tego jeszcze trochę czasu. Dzisiaj przedstawiam surówkę w roli głównej z sałatą lodową. Składniki: ½ główki sałaty lodowej 6 pomidorków koktajlowych ¼ opakowania sera typu feta ¼ szklanki pestek dyni Sos: 3 łyżki wody 3 łyżki oliwy Łyżeczka soku z cytryny Łyżeczka suszonej pietruszki Sól Pieprz Cukier Wykonanie: Sałatę myjemy, kroimy na kawałki. Do sałaty dodajemy do pokrojone na ćwiartki pomidorki i pokruszony(...)Pestki dyni prażymy na patelni i pozostawiamy do wystygnięcia. Z wody, oliwy, soku z cytryny, suszonej pietruszki robimy sos typu winegret i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Sosem polewamy sałatę. Na koniec całość posypujemy pestkami dyni. SMACZNEGO
Smaki Ewyosoby ) marynata olej ok. 50 ml 1 ½ łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka musztardy francuskiej 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka sosu sojowego pieprz czarny pieprz Cayenne ( troszkę ) Dodatkowo 250 gram pieczarek 1 cebula olej 150 ml śmietany 18% słodkiej Ok. 100 gram sera gorgonzola Wykonanie: Z podanych składników robimy marynatę(...)plasterki. Dodajemy do polędwiczek. Całość zapiekamy w piekarniku około 45 minut w temp. 185 o C pod przykryciem. Po tym czasie do garnka wlewamy śmietanę, dodajemy zlany sos z pieczenia, gotujemy aby zredukować płyn i na koniec dodajemy rozdrobniony ser. Całość chwilkę gotujemy mieszając. Polędwiczki podajemy z przygotowanym sosem. SMACZNEGO. (function
Smaki EwyDzisiaj proponuję surówkę z sałatą lodową i kiełkami. To na dobry początek. Składniki: ½ główki sałaty lodowej 10 oliwek zielonych ½ małej cebuli 2-3 kawałki papryki konserwowej Kiełki ( dowolne ) Sos: 3 łyżki wody 3 łyżki oliwy Łyżeczka soku z cytryny Łyżeczka suszonych ziół ( dowolnie jakie lubimy ) Sól Pieprz Cukier Wykonanie: Najpierw z podanych składników przygotowujemy sos do surówki, nabierze aromatu dodanych(...)suszonych ziół. Sałatę kroimy na kawałki. Cebulę drobno siekamy w plasterki. Paprykę w kostkę a oliwki na połówki. Dodajemy kiełki. Całość polewamy przygotowanym sosem. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName
Smaki Ewyprawie w komplecie. Dla Was dzisiaj przygotowałam surówkę z cukinii, to tak na początek wiosny. Polecam bardzo aromatyczną, chrupiącą surówkę. Składniki: 1 młoda cukinia 1 pomidor Plaster sera mozzarelli Sos 2 łyżki wody 3 łyżki oliwy Sok z cytryny ( ok 2 łyżeczki ) Cukier, sól ( do smaku ) 1-2 ząbków czosnku Kilka listków świeżej bazylii Pieprz kolorowy Wykonanie: Cukinię myjemy(...)obieramy. Ścinamy paski cukinii za pomocą obieraczki do warzyw. Dodajemy pokrojony pomidor i ser. W innym naczyniu z podanych składników przygotowujemy sos z drobno pokrojoną świeżą bazylią i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość mieszamy. Sosem polewamy surówkę. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki EwyJakiś czas temu publikowałam szaszłyka ukrytego w piersi z kurczaka, smażonego. Dzisiaj przedstawiam wersję w warzywnym sosie z cukinią. Może będzie dla Was inspiracją na obiad. Składniki: Dowolna ilość mięsa mielonego ( wieprzowego lub woł-wp ) Vegeta Czerwona słodka papryka Czosnek granulowany Dodatkowo: Pieczarki ( małe ) Młoda cukinia Papryka czerwona Papryka zielona Pomidory w puszce krojone Sól Pieprz Patyczki do szaszłyków olej(...)następnie układamy w naczyniu do zapiekania. Warzywa których nie wykorzystaliśmy do szaszłyków, drobno kroimy, umieszczamy w garnku. Dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia. Przygotowanym sosem zalewamy szaszłyki. Przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180 -190 O C. Przed podaniem przekrawamy szaszłyka wzdłuż patyka, patyk wyjmujemy. Podajemy z sosem warzywnym ( warzywa
