pieczarki) 20 g pora 1 duży pomidor pół czerwonej papryki pokrojonej w kostkę świeża bazylia, oregano, tymianek lub inne zioła do smaku 2 ząbki czosnku odrobina oliwy z oliwek sos: przecier pomidorowy do dekoracji świeży rozmaryn parmezan Przygotowanie: ciasto: Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10-15 minut. W misce wymieszać: mąkę, sól oraz cukier, wymieszać. Wlać(...)minut. Na blasze położyć papier do pieczenia, bądź oprószyć blachę bułką tartą. Rozwałkować ciasto- bądź rozprowadzić ręką ciasto na blasze. Formować w okrąg około 30 cm średnicy. Nakładać sos tylko na połowie ciasta. farsz: Suszone grzyby zalać odrobiną wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż zmiękną, dodać odrobinę ziół, Następnie dodać pora, i dusić jeszcze przez chwilę. Dodać
KreatywnePinyciasto: 340 g mąki 10 g drożdży świeżych 1,5 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki oliwy z oliwek 250 ml letniej wody sos: przecier pomidorowy farsz: ser wędzony 150 g ser brie 150 g ser ricotta 50 g ser mozzarella 150 g parmezan 3 łyżeczki szczypta tymianku do dekoracji: świeże listki bazylii Przygotowanie: ciasto(...)minut. Na blasze położyć papier do pieczenia, bądź oprószyć blachę bułką tartą. Rozwałkować ciasto- bądź rozprowadzić ręką ciasto na blasze. Formować w okrąg około 30 cm średnicy. Nakładać sos. Na sos nałożyć starty ser wędzony, plastry mozzarelli, plastry sera brie, ricottę, posypujemy 2 łyżeczkami parmezanu i tymiankiem. Resztę parmezanu zostawiamy do posypania już upieczonej pizzy. Piec
KreatywnePinygrubości 2 szczypty lubczyku 2 szczypty cząbru odrobinka estragonu szczypta soli suszona papryczka chili w dużych kawałkach 2 szczypty pieprz cayenne odrobina zwykłego świeżo mielonego pieprzu sos wiśniowy: szklanka mrożonych wiśni łyżka miodu z aronii 2 łyżki whisky makaron sezamowy: makaron spaghetti połamany w pół olej sezamowy parmezan płatki migdałów, około 2 garści dekoracja: 2 plastry pomarańczy garść liści świeżej(...)naciętej strony łyżeczką miodu po każdym kawałku i posypać sporymi kawałkami papryczki chili (do smaku). Obrócić jeszcze miodem ku dołu by smaki się połączyły i miód się zarumienił. Sos: Na patelni kładziemy wiśnie zalewamy whisky, dodajemy odrobinę świeżego pieprzu. Gdy wiśnie będą odmrożone ale nadal w całości zestawiamy z palnika. Grillujemy w tym samym czasie 2 plastry pomarańczy
KreatywnePinyłyżeczki octu winnego 1-1,5 łyżeczki zielonego barwnika spożywczego do dekoracji: 200 g serka mascarpone odrobina cukru pudru- pół łyżeczki 1 kiwi posiekana na drobno czekolada deserowa sos miętowo-miodowy 3-4 łyżki miodu garść świeżych liści mięty posiekanych na małe kawałeczki kilka kropli whisky czekoladowo-miętowe karmelki: kawałki czekolady listki mięty 2 łyżki cukru Przygotowanie(...)zielona-miętowa na zewnątrz, zaś w środku kolor będzie bardziej intensywny. Wymieszać mascarpone z cukrem pudrem. Na ostudzoną bezę położyć mascarpone. Dekorować plasterkami kiwi i posiekaną deserową czekoladą. Przygotować sos. Na rozgrzaną patelnię,(na małym gazie) położyć miód, dodać kilka kropli whisky i posiekaną miętę. Poczekać aż miód połączy się z alkoholem i będzie płynny. Jeszcze ciepłym sosem polewać ciasto
