minut z każdej strony). W tym czasie rozgrzej na patelni masło. Wrzuć kurki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Obsmaż. Zdejmij je z patelni i zabezpiecz przed wystygnięciem. Do pozostałego sosu wlej śmietankę i bulion. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu 5 minut. Wlej mąkę rozmieszaną z zimną wodą. Ponownie zagotuj sos. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiekane oregano(...)Ułóż gotowe filety na półmisku. Rozłóż wokół nich kurki i polej sosem. Przepis dodaję do akcji
Wiem co jemdoskonały dodatek do panierowanego camemberta :) Sałata lodowa z miodowym winegretem Składniki: kilka liści sałaty lodowej dojrzała gruszka około 20 dag ciemnych winogron trochę soku cytrynowego do skropienia gruszki na sos: łyżka soku z cytryny łyżka płynnego miodu 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek sól pieprz Wykonanie: Sałatę i owoce umyłam, osuszyłam. Sałatę porwałam palcami na mniejsze kawałki. Gruszkę obrałam, usunęłam(...)większą kostkę i od razu skropiłam sokiem z cytryny, żeby nie ściemniała. Winogrona przekroiłam na pół i wydłubałam pestki. Sałatę i owoce delikatnie wymieszałam w salaterce. Wszystkie składniki sosu umieściłam w niedużym słoiczku (w zupełności wystarczy taki po koncentracie pomidorowym 200g), dokładnie zakręciłam i energicznie nim potrząsałam aż do otrzymania gęstej emulsji. Sosem polałam sałatę tuż przed podaniem
Kuchenne zapiski EdytyCienka kiełbasa w sosie pomidorowym z włoską nutą - danie szybkie, smaczne i sycące. To śmieszne, ale siedzę nad tym przepisem już od kilkunastu minut i w żaden sposób nie jestem w stanie sklecić sensownego zdania, zachwalającego tą potrawę. Mam kompletnie pustą, chociaż bolącą głowę, jestem zakichana, zasmarkana i tracę głos. Zaraz połknę jakąś aspirynę i wskoczę do łóżka(...)takie piękne plany miałam na dzisiejszy wieczór... :( Kiełbasa w pomidorowym sosie Składniki: 4 krótkie kiełbaski śląskie 1/2 żółtej papryki 2 cebule łyżka oleju puszka 400g pomidorów krojonych sól pieprz słodka papryka w proszku suszona bazylia suszone oregano Wykonanie: Kiełbasę obrałam ze skórki (tak mi lepiej smakuje), przekroiłam wzdłuż na pół, a następnie na plasterki. Paprykę oczyściłam z gniazda
Kuchenne zapiski EdytyZawsze je podaję z ryżem, tylko dodatki warzywne zmieniają się w zależności od pory roku. Można podać warzywa z wody, albo jakąś nieskomplikowaną sałatkę. Polecam :) Pierś indycza w paprykowym sosie Składniki: 1/2 kg piersi z indyka sól pieprz 2 łyżki oleju łyżeczka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis 5 czubatych łyżeczek papryki słodkiej w płatkach Florpak 2 łyżeczki(...)stron. Podlałam około szklanką wody, dodałam wszystkie przyprawy (bez soli i pieprzu) i dusiłam pod przykryciem około 15-20 minut. Mięsko powinno być miękkie, a płatki papryki nasiąknięte sosem. Mąkę rozprowadziłam w pół szklanki zimnej wody, zagęściłam nią sos. Doprowadziłam ponownie do wrzenia i doprawiłam jeszcze do smaku solą i pieprzem
Kuchenne zapiski Edytykiełbasa pieczona z cebulką i pieczarkami. I tylko trzy słowa: pycha, pycha, pycha!!! :) Pieczona biała kiełbasa Składniki: 1 kg surowej białej kiełbasy 1/2 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki jasnego sosu sojowego pieprz 2 cebule 2 ząbki czosnku 50 dag pieczarek Wykonanie: Każdą kiełbaskę nakłułam wykałaczką w kilku miejscach, przełożyłam do naczynia, w którym miała się marynować. Cebulę obrałam, pokroiłam(...)pół plasterki. Czosnek obrałam, przecisnęłam przez praskę. Cebulę i czosnek wymieszałam z olejem, sosem sojowymi i pieprzem. Marynatą pokryłam przygotowane kiełbaski, lekko całość przemieszałam, naczynie zafoliowałam i odstawiłam do lodówki na kilka godzin. Pieczarki oczyściłam, szybko opłukałam i przekroiłam na połówki. Jeśli pieczarki są małe, można je zostawić w całości, będą ładnie wyglądać. Po tym czasie kiełbaski oczyściłam z zalewy
