sosy - 72234 przepisów (strona:1504/4816)

Polędwiczki wieprzowe wg Anny Starmach 244

Kotleciki z polędwiczki wieprzowej w sosie pieprzowym. Podawane z zapiekanymi ziemniaczkami i pomidorkami koktajlowymi. Przepis pochodzi z książki Anny Starmach. "Pyszne na każdą okazję". Składniki na 2 porcje: 1 polędwiczka wieprzowa 500 g ziemniaków 150 g pomidorków koktajlowych 2 łyżki świeżego tymianku (użyłam 1/2 łyżeczki suszonego) sól, pieprz olej 200 ml śmietany 30% 1 łyżka musztardy (użyłam miodowej) 1/2 słoiczka(...)każdej strony. Zdjąć z patelni, dać chwilę polędwiczkom odpocząć. Na patelnię, na której smażyły się polędwiczki wlać wino i pieprz, kiedy odparuje dodać śmietanę i musztardę. Gotować, aż sos zgęstnieje. Gotowym sosem polać mięso. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Pasta peperonata, czyli makaron w sosie paprykowym 186

Makaron w sosie paprykowym według Jamiego Olivera. Minimum składników a maksimum smaku. Prosty, wegetariański obiad. Składniki: 2 papryki 1-2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 250 g makaronu penne 1 puszka pomidorów niecała łyżka czerwonego octu winnego parmezan sól, pieprz Papryki pozbawić gniazd nasiennych i posiekać w drobną kostkę. Oliwę rozgrzać na patelni. Dodać paprykę i smażyć przez 15 minut(...)papryki. Smażyć 1 minutę. Wlać czerwony ocet winny, dodać puszkę pomidorów i dusić na małym ogniu przez kolejne 15 minut.  Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Sos doprawić do smaku. Gdyby był za gęsty można go rozrzedzić odrobiną wody z makaronu. Makaron wymieszać z sosem. Posypać parmezanem. Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "Gotuj sprytnie jak Jamie

Moja Galeria Smaku
Kotleciki w sosie pieczarkowym z makaronem 194

Zapraszam dzisiaj na pyszne i proste danie , makaron z kotlecikami w  sosie  pieczarkowym firmy Orzech http://www.orzech.com.pl/    , zapraszam również do wypróbowania tych produktów bo są naprawdę godne polecenia . Składniki :  1 słoik  Sosu  pieczarkowego firmy Orzech 1 kg mięsa mielonego z szynki 1 duże jajko 1 cebula około 5 łyżek bułki tartej(...)składniki mieszamy , na końcu przyprawiamy do smaku , sola , pieprzem i ziołami . Dobrze wyrabiamy. Z mięsa formujemy malutkie kotleciki , obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej oliwie na rumiano. Sos pieczarkowy przelewamy do garnka , przyprawiamy do smaku ( nie koniecznie )  przekładamy kotleciki i odstawiamy na około godzinkę aby smaki się przegryzły. Podajemy z ugotowanym  makaronem lub ziemniakami

Sama słodycz i szczypta chili
Torcik naleśnikowy a'la lazania 217

oleju. Następnie dodać mięso mielone, dodać oregano, sól i pieprz do smaku. Smażyć aż mięso zmieni kolor. Następnie dodać przecier pomidorowy i smażyć wszystko aż odparują płyny.  Przygotować sos beszamelowy. Na patelni rozpuścić masło. Następnie dodać makę i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Potem powoli wlać mleko. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Sos chwilę gotować(...)zgęstniał cały czas mieszając.  Dno naczynia do tarty posmarować masłem ułożyć jeden naleśnik, następnie rozsmarować 2-3 łyżki miesnej masy, polać 2-3 łyżkami sosu beszamelowego. Na to znowu położyć naleśnik i tak do wyczerpania składników. Na wierzchu rozsmarować resztę beszamelu i posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20 minut

Monia miesza i gotuje
Makaron ze szpinakiem 178

szpinak ( bez rozmrażania ) i troszkę wody, dusić do odparowania płynu. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Dodajemy śmietanę i odparowujemy aby powstał gęsty sos. Makaron gotujemy, odsączamy ( nie przelewamy wodą ) i mieszamy z sosem. 3 w 1 W ( 1 rok, skaza białkowa )  - sos podaję bez śmietany, makaron bezjajeczny K ( 3 lata ) - wg przepisu

