użyłem: 1 kg mięsnych żeberek wieprzowych, 3 średnich cebul, 1 kg kiszonej kapusty, 750 gram ziemniaków, 500 ml jasnego piwa, 2 ząbków czosnku, 3 łyżeczek mielonego kminku, 2 łyżek sosu sojowego, 2 łyżeczek miodu, 3 łyżeczek suszonego majeranku, 2 łyżeczek suszonego cząbru, 2 łyżeczek suszonego tymianku, 3 liści laurowych, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, oliwy. Przygotowanie dania jest nad wyraz(...)polecam takie, które mają jak najwięcej mięsa i jak najmniej tłuszczu. Żeberka pokroiłem w kawałki zawierające po 2 - 3 kostki. W misce pomieszałem 2 łyżeczki mielonego kminku, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oliwy, 2 łyżeczki suszonego majeranku, 2 łyżeczki miodu i 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodałem do nich wcześniej przyprawione niewielką ilością soli i czarnego świeżo mielonego
Wyprawy kulinarnePyszne i proste danie..jajka w sosie śmietanowym z dodatkiem zieleniny... u mnie akurat skończył się zapas mrożonego koperku, więc dałam natkę pietruszki i szczypiorek. jajka woda przyprawa do rosołu Rafex śmietana mąki pszenna koperek, szczypiorek lub natka pietruszki Jajka ugotować.Wodę z przyprawą do rosołu i zieleniną zagotować. Rozrobić mąkę z odrobiną wody i zagęścić sos . Chwilkę gotować(...)sos zgęstnieje, następnie dodać śmietanę. Doprawić w razie potrzeby do smaku solą i pieprzem. Podawać z ugotowanymi na twardo jajkami
Moje domowe kucharzenieczasie rozpuszczamy na małej patelni pozostałą łyżkę masła, wrzucamy cebule pokrojoną w pół piórka i podsmażamy około 3-5 minut. Dodajemy bulion, żurawinę, ocet i mieszamy. Wytworzony w pieczeniu sos z polędwiczki dodajemy do sosu żurawinowo - cebulowego i gotujemy aż zgęstnieje, około 6 minut. Przyprawiamy do smaku sola i pieprzem. Mięso kroimy na plastry, polewamy sosem. Smacznego
Symfonia smakowaDziś proponuję danie które możemy podać jako wykwintny obiad niedzielny ale także jako dani świąteczne. Marynata do tej kaczuszki powstała z połączenia składników które bardzo lubię. Sos sojowy używam często do dań z drobiu szczególnie kurczaków, a teraz wypróbowałam jego smak na kaczuszce. To był strzał w 10! Mięsko przepyszne! Składniki: 4 nogi kacze 2 szklanki soku z pomarańczy(...)łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu sól,pieprz do natarcia kaczych nóg dodatkowo : 1 szklanka soku do polewania podczas pieczenia Wykonanie: Z nóg kaczych odcinamy tłuszcz po bokach. Dobrze nacieramy solą i pieprzem całe nogi. Sok mieszamyz sosem sojowym i miodem, wkładamy do marynaty nogi kacze na dobę. Po tym czasie wykładamy-na suchej patelni wytapiamy tłuszcz z kaczki, następnie
Z Majeczką w kuchnitalerzu układamy roszponkę, kawałki pomidora, ogórka, czarne oliwki i kawałki sera pleśniowego. Ja tym razem wykorzystałam camembert. Skrapiamy oliwą z oliwek. Na sałatę układamy upieczonego kurczaka. Podajemy z pikantnym sosem pomidorowym. Jak go zrobić? Pikantny sos pomidorowy Pół puszki krojonych pomidorów wlewamy na patelnię, Solimy, pieprzymy. Dodajemy 2 ząbki czosnku. Dodajemy szczyptę pieprzu cayenne. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Taką wersję
Mój Smak na Życiekarkówki chudej bez kości przyprawa gyros sól, pieprz majeranek, oregano 2 łyżki oliwy z oliwek 2-3 ząbki czosnku 1 cebula średnia 1 łyżka masła klarowanego odrobina maggi lub sosu sojowego (jeśli lubicie) SOS/DIP: 2-3 łyżki majonezu 2-3 łyżki ketchupu ulubione przyprawy: sól, pieprz świeży, vegeta, zioła prowansalskie - przyprawy ucieramy w moździerzu, wszystkie produkty łączymy(...)sos gotowy! WYKONANIE: karkówkę tniemy na plastry grubości 1 cm., posypujemy solą, pieprzem świeżym z moździerza, majerankiem, odrobiną oregano, nakłuwamy i lekko zbijamy siekaczem do mięsa, przygotowujemy marynatę: oliwa z oliwek, przyprawa gyros, karkówkę tniemy na 1cm. paski, wkładamy na noc do marynaty(można marynować krócej, ale przynajmniej 2-3 godz.), na głębokiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy karkówkę i smażymy