Smaki Ewyjedzeniem bywa różnie. I tak na dzisiaj proponuje lekką surówkę z pomidorami. Składniki: Sałata masłowa 2 pomidory 2 ogórki małosolne Cebula czosnkowa 1/3 opakowania sera fety 5 rzodkiewek Sos sałatkowy ogrodowy knorr Wykonanie: Przygotowujemy sos do surówki. Sałatę dokładnie myjemy, odsączamy ( bardzo dobre jest urządzenie do mycia sałaty, dzięki któremu idealnie odwirujemy sałatę ). Cebulę kroimy w cienkie plasterki(...)rozdzielamy na pojedyncze krążki. Ogórki również kroimy w plasterki i na połowę. Rzodkiewki i pomidory w kostkę. Wszystko razem łączymy. Na górze umieszczamy pokruszoną/ pokrojoną fetę. Całość polewamy przygotowanym sosem. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki EwyPrzedstawiam dzisiaj przepyszne i szybkie danie z sezonowymi letnimi składnikami. Ulubiony makaron z pieczonym kurczakiem, kawałkami chrupiącej cukinii i szpinakiem w delikatnym sosie śmietanowym z dodatkiem parmezanu. Doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny, nawet po zabieganym dniu. Polecam! Scroll down for recipe in English Makaron z kurczakiem, cukinią i szpinakiem (4 porcje) Składniki: 2 łyżki oleju roślinnego 1 średnia(...)odcedź i odstaw. Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzej olej, włóż cebulę, marchewkę i czosnek i smaż przez 10 do 15 minut, do zeszklenia cebuli. W międzyczasie przygotuj sos. W małym rondelku rozgrzej na średnim ogniu masło, po czym wmieszaj śmietankę, mleko i parmezan. Dopraw solą i pieprzem i gotuj na bardzo małym ogniu aż lekko zgęstnieje. Do smażących
karmelowybalans między smakami równoważy się po... wypiciu łyka odpowiednio dobranego do tego dania piwa czyli portera bałtyckiego. Porter bałtycki to typ piwa, który świetnie komponuje się z mięsnymi sosami, wędzoną szynką, dojrzewającym serem oraz ciemnymi winogronami. Uznałam, że świetnym pomysłem na przystawkę do tego trunku będzie słodko-wytrawna grzanka, gdyż piwo świetnie pasuje do mięsnego oraz lekko słodkiego smaku. Jeśli(...)osób): Polędwica wieprzowa z cydrze: 200 gram polędwicy wieprzowej 500 ml cydru 1/2 pęczka świeżego tymianku 1/2 pęczka mięty 1 gałązka rozmarynu 1 szklanka bulionu marynata: 3 łyżki sosu sojowego + 1 łyżka syropu klonowego + szczypta pieprzu 1 łyżka oliwy z oliwek Pasta z suszonych pomidorów: 7-8 suszonych pomidorów 10 listków świeżej bazylii pieprz szczypta soli 2 łyżki oleju
Mango Papajawszechobecnych o tej porze roku w mojej kuchni) pomidorów i kilku dodatkowych składników, które akurat były pod ręką. Do podania na obiad wybrałam ryż, ale bagietka maczana w sosie też będzie doskonałym wyborem. Gorąco polecam :) Krewetki gotowane i podane ze stoutem Składniki dla 2 osób: 20 szt. krewetek królewskich (oczyszczonych, bez głów i pancerza; najlepiej surowych) 1 mała cebula(...)ząbka czosnku 1 średni pomidor 1 łyżka klarowanego masła ¼ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki brązowego cukru ½ szklanki piwa typu stout 1 malutka suszona ostra papryczka (opcjonalnie) 2-3 łyżki sosu słodko-pikantnego sól (opcjonalnie) kolendra do posypania Dodatkowo do podania: ryż, kasza lub bagietka piwo stout (takie samo jak do gotowania) schłodzone do temperatury 6°C (opcjonalnie) Jeżeli krewetki są mrożone, trzeba
Pełny talerzPyzy z sosem myśliwskim są bez wątpienia smakiem mojego dzieciństwa i młodości. Kojarzą mi się z kultowym daniem z baru mlecznego. Nie raz bywałam na blałce (wagarach) w barze mlecznym na narożniku Podgórnej i al. Marcinkowskiego. A tam obowiązkową pozycją były właśnie pyzy z sosem myśliwskim. Wiem, że istnieje wersja sosu myśliwskiego z leśnymi grzybami (w sumie ma to sens