Kuchenne zapiski Edytyrzeczy. Na szczęście… znalazłam dzisiaj czterolistną koniczynkę, i to podczas wynoszenia mebli. Pewnie to ona sprawiła, że wszystko dobrze poszło J Obiad zrobiłam na 20.00 – pulpeciki indycze w koperkowym sosie z młodymi ziemniakami – błyskawiczne danie, które wprawdzie obfotografowałam, ale jeszcze nie opisałam, więc przepisem podzielę się później. Za to zaproponuję gulasz z wieprzowej szynki z suszonymi grzybami – minimum składników(...)wyłożone bawełnianym wacikiem kosmetycznym. Dolałam gorącej wody tyle, żeby mięso było przykryte i gotowałam pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości mięsa. W razie potrzeby uzupełniałam gorącą wodą odparowany sos. Mąkę pszenną rozprowadziłam w kubeczku zimną wodą tak, żeby nie było grudek i przelałam ją do rondla. Gotowałam jeszcze chwilę do zgęstnienia sosu. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sporą
Kuchenne zapiski EdytyZapowiadane wcześniej pulpety indycze w sosie koperkowym. Danie szybkie, nieskomplikowane, lekkie. Jestem zdania, że nie potrzeba ogromnej ilości składników, ani wymyślnych przypraw, żeby przygotować smaczne i zdrowe danie. PULPETY: 30 dag mielonego mięsa z indyka małe jajko mała kajzerka mała cebula łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz SOS: 1/2 litra bulionu drobiowego najlepiej domowego, ale w ostateczności może być(...)rondelku i na wrzątek włożyłam pulpeciki. Gotowałam na wolnym ogniu przez około 20 minut. Mąkę rozprowadziłam w niewielkiej ilości zimnej wody, wymieszałam ją ze śmietaną i przelałam do sosu. Gotowałam delikatnie mieszając do zagęszczenia, dodałam posiekany koperek i doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pulpety podałam z młodymi ziemniaczkami i mizerią ze słoika
Kuchenne zapiski Edytydobrze, że kupiłam ich tak mało, cholernie kwaśne to to jest, dodaję przepis na wczorajszy obiad. Najlepszy w ostatnim czasie! ♥♥♥ Spaghetti z masłem orzechowym, brukselkami duszonymi w sosie sojowym i orzechami ziemnymi (vegan) ~70g makaronu spaghetti (u mnie durum) ~pełna łyżka (25g) gładkiego masła orzechowego ~300g świeżych brukselek ~3-4 łyżki ciemnego sosu sojowego (lałam z butelki, więc ciężko powiedzieć(...)minut. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Brukselki odcedzić. Patelnię teflonową lekko spryskać olejem i ułożyć brukselki rozciętą połową na patelnię, posypać je orzechami i zalać sosem sojowym. Smażyć ok. 3 minuty, potem obrócić je na drugą stronę i smażyć jeszcze ok. 1-2 minuty. Makaron wymieszać z masłem orzechowym (na gorący makaron ułożyć masło, pozostawić do rozpuszczenia
breakfast of dreamstutaj, niewegańskiego dania: Omlet z 3 jaj z wędliną sojową, warzywami (cukinia, pieczarki, papryka, natka pietruszki) podany z brokułem i keczupem Makaron soba z pieczarkami i cukinią duszonymi w sosie sojowym Fasola w sosie pomidorowym z cukinią, papryką, pieczarkami, bazylią i natką pietruszki (+masa przypraw :)) Cukiniowe tagliatelle z ciecierzycą i pieczarkami w sosie pomidorowym, posypane natką pietruszki, koperkiem i bazylią
breakfast of dreamsjednoporcjowa półrazowa drożdżówka dyniowa z sosem z czekoladowego masła orzechowego ~ PRZEPIS /1 porcja/ ~40g mąki pszennej ~40g mąki razowej ~70ml ciepłego mleka sojowego ~jajko ~15g świeżych drożdży ~łyżeczka cukru - do zaczynu + ew. więcej do ciasta ~150g puree z dyni ~1/2 łyżeczki cynamonu Drożdże pokruszyć, wymieszać z łyżką mąki i łyżeczką cukru, zalać ciepłym mlekiem (ok. 40-50ml, żeby tylko(...)formy do zapiekania i odstawić na kolejne 15 minut. Po upływie tego czasu włożyć ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piec ok. 30-40 minut. Podawać z sosem z czekoladowego masła orzechowego lub ulubionymi dodatkami. ~czubata łyżka czekoladowego masła orzechowego ~łyżka mleka sojowego Mleko podgrzać (musi być gorące), dodać masło i szybko wymieszać. Polać sosem upieczone ciasto. Smacznego