Kuchnia Beatyoliwek 100 g sera typu feta 2 piersi kurczaka (300 g) 2 łyżeczki ulubionej przyprawy do kurczaka 4-5 pomidorów suszonych 5 pomidorków daktylowych lub cherry 1/2 cebuli czerwonej Sos miodowo-musztardowy: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki musztardy (ostrej) 2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżka miodu (płynnego) 2 łyżki soku z cytryny Ewentualne dodatki: 4 łyżki grzanek czosnkowych(...)cebulę, jak również pokrojone oliwki, pomidorki i suszone pomidory. Ser feta kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki razem z wystudzonym kurczakiem. Całość dokładnie mieszamy. W osobnej miseczce przygotowujemy sos. Umieszczamy w niej wszystkie składniki, nakładamy pokrywkę i mocno wstrząsamy, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Możemy również szybko i intensywnie wymieszać wszystko łyżką
Emcia Pichcisię piecze przygotowujemy beszamel. Beszamel: W rondelku rozpuszczamy dwie łyżki masła, dodajemy dwie łyżki mąki i mieszamy, aż całość zacznie się gotować. Wlewamy powoli trochę mleka, jednocześnie mieszając gęstniejący sos. Teraz mleko dodajemy cienką strużką, ciągle mieszając. Wrzucamy liść laurowy. Sos ciągle mieszamy do zagotowania – powinien cały zgęstnieć. Dodajemy do niego sok z cytryny oraz parmezan. Przyprawiamy solą morską(...)makaron, brokuły i pieczarki. Dodajemy mozzarellę. Układamy kawałki ryby. Wszystko delikatnie mieszamy i zalewamy beszamelem (bez liścia laurowego) – możemy jeszcze raz bardzo delikatnie wymieszać, aby makaron był oblepiony sosem. Danie posypujemy tartym parmezanem i płatkami migdałowymi (ja użyłam słupków migdałowych). Wstawiamy do piekarnika (180°C) na 15 minut. Od razu podajemy. Post Zapiekanka z dorsza z brokułami pod beszamelem
Poezja smakunaszych warunkach niestety ciężko o świeżą surową rybę. Składniki: 3 listki alg (nori) 100g wędzonego łososia 1 szklanka ryżu (+ 1 łyżeczka soli) 2 pomidory ok. ½ zielonego ogórka lub awokado Sos sojowy Wasabi (ostry, zielony chrzan) Imbir marynowany ew. Zioła: bazylia, oregano, zioła prowansalskie(...)Pierwszym ruchem jest zrolowanie łososia. Przytrzymujemy go chwile i następnie rolujemy resztę. Gotowe ruloniki sushi kroimy na kawałki grubości około 1cm i układamy na talerzu. Osobno pałeczkami rozrabiamy sos sojowy z ostrym chrzanem Wasabi, z którym nie radzę przesadzać, gdyż może nas nieźle wyparzyć. No i najprzyjemniejsza część, czyli konsumpcja :) Sushi jemy pałeczkami lub palcami, w zależności od tego
Smakowy RajPieczarki ze śmietanką to specjalność mojego taty. Tak przyrządzony sos wspaniale smakuje z makaronem, jak również z pieczywem. Nadaje się także jako sos do zapiekanek. W zależności od upodobań smakowych można dodać kiełbaskę lub sobie ją podarować. W obu wersjach smakuje pysznie :) Składniki: 3/4 kg pieczarek *2 kawałki kiełbasy śląskiej 1 duża cebula 30g margaryny Ok.1 łyżeczka natki pietruszki(...)śmietany kremówki Sól, pieprz Gotowy sos można podawać z makaronem, pieczywem, ziemniaczkami lub kaszą- w zależności od tego jak lubicie :) Pieczarki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w plasterki. Kiełbasę i cebulę kroimy w kosteczki. Na patelni rozpuszczamy margarynę i wrzucamy pieczarki. Smażymy na wolnym ogniu co pewien czas mieszając. Po około 7-10 minutach wrzucamy kiełbasę i cebulę, lekko
