Rogale śniadaniowe 335świątecznych słodkich wypiekach warto przygotować coś lżejszego i dać odpocząć naszemu żołądkowi. Do tego celu idealnie nadają się pyszne drożdżowe rogale śniadaniowe - świetna alternatywa dla chleba i bułek kupowanych lub przyrządzanych na śniadanie czy kolację. Rogale można posypać ulubionymi ziarnami, moje przyozdobiłam dużą ilością maku, gdyż uwielbiam pieczywo z jego dodatkiem. Rogale śniadaniowe Składniki: 450g mąki pszennej 15g drożdży
Smakołyki Bereniki
Chlebek kokosowy 297Chlebek kokosowy to lekkie, smaczne pieczywo przygotowane z ciasta drożdżowego, z delikatnie wyczuwalnym smakiem wiórków kokosowych. Przyrządzenie tego chlebka nie różni się od przygotowania zwykłego ciasta
Smakołyki Bereniki
Porządny start. Ziołowa jajecznica z pomidorkami. 265wyobrażam sobie wyjścia z domu, gdziekolwiek! (chyba, że po świeży chleb na śniadanie) bez czegoś w ustach. Nie, i już! Pierwszym posiłkiem, którym właśnie jest śniadanie - bo o nim tu mowa - pobudzamy wszystkie komórki do działania. Śniadanie – posiłek spożywany w godzinach porannych. W zależności od tradycji narodowej składa się z różnych potraw – od lekkich i prostych do bardziej sycących
W kuchni Karmel-itki
Pół na pół. O jesieni. I pizza. 208pizza. Bo któz jej nie lubi? Ten niech podniesie dwa palce. Dwa! A wiedzieliście, że potrawę w rodzaju pizzy podawali już starożytni Grecy. Były to płaskie chleby posmarowane oliwą, czosnkiem, posypane ziołami. Z Grecji (ok. 500 p.n.e.) trafiły do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy. PIZZA
W kuchni Karmel-itki
Powrót do korzeni. Wielkopolskie pyry z gzikiem. 219ilością pieprzu ziołowego i odrobiną soli. Dobra rada: Zostało mi trochę gziki po obiedzie. Przełożyłam go do miseczki. Jeśli jest przygotowany na gęsto, idealnie nadaje się jako serek do chleba. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itki
Żegnamy truskawki. Podsumowanie sezonu. 227wyczarowałam? TRUSKAWKOWY TWAROŻEK ŚNIADANIOWY. (autorstwo moje;) 250g dorodnych truskawek łyżeczka miodu 250g białego twarożku Wyszypułkowane, umyte truskawki, miód, ser zmiksowałam na gładką masę. Podałam w miseczce, jako smarowidło do chleba podczas wakacyjnego śniadania. *************************************************************** A poniżej pozostałe przepisy: Galaretka z truskawkami i bitą śmietaną. Truskawkowa niby-leguminka. Serek wiejski z miodem i truskawkami. Sernik z truskawkami. Mus truskawka
W kuchni Karmel-itki
OFDS - ciąg dalszy / 10.08.12. Jedzenie i Grzegorz Łapanowski. 275zalewie - oliwa z przyprawami i papryką. muffinki z ulicy sezamkowej ;] to jest jedna laleczka. wystarczy wywinąć sukienkę, aby ze smutnego Kopciuszka stała się piękna królewną chleb pieczony na liściu chrzanu. kołacz cynamonowy. Kiedy przybyłam na Stary Rynek w przedpołudniowych godzinach, tętniło już tam życie. Tłumy ludzi przewijały się, budki już oblegali turyści jak i miejscowi
W kuchni Karmel-itki
IV Festiwal "KOŚCIAN SMAKUJE" - 19.08.2012. 257pochodzi od Kasi. Jak i te inne niepodpisane. Następnie penne z orzechami. Kasia z W KRAINIE SMAKU , jak i ja, zachwycałyśmy się tym nietypowym i nietuzinkowym połączeniem bulionu, miąższu chleba, parmezanu i orzechów. Pewnie niedługo u Kasi się pojawi owy przepis ;] A na koniec – tiramisu, czyli sztamowy deser Włoch. Jednak czuć było w smaku, że poszli po najmniejszej linii oporu
