sosy - 72234 przepisów (strona:1491/4816)

Naleśniki z mięsem mielonym. 193

szklanki mąki, szczypta soli, olej do usmażenia naleśników. Farsz: 500g mięsa mielonego,  1 cebula, 4-5 ząbków czosnku, vegeta (przyprawa uniwersalna,warzywko lub sól), pieprz, papryka czerwona, Sos: 300 ml gęstego soku pomidorowego lub przecieru pomidorowego z kartonika, 3 ząbki czosnku, bazylia lub 300ml gotowego sosu bolognese. Ponadto:  2-3 garście startego sera żółtego. Przygotowanie: Jajka, mleko(...)wyłożyć na placek naleśnika i zawinąć.   Naleśniki włożyć do naczynia żaroodpornego.  Do soku pomidorowego wcisnąć ząbki czosnku i wsypać bazylię ( bazylii dać dość sporo). Wymieszać i gotowy sos wylać na naleśniki.   Górę posypać startym serem żółtym. Włożyć do piekarnika do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na ok.25 min. Ja przykryłam naczynie żaroodporne. Smacznego

W kuchni u Moniki
Frykasy. 330

Frykasy są bardzo fajną przekąską na wieczory spędzane w domu przed telewizorem lub na wieczorne pogaduchy ze znajomymi. Mi oraz mojemu mężowi najlepiej smakują one z sosem majonezowo czosnkowym.  Składniki: 550 g mąki pszennej (ja użyłam tortowej), 300ml ciepłej wody (ciut więcej niż szklanka), 7g suchych drożdży, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki oregano, garść świeżej bazylii(...)200g przecieru pomidorowego - temperatura pokojowa, 135 g startego sera żółtego - temperatura pokojowa, 2 łyżki bazylii, jajko, kminek, majeranek lub ulubiona przyprawa do posypania na wierzch. Dodatkowo: Najlepiej smakują z sosem majonezowo czosnkowym. Możesz wykorzystać swój przepis, kupny sos lub skorzystać z mojego przepisu, który znajduję się  tu kliknij . Przygotowanie:   Mąkę wymieszać z solą, cukrem, posiekaną bazylią i oregano

W kuchni u Moniki
Roladki schabowe. 315

pieczarki, ogórka, cebulę i paprykę. Zawinąć i wykałaczkami pozaczepiać, tak by się nie rozwaliły. Na gorący tłuszcz włożyć roladki i podsmażyć - im mocniej będą podsmażone roladki, tym ciemniejszy będzie sos.  Ja pod koniec smażenia wyciągam wykałaczki, ale jeżeli nie jesteś pewna, że roladki są dobrze zawinięte i się nie rozwalą, zostaw je.  Gdy mięso ma już złocisty kolor(...)odlać tłuszcz gdy jest jego zbyt dużo. Zalać wodą, tak by zakryła mięso. Po kilkunastu minutach sprawdzić na smak sos. W razie potrzeby dosolić, popieprzyć . Można również dodać czerwonej papryki. Po ok.45-55 minutach zagęścić sos (woda rozrobiona z mąką). Smacznego

W kuchni u Moniki
Surówka z kapusty pekińskiej. 185

Także nic się nie zmarnowało :)  Składniki: 1/2 niedużej kapusty pekińskiej, 1 świeża pomarańczowa papryka, 1/2 świeżego ogórka, 1/2 pęczka szczypiorku, 2 średnie pomidory, 1 duża marchew, gotowy sos do sałatek ( ja użyłam dwie paczki knora: grecki i paprykowo-ziołowy, jest intensywniejszy smak, ale jeden w zupełności wystarczy(...)prostu oliwy z oliwek, sól i pieprz. Przygotowanie: Kapustę pekińską, paprykę, ogórek, pomidory i szczypiorek pokroić. Marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać z sosem (sos przygotować według opisu na opakowaniu).  Smacznego

W kuchni u Moniki
Roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem w sosie pieczarkowym. 254

300g świeżego szpinaku ( może być również mrożony), kilka suszonych pomidorów, 1 cebula, ok.700g piersi kurczaka, łyżka masła, 3 ząbki czosnku, pieprz, sól, słodka czerwona papryka, mąka, olej do smażenia. Sos pieczarkowy: 350g pieczarek,  1 cebula, łyżka masła, sól, pieprz, 1l bulionu, 220g serka topionego naturalnego lub śmietankowego (typu hochland, ja użyłam takich w trójkącikach). Przygotowanie:  Pomidory pokroić(...)dobrze i obtoczyć w mące. Smażyć z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Aby mieć pewność, że roladki się nie otworzą podczas smażenia, można owinąć je nitką lub zabezpieczyć wykałaczkami. Sos pieczarkowy: Pieczarki umyć i pokroić w plastry. Cebulę pokroić w kostkę i na łyżce masła podsmażyć z pieczarkami. Odrobinę osolić i popieprzyć. Dolać 1lbulionu. Po zagotowaniu dodawać po trochu serka

