pora, 2 łyżki oleju rzepakowego, 3 szt. polędwiczek z kurczaka, 0,7 l bulionu, 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe, suszony cięty czosnek niedźwiedzi do smaku, 1 łyżeczka sosu worcestershire, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól himalajska do smaku, ser parmezan. Przygotowanie: Czosnek dzielimy na ząbki, nie obieramy ich ! Garnek stawiamy na palniku i wrzucamy do niego czosnek. Podgrzewamy(...)liście laurowe. Polędwiczki z kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki. Do zmiksowanej zupy dodajemy (równocześnie) kurczaka i makaron. Całość gotujemy do momentu, aż makaron będzie al dente. Pod koniec doprawiamy sosem worcestershire, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Dopiero na samym końcu możemy dodać sól, jeśli będzie taka potrzeba. Zupę podajemy gorącą z świeżo startym parmezanem. Smacznego :) Rada: czosnek musi być na tyle
Moniki Smakołykiłyżka musztardy - duży jogurt grecki i mały zwykły jogurt naturalny, a w wersji wegańskiej śmietana ryżowa (przepis poniżej) - pieprz, sól - przyprawy do boczniaków ( ja użyłam curry i sos sojowy) Śmietana ryżowa : - 1,5 szklanki płatków ryżowych - 1,5 szklanki mleka sojowego lub innego roślinnego Przygotowanie : Płatki zalewamy mlekiem i gotujemy, następnie miksujemy na gładko i doprawiamy musztardą(...)sokiem z cytryny Przygotowanie : Boczniaki kroimy na cienkie plasterki, podsmażamy na patelni, dodając soli, żeby puściły wodę, smażymy aż do odparowania wody, dodajemy curry, sos sojowy do smaku, pozostawiamy do ostygnięcia, kroimy porę, ogórka i dodajemy do nich jogurty lub śmietanę ryżową, mieszamy i dodajemy boczniaki, całość wkładamy na chwilę do lodówki, żeby smaki się przegryzły
zdrowa vege kuchniamoja ulubiona-talerz witamin i trochę kalorii w postaci sosu-hihi,robię ja często jak zostaje mi upieczony dzień wcześniej kurczak i nie chce mi się jeść go drugi dzień,można również usmażyć pierś z kurczak w kawałeczkach -jak kto woli(pieczony ma trochę mniej kalorii-ale kto by tam liczył.... SKŁADNIKI: (składniki można zmieniać jak kto lubi(...)pomidory papryka czerwona cebula ser feta oliwki czarne i zielone 3 jajka na twardo pieczony kurczak,lub duża pierś z kurczaka podsmażona w kawałkach z przyprawą do kurczaka, na sos: ząbek czosnku 3 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany sól,pieprz PRZYGOTOWANIE: na dużych talerzach,układamy najpierw sałatę lodową pokrojoną w kawałki,potem resztę warzyw-pomidory,ogórki,papryka pokrojone
Swojskie jedzonkoCoś pysznego do frytek, krążków cebulowych i nie tylko zachęcam do zrobienia sosu tysiąca wysp Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! Sos tysiąca wysp Lekki i smaczny sos tysiąca wysp do wszystkiego!!! Składniki : 1/4 cebuli 4 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu (najlepiej pikantnego) 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżka octu
Sprawdzone przepisy kulinarneteraz jest ona najsmaczniejsza i tak na prawdę też najtańsza. Dziś proponuję kolejny pomysł na jej wykorzystanie, w postaci łatwej zapiekanki z kurczakiem, kurkami i pomidorami zapiekanymi w śmietankowym sosie pod dużą ilością mozzarelli. Może danie to nie jest szczególnie dietetyczne, ale zapewniam że bardzo smaczne. Świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Polecam! Scroll down for recipe in English(...)łyżki masła 350 g kurek, większe podzielone na połówki (można zamienić na pieczarki) 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 2 szklanki startej mozzarelli 1 łyżki posiekanej bazylii Składniki sosu: 1/2 szklanki majonezu 1/3 szklanki śmietany 18% 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego 3 łyżki startego parmezanu sól pieprz Przygotowanie: Wymieszaj w misce lekko osoloną cukinię i odstaw na pół godziny. Dopraw
