sosy - 72234 przepisów (strona:1547/4816)

Makaron z kurkami, boczkiem i sosem śmietanowym 251

zimy móc rozkoszować się jajecznicą z kurkami. Gdy za oknem śnieg smakują jeszcze lepiej, o niebo lepiej! I to kolejna już propozycja na makaron w 15 minut - bo cały sos robi się w trakcie, gdy makaron się gotuje. Co więcej - sos może i nie wygląda super estetycznie, ale jest przepyszny! :)   Składniki: 1 średnia cebula 100 g boczku w plastrach(...)drobno pokrojony czosnek (uważając, żeby się nie przypalił, bo wtedy zrobi się gorzki), po krótkim smażeniu dodajemy śmietanę - wszystko dokładnie łączymy i doprawiamy - solą, pieprzem i ostrą papryką. Wykładamy sos na jeszcze ciepły makaron, posypujemy startym serem i... smacznego :) *Jeśli ktoś z Was będzie chciał mrozić kurki, to koniecznie je chwilę obgotujcie - w przeciwnym razie po rozmrożeniu i usmażeniu będą

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Makaron z sosem serowym 322

Kolejny przepis na szybko, na już, na "mam 15 minut i prawie pustą lodówkę"! Makaron z sosem serowym. Nie wierzę, że w Waszych lodówkach nie ma sera. U nas jet on zawsze, ale bez tego PanMąż chyba w ogóle przestał by jadać śniadania ;) Składniki: ulubiony makaron - tyle ile na 2 porcje 2 łyżki masła 1 średnia cebula 150 ml bulionu(...)podsmażamy na nim drobno pokrojoną cebulę. Jak będzie zrumieniona - zalewamy ją bulionem warzywnym i dodajemy śmietanę. Chwilę podgrzewamy na niedużym ogniu po czym dodajemy sery cały czas mieszając. Sos doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i bazylią. Tak przygotowanym sosem polewamy ugotowany makaron. Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Farfalle z pesto pietruszkowo-bazyliowm 264

Pesto alla genovese, inaczej zielony sos pochodzący z północy Włoch, klasycznie przygotowywany jest z bazylii, oliwy z oliwek, parmezanu oraz orzeszków pinii. Serwowany jest do chleba, sałat, serów, a przede wszystkim do makaronów, najczęściej penne. W dzisiejszym poście przedstawię trochę zmodyfikowane zielone pesto, z bardzo przyjemnym dla oka makaronem tzw. wstążeczkami.  Składniki: Świeża bazylia (liście z jednej doniczki, którą(...)blendera i miksuję na gładką masę. Na końcu wkładam przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, kurkumę i sól morską, ponownie miksuję. W ten sposób w kilka minut otrzymałam gotowy sos pietruszkowo-bazyliowy. Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu, przecedzony łączę z sosem , dodatkowo można posypać bazylią i serem.  Gotowe, smacznego :) Rada: Jeżeli dla kogoś pesto jest zbyt gęste wystarczy użyć

Pause Gotowanie!
Duszone pory z prażonymi orzechami laskowymi 220

porami, dodaj gałązki tymianku i masło. Gdy masło się roztopi, wlej wino, doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień. Przykryj patelnię, zostawiając mały otwór. Podgrzewaj przez 12-15 minut (sos ma delikatnie bulgotać) do czasu aż pory zmiękną, ale nie utracą kształtu. Aby sprawdzić czy pory są miękkie, wbij nóż w środek najgrubszego (ma się wbić bez oporów). Jeśli sos będzie(...)zbyt wodnisty, możesz odkryć patelnię na 5 minut przed końcem , aby namiar płynu odparował. Wyłóż pory na talerz, posyp uprażonymi orzechami laskowymi i posyp natką pietruszki. Polej sosem pozostałym z duszenia porów. Podawaj jako dodatek do mięs lub ryb. Ja podałam w towarzystwie „Soczystej dorady pieczonej pod solną skorupą ” i „ Pieczonych ziemniaczków z chilli i kurkumą

Moja Delicja
Sałatka z surowego brokuła, żurawiny i migdałów – Fresh&Healthy 385

Jedliście kiedyś surowego brokuła? Nie? Ja do czasu tej sałatki -też :) Sałatka z surowego brokuła z dodatkiem suszonej żurawiny oraz blanszowanych migdałów, polana sosem jogurtowym to fantastyczny dodatek obiadowy, szczególnie do dań ciężkich(np. takich jak Długo-pieczona pieczeń z karkówki ). Sałatka jest świeża, chrupiąca, zdrowa, lekka. Polecam spróbować. Składniki: 1 surowy brokuł 50g-100g blanszowanych migdałów posiekanych garść żurawiny(...)różyczki poodcinać łodygi, aż do samego kwiatu (te najmniejsze łodyżki też). Kwiaty brokuła podzielić na małe kawałki. Włożyć do miski. Dodać żurawinę, zblanszowane migdały oraz drobno pokrojoną szalotkę. Przygotować sos: Jogurt wlać do miseczki, dodać niepełną łyżkę octu. Dodać cukier, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Spróbować. Jeśli będzie potrzeba można dodać jeszcze trochę octu (nie więcej niż 1/2 łyżki). Sosem

