sosy - 72234 przepisów (strona:1525/4816)

Placek otrębowy ze szpinakiem 168

łyżka serka homogenizowanego 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 9 łyżek otrębów pszennych firmy Kupiec 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych firmy Kupiec 1 jajko sos: 4 łyżki serka homogenizowanego czosnek, sól, pieprz do smaku na wierzch: 200g serka wiejskiego Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy, odstawiamy na chwilę aby płatki i otręby spęczniały(...)czasie przygotowujemy sos wykładamy ciasto do silikonowej formy (lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia) pieczemy spód przez około 5 minut (na termoobiegu) w temp. 200 stopni wierzch upieczonego ciasta smarujemy sosem, a na to wykładamy serek wiejski pieczemy przez około 15 minut w temp. 200 stopni upieczone ciasto wykładamy na kratkę żeby odparowało SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
DOMOWA PIZZA NAJLEPSZA Z GRUSZKĄ I GORGONZOLĄ 187

urlop trwa wiecznie :-)  Kiedy ciasto będzie sobie rosło przygotować nadzienie. Masło rozpuścić na patelni, dodać cebulę pokrojoną w bardzo drobną kostkę. Zeszklić i dolać śmietankę. Przyprawić przyprawami.Odstawić.Sos powinien zgęstnięć.  Gruszkę pokroić w plastry, gorgonzolę porwać na małe kawałki. Mozzarellę zetrzeć na tarce.    Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i chwile powyrabiać. Blaszkę(...)wysmarować oliwą, wyłożyć rozwałkowane ciasto.Przykryć ponownie ściereczką i odczekać 10 min. do podrośnięcia. Po tym czasie posmarować sosem śmietankowo-cebulowym, na tym poukładać plastry gruszki i ser gorgonzola. Posypać mozzarellą. Piec w bardzo dobrze nagrzanym piekarniku do 250 stopni ok. 15 min aż brzegi ciasta i spód będą ładnie zrumienione. Pizza jest tak pyszna, że już

pieprzny smaczek
Roladki z serkiem kremowym / Rolls with cream cheese 115

into cubes) 2 ząbki czosnku (kroimy go w kostkę) / 2 cloves garlic ( cut it into cubes ) kilka zielonych oliwek (kroimy je) / a few green olives ( cut it ) sos pomidorowy / tomato sauce starty żółty ser / grated cheese   Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, ilość porcji:2 Naleśniki układamy na blacie tak aby końcówkami nachodziły na siebie tworząc jeden duży(...)kładziemy plastry boczku, następnie posypujemy je papryczką chili i czosnkiem. Zwijamy naleśniki tworząc rulonik. Gotową roladę kroimy na kilka części (małe roladki). Do smaku posypujemy roladki startym serem, polewamy sosem i posypujemy oliwkami. Smacznego! ***** We put pancakes on the table, so that the ends overlap to form one large pancake. Then, we smear them cheese, we put slices of bacon

Projekty ze smakiem
Piekielne kiełbaski z grilla 146

miodzie i papryczce chilli. Zainspirował mnie TEN przepis. Zapraszam do przygotowań! Składniki: 6 kiełbasek dobrej jakości 1 papryczka chilli 3 łyżki miodu 1 łyżka octu winnego 1/2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta soli szczypta chilli CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Papryczkę chilli kroimy wzdłuż i wycinamy pestki, a następnie drobno siekamy. Miód mieszamy(...)octem i sosem sojowym, dodajemy posiekaną papryczkę, doprawiamy słodką papryką, solą i chilli. Kiełbaski nacinamy z obu stron, polewamy marynatą i odstawiamy na 15 minut. Pieczemy na dobrze rozgrzanym grillu, często przewracając. Podajemy z ulubionymi sosami. Smacznego

My Culinary Art
Kurczak w cieście 286

naczyniu miksujemy jajko, mleko, mąkę i paprykę słodką. Kurczaka zanurzamy w cieście naleśnikowym i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Kurczaka proponuję podawać z sosami: Tysiąca wysp, Ekspresowy sos do pizzy , pomidorowy sos do pizzy . Smacznego

paapilotkaa
Sałatka wiosenna z rukolą 200

mięsa, ryby,jajek czy innych dań głównych lub jako samodzielny posiłek. Składniki: 1 garść rukoli 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula 2 pomidory 3 ogórki małosolne 2 łyżki koperku Sos: 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki miodu 4 łyżki oleju 1 ząbek czosnku(wyciśnięty przez praskę) sól pieprz Wykonanie: Rukolę opłukać, osuszyć i ułożyć na talerzu. Posypać kukurydzą , dodać pokrojone pomidory,pokrojone(...)ogórki, posiekaną cebulę i koperek. Wszystkie składniki sosu włożyć do małego słoiczka i wymieszać , energicznie nim potrząsając. Polać sałatkę sosem i gotowe. Sałatka wiosenna z rukolą