karmelowyunikają ze względu na jego "suchość" to jednak wystarczy odpowiednie przygotowanie by mięsko było mięciutkie, kruche i dosłownie rozpływało się w ustach :) Dziś przedstawiam pyszne, kruche mięsko w pikantnym sosie z pomidorami, cebulą, papryką i czosnkiem. SKŁADNIKI: 5-6 plastrów schabu przyprawa meksykańska* mąka 2 cebule 1 papryka czerwona 4 dojrzałe pomidory (lub 1 puszka pomidorów krojonych(...)mięsa, zalać bulionem i dusić do miękkości schabu (ok 30-40 minut) w razie potrzeby podlewając co raz odrobiną wody. 3. Dodać keczup i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdyby sos był za rzadki - zostawić jeszcze na chwilę na ogniu żeby odparował. Sos można zaciągnąć śmietaną albo mąką (ja tego nie robiłam
Kto ugości moich gości?Szybkie, aromatyczne i rozgrzewające danie. Czerwona fasolka w pikantnym sosie z kolorowymi pomidorkami i słonym serem świetnie razem współgrają, polecam :) puszka czerwonej fasolki (400 g) szklanka przecieru pomidorowego łyżeczka pikantnej wędzonej papryki szczypta cayenne szczypta soli i pieprzu 1/4 łyżeczki cukru trzcinowego 1/4 łyżeczki suszonej cebuli kilka kropel sosu cholula lub tabasco garść pomidorków różnego rodzaju 60 g sera(...)feta 2 łyżki posiekanej pietruszki Przecier podgrzewamy w garnku, dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy ok 5 minut. Dorzucamy odsączoną fasolkę i podgrzewamy jeszcze chwilkę. Fasolę z sosem przelewamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy pomidorki (większe możemy przekroić na pół). Całość posypujemy pokruszonym serem i pietruszką. Zapiekamy około 10 minut w 200 stopniach. Smacznego :) Artykuł Pikantna fasolka z pomidorkami
Mienta blogokazję od kuchni poznać całkiem ciekawe smakołyki w tym dniu. Robiliśmy w grupach 4 osobowych różne smakołyki MIĘDZY INNYMI : Bułka burgerowa Klasyczny burger wołowy Domowy ketchup Aiolo/majonez ChimichurI Sos czosnkowy i inne Chutney z czerwonej cebuli Frytki z batatów i ziemniaków Moja grupa w której byłam " szefem" miała do przygotowania Sos tatarski: jogurt grecki(...)imbir 1 cm x 2 cm posiekany drobniutko i roztarty sól i pieprz do smaku Składniki zostały posiekane , zmieszane i doprawione , a potem wyszedł pyszny sos który trafił do burgerów . Chutney z czerwonej cebuli ; - 1 kg czerwonej cebuli ocet balsamiczny chili cukier Cebula pokrojona w piórka , włożona do garnka . Którą się mieszało co jakiś
Różowa kuchniagodzin przed pieczeniem. Z podanego przepisu otrzymacie 2 pizze (2 porcje). Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 175 g wody 1/8 łyżeczki drożdży suszonych łyżeczka soli Składniki na sos: 1 żółta cebula – pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę 1 puszka rozdrobnionych pomidorów (400 g) sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka cukru, szczypta słodkiej mielonej(...)Składniki – dodatki: kiełbasa chorizo mascarpone Wykonanie: Ciasto: Przygotuj je na około 9 – 12 godzin przed pieczeniem. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj ze sobą w misce, nakryj ściereczką i odstaw. Sos: W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Następnie dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem, cukrem i słodką papryką. Całość gotuj na małym ogniu
Moja pasja smakułyżeczka cukru 1 czerwona cebula 250 g świeżego szpinaku pół szklanki białego octu winnego pół szklanki oleju 1/4 szklanki oliwy sól pieprz 250 g miękkiego koziego sera Przygotowanie Sos : ocet wymieszałem z cukrem i powoli, ciągle mieszając, dodawałem olej i oliwę. Doprawiłem solą i pieprzem. Szpinak umyłem i osuszyłem. Obrałem cebulę i pokroiłem w plasterki. Śliwki umyłem, wypestkowałem(...)minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni C. Co jakiś czas odwracałem. Po rozwinięciu z folii, ostudziłem je, następnie obrałem i pokroiłem w plasterki, polałem połową sosu i wymieszałem. Resztą sosu polałem śliwki i cebulę. Salaterkę wyłożyłem liśćmi szpinaku, na nich ułożyłem buraczki i śliwki z krążkami cebuli. Całość posypałem pokruszonym kozim serem