Moja Delicja
Makaron z kurczakiem, brokułem i pomidorkami koktajlowymi w sosie śmietanowym 380

Wszystkim wielbicielom makaronów proponuje dzisiaj Makaron z kurczakiem, brokułem i pomidorkami koktajlowymi. Danie jest łatwe do przygotowania. Sos śmietanowy robimy przy użyciu słodkiej śmietanki 30%. W wersji dietetycznej możecie użyć śmietanki 12% lub 18%. Zwróćcie uwagę, aby na opakowaniu było napisane „śmietanka”, bo słodka jest „śmietanka” a kwaśna „śmietana” :) Jeśli chcecie, aby danie było(...)wlej śmietanę, dodaj gałkę i 1 garść natki pietruszki. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj z 3 minuty. Dodaj kurczaka, różyczki brokułu i gotuj z jeszcze 2-3 minuty (sos ma się zredukować). Dopraw solą, pieprzem. Dodaj pomidorki pokrojone w ćwiartki, drugą garść pietruszki oraz odcedzony makaron. Wymieszaj. Wyłóż na talerze. Posyp świeżo mielonym pieprzem. Od razu podawaj

Moja Delicja
Naleśniki z brzoskwiniami 190

Chrupiące naleśniki polane gorącym, pysznym sosem powstałym z przesmażenia miodu, odrobiny masła, cynamonu i goździków z brzoskwiniami, to propozycja dla tych, którzy uwielbiają dania na słodko, pomimo braku dodawania białego, niezdrowego cukru. Do tego kleks bitej śmietany lub odrobina lodów śmietankowych/waniliowych i jesteśmy w raju :) Polecam wszystkim łasuchom. Danie bez śmietany i lodów świetne dla dzieci. Składniki(...)ósemki. Na patelni rozgrzać masło z miodem i sokiem cytrynowym, cynamonem i goździkami. Wrzucić brzoskwinie. Smażyć na małym ogniu ok. 10 minut, aż brzoskwinie będą miękkie a utworzony sos zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu. W między czasie usmażyć naleśniki: Nieprzywierającą patelnię (a najlepiej specjalną patelnię do naleśników) rozgrzać, wlać odrobinę oleju i rozsmarować pędzelkiem. Gdy tłuszcz się zagrzeje wlać

Moja Delicja
Frango na púcara – Prosty kurczak jednogarnkowy po portugalsku 377

odkroić tylko niejadalne końcówki) oraz obrane i lekko zmiażdżone nożem ząbki czosnku. Wina wymieszać w misce z musztardami, olejem, solą oraz pieprzem. Dodać krojone pomidory z puszki wraz z sosem ( jeśli pomidory są w całości, to je pokroić na mniejsze kawałki ). Mieszanką zalać kurczaka. Garnek przykryć i wstawić do pieca. Piec godzinę. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiekać(...)minut, aż najgrubsze kawałki mięsa będą miękkie przy kości. Gotowe danie podawać z ugotowanymi ziemniakami, które mieszamy przed wyłożeniem na talerze z kilkoma łyżkami sosu z pieczeni oraz z chrupiącą sałatą z dresingiem słodko-ostrym . Sosem z pieczeni polewać kawałki mięsa wyłożone na talerz. ( Pamiętać należy o zdjęciu sznurka z każdej części kurczaka ) The post Frango na púcara – Prosty

Moja Delicja
Kolorowa sałatka z kurczaka, kapusty pekińskiej i kukurydzy (188 kcal) 336

Przepis na pyszną, lekką sałatkę. Doskonale sprawdza się na imprezach, czy świątecznym stole. Do sosu można dodać ze 3 łyżki majonezu, ale ja chciałam żeby było bardziej dietetycznie. Składniki na ok 4 porcje: duża pierś z kurczaka puszka kukurydzy papryka czerwona pół główki kapusty pekińskiej mały por ok 150 g oliwek zielonych sól, pieprz, przyprawa do kurczaka sos: mały kubeczek(...)kurczaka i smażymy na patelni na złoty kolor. Paprykę kroimy w paski, oliwki na pół. Ostudzoną pierś z kurczaka kroimy w paski lub kostkę. Wszystkie składniki łączymy i polewamy sosem (mieszamy ze sobą jogurt, musztardę i przyprawy). Całość mieszamy.   Całość ma: 753 kcal w tym: białko 63,2 g, tłuszcze 31,1 g, węglowodany 75,9 g, błonnik

e-PrzepisyKulinarne
Rybny przekładaniec 172

Porcje: 4 Składniki: 400 g płat łososia bez skóry, 400 g płat dorsza bez skóry, 2 limonki, 2 łyżki oleju arachidowego, 2 łyżki sezamu białego i/lub czarnego 1 łyżka sosu rybnego, 1 łyżka jasnego sosu sojowego, pieprz, do podania plastry chili i świeże zioła (u mnie rzeżucha). Przygotowanie: Ryby pokroić w cienkie paski. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia(...)posmarować olejem arachidowym. Wyłożyć ryby układając je ciasno obok siebie.  Otrzeć skórkę z jednej sparzonej limonki, dodać wyciśnięty sok z limonek, sos rybny i sojowy, pozostały olej i pieprz. Marynatą skropić ryby i odstawić na 20 minut do zamarynowania. Posypać sezamem, wstawić do gorącego piekarnika, piec ok. 15 minut w 190 stopniach. Przed podaniem posypać plastrami chili i ziołami

