Otrzymałam paczuszkę pełną bakalii od Świadome Odżywianie , dziękuję ślicznie za to że mogę je przetestować. Dziś postanowiłam przygotować gofry z moim ulubionym sosem adwokatowym, a dodam że bardzo lubię gofry i zamiast samej mąki , dodałam migdały i olej. Gofry z tymi produktami wyszły pyszne i bardzo chrupiące. Gofry z migdałami i olejem Składniki : 1,5 szklanki mąki pszennej(...)szkl migdały tarte 2- jajka 1- łyżeczka proszku do pieczenia 6- łyżek oleju Rapso szczypta soli 1- łyżka cukru sos adwokatowy Przygotowanie : Oddzielić żółtka od białek. Do miski wsypać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i tartymi migdałami. Następnie dodać do mąki mleko, olej, sól i żółtka jaj i cukier. Zmiksować dokładnie składniki. Białka jaj ubić na sztywną pianę, delikatnie
Kuchnia Danusioczywiście Święconka, pyszny barszcz biały z chrzanem, jajka faszerowane na ciepło(zapiekane) i zimno z pastami (przepis podany wcześniej), pieczona biała kiełbasa z jabłkiem i cebulką, jajka w sosie wiosennym ( przepis podany wcześniej), jajka po szkocku (przepis podany wcześniej), pasztet świąteczny zapiekany, kiełbaska swojska biała, wędzona na gorąco, no i oczywiście pyszny świąteczny bigosik, sałatka gyros( przepis podany wcześniej(...)warzywa glazurowane(przepis podany wcześniej), modra kapusta na gorąco, surówka z marchewki z jabłkiem i ananasem, kapusta kiszona zasmażana, rolady wieprzowe(przepis podany wcześniej), grillowana pierś kurczaka w sosie cytrynowym(przepis podany wcześniej),, medaliony w sosie serowym z zielonym pieprzu(przepis podany wcześniej), karkówka gyros(przepis podany wcześniej), sznycle z piersi kurczaka (przepis podany wcześniej), i jak znam życie
Kuchnia BeatySałatka brokułowa z pomidorkami, cebulą i jajkami, polana sosem jogurtowo-majonezowym. Bardzo smaczna i prosta do przyrządzenia. Poniższą sałatkę najlepiej przygotować na pojedynczych talerzach, ponieważ dzięki temu brokuły nie rozpadną się. Składniki na 2-3 porcje: 1 duży brokuł 100 g pomidorków koktajlowych 1/2 czerwonej cebuli (lub 1 mała) 3 ugotowane na twardo jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka(...)części. Na talerzach układać różyczki brokuła, przekrojone pomidorki, cebulę, na samym wierzchu ułożyć obrane i przekrojone na 4 części jajka. Całość delikatnie posolić oraz popieprzyć. Na sam koniec polać sosem (w miseczce wymieszać jogurt naturalny z majonezem). Od razu podawać. Sosem polać przed samym podaniem
Ugotowaćbrytfance podgrzewamy olej z przyprawami i obsmażamy mięso. Wyjmujemy mięso i w tej samej brytfance podsmażamy warzywa. Po chwili dodajemy koncentrat pomidorowy, wino, bulion, pomidory z puszki razem z sosem i tymianek. Do brytfanki wkładamy mięso, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin. Przygotowujemy gremolatę, mieszając wszystkie składniki w miseczce. Wyjmujemy mięso z garnka i wstawiamy w ciepłe(...)miejsce. Sos gotujemy jeszcze 10 minut bez przykrycia, żeby zgęstniał. Mięso przekładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy gremolatą. Podajemy z risotto
Smakowity Blog Kulinarnyszyneczka. Jeżeli chodzi o wypieki to też cudów nie było. Babka, sernik, ale małe, bo ile można zjeść. Zadałam to samo pytanie Małżowi. Oczywiście pod kątem jedzenia, jakżeby inaczej. Sos tatarski. Jest sos, są święta. Całam reszta może nie istnieć. Dzisiaj zapraszam Was na domowy sos tatarski. Podejrzewam, że przepis pochodzi jeszcze od Babci mojego męża, a może jest jeszcze
