dodajemy ziele angielskie listek laurowy i gotujemy na małym ogniu. Marchew kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Pomidory kroimy jak chcecie bo i tak nam się rozpłyną w sosie. Całość gotujemy koło godziny , sprawdzamy czy mięso już jest miękkie. Kiedy mięsko miękkie, a sos doprawiony zalewamy śmietaną ( do słoiczka wlewam wywar z przygotowanego sosu i dodaje do niego
Różowa kuchniakażdej chwili. Jeśli chcemy zabrać ją ze sobą do pracy lub szkoły wystarczy, że zapakujemy ją w pudełko. Kanapka nie jest zwyczajna. Chrupiące kromeczki, warzywa w ziołowo-musztardowym sosie na bazie zdrowego oleju lnianego, a to wszystko po przegryzieniu uzupełnia płynne żółtko. Jak dla mnie jest, to wspaniała propozycja na lunch, śniadanie, kolację... Spróbujcie i Wy, zapraszam. Składniki(...)klasy M 2 rzodkiewki 1 pieczarka 3/4 łyżki oleju lnianego 1/2 łyżeczki musztardy stołowej szczypta cytrynowego pieprzu szczypta słodkiej papryki odrobina soli około 2 łyżeczek masła Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy sos: W szklaneczce łączymy olej lniany z musztardą i przyprawami (słodką papryką, cytrynowym pieprzem). Odstawiamy na czas przygotowania kanapek. Przygotowanie kanapek: Chleb tostowy zapiekamy krótko w tosterze. Ma być rumiany
Słodkie okruszkiząbki czosnku. Skropić wszystko sokiem z cytryny i lekko doprawić solą. Smażyć mieszając minutę. Zdjąć z patelni obsypać natką pietruszki. Na ciepły naleśnik nałożyć ciepły farsz, skropić słodko kwaśnym sosem chilli, dodać liście rukoli lub innej sałaty. Złożyć dwa równoległe boki do siebie, następnie to samo zrobić z pozostałymi. Odwrócić, tak żeby strona gdzie naleśnik jest złożony była pod spodem(...)koperty naleśnikowe do nagrzanego piekarnika do maximum i piec około 5 minut, żeby lekko się przypiekły. Najlepiej jak macie opcje grill. Na talerz wyłożyć sałatę, położyć podpieczoną kopertę,polać sosem chilli lub innym ulubionym. Sos czosnkowy byłby super również. Serwować. to było pyszne
Kuchnia PokoleńGulasz z drobiu jest świetną alternatywą na szybki obiad. Dziś proponuję gulasz z fileta z kurczaka z dodatkiem tartej marchewki oraz sosu sojowego ciemnego. Przepis ten jest bardzo łatwy w wykonaniu. KURCZAKOWY GULASZ Składniki: 1/2 kg fileta z kurczaka ( bez skóry) 3 cebule 1 marchewka 3 łyżki koncentratu pomidorowego 0.5 l wody 3 łyżki suszonej papryki(...)czerwonej łagodnej 2 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 2 łyżki bazyli 1 łyżeczka soli 1łyżka pieprzu oliwa z oliwek do smażenia 3 łyżki sosu sojowego ciemnego Sposób Wykonania: 1.Mięso Kroję w kostkę 2. Przyprawiam. 3. Cebulę kroję w plastry i półplastry. 4. Cebulę przysmażam wraz z drobno pokrojonym czosnkiem na patelni z dodatkiem oliwy. 5. Cebulę trę
Gotowanie PatkiProstota i klasyka. Tak można powiedzieć o moim dzisiejszym daniu. Zapraszam na spaghetti z włoskim sosem pomidorowym. Składniki: 4 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek pół kilo pomidorów świeżych lub 1 puszka pomidorów pół łyżeczki cukru sól pieprz 8 - 10 dużych listków bazylii 240 g makaronu spaghetti (2 porcje) Wykonanie: Czosnek kroimy na drobną kostkę i podsmażamy około(...)skórki, drobno kroimy i dodajemy do czosnku. Wsypujemy cukier, solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy drobno porwane w palcach lub poszatkowane listki bazylii. Gotujemy około 15 - 20 minut. Sos musi się trochę zagęścić. Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy al dente. Spaghetti polewamy sosem pomidorowym. Można je ozdobić listkami bazylii. Smacznego :) Przepis dołączam do akcji kulinarnej
Smak mojego domutylko bezglutenowcom. Składniki (1 porcja): 80 g (1 szklanka) makaronu bezglutenowego penne (użyłam kukurydzianego z Biedronki) 2 pomarańczowe pomidory 8 czarnych oliwek kilka listków świeżego szpinaku Sos: 1 łyżka oleju nierafinowanego (np. rzepakowy) 1/2 łyżeczki octu jabłkowego 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta ostrej papryki sól, pieprz 1. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu 2. Do odcedzonego(...)zimnego makaronu dodaj pokrojone w niewielkie kawałki pomidory i oliwki. 3. Dodaj surowy szpinak. Możesz odciąć twarde łodygi, jeśli nie używasz młodych liści. 3. Zrób sos - w małym słoiczku lub w szklance wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