SzczyptaSmaQ
Żeberka pieczone w piwie z kiszoną kapustą i ziemniakami 468

użyłem: 1 kg mięsnych żeberek wieprzowych, 3 średnich cebul, 1 kg kiszonej kapusty, 750 gram ziemniaków, 500 ml jasnego piwa, 2 ząbków czosnku, 3 łyżeczek mielonego kminku, 2 łyżek sosu sojowego, 2 łyżeczek miodu, 3 łyżeczek suszonego majeranku, 2 łyżeczek suszonego cząbru, 2 łyżeczek suszonego tymianku, 3 liści laurowych, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, oliwy. Przygotowanie dania jest nad wyraz(...)polecam takie, które mają jak najwięcej mięsa i jak najmniej tłuszczu. Żeberka pokroiłem w kawałki zawierające po 2 - 3 kostki. W misce pomieszałem 2 łyżeczki mielonego kminku, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oliwy, 2 łyżeczki suszonego majeranku, 2 łyżeczki miodu i 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodałem do nich wcześniej przyprawione niewielką ilością soli i czarnego świeżo mielonego

Wyprawy kulinarne
Jajka w sosie 158

Pyszne i proste danie..jajka w sosie śmietanowym z dodatkiem zieleniny... u mnie akurat skończył się zapas mrożonego koperku, więc dałam natkę pietruszki i szczypiorek. jajka woda przyprawa do rosołu Rafex śmietana mąki pszenna koperek, szczypiorek lub natka pietruszki Jajka ugotować.Wodę z przyprawą do rosołu i zieleniną zagotować. Rozrobić mąkę z odrobiną wody i zagęścić sos . Chwilkę gotować(...)sos zgęstnieje, następnie dodać śmietanę. Doprawić w razie potrzeby do smaku solą i pieprzem. Podawać z ugotowanymi na twardo jajkami

Moje domowe kucharzenie
Polędwiczka wieprzowa w sosie żurawinowo - cebulowym. 146

czasie rozpuszczamy na małej patelni pozostałą łyżkę masła, wrzucamy cebule pokrojoną w pół piórka i podsmażamy około 3-5 minut. Dodajemy bulion, żurawinę, ocet i mieszamy. Wytworzony w pieczeniu sos z polędwiczki dodajemy do sosu żurawinowo - cebulowego i gotujemy aż zgęstnieje, około 6 minut. Przyprawiamy do smaku sola i pieprzem. Mięso kroimy na plastry, polewamy sosem. Smacznego

Symfonia smakowa
NOGI KACZE POMARAŃCZOWO SOJOWE 179

Dziś proponuję danie które możemy podać jako wykwintny obiad niedzielny ale także jako dani świąteczne. Marynata do tej kaczuszki powstała z połączenia składników które bardzo lubię. Sos sojowy używam często do dań z drobiu szczególnie kurczaków, a teraz wypróbowałam jego smak na kaczuszce. To był strzał w 10! Mięsko przepyszne!   Składniki: 4 nogi kacze 2 szklanki soku z pomarańczy(...)łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu sól,pieprz do natarcia kaczych nóg dodatkowo : 1 szklanka soku do polewania podczas pieczenia Wykonanie: Z nóg kaczych odcinamy tłuszcz po bokach. Dobrze nacieramy solą i pieprzem całe nogi. Sok mieszamyz sosem sojowym i miodem, wkładamy do marynaty nogi kacze na dobę. Po tym czasie wykładamy-na suchej patelni wytapiamy tłuszcz z kaczki, następnie

Z Majeczką w kuchni
Sałata wiosenna z zaręconym kurczakiem w czerwonym sosie 190

talerzu układamy roszponkę, kawałki pomidora, ogórka, czarne oliwki i kawałki sera pleśniowego. Ja tym razem wykorzystałam camembert. Skrapiamy oliwą z oliwek. Na sałatę układamy upieczonego kurczaka. Podajemy z pikantnym sosem pomidorowym. Jak go zrobić? Pikantny sos pomidorowy Pół puszki krojonych pomidorów wlewamy na patelnię, Solimy, pieprzymy. Dodajemy 2 ząbki czosnku. Dodajemy szczyptę pieprzu cayenne. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Taką wersję

Mój Smak na Życie

Proponowane wyszukiwania