KreatywnePinyoliwy z oliwek 250 ml letniej wody farsz: 6 garści świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku odrobina papryki chili 10 łyżek sera ricotta sos: przecier pomidorowy łagodny do dekoracji: ziarna słonecznika świeże liście bazylii drobno posiekana papryczka chili parmezan Przygotowanie: ciasto: Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10-15 minut(...)pieczenia, bądź oprószyć blachę bułką tartą. Rozwałkować ciasto- bądź rozprowadzić ręką ciasto na blasze. Formować w okrąg około 30 cm średnicy ( bądź 2 po 15 centymetrów każdy). Nakładać sos. farsz: Szpinak umyć i położyć na patelni, dusić na odrobinie wody razem z pokrojonym w plasterki czosnkiem, solą, pieprzem i pokrojoną na drobno papryczką chili. Gdy szpinak zmięknie. Mieszamy
KreatywnePinyoliwek czarnych, 2 łyżki oliwek zielonych, 1 łyżka kapary, garść świeżej bazylii, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soku z cytryny, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sos chili do smaku, 3 łyżki ziaren słonecznika. Przygotowanie: Za pomocą blendera miksujemy kapary, oliwki, bazylię, dodajemy oliwę, sok z cytryny, 1 łyżeczkę sosu chili i ponownie miksujemy. Doprawimy pieprzem(...)patelni prażymy słonecznik, przekładamy do miseczki. Na patelni podgrzewamy tapenadę, dodajemy gorący makaron i całość mieszamy. Makaron z tapenadą podajemy z prażonym słonecznikiem. Dla wyostrzenia smaku, całość możemy polać sosem chili. Smacznego
Moniki Smakołykitermoobieg). Zawinięte w folię udka przekładamy na blachę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na mniej więcej 40 minut. Wyciągamy kurczaka z piekarnika i czekamy 10 minut, aż mięso wchłonie sos. Zdejmujemy folię z rolad. Pozostały na blaszce sos przelewamy na patelnię, podgrzewamy, dodajemy 2 łyżki koncentaratu pomidorowego i 2 łyżki śmietany 18%, energicznie mieszamy aby stał się gładki i gęsty(...)Rolady z kurczaka kroimy w plastry. Podajemy z sosem pomidorowym i risotto
Smakowity Blog KulinarnyCzasami w pośpiechu chcemy przygotować sos, który będzie dodatkiem do pizzy czy gołąbków, świetnym pomysłem jest błyskawicznie wykonany, pyszny sos pomidorowy, niezbędny dodatek do tych właśnie potraw. składniki na 2 porcje łyżeczka masła łyżeczka mąki pszennej 220 ml soku pomidorowego sól do smaku szczypta cukru odrobinę suszonej bazylii przepis Stapiamy łyżeczkę masła, wsypujemy mąkę i zasmażamy(...)rumieniąc. Zasmażkę rozprowadzamy sokiem pomidorowym. Przyprawiamy sos do smaku solą, szczyptą cukru i suszoną bazylią. warianty jeśli nie mamy soku możemy użyć koncentratu pomidorowego i trochę mleka
Smakowite DaniaKolejna odsłona dania ze szpinakiem, pyszna propozycja obiadowa. Filety z kurczaka na szpinaku polane smakowitym sosem z kolendrą, można podawać z ziemniakami lub makaronem. składniki na 4 porcje 4 filety z piersi kurczaka 50 dag mrożonego szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 i 1/2 szklanki rosołu 1 szklanka kwaśnej śmietany 5 łyżek masła 1 łyżka mąki 2 łyżki(...)patelni, zabezpieczamy przed wystygnięciem. Na patelnię wsypujemy łyżeczkę mielonej kolendry zalewamy 1 i 1/2 szklanki rosołu, dodajemy kwaśną śmietanę i gotujemy na średnim ogniu około 5 minut. Zagęszczamy sos 1 łyżką mąki zmieszaną z odrobiną zimnej wody i wywarem, całość mieszamy, chwilę gotujemy, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny . Filety z kurczaka układamy na szpinaku, polewamy odrobiną sosu
Smakowite DaniaLekko kwaskowaty jak zupa ogórkowa, błyskawiczny w wykonaniu - sos ogórkowy, idealnie nadaje się do sztuki mięsa, do potraw z ziemniakami czy ryb. W moim domu podałam go do paluszków rybnych, smakował wybornie . składniki na 2 porcje sosu 10 dag ogórków kiszonych 1 szklanka rosołu 2 łyżeczki mąki 4 łyżki śmietany sól szczypiorek do posypania przepis Ogórki kiszone ścieramy(...)dużych otworach. Rosół zagotowujemy ze startymi ogórkami . Mąkę mieszamy ze śmietaną i 2 łyżkami gorącego rosołu a następnie wlewamy na wrzący rosół, mieszając zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą. Sos posypujemy posiekanym szczypiorkiem