W kuchni Karmel-itki
Piknik wielkopolskich blogerów - 1.09.2012 227m.in. pyszny tort kanapkowy, łososia, domową kiełbaskę, bagietki, ogóreczki w curry i sałatkę z tuńczykiem wraz z dresingiem. Kasia ( W KRAINIE SMAKU ) pochwaliła się pysznym ciastem Persian Love Cake, chlebem graham z pestkami dynia oraz świeżutkimi i lekkimi scones. Owe scones podałyśmy z Kasią z moimi domowymi dżemikami - truskawkowym, dyniowym, malinowym bądź wiśniowym. Dodatkowo przyniosłam pasztet cukiniowy oraz mleczne ciasteczka
W kuchni Karmel-itki
Karnawałowe przekąski. KANAPECZKI "NA RAZ". 472zrobić nawet wtedy, kiedy jesteśmy zabiegani. Zajmują chwilkę. Dziś, na początek, proponuję Wam malutkie kanapeczki, takie na raz. KANAPECZKI "NA RAZ". /autorski;/ ciemne pieczywo (u mnie żytni chleb) ser rokpol suszone śliwki naturalny serek kremowy kawałki kabanosa oliwki cebulka srebrna (np. Ole!) ogórek zielony serek ogórek zielony łosoś Miłej zabawy! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki
ŻUR WIELKANOCNY. 321bulgoczącego żurku, mieszam i zagotowuję, aby żur zaczął gęstnieć. Jajka dzielę na cząstki, wedle upodobania. Żur podaję na gorąco, z jajkiem. Świetnie pasuje do niego kromka świeżego chleba razowego. SMACZNEGO! Pozdrawiam już wielkanocnie, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki
SOSY DO JAJEK. I nie tylko... 327słoiczki o pojemności 350 ml. Sosy nadają się do mięs, wędlin i kiełbas, a także jako dodatki do warzyw, czy nawet (pasta z pomidorów suszonych) jako dodatek do chleba. SOS Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI. /autorski;/ puszka tuńczyka w sosie własnym 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu garść kaparów z zalewy Wszystkie składniki, prócz kaparów miksuję za pomocą blendera. Na końcu
W kuchni Karmel-itki
PASTA Z KURCZAKA DO KANAPEK. 298zdarzy się, że coś ulegnie zepsuciu, wyrzucam samej sobie, że w żaden sposób nie spożytkowałam wyrzucanego właśnie jedzenia. Wtedy, na drodze kombinacji, powstają różnorakie sałatki, potrawki, czy pasty do chleba. I dziś jedną z nich Wam przedstawiam. Domowe pasty smakują zdecydowanie lepiej niż kupne, wiemy, co w nich się znajduje, a przede wszyskim, dostosowujemy ich smak do własnego gustu. Poniższa
W kuchni Karmel-itki
Śniadanie u Sąsiadek. 260sobą, zasiadło wspólnie do stołu, przyniosło co nieco i poznało się ze sobą. Przyniosłam swoją sałatkę. Było ciasto, a nawet i kilka rodzajów. Wędliny, sery, konfitury, masło. Domowy chleb, rogaliki czosnkowe, ciasteczka francuskie, twarożki, warzywa. Śniadanie z prawdziwego zdarzenia. Ale przede wszystkim wspaniała atmosfera, rewelacyjni ludzie (z przewagą kobiet - był z nami jeden rodzynek) w poranek niedzielny to prawdziwy relaks
W kuchni Karmel-itki
POLSKIE KAPARY. 247zdrowotnych właściwościach nasturcji, Karmel-itka pisała przy okazji pochwalenia się śniadaniem, dokładniej chlebem z nasturcją i miętą . Tym razem Karmel-itka postanowiła wykorzystać roślinę, jej nasiona, do przyrządzenia fałszywych kaparów, takich polskich. O dziwo, smakują łudząco podobnie do prawdziwych. Jeśli nie wierzycie, przekonajcie się sami ! POLSKIE KAPARY. / źródło: Sielskie Życie 3/2013 / duże nasiona nasturcji ocet jabłkowy sól Nasiona nasturcji zbieram
W kuchni Karmel-itki