Smakowy Rajprzywarły i podlewając wodą. Zlewamy wywar z mięsa do rondelka. Jeśli nie ma go zbyt dużo, podlewamy mięso wodą i gdy się zagotuje zlewamy wywar, z którego robimy sos. Sos Wywar mięsny ½ szklanki zimnej wody 1 łyżka mąki pszennej Sól, pieprz Do zimnej wody wsypujemy mąkę i mieszamy, do czasu gdy nie będzie grudek ( lub w szybszej wersji: wlewamy wodę(...)małego słoiczka, wsypujemy mąkę, zakręcamy słój i potrząsamy kilka razy :) Do gotującego się wywaru wlewamy rozrobioną mieszaninę i gotujemy cały czas mieszając. Na koniec sos doprawiamy solą i pieprzem. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height = 250; var linkwithin_site
Smakowy RajPodwójny filet z kurczaka Ok. 100g żurawiny Kilka plasterków żółtego sera np. goudy Zioła prowansalskie Sól Pieprz 3 – 5 łyżek oleju do smażenia Dodatkowo: Bawełniane nici do zawinięcia roladek Sos: Wywar z roladek 1 łyżka mąki ½ szklanki zimnej wody Filet z kurczaka kroimy na kilka mniejszych filecików, po czym oprószamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, a następnie na środek każdego(...)wody, przykrywamy i dusimy około 30 minut, co pewien czas przewracając roladki, by nie przywarły do garnka. Po upieczeniu roladek zlewamy z nich wywar do osobnego garnuszka i robimy sos. Jeśli wywaru jest mało, chwilę przed zlaniem dolewamy niewielką ilość wody. Wywar doprowadzamy do wrzenia. Osobno rozrabiamy w zimnej wodzie mąkę i wlewamy do gotującego się wywaru. Stale mieszamy
Smakowy Rajdodatku oleju. Jeśli ciasto lepi się do patelni, wówczas możemy co pewien czas wlać kroplę oleju, lub przetrzeć patelnię papierem kuchennym nasączonym olejem. Po upieczeniu wszystkich naleśników przyrządzamy sos. Kiełbasę i cebulę obieramy ze skórki, kroimy w kosteczki. Paprykę kroimy w podłyżne paski, a następnie wrzucamy do rondla z olejem i cebulą, po czym dusimy około 5 minut. Następnie dodajemy(...)około ½ szklanki wody. Całość zagotowujemy. Osobno do ½ szklanki wody wsypujemy mąkę i mieszamy tak długo, aż nie będzie grudek. Następnie wlewamy do gotującego się dania i mieszamy, by sos się ponownie zagotował i nie przypalił. Na koniec dodajemy przyprawy do smaku i odcedzoną fasolkę. Całość jeszcze raz mieszamy łyżką. Upieczone naleśniki faszerujemy sosem pomidorowo – kiełbasowym i układamy jeden przy drugim
Smakowy RajPałki z kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie cieszył się Waszym ogromnym uznaniem. Dlatego dziś chciałbym zaprezentować kolejny przepis na udka z kurczaka. Tym razem w sosie pomidorowym z warzywami i parmezanem. To świetny pomysł na smaczny obiad. Delikatny kurczak w aromatycznym śródziemnomorskim aromacie. Odrobina włoskiego klimatu w naszym polskim kurczaku. Możecie serwować go z ryżem, kaszą czy ziemniakami(...)pokrojonych 2 marchewki 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 3 łyżki startego Parmezanu lub Grana Padano 1 cytryna papryka czerwona słodka oregano bazylia sól, pieprz PRZYGOTOWANIE udek z kurczaka w sosie pomidorowym: Udka z kurczaka myjemy i osuszamy. Przedkładamy do miski i przyprawiamy posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem, czerwoną papryką, bazylią i oregano. Udka nacieramy przyprawami i odstawiamy na bok. Marchewkę obieramy
kulinarnyJaDrukuj przepis Składniki 2 garści rukoli 0,5 dużej marchewki 0,5 średniej makreli 0,5 pęczka szczypiorku 2 łyżki startego sera żółtego 1 łyżka oleju słonecznikowego 1 łyżka sosu koperkowego do sałatek Knorr 1 łyżka wody listonic_name = "Jem zdrowo: Sałatka z makrelą (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "2 garści rukoli 0,5 dużej marchewki(...)średniej makreli 0,5 pęczka szczypiorku 2 łyżki startego sera żółtego 1 łyżka oleju słonecznikowego 1 łyżka sosu koperkowego do sałatek Knorr 1 łyżka wody " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Marchew i ser trzemy na grubych oczkach. Szczypiorek siekamy, rybę pozbywamy ości i kroimy na mniejsze części. Układamy rukolę, makrelę, szczypiorek, marchewkę i ser, polewamy sosem koperkowym do sałatek (wymieszanym
CoolinarniePL