W kuchni u Moniki
Roladki z tortilli. 228

Roladki z tortilli są bardzo fajnym pomysłem na imprezową przekąskę. Dużym jej plusem jest to, że  do środka można dać swoje ulubione składniki. Moim ulubionym połączeniem jest sos majonezowo czosnkowy (przepis na sos majonezowo czosnkowy znajduje się tu  - należy jedynie zrobić bardziej gęsty), sałata, pomidory, oliwki i starty ser żółty. Sposób wykonania: Placek tortilli posmarować sosem majonezowo czosnkowym

W kuchni u Moniki
Obiadowa sałatka z pieczonymi ziemniakami i pieczoną piersią z kurczaka 218

cebula, 4 ząbki czosnku, oliwa z oliwek. Sałata: mix sałat ( 200g), 200g sera feta, kilkanaście pomidorków koktajlowych, kilka suszonych pomidorów z zalewy, olej ze słoika od pomidorów suszonych. Sos: 175g gęstego jogurtu naturalnego, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka ketchupu, sól, pieprz. Ziemniaki: 750g małych ziemniaków, 4 ząbki czosnku, 2-3 garście świeżego koperku, 5-6 łyżek oliwy, przyprawa do ziemniaków(...)powkładać. Mięso doprawić solą i pieprzem, naoliwić. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220stopni C i piec 30-40minut ( ja piekłam pod przykryciem i na ostatnie kilka minut odkryłam). Sos:  Jogurt naturalny wymieszać z ketchupem, wyciśniętymi ząbkami czosnku i solą oraz pieprzem. Surówka: Sałatę umyć, osuszyć. Dodać do niej przekrojone na pół pomidorki, pokrojony w kostkę ser feta, pokrojone

W kuchni u Moniki
Schab w sosie pieczarkowym 233

Pieczarki pokroić w plastry, a cebulę w półksiężyce. Podsmażyć na oleju, z odrobiną soli i pieprzu ( uważać z przyprawami by nie było ich dużo, gdyż po dodaniu do mięsa sos może wyjść słony). Po podsmażeniu dodać do mięsa i dusić razem do momentu aż mięso będzie miękkie. U mnie trwało to ok. 1h, ale czas może być różny, dlatego polecam(...)sprawdzić samemu. W razie potrzeby doprawić. U mnie nie było konieczności zagęszczania sosu, ale jeżeli wyjdzie Tobie niezbyt gęsty sos zrób zawiesinę z mąki i wody i zagęść. Smacznego

W kuchni u Moniki
Zdrowy lunch do pracy w stylu azjatyckim w 25 minut 408

Marwit, 50 ml oliwy, 1 łyżka oleju sezamowego, 1/2-1 chili, 2 ząbki czosnku (opcjonalnie), 1 łyżka prażonego sezamu, 1 łyżeczka syropu z agawy lub płynnego miodu, 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka sosu rybnego, sok z cytryny i sól do smaku. Kurczak po tajsku pierś z kurczaka (podwójna), 2 ząbki czosnku, łodyga trawy cytrynowej, 50 ml oliwy, płatki chili(...)chili. Sałatka z wodorostami Wodorosty   zalać sokiem ananasowym, odstawić na 2 minuty.  Chili drobno posiekać, czosnek zetrzeć na tarce lub przecisnąć przez praskę, dodać oliwę, olej sezamowy, sos sojowy i rybny, syrop z agaw oraz prażony sezam, dokładnie wymieszać. Dresing przelać do wodorostów, wymieszać doprawić do smaku sokiem z cytryny i ewentualnie dosolić. Przed podaniem sałatę wymieszać

SzczyptaSmaQ
Kurczak can-can – pieczony na puszce, z warzywami korzeniowymi 181

idealnie nawilża mięso od środka. Kurczaka oczyszczamy, odcinamy mu szyjkę. Możecie potraktować mięso w dwójnasób – natrzeć kurczaka przyprawami na sucho, albo zamarynować go w mokrej marynacie na bazie oleju, sosu sojowego, musztardy i czosnku, czy według własnego widzimisię.   Ja smaruję oczyszczonego kurczaka ciemnym sosem sojowym i nacieram go przyprawami. Albo gotową mieszanką do kurczaka albo mieszaniną czosnku granulowanego, słodkiej(...)puszka wybranego piwa 600g małych ziemniaków 3 marchewki 3 pietruszki 5 małych buraków 1 bulwa selera ½ główki czosnku 1 mały kabaczek (miałam, dorzuciłam, nie jest niezbędny) olej rzepakowy sos sojowy ciemny przyprawa do kurczaka lub własna mieszanka przypraw tymianek papryka mielona słodka i ostra rozmaryn mielony kminek oregano sól pieprz

Karo in the Kitchen
Chińszczyzna, czyli kurczak na sposób chiński 279

Alpro ( lub mleko kokosowe + woda ) 100 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej oliwa do smażenia 2 ząbki czosnku 1,5 łyżki przyprawy do potraw chińskich Dodatkowo do smaku: sos sojowy limonka chili ( świeże lub w proszku ) syrop lub cukier trzcinowy  Wykonanie: Cebulę pokroić w pół plastry, paprykę marchew i cukinię - w cienkie paski. Mięso umyć, osuszyć i pokroić(...)mają pozostać lekko chrupkie. Do warzyw dodać podsmażone mięso z kurczaka, zalać całość napojem kokosowym, dodać koncentrat i przyprawę do potraw chińskich - dokładnie wymieszać i dusić 2-3 minuty. Sos zagęścić rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody, skrobią ziemniaczaną. Danie doprawić do smaku sosem sojowych, chili, sokiem z limonki i syropem trzcinowym. Kurczaka na sposób chiński podawać z ugotowanym ryżem

kolorowotorcikowo
Makaron z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami - przepis 218

Jest zawsze smacznie i przeważnie łatwo jest je przygotować. Istotne jest dobre połączenie składników. Tuńczyk i oliwki idą w parze. Suszone pomidory zawsze dobrze pasują do makaronu. Natomiast do sosów śmietanowych bardzo pasuje ser pleśniowy. Na dziś proponuję taki zestaw smakowy: Makaron z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami - przepis Składniki: opakowanie makaronu świderki 2 łodygi selera naciowego puszka tuńczyka(...)tego tuńczyka. Na końcu dodajemy pokrojony ser. W tym czasie, gdy woda się zagotuje, wrzucamy makaron i gotujemy. Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię do przygotowanego sosu. Mieszamy wszystko, aby sos obkleił makaron i mamy gotowe danie. Makaron z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami - przepis

Pyza i Surówka
Warzywne calzone 183

opakowanie warzyw włoskich 30 dkg pieczarek 1 pierś z kurczaka po 1 płaskiej łyżeczce przypraw: bazylia, oregano, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie sól, pieprz do smaku 2 łyżki sosu pomidorowego z czosnkiem+ 2 łyżki do smarowania krążków 3 kulki mozzarelli 1 łyżka margaryny Sposób przygotowania: 1. W ciepłym, lecz nie gorącym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier. Mąkę przesiewamy, dodajemy(...)minut.  2. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na małe kosteczki. Podsmażamy z przyprawami na odrobinie margaryny. 3. Dodajemy mrożone warzywa oraz pieczarki.  4. Do usmażonych warzyw dodajemy sos pomidorowy z czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.  5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 kawałków, każdy wałkujemy na grubość ok 6 mm, mocno podsypując mąką. Smarujemy sosem pomidorowym

Kuchnia w czekoladzie
Tortille z sezamowym kurczakiem 191

kawałku) 1 duża pierś z kurczaka sól, pieprz 2 łyżki posiekanego szczypiorku Panierka: 2 łyżki mąki 1 jajko 2 łyżki mleka ok 100g sezamu Smażenie: 1 szklanka oleju Sos: 1/2 szklanki ketchupu pikantnego 1/2 szklanki majonezu 1/4 szklanki przegotowanej zimnej wody Sposób przygotowania: 1.  Pierś kurczaka myjemy, kroimy na ok 4cm słupki. Oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące(...)rozgrzanego wrzucamy po kilka kawałków panierowanego mięsa. Smażymy często przewracając na lekko złotawy kolor.  5. Dużą patelnię rozgrzewamy i delikatnie rumienimy nasze tortille. Ciepłe smarujemy odrobiną sosu i układamy nasze warzywa.  6. Układamy kawałki kurczaka, polewamy sosem i posypujemy szczypiorkiem. Podwijamy odrobinę dołu tortilli, a następnie zwijamy boki do środka. Owijamy folią aluminiową i zajadamy ze smakiem

Kuchnia w czekoladzie
Roladki wieprzowe z kluskami śląskimi 201

podsypywania stolnicy 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 płaska łyżka soli do gotowania ziemniaków 1 płaska łyżka soli do gotowania gotowych klusek śląskich ok 2 dkg masła Sos: Wywar z pieczenia roladek 1/2 szklanki zimnej wody 1 łyżeczka mąki pszennej Sposób przygotowania: 1. Schab bardzo cienko rozbijamy. Ogórki oraz boczek kroimy w kosteczkę. Dodajemy odpowiednią ilość warzyw(...)nagrzanego do 170st C. Po ok. 40 minutach roladki obracamy na drugą stronę i jeśli trzeba ponownie dolewamy odrobinę wody. Pieczemy nadal pod przykryciem jeszcze ok 30 minut. Wytworzony sos przelewamy do rondelka i stawiamy na palniku. W 1/2 szklanki zimnej wody mieszamy łyżeczkę mąki i bez grudek przelewamy do gotującego się sosu, by go delikatnie zagęścić

Kuchnia w czekoladzie