Szybko Tanio Smacznietruskawki pół gruszki 1 pojedyncza pierś z kurczaka ser feta sól morska pieprz świeżo mielony sos: 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy 3 łyżki oliwy (oleju) 3 łyżki zimnej wody Przygotowanie: Sos: Czosnek przecisnąć przez praskę(...)pokroić w ćwiartki, gruszkę w paski a fetę w kostkę. Na talerzu ułożyć szpinak baby na to truskawki, gruszkę oraz fetę. Na samą górę pierś z kurczaka, Całość polać sosem
Amatorka kuchennazawsze mam na nie apetyt. Na brokuły muszę mieć dzień. ;-) Jako że z serem (choć tutaj użyłam jedynie serka topionego) tworzą połączenie idealne, podałam je w formie sosu. Pasuje do niego każdy rodzaj mięsa, można nawet całkowicie je wykluczyć a i tak będzie smacznie. Pulpety: 500g mięsa mielonego mała czerwona cebula 1 łyżeczka czerwonej papryki sól, pieprz do smaku jajko(...)łyżki bułki tartej Sos 1 brokuł (500g) 2 średnie czerwone cebule 100g serka topionego o smaku cebuli 100g żółtego sera 200ml mleka sól, pieprz 1. Przygotowujemy pulpety: cebulę drobno kroimy, mieszamy z mięsem, papryką, solą, pieprzem, jajkiem i bułką tartą. Formujemy malutkie kulki, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie odsączamy
Szefowa kuchniJajka w sosie musztardowym Składniki: jajka (ilość wg własnego uznania) 1/4 kostka masła (50 g) 2-3 łyżki mąki musztarda sarepska szczypiorek do dekoracji sól, pieprz 1. Jajka ugotować na twardo (najlepiej do garnka wlać zimną wodę i od razu umieścić jajka; od momentu wrzenia wody gotować maksymalnie 4 minuty). 2. Przygotować zasmażkę tj.: na patelni(...)rozpuścić masło (50 g), następnie dodać mąkę i wszystko ze sobą wymieszać. Chwilę gotować, aby zasmażka lekko zgęstniała. W międzyczasie można podlewać gorącą wodą. Do przygotowanego sosu dodać musztardę. Przyprawić do smaku. 3. Ugotowane jajka obrać, podzielić na połówki. 4. Połówki jajek ułożyć na talerzu, polać sosem musztardowym i posypać posiekanym szczypiorkiem. Najlepiej podawać z ziemniakami
UgotowaćPyszne, miękkie pulpeciki wieprzowe w aromatycznym pomidorowym sosie. Do tego dania polecam użyć mięso z szynki, ponieważ jest chude i dzięki temu pulpeciki będą delikatne, rozpływające się w ustach. Składniki: 1/2 kg mięsa wieprzowego (z szynki) 2 małe cebule 1 ząbek czosnku odrobina prażonej cebulki (jeżeli nie macie to można to pominąć) 1 czerstwa bułka pszenna 1 jajko sól(...)pieprz mąka do obtaczania olej sos: 50 ml mleka 50 ml śmietany 30% 1 mały koncentrat pomidorowy 1,5-2 szklanki wody 1. Czerstwą bułkę zalać gorącą wodą. W międzyczasie mięso umyć i zmielić w maszynce na średnich oczkach. Gdy bułka napęcznieje, odsączyć z niej wodę i dodać ją do mielonego mięsa. Przygotowaną masę przyprawić solą, pieprzem i prażoną cebulką
UgotowaćKolejna odsłona sałatki z krewetkami (inny przepis na sałatkę z krewetkami). Jak dla mnie idealne połączenie - mięso z krewetek i dużo warzyw zalanych sosem koperkowo-ziołowym. Składniki: 250 g dużych krewetek pół główki sałaty lodowej 2 garście rukoli 1 pomidor 1/2 sztuki długiego ogórka kilka rzodkiewek sos koperkowo-ziołowy sól, pieprz sok z cytryny masło 1 ząbek czosnku(...)dodać rukole oraz "potartą" sałatę lodową. Następnie dodać pokrojonego pomidora (najlepiej sparzyć go wrzątkiem i pozbawić skórki), posiekanego na półplasterki ogórka (polecam go obrać) i rzodkiewki. Przygotowane składniki zalać sosem koperkowym (wcześniej trzeba go rozrobić w odrobinie wody i oliwy). 3. Następnie warzywa przemieszać ze sobą, a na sam wierzch ułożyć przesmażone krewetki