Atlas Smaków
Skrzydełka w miodzie 152

skrzydełek z kurczaka 3 łyżki miodu majowego  ( w  wersji dla niealergika miodu pszczelego ) 2 łyżki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku łyżeczka musztardy dijon łyżka sosu sojowego sól i pieprz Skrzydełka dokładnie oczyścić. Umyć, osuszyć i odkroić końcówki ( w trakcie pieczenia za mocno się przypiekają, wykorzystujemy je do zrobienia wywaru ). Przygotowujemy sos miodowy. Do miski wlewamy miód i olej(...)dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę i sos sojowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy skrzydełka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na min 1 godzinę do lodówki. Nastepnie wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec do zrumienienia. Dodatki: Skrzydełka w miodzie najlepiej smakują z marynowaną dynią i frytkami

Atlas Smaków
Surówka z sałaty z jogurtem 179

Surówka do obiadu wskazana. Dzisiaj zrobiłam surówkę z sałaty z jajkiem i sosem jogurtowym. Niewiele składników ,a smak rewelacja. Polecam jako dodatek do dań mięsnych. Pamiętajcie sałaty nigdy nie kroimy nożem. Składniki: 1 główka sałaty 2 jajka ugotowane na twardo 1 mała papryka czerwona Sos 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz Wszystkie składniki dokładnie wymieszać Liście(...)sałaty umyć, osuszyć i porwać na  mniejsze kawałki. Paprykę pokroić w paseczki. Jajka drobno posiekać. Na sałacie układamy paprykę polewamy sosem i posypujemy jajkiem. Surówka z sałaty z jogurtem

O kuchni z uczuciem
Leśne szaleństwo z Czerwonym Lagerem 203

Produkty Potrzebne; kasza gryczana- 1Torebka kawa zbożowa-  2Łyżki piwo- 200Mililitrów  cukier- 3Łyżki karczek- 2Sztuki po 150 gram przyprawa do grilla - 2 łyżeczki papryka- łyżeczka surówka Colesław sos piwno-miodowo- musztardowy piwo- 300Mililitrów  śmietana- 100Mililitrów miód- 5Łyżek  musztarda- 200Gramów Sposób Przygotowania; 1. Do rondla wlewamy Piwo i gotujemy do zagotowania, gdy będzie się gotowało dodajemy miód(...)musztardę. 2. gotujemy wodę na kaszę, gdy się ugotujemy wrzucamy kaszę 3.   Grillujemy karczek skropiony piwem, i posypany przyprawami 4.  Do naszego sosu dodajemy śmietanę i gotujemy pod przykryciem około 15 min. 5.  Wrzucamy cukier i kawę na patelnie i dodajemy ugotowana kaszę. 6.   Polewamy kaszę piwem i gotowe teraz czas na ułożenie lasu ogniska

pichciszto
Domowa pizza z kiełbasą, pomidorkami, oliwkami i kukurydzą. 201

sera, bo tak naprawdę o nim zapomniałam, co wcale nie pogorszyło jej smaku. Szczerze to w tej wersji mi bardzo smakowała. To taka odchudzona wersja domowej pizzy z sosem czosnkowym na jogurcie greckim :-). Przepis podaję z serem, jeśli ktoś koniecznie chce go dodać. Zapraszam do wypróbowania tej pizzy. DOMOWA PIZZA Z KIEŁBASĄ, POMIDORKAMI, OLIWKAMI I KUKURYDZĄ. Składniki na 2 duże(...)żywieckiej 5 - 6 sztuk pomidorków koktajlowych 5 - 6 sztuk żółtych pomidorków truskawkowych kilka łyżek ketchupu 3 łyżki kukurydzy z puszki 7 - 8 oliwek czarnych 80 g startej mozzarelli (opcjonalnie) Sos czosnkowy: 5 łyżek jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku sól pieprz ziołowy zioła prowansalskie Sposób przyrządzania: Drożdże pokruszyć do głębokiej miseczki, dodać pozostałe składniki zaczynu i całość wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Sos grzybowy 151

Sos grzybowy przygotowałam  z zamrożonych  grzybów, które dostałam od mamy :) (grzyby były oczyszczone, pokrojone w kostkę  i ugotowane przed zamrożeniem) Składniki: ok. 0,5 kg ugotowanych i pokrojonych grzybów 1 średnia cebula nać pietruszki koperek ziele angielskie 2 liście laurowe 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki mąki sól i pieprz olej Przygotowanie: Grzybki podsmażamy na patelni(...)koperek. Dusimy ok. 30 minut na małym ogniu. Następnie śmietanę rozrabiamy z 2 łyżkami mąki, mieszamy dokładnie, żeby nie było grudek. Do śmietany z mąką dodajemy kilka łyżek gorącego sosu i dokładnie mieszamy (żeby śmietana nam się nie zważyła). Wlewamy to do sosu cały czas mieszając. Pogotować jeszcze ok 5 minut i możemy podawać z makaronem lub ziemniaczkami