O kuchni z uczuciem
Pulpeciki lubczykowe w sosie ziołowo-pietruszkowym (wersja delikatna) 130

formujemy małe piłeczki. W garnku zagotowujemy wodę, solimy, na wrzątek ostrożnie wkładamy pulpeciki i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy z wody i robimy z niej sos. Sos: do gotującej się wody wrzucamy serek i mieszamy aż się rozpuści, przyprawiamy, wsypujemy pozostałą posiekaną część liści lubczyku i natkę pietruszki. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną wymieszaną w zimnej wodzie. Pulpeciki wkładamy(...)sosu i gotujemy jeszcze 5 minut

Kolorowy Przepisownik
domowa szpinakowa pizza chrupiąca... 177

sztuki, cebula 1 sztuka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, mąka pszenna 1 łyżka, szynka parzona 15 dag, pomidory 3 duże, ser feta 1 opakowanie, sos pomidorowy 1/2 szklanki, przyprawa do pizzy 2 łyżki, koperek siekany 1/2 pęczka opłukany dobrze szpinak drobno pokroić, na oleju zeszklić czosnek, cebulę, dodać szpinak, przyprawę w płynie i podsmażać(...)minut, ciasto przykryć i zostawić do wyrośnięcia nie trzeba ciasta podsypywać mąką - ręcę posmarować olejem i rozciągać ciasto, dać na blachę z piekarnika z papierem do pieczenia , posmarować sosem pomidorowym - użyłam swój domowy sos pomidorowy z papryką chili - posypać przyprawą do pizzy na cieście rozsmarować szpinak plastry szynki pokroić na paseczki i rozłożyć na szpinaku plasrty pomidorów pukładać gęsto

W Mojej Kuchni Lubię
Podsumowanie akcji "Marchewkowy zawrót głowy" 165

edycji akcji :) Zgrana para - królik z marchewką Kotlety marchewkowo-selerowe Bułki marchewkowe na kanapki Wegańskie aromatyczne prawie-puree z marchwi i kalafiora Chleb marchewkowy na zakwasie Marchewka w pomarańczowym sosie Marchewka na ostro Sernik marchewkowo - pomarańczowy Rolada marchewkowa z nadzieniem kremowym Kasza jaglana z karmelizowaną w miodzie marchewką Chleb z marchewką i jabłkiem Gotowana młoda marchewka z sosem z tahiny(...)kokosowym akcentem Ciasto marchewkowe Kotleciki marchewkowo – ryżowe Marchewka z groszkiem- dodatek do obiadu Gotowana młoda marchewka- dodatek do obiadu Zdrowe marchewkowe muffinki (bez cukru, glutenu, mleka) Kuleczki mięsne w sosie paprykowo-marchewkowym Ciasto marchewkowe z mleczną czekoladą i pistacjami Marchewkowy krem z kluskami lanymi Pasta na bazie kaszy jaglanej, marchewki i kokosowa Szybki torcik marchewkowy. słodki a zarazem kwaskowy poprostu

Weekendy w domu i ogrodzie
Naleśniki z kaszą jaglaną i sosem rabarbarowo-truskawkowym 149

przekładamy do blendera, dodajemy masło, cukier lub miód i miksujemy na gładki krem. Taką masą smarujemy naleśniki, które składamy w trójkąt lub rulon. Przed podaniem podgrzewamy i polewamy owocowym sosem.   Gorący sos owocowy: 2-3 łodygi rabarbaru ok. 10 polskich truskawek 1 łyżka cukru Rabarbar myjemy, nieobrany kroimy w paski o szerokości 2-3 cm. Umyte i odszypułkowane truskawki(...)kroimy na pół. Owoce przekładamy do rondelka , podgrzewamy ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając, aż puszczą sok. Takim sosem polewamy naleśniki. Smacznego!   /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

bistro mama
Panna cotta z rabarbarem 231

Polewamy winem, miodem, sokiem pomarańczowym i posypujemy skórką z pomarańczy. Przykrwamy brytfankę folią aluminiową i pieczemy wszystko 20 minut w 180 stopniach aż rabarbar zmięknie. Powstały w trakcie pieczenia sos zlewamy do rondelka, dodajemy łyżkę cukru i redukujemy do pojemności 1/3 szklanki (80ml). Żelatynę (4g) rozpuszczamy w wodzie. Zdejmujemy sos z ognia i dodajemy żelatynę. Mieszamy aż się rozpuści(...)wierzchu panna cotty układamy kawałki rabarbaru i polewamy przestudzonym lekko sosem. Całość chłodzimy w lodówce kolejne 30 minut