UgotowaćMiękka, delikatna, rozpływająca się w ustach - karkówka w sosie śmietanowo-cebulowym. Świetny pomysł na niedzielny obiad. Składniki: 1/2 kg karkówki 1 cebula sól, pieprz przyprawa do gulaszu śmietana 30% olej do smażenia Mieso umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Lekko rozbić i przyprawić solą, pieprzem, a także przyprawą do gulaszu. Przyprawione kawałki mięsa włożyć do miski, zalać odrobiną oleju(...)zalać 2 szklankami wody. Gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Po około 1 godzinie wyjąć mięso, w szklance rozrobić 3 łyżki mąki z 1/2 szklanki śmietany i odrobiną sosu z garnka. Przygotowaną zawiesiną zaciągnąć sos. Na sam koniec ponownie włożyć kawałki mięsa z karkówki i dusić jeszcze około 15-20 minut. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką
UgotowaćMiękka, aromatyczna i bardzo delikatna polędwiczka wieprzowa w sosie cebulowo-pieczarkowym. Idealnie komponuje się z rozmarynem i suszoną bazylią. Danie obiadowe warte wypróbowania. Składniki: 1 sztuka polędwicy wieprzowej (około 500 g) 100 g pieczarek 1 cebula sól, pieprz kolorowy ostry (mielony) 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki oliwa z oliwek lub olej(...)lekko złoty kolor. Na sam koniec dodać 2 szklanki wody i gotować pod przykryciem około 30 minut. Pod sam koniec dodać przesmażone warzywa i jeszcze chwilę gotować. Przygotowany sos posmakować i ewentualnie przyprawić. W międzyczasie do ½ szklanki wody dodać mąkę i śmietanę. Wszystko ze sobą połączyć i powoli wlać do gotującego się sosu. Polędwicę podawać pociętą na dosyć grube
UgotowaćPyszne, aromatyczne i bardzo sycące polędwiczki wieprzowe z pieczarkami w sosie gorgonzola. Naprawdę ser gorgonzola jest rewelacyjny do zagęszczania i zabielania sosów. Wbrew pozorom nie dominuje w daniu. Składniki: 1 polędwica wieprzowa (około 400 g) 1 cebula 50 g gorgonzoli 50 g pieczarek sól, pieprz mąka do obtaczania ewentualnie kilka łyżek śmietany 30% posiekany świeży koperek olej Polędwicę umyć(...)szklanki wody (tj. tyle, aby przykryć mięso). Dusić na małym ogniu (co najmniej 1 godzinę). Pod sam koniec dodać pokruszony ser gorgonzola. Poczekać, aż rozpuści się. Jeżeli według was sos jest zbyt rzadki - zagęścić go (najlepiej w kubku wymieszać kilka łyżek śmietany i wywaru z 2-3 łyżkami mąki; przygotowaną zawiesinę wlać powoli do garnka i całość jeszcze chwilę gotować
UgotowaćGulasz wieprzowy w sosie pieczarkowo-śmietanowym to pomysł na pyszny i aromatyczny obiad. Danie przygotowałam w szybkowarze, dzięki temu mój gulasz był gotowy już po 30 minutach. Poniższe danie polecam podać z kaszą gryczaną i lekko kwaśnymi ogórkami. Uwierzcie mi - sos wyszedł rewelacyjny! Składniki: co najmniej 0,5 kg karkówki 1,5 szklanki wody 1 cebula 100 g pieczarek papryka(...)przesmażone pieczarki wraz z cebulą. Następnie gulasz lekko zagęścić i zabielić(do szklanki wsypać 2-3 łyżeczki mąki i dodać śmietanę 18%; całość ze sobą wymieszać; dolać odrobinę sosu (aby zahartować śmietanę) i całość wlać do gulaszu). Gulasz należy gotować jeszcze przez kilka minut
UgotowaćLekko słodkie, aromatyczne i bardzo soczyste skrzydełka z kurczaka. Do ich przygotowania potrzebujemy tylko sos sojowy, pieprz i cukier trzcinowy. Wystarczy mięso odpowiednio naciąć, zalać zalewą i wstawić do piekarnika, a już po godzinie możemy cieszyć się pysznymi skrzydełkami. Świetnie pasują do ugotowanego ryżu, jak i ziemniaków. Spokojnie możecie je przygotować na domową imprezę. Składniki: co najmniej(...)skrzydełek z kurczaka 1/3 szklanki sosu sojowego lub przyprawy w płynie typu maggi 2 łyżki cukru trzcinowego lub miodu mielony pieprz opcjonalnie mielony czosnek Skrzydełka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, tzn. każde skrzydełko przeciąć na 3 części, z których powstaną 2 pałeczki i lotka. Przygotowane mięso ułożyć w naczyniu do pieczenia. Do miski wlać sos sojowy, dodać
Ugotować