (kupisz tutaj) 0,5 łyżeczki przyprawy harissa 1 czerwona papryka 1/4  zielonej papryki 200 g dużych pieczarek 5 łyżek sosu sojowego ciemnego Olej do smażenia 100 g ryżu Filet z piersi kurczaka myjemy i  kroimy w kosteczkę. Marynujemy przez 20 minut  w soku z cytryny, chili, harissie(...)łyżkach sosu sojowego.  Papryki kroimy w kosteczkę, pieczarki w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy papryki i pieczarki. Podsmażamy do zmniejszenia objętości pieczarek. Dodajemy mięso z marynatą. Dolewamy jeszcze 3 łyżki sosu sojowego.  Smażymy do miękkości. Podajemy z ugotowanym ryżem

VioletoweKucharzenie
Naleśnikowe pappardelle w buraczkowo-śmietanowym sosie z prosciutto 130

Składniki: (na 2-3 porcje) Makaron naleśnikowy: 8 żółtek 1 szklanka mąki pszennej 1,5 szklanki wody łyżka białego wina szczypta soli Sos: 3 plasterki prosciutto 10-15 cieniutkich plasterków buraka czerwonego 3 plasterki szynki wiejskiej 200 ml śmietany 30 % oliwa z oliwek- ja użyłam z liściem laurowym i różanym pieprzem tymianek sól  pieprz cytrynowy pieprz cayenne duży ząbek(...)otrzymania gładkiej jednolitej masy 2. Smażyć cienkie naleśniki- ja użyłam patelni grillowej 3. Poczekać aż naleśniki ostygną 4. Kroić naleśniki na grube pasy- grubość pappardelle i układać na talerzu Sos: 1. Buraczki pokrojone w cieniutkie plasterki usmażyć na oliwie z oliwek i maśle, posypać je solą, tymiankiem oraz pieprzem cytrynowym 2. Dodać szynkę, czosnek, prosciutto i posiekaną bazylię oraz pieprz

KreatywnePiny
Brokuły z fetą i sosem czosnkowym 157

Pyszna i szybka sałatka na różnego rodzaju przyjęcia z brokułów i fety polana sosem czosnkowym i pospana prażonymi płatkami migdałów. Składniki: 1 brokuł, 1/2 sera feta, 100 g naturalnego jogurtu, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanego koperku, 1 garść płatków migdałowch. Przygotowanie:   Różyczki brokuła gotujemy ok. 10 minut w osolonej wodzie. Ser feta kroimy w kostkę i układamy(...)brokułem na półmisku. W miseczce przygotowujemy sos czosnkowy: jogurt z wyciśniętym czosnkiem i posiekanym koperkiem. Dobrze jak sos wcześniej schłodzimy i trochę się przegryzie. Polewamy nim sałatkę. Na suchej patelni prażymy płatki migdałów. Posypujemy nimi brokuły przed podaniem

Aga w kuchni
Szpinakowe tagliatelle z kurczakiem i tuńczykiem w brokułowym beszamelu 235

posypane serem… Eksplozja smaków… 400 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 200 g tagliatelle o smaku szpinakowym 100 g żółtego sera 130 g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 100 g brokuła 1 szklanka mleka 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej Szczypta gałki muszkatołowej Sól Pieprz 1 łyżka soku z cytryną Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie(...)wodzie do miękkości, odcedzamy i blendujemy. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy (robimy zasmażkę), podlewamy mlekiem (cały czas mieszając. Sos musi nam ładnie zgęstnieć. Dokładamy brokuły, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową. W naczyniu żaroodpornym układamy makaron, następnie wymieszanego kurczaka z tuńczykiem. Wszystko zalewamy beszamelowym sosem brokułowym

VioletoweKucharzenie
Makaron z sosem "śmietanowo"-pieczarkowym 220

Danie szybkie i pyszne :) Dzięki silken tofu (tofu jedwabiste) sos jest gładki i pyszny. Przygotowanie 3 porcji zajęło tylko 15 minut! Składniki: - makron (u mnie kukurydziane penne), - 10 sporych pieczarek, - 1 opakowanie silken tofu miękkiego (340 g), - 1 cebula, - 2 ząbki czosnku, - 1/2 pęczka koperku, - sól, pieprz, - 1 łyżka soku z cytryny, - olej. Wykonanie: Wstawić wodę na makron. Obrać(...)tofu miksujemy na gładko żyrafą, dodajemy do duszących się pieczarek i dalej dusimy, przyprawiając solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz sokiem z cytryny, pod koniec dodajemy posiekany koperek. Sos trzymamy na patelni do czasu aż pieczarki będą miękkie. Makaron odcedzamy, polewamy sosem i zjadamy szybko dopóki gorące :)     Smacznego