W kuchni wieczorem
Zdrowy rosół bez kostki rosołowej 183

wieprzowiny (łopatka, szynka lub gulaszowe) 2 ćwiarki z kurczaka Szponder wołowy 2 duze marchewki 2 pietruszki Seler Cebula opalona na kuchence, grillu lub piekarniku Por (zielona część) Sól pieprz sos sojowy Przygotowanie: Do garnka wrzucam umyte mięso, warzywa i 2 łyżki soli i zalewam zimną wodą. Teorii jak gotować rosół jest mnóstwo. Ja przetestowałam sporo różnych sposobów i wg mnie(...)niskiej temp daje szansę na maksymalne wykorzystanie jego smaku. Po 3 h gotowania rosół pełen jest smaku warzyw i mięsa. Jeżeli potrzeba dodaję jeszcze tylko soli, pieprzu i sosu sojowego do smaku. Smak jest tak intensywny, że nie potrzeba już żadnych innych „polepszaczy”. A na koniec o zdrowym odżywianiu się bo rosół to świetna okazja żeby trochę o tym napisać

Kulinarna Patilogia
Schab w śmietanie 124

Schab w śmietanie a w zasadzie schabowe bitki to rozpływające się w ustach mięso, delikatny sos a do tego np. ziemniaczki… mało pracy a obiad iście królewski. Sprawdźcie… Składniki: schab śmietana 18 % oliwa do smażenia sól pieprz papryka kostka rosołowa Przygotowanie: Schab kroimy na ciękie kotleciki i delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Delikatnie skrapiamy(...)minuty na każdą stronę. Po usmażeniu bitki ściągamy z patelni. Do oliwy pozostałej po usmażeniu bitek dodajemy kubek śmietany, odrobinę wody i kostkę rosołową. Wszystko razem mieszamy na gładki sos. Do sosu wkładamy bitki i danie gotowe. Czas przygotowania (nie wliczając czasu na marynowanie mięsa) 30 min. Polecam dla leniwych Smacznego! The post Schab w śmietanie appeared first on Kulinarna

Kulinarna Patilogia
Pulpeciki z pieczarkami i kiszonym ogórkiem 374

Zapraszam was do wypróbowania pysznych pulpecików z dużą ilością pieczarek i kiszonymi ogórkami. To ciekawa alternatywa dla tradycyjnych pulpecików w sosie pomidorowym. Bogaty smak tego dania sprawia ze doskonale pasuje do wszystkich dodatków typu ryż, makaron czy ziemniaki. No i oczywiście jest łatwe do zrobienia Składniki 1 kg mięsa mielonego 1 kg pieczarek 3 cebule 10 ogórków kiszonych 1 jajko(...)Przygotowanie: Pieczarki, cebulę i ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę. Ogórki możecie obrać ze skórki jeżeli chcecie żeby się mocniej rozgotowały, lub nie obierajcie, wtedy będą bardziej wyczuwalne w sosie. Wszystko podsmażamy na patelni (kolejność: najpierw cebula, jak zmięknie, dodajemy ogórki a na końcu pieczarki) Mięso mielone doprawiamy raczej pikantnie, dodajemy jajko i w razie potrzeby odrobinę wody. Zagniatamy

Kulinarna Patilogia
Tradycyjne rolady wołowe 206

zakryła rolady. Wstawiamy do piekarnika na 180 C na ok 1,5 h (lub do miękkości roladek). Po 40 minutach zaglądamy czy zbyt dużo wody nie wyparowało. Spróbujcie sosu czy jest wystarczająco dużo soli i pieprzu, dodajcie papryki słodkiej i ostrej. Kiedy roladki są już gotowe, sos powinien zmiejszyć swoja objetość mniej więcej o połowę. Roladki wyciagamy a sos blendujemy

Kulinarna Patilogia

Proponowane wyszukiwania