Pyry na GazLetnia sałatka Magdy Gessler Składniki na sos: 3 ząbki czosnku cząber lub czubryca (ilość wedle uznania) gruba sól morska pół szklanki oliwy extra vergine lub oleju słonecznikowego sok z jednej cytryny odrobina octu z białego wina łyżka miodu lipowego Składniki na sałatkę: 4 miniaturowe sałaty rzymskie spora garść czerwonych oliwek kalamata 4 dorodne, dojrzałe, dojrzewające na słońcu pomidory, najlepiej malinówki(...)kartonika, ale prawdziwego z solank lub sera huculskiego) arbuz – jeden mały albo pół dużego opcjonalnie: upieczony w całości w ogniu bakłażan Sposób przygotowania: Na początku przygotujemy sos: Rozcieramy w kamiennym moździerzu na gładką masę 3 ząbki czosnku wraz z cząbrem lub czubrycę i grubą sól morską. Do moździerza powoli dodajemy oliwę z oli wek extra virgin i rozcieramy. Dodajemy
WojnaNaSmaki.plpółksiężyce i gotujemy 4-5 minut w rondlu z wodą, łyżka masła i pół łyżeczki tymianku. Odcedzamy. Pieczarki kroimy na ćwiartki i rumienimy na maśle. Mięso odsączamy od sosu. Na szklankę sosu dodajemy łyżkę mąki i łyżkę masła. Sos zagotowujemy z wymieszaną mąką z masłem aby zgęstniał. Dodajemy do niego cebule, mięso, pieczarki i gotujemy 10 minut aby smaki się
Snejkusiowe PrzepisyPyszna zupa warzywna z kurczakiem i kokosowym mlekiem…Bardzo często gotuję zupy z kokosowym mlekiem. Zupa jest wtedy delikatnie słodka o lekkim kokosowym posmaku. Podprawiam zupę rybnym sosem i tajską soją, co świetnie harmonizuje z warzywami i kurczakiem. Jakie warzywa lubicie w zupie? Ja praktycznie wszystkie. W tej zupie wykorzystałam cukinię, marchewkę i czosnek. Oczywiście natka pietruszki jest(...)mleka, 400 ml 2 marchewki 300 g zielonej cukinii 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula 3 łyżki natki pietruszki, grubo pokrojonej 3 łyżki szczypiorku, drobno pokrojonego 2 łyżki rybnego sosu 2 łyżki tajskiej soi, ewentualnie więcej 1 łyżka oliwy Pokrój cukinię w kostkę, marchewkę w cienkie paski, a czosnek w plasterki. Podsmaż na oliwie i dodaj do buljong razem
codojedzeniamięsa mielonego wołowego (Biedronka) 4 bułki do hamburgerów (Biedronka) 4 plasterki sera typu "hochland" cebula czerwona 4 plasterki boczku wędzonego sałata pomidor przyprawa do burgerów Kamis sos musztardowy do burgerów Kamis oliwa (aromatyzowana z ziołami) Przygotowanie : Zaczynam od położenia boczku na grillu, z boku tak aby spokojnie się grillował. Mięso mielone mieszam z przyprawą do burgerów Kamisa(...)również grilluję na tyle aby tylko zmiękły.Bułki przecinam wpół, skrapiam oliwą i kładę na chwilę na grilla aby się zagrzała i dostała ładnych rumieńców. Gotowe bułki ściągam, polewam sosem, daję liść sałaty, mięso z serem, plaster pomidora i krążki cebuli. Całość nakrywam drugą częścią bułki również polaną sosem. Ps. Pomysł na nakręcenie video do tego przepisu wziął się spontanicznie
Mechanik grillujeJeśli chodzi o farsz to sprawa dowolna, może być z samych warzyw, z mięsa, mięso z warzywami, owoce morza, z ryżem lub makaronem ryżowym. Obowiązkowo farsz powinien być doprawiony sosem sojowym. Mój farsz powstał z produktów, które były dostępne w lodówce, może niektóre mało azjatyckie, ale farsz wyszedł smakowity. Najwięcej czasu zajmuje zawijanie sajgonek w papier ryżowy, w połowie dochodzimy(...)średnie marchewki 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka pasty sezamowej lub 2 łyżki prażonego sezamu 3 - 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu mielonego 1 łyżeczka kminku 2 łyżki świeżego imbiru (zetrzeć na tarce) 1 łyżka oleju sezamowego olej do smażenia
Kuchcik gotuje