Co na wege obiad?
Wiosenne śniadanie, czyli zdrowa i lekko chrupka sałatka owocowa 200

kroimy na cienkie plastry, usuwając ewentualne pestki. Z 1/2 pomarańczy wyciskamy sok. Dodajemy go do jogurtu naturalnego wraz z brzoskwinią i za pomocą blendera miksujemy na jednolitą konsystencję sosu. Jeśli nasz sos jogurtowo-owocowy nie jest dostatecznie słodki dodajmy miód do smaku. Pozostałe owoce również obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Układamy w wybranym naczyniu. Posypujemy całość rozdrobnionymi płatkami kukurydzianymi(...)polewamy przygotowanym sosem jogurtowo-owocowym. Sałatka cieszy smakiem i kolorem ... Smacznego

Słodkie okruszki
Szybkie danie z kaszy jaglanej 231

robisz? Bo ja wtedy wrzucam do garnka jakąś kaszę (dziś oko najpierw napotkało kaszę jaglaną na półce), dorzucam dodatki, jakie się nawiną, a z szafki wyciągam słoik z sosem, który robiłam na takie okazje latem poprzedniego roku. I wychodzi danie, że palce lizać! U mnie to przypadkowe danie pewnie częściej będzie pojawiać się na stole :) Składniki (na 4 porcje(...)kaszy jaglanej 300 ml wody mały słoik (po chrzanie) sosu pomidorowego kawałek (ok. 20 cm) kiełbasy jałowcowej 4 młodziutkie listki jarmużu (u mnie fioletowy) 2 liście laurowe łyżeczka słodkiej papryki w proszku łyżka czosnku niedźwiedziego sól natka pietruszki Kaszę opłukać w kilku wodach. Zalać wodą w ilości 2 razy większej niż ilość kaszy i zagotować. Zdjąć pokrywkę, gdy kasza zacznie

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z wędzoną makrelą i dynią 169

Składniki (na jedną porcję) : kilka liści sałaty lodowej 2 łodygi selera naciowego 80 g wędzonej makreli kawałek dyni pół łyżeczki zataru marynowany imbir 2 liście pietruszki olej do smażenia Sos: 2 łyżeczki jogurtu greckiego łyżeczka musztardy sarepskiej starty ząbek czosnku (lub dwa) pieprz oliwa  1. Sałatę porwać na kawałki. 2. Seler obrać z włókien i pokroić w grubszą kostkę(...)Dodać do sałaty. 3. Pietruszkę i imbir rozdrobnić. Dodać do sałaty. 4. Makrelę oczyścić z ości. 5. Przygotować sos z wymienionych składników. Oliwy dodać tyle, by łatwo było wymieszać wszystko w zamkniętym słoiczku. 6. Dynię pokroić na plasterki o grubości ok. 2-3 mm. Dałam jej tyle, by wyłożyć dno patelni o średnicy ok. 19 cm. Smażyć z obu stron

Weekendy w domu i ogrodzie
Gnocci z kaszy manny, kalendarz imprez Rzeszów 2015 206

Pyyysze:). Do tego surówka z kiszonej kapusty i sos pieczarkowy. Przepis zmieniony z Kuchni włoskiej Penny Stevens – bez mąki kuku lepiło się niemiłosiernie do rąk i nie chciało się odkleić.  P.S. Zapraszam na mojego drugiego bloga . Składniki: 1 szklanka kaszy manny 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 jajko 2-3 łyżki startego żółtego sera sól, pieprz, kurkuma (nie za dużo(...)się do ręki. Grubo je rozwałkuj i pokrój nożem na kwadraty/prostokąty. Ułóż gnocci w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Roztop masło i przez chwilę podsmaż drobno pokrojony czosnek. Powstałym sosem polej gnocci i zapiekaj około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C. Koniecznie podaj danie z sosem, np. pieczarkowym. Semolina gnocci Delicioso:). Served with sauerkraut salad and mushroom