Smakowite Daniadzisiejszej niedzieli. Bardzo smaczne i proste danie, podane z ziemniakami i surówką stanowi syty obiad . składniki na 5 porcji 1 kg żeberek 1 łyżka masła ząbek czosnku 5 łyżek sosu sojowego szczypta płatków chili szczypta papryki słodkiej szczypta imbiru w proszku 1/2 szklanki miodu sól pieprz przepis Przyrządzamy marynatę z przeciśniętego przez praskę ząbku czosnku, sosu sojowego, miodu . Dodajemy szczyptę(...)się marynowała . Żeberka przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem i pieczemy w piekarniku w 180 st. C. około 1,5 godziny. Co jakiś czas obracamy mięso i polewamy pozostałym sosem z marynaty
Smakowite Daniaporcje 16 rurek cannelloni 40 dag mięsa mielonego ( ja użyłam indyczego) 1 marchewka 1 por ( biała część ) 2 łyżki oliwy z oliwek mielony imbir suszona kolendra 2 łyżki sosu sojowego 10 dag sera żółtego sól pieprz sos 400 g koncentratu pomidorowego 2 łyżki keczupu 1 cebula suszona kolendra(...)formie wysmarowanej tłuszczem. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do miski, dodajemy koncentrat pomidorowy i keczup , doprawiamy solą i suszona kolendrą dokładnie mieszamy . Na rurki cannelloni nakładamy tak przygotowany sos i całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C około 40 minut. Upieczone cannelloni posypujemy startym żółtym serem
Smakowite DaniaPulpety w aromatycznym sosie koperkowym są idealną propozycją na obiad. Podane z ziemniakami i surówką smakują wybornie, można je również podać z kaszą . Są proste w przygotowaniu, sycące i bardzo smaczne. składniki na 3 porcje 40 dag mięsa mielonego cebula łyżka masła jajko 4 łyżki bułki tartej szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz(...)sos 3 szklanki bulionu ( może być z kostki ) 200 g śmietany 18% 2 łyżki mąki pęczek koperku przepis Cebulę drobno siekamy i rumienimy na rozgrzanym maśle . Mięso mielone wkładamy do miski , dodajemy zrumienioną cebulkę , bułkę tartą i jajko , doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masę mięsną wyrabiamy dłonią a następnie formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego. Do garnka wlewamy bulion
Smakowite Daniarozgrzanym maśle podsmażamy cebulkę a gdy cebulka zacznie się złocić dodajemy pieczarki .Całość od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec duszenia dodajemy śmietanę i mieszamy aż powstanie gęsty sos. Sos doprawiamy solą .Na końcu dodajemy odsączony z zalewy zielony groszek wszystko razem łączymy i chwilkę gotujemy . Natkę pietruszki drobno siekamy. Do wrzącej osolonej wody wrzucamy makaron spaghetti i gotujemy według(...)przepisu na opakowaniu.Ugotowany makaron odcedzamy. Porcję makaronu rozkładamy na talerzu polewamy sosem i posypujemy natka pietruszki
Smakowite DaniaBłyskawiczny i banalnie prosty w przygotowaniu, sos chrzanowy to świetna propozycja dla zabieganych i ciągle spieszących się gospodyń domowych. Jest doskonałym dodatkiem do różnych mięs i ryb a także gotowanych i ziemniaków. składniki na 2 porcje sosu 2 płaskie łyżki mąki szklanka bulionu 200 g śmietany 18% 2 łyżki utartego chrzanu ( ze słoiczka ) łyżka masła szczypta cukru szczypta soli przepis(...)miski przekładamy śmietanę, dodajemy mąkę, wszystko dokładnie mieszamy i rozprowadzamy odrobiną wywaru z chrzanem. Gotujący się bulion podprawiamy śmietaną z mąką i całość mieszamy żeby nie porobiły się grudki. Sos doprawiamy solą i cukrem
Smakowite Dania