breakfast of dreamspozostałej po produkcji domowego tofu...Trochę się pogłowiłam, aż w końcu wpadłam na pomysł takich sojowych pulpecików :) Od razu też pomyślałam, że fajnie sprawdziły by się w spaghetti z sosem (a'la) bolognese. I to był strzał w dziesiątkę, bo to danie było baaardzo smaczne! Więc jeśli zdecydujecie się na domowe tofu, od razu też będziecie wiedzieć co zrobić(...)przez praskę. Warzywa poddusić w garnku z niewielkim dodatkiem wody. Gdy będą już miękkie dodać passatę pomidorową i doprawić do smaku. Bazylię drobno posiekać i również dodać do sosu. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron wymieszać z sosem. Kilka sojowych pulpetów pokroić na ćwiartki i dodać do makaronu. Przełożyć danie na talerz. Na wierzchu ułożyć pozostałe pulpeciki
chili & sugarzrobimy :) Zatem konkrety: 12 dużych twardych pomidorów 2 cebule 500 g mięsa mielonego 200 g brązowego ryżu 2 ząbki czosnku 1 papryka chilli jogurt (175 ml) żółty ser pieprz, sos sojowy, papryka słodka, oregano, bazylia, sól Zaczynamy od pokrojenia w kostkę cebuli. Podsmażamy na patelni. Po 2-3 minutach dodajemy mięso mielone, podlewamy sosem sojowym, pieprzymy, mieszamy i zostawiamy(...)mięsem, na górę kładziemy plaster sera i zakrywamy je tą częścią pomidora, którą odcinaliśmy na początku. Układamy je ciasno obok siebie w naczyniu i od góry obficie polewamy tym sosem, który przygotowaliśmy z wydrążonej część pomidorów. I wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 40 minut. Gotowe i pyszne! :) Napiszę jeszcze (bo inaczej pewnie w łeb dostanę), że te pomidory to robiła
Marder&Marder Manufacturemordowni, zwanej "Výcap piva" i zamawialiśmy niezwykle tam popularne i tanie danie, czyli "Wyprázany syr, hranolky, a tatarska omáčka. A dwie piva". Znaczy się mianowicie: smażony ser, frytki i sos tatarski. I dwa piwa :) Przez kilkanaście lat kilkakrotnie próbowałem zrobić to w domu, ale to nie to samo. Za każdym razem okazywało się, że oryginał jest tylko jeden. Rzecz oczywista(...)smak, smak dzieciństwa! Jadłem i delektowałem się każdym kęsem, bo nie wiem, czy kiedyś znowu to się powtórzy. To było niesamowite! Co prawda ani frytek nie było, ani sosu tatarskiego, ale było za to piwo :) I to nie byle jakie, angielskie piwo "ale". I żurawina, i sałatka szpinakowa. Teraz jeszcze, gdy ten przepis piszę, to pod stołem z radości nogami
Marder&Marder Manufacturepewno wychodzi. A gotowy wypiek ma miły dla oka ciemny kolor. No dobra, pora na przepis: Ciasto: 300 g mąki pełnoziarnistej z orkiszu 100 ml wody 1 jajko Sos: 2 jajka 100 ml śmietany 3 ogórki konserwowe 150 g wędzonej makreli 1 ząbek czosnku sól, pieprz Składniki na ciasto łączymy ze sobą w misce i wyrabiamy około 5 minut. Ciasto(...)rzadkie to dosypujemy nieco mąki, jak za gęste to odrobinę wody dodajemy. I zawijamy w folię spożywczą i na 30 minut chowamy do zamrażalnika. W tym czasie zrobimy sos: makrelę rozdrabniamy pozbywając się ości, ogórki dość drobno siekamy. I do miski. A w ślad za nimi w misce ląduje cała reszta składników. Czosnek bardzo drobno siekamy. Mieszamy łyżką, aż uzyskamy
Marder&Marder Manufacturejajek 3 łyżki konserwowego groszku sok z cytryny sól, pieprz 1 łyżka szczypiorku (z dymki) 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka kolendry po 2 szczypty: estragonu, oregano i tymianku sos sojowy (do polania przed podaniem) Pierś drobno kroimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Z pieczarek potrzebujemy tylko główki. Nogi możemy zamrozić i wykorzystać kiedy będzie taka potrzeba. Można z nich(...)sos zrobić. Główki obieramy ze skórki, kroimy na pół i każdą połówkę na plasterki. I skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę i zieleninę drobno siekamy. Jajka ubijamy z łyżką wody gazowanej, solą i pieprzem. Tak żeby się nieco zapieniło wszystko. Wszystkie składniki mieszamy z tymi jajkami i smażymy dwa omlety. Na niewielkim ogniu po kilka minut z każdej strony. Podajemy lekko
Marder&Marder Manufacture