Qlinarnie i Qlinarnie
Makaron z kremowym sosem z wędzonego boczku i zielonego groszku wg. Jamiego Olivier'a 178

makaronu muszelki, ja, korzystając z tego, że zostałam zaopatrzona przez firmę Podravka w makarony i nie tylko, postanowiłam wykorzystać Ich makaron - kolanka Chiggeri 100% durum . Polecam! 'makaron z kremowym sosem z wędzonego boczku i zielonego groszku wg. Jamiego Olivier'a' Składniki (4-6 porcji):* - 10 plastrów wędzonego boczku lub pancetty - 300g mrożonego zielonego groszku - 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany - 150g(...)zostawiając nieco ugotowanej wody. Makaron dodać do boczku. Cytrynę przekroić na pół i dodać sok do makaronu. Kiedy całość zacznie bulgotać, zdjąć patelnię z ognia. Ważne jest to, aby sos miał kremową i gładką konsystencję. Jeżeli jest za gęsty, dodaj wody z makaronu , aby go nieco rozrzedzić. Wsypać starty parmezan i dokładnie wmieszać go w makaron . Smacznego! ____________________________ /*wpis zawiera lokowanie

CookYourself
Smażone jajka w panierce 164

Potrawa w wykonaniu mojego Męża. Zarówno jajka jak i sosy - czosnkowy i słodko-kwaśny. Powiem Wam tak - uwielbiamy te jajka. Pierwszy raz mieliśmy je na kolację ponad rok temu i dopiero niedawno wróciliśmy do tej potrawy. Pyszne. Super pomysł na postny obiad czy jako przystawka do kolacji. Polecam! 'smażone jajka' Składniki (dla 2 osób): - 4 jajka ugotowane na twardo(...)solą i pieprzem. Ugotowane jajka obtoczyć w jaku, później w bułce i znowu w jajku i bułce (tzw. podwójna paniera). Smażyć na głębokim oleju, porządnie rozgrzanym. Podawać z ulubionymi sosami - u nas czosnkowy i słodko-kwaśny. Sos słodko-kwaśny: - dżem ananasowy lub brzoskwiniowy - ketchup - curry Dżem wymieszać z ketchupem w proporcji 2:1 (czyli na 2 łyżki dżemu dodać

CookYourself
Brioszka z dżemem pomarańczowym i sosem waniliowym 135

Niebo w gębie! Delikatna brioszka z nadzieniem z dżemu pomarańczowego z kawałkami skórki pomarańczowej i delikatnym sosem waniliowym. Czego chcieć więcej? Tylko filiżanki dobrej kawy i dobrego towarzystwa. Ja swoją brioszkę upiekłam na spotkanie (poświąteczne :)) z moimi najlepszymi Przyjaciółkami, od których dostałam pewną książkę kucharską, o której kilka słów pojawi się niebawem na blogu. Ciasto jest delikatnie słodkie, ze pomarańczowo(...)gorzkawym smakiem nadzienia (gorzki smak pojawia się od skórki pomarańczowej, więc lepiej spróbować dżemu przed pieczeniem, aby wiedzieć jaką ilością nadziewać brioszki). 'brioszka z dżemem pomarańczowym i sosem waniliowym' Składniki: - 370g mąki pszennej - 50g cukru - 50g świeżych drożdży - 1 łyżeczka soli - 100ml ciepłego mleka - 3 jajka - 170g miękkiego masła - 1 słoiczek dżemu pomarańczowego (najlepiej z kawałkami skórki pomarańczowej

CookYourself
Burrito w pełnoziarnistej tortilli 138

tortilli ładnie się rozpuścił. Polecam. Najlepsze jest w tym daniu to, że wszystko może być przygotowane dużo wcześniej :) Do burrito idealnie pasuje guacamole (u nas z płatkami chilli) i sos szczypiorkowo-czosnkowy.   'burrito w pełnoziarnistej tortilli' Składniki (na 10-12 porcji): - 300g mięsa mielonego wołowego - 200g mięsa mielonego drobiowego - puszka pomidorów bez skórki - puszka czerwonej fasoli - 1 duża papryczka(...)papryczkę chilli i przyprawiamy. Smażymy, aż mięso nabierze złotego koloru.  Pomidory miksujemy z przyprawami (2 łyżeczki oregano, 1 łyżeczka bazylii, 2 ząbki czosnku i papryka -wg smaku). Pomidorowym sosem zalewamy usmażone mięso. Dodajemy pokrojoną paprykę, fasolkę z puszki i szczyptę kminku mielonego. Smażymy do miękkości. Tortille delikatnie podgrzać na patelni (żeby była elastyczna). Na środku tortilli położyć trochę sera

CookYourself

Proponowane wyszukiwania