The Sweet Damsel
SUSHI :) 202

przygotowania sushi potrzebne Wam będą: ryż do sushi (klejący się, krótko ziarnisty) nori (sprasowane algi morskie) ocet ryżowy + sól i cukier wasabi (zielony, ostry chrzan) sos sojowy marynowany imbir mata bambusowa (do zawijania sushi) pałeczki lub palce ;) ostry nóż bez ząbków + różne dodatki, np: wędzony, pieczony lub surowy  łosoś tuńczyk węgorz ryba maślana krewetki surimi awokado świeży(...)ogniu przez ok. 15 minut do momentu, gdy odparuje cała woda. Na początku często mieszając. Odstawiamy ryż  pod przykryciem na ok 15-20 minut  a następnie zalewamy sosem, dokładnie mieszamy  i odstawiamy do ostygnięcia.  Sos: Na 0,5 kg ryżu  dodaję: 7 łyżek octu ryżowego 3 łyżki cukru płaska łyżeczka soli Ocet ryżowy podgrzewamy chwilę

The Sweet Damsel
Domowe mini burgery z grilla 189

domowe, przez to są smaczniejsze i zdrowe. Mięso jest soczyste i wyraziste. Warzywa fajnie smakami i kolorami się uzupełniają i wiele witamin w sobie mają. Jak ser mozzarella, sos i rukolę dodamy to gotowe domowe burgery już mamy. Są to mini burgery grillowane, smaczne, soczyste, chrupiące – wyjątkowo udane. Składniki: bułki 10 szt.: 20 g świeżych drożdży, 300 g mąki pszennej(...)czarny świeżo mielony do smaku, suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku, ponadto po 10 plasterków: pomidora, cukinii (najlepsza podłużna młoda o średnicy bułek), białej cebuli, sera mozzarella, oraz: sos chili, rukola, olej rzepakowy Rapso, sól, pieprz, mąka do podsypania bułek. Przygotowanie:   Bułki: Drożdże mieszamy z wodą, cukrem i 100 g maki. Odstawiamy pod przykryciem

Moniki Smakołyki
Kociołek z rybą 187

batat 1 garść fasolki szparagowej zielonej 1 czerwona cebula 1 biała cebula 2 szklanki wody 2 łyżki masła klarowanego 1 puszka pomidorów 1/2 łyżeczki chilli w płatkach 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki  sok z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki kolendry 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić(...)dużą kostkę batata. Chwilę smażyć po czym dodać kurkumę,kolendrę i kmin rzymski. Wszystko zalać wodą ,puszką pomidorów, posypać płatkami chilli. Dodać fasolkę szparagową ,sok z cytryny, cukier,sos sojowy. Wszystko gotować na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Trzeba uważać , aby batat się nie rozgotował. W razie potrzeby uzupełniamy wodę. Przed końcem gotowania dodajemy rybę pokrojoną w kawałki. Układamy

O kuchni z uczuciem
Papryka faszerowana po wiejsku 186

letni obiad. 2 porcje: Składniki: 3 papryki czerwone 1 szklanka kaszy kuskus 2 marchewki  2 cebule 2-3 plasterki boczku 2 plastry sera żółtego 1 łyżeczka słodkiej papryki Sos pomidorowy: 1 spora łyżeczka masła lub margaryny 1 cebula 1 łyżeczka mąki 1 szklanka bulionu 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka śmietany sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie  Kaszę kuskus(...)napełnić przygotowanym nadzieniem i ułożyć obok siebie w naczyniu. Na każdą paprykę położyć po kawałku żółtego sera. Paprykę zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę. W międzyczasie przygotować sos. Masło rozpuścić w garnuszku. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na złoty kolor. Dodać mąkę i wymieszać. Nie przerywając mieszania wlewać partiami bulion aż beszamel nabierze gładkiej konsystencji. Następnie dodać koncentrat

My simple kitchen
Pizza z kalafiorem . 246

się do rąk . Odkładam do wyrośnięcia na około 0,5 godziny .Po tym czasie rozwałkowuję ciasto w formie koła i daję na wierzch ulubione dodatki .Może być dowolny kształt . Sos na spód pizzy : 1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym 1 łyżeczka oliwy z oliwek oregano sól ,pieprz 1/2 łyżeczki cukru Podane składniki umieścić w garnku i gotować na małym ogniu(...)przez około 15 minut ,zmiksować na gładki sos . Dodatkowo : Kalafior ,kroimy cienkie plastry i przesmażamy na patelni z dwóch stron po 1 minucie z dodatkiem oliwy z oliwek . Papryka ,kroimy na paski . Ser . Pieczemy pizzę w 220 stopniach przez około 20 minut

Ladylaura.

Proponowane wyszukiwania