R'n'G KitchenDzisiaj coś dla fanów mięsa. Bitki wieprzowe z karkówki. Pamiętam jak robiła je moja mama i zawsze przygotowywała je z różnym sosem. Jednak największym specjalistą od sosów był mój tata. Zawsze jak przychodził weekend, właśnie On przygotowywał obiady i zawsze to były dania mięsne. Do dzisiaj pamiętam ich smak. Pycha. Składniki: 700 g karkówki wieprzowej bez kości 2 łyżki mąki(...)laurowy i ziele angielskie. Podlać wszystko 1 szklanką wody i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 1 godziny. Doprawić solą i pieprzem. W razie potrzeby uzupełnić wodę. Sos można zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie. bitki wieprzowe z karkówki
O kuchni z uczuciemobiadu :) bo mi tak , dzisiaj mam dla Was propozycję co z nich zrobić Zapraszam na ziemniaczane naleśniki zapiekane z szynką i mozzarellą . Do polania naleśników użyłam Sosu do spaghetti firmy Orzech http://www.orzech.com.pl/ . Naleśniki podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Chartre http://www.porcelanabogucice.pl/ . Składniki : około 1 szklanki ugotowanych zmielonych ziemniaków 2 szklanki mleka(...)mąki sól, pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej około 1/2 łyżeczki papryki ostrej 2 duże kulki mozzarelli kilka plasterków szynki Do polania sos do spaghetti ja użyłam firmy Orzech. Oliwki jeśli ktoś lubi. Wykonanie : Do miski wlać mleko , dodać ziemniaki , jajka i wymieszać , następnie dodać mąkę i przyprawy naleśniki maja być ostrawe
Sama słodycz i szczypta chiliUwielbiam sos beszamelowy, a najbardziej chyba smak gałki muszkatołowej. Dzisiejsza wersja przygotowana na mleku owsianym w niczym nie odbiega w smaku od wersji tradycyjnej. Zachęcam bardzo do spróbowania! 3 łyżki margaryny bezmlecznej 1 łyżka mąki 1,5 szklanki mleka owsianego (najlepiej domowego, przepis tutaj ) sól pieprz gałka muszkatołowa Margarynę rozpuścić na patelni, dodać mąkę i smażyć przez chwilę(...)mąka straci swój surowy smak. Następnie na patelnię wlać mleko owsiane, rozmieszać dokładnie, aby nie było grudek i przez chwilę pogotować. Na koniec dodać sól, pieprz i gałkę. Gorącym sosem beszamelowym zalać np. makaronową zapiekankę lub kalafiora. Z mąki i margaryny robimy zasmażkę Dolewamy mleko i mieszamy, aby nie było grudek Doprawiamy przyprawami Nasza propozycja podania - kalafior z sosem beszamelowym
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesurowego boczku 1 cebula 2-3 pomidory 1 cukinia 1 papryka 1 bakłażan 400 g makaronu ( np. kolanek) 150 g mozzarelli sól,pieprz pęczek natki pietruszki sos beszamelowy 50 g masła 50 g mąki 1/2 l mleka sól, pieprz gałka muszkatołowa Sposób wykonania Boczek kroimy w drobną kostkę i k ładziemy do sporego garnka(...)natkę pietruszki. Całość mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem( nie za wiele). Następnie wykładamy, wymieszane składniki, do żaroodpornego naczynia ( wysmarowanego masłem), napełniając je do dwóch trzecich wysokości. Teraz możemy przygotować sos beszamelowy. Na patelnię, o grubym dnie, kładziemy masło a kiedy się roztopi, dodajemy mąkę. Całość smażymy przez minutę, a następnie zalewamy zimnym mlekiem, przyprawiamy solą, pieprzem, oraz gałką muszkatołową
Miód i pieprzPrzed spróbowaniem tej potrawy czułam lęk, gdyż opis nie zachęca do jedzenia. Podana potrawa wyglądała bardzo smakowicie na talerzu. Haggis zostało podane z tostami, sałatką z świeżych warzyw oraz sosem, który podkreślał smak mięsa. Nie tylko potrawa wyglądała smakowicie, ale też miała dobry smak. Lęk minął, a nawet jestem pod wrażeniem i chętnie w przyszłości jeszcze raz zasmakuję haggis . English(...)Szkocji tak samo jak w całej Anglii podaje się full English Breakfast , czyli smażone tosty, jajecznica, smażone plastry bekonu, parówki wieprzowe lub baranie, pieczone pomidory i fasolka w sosie pomidorowym. Do picia oczywiście herbata z mlekiem, ale jest również kawa i herbata bez mleka dla turystów. Nie mogłam nie z kosztować tradycjonalnego angielskiego śniadania. Próbowałam również typowej angielskiej herbatki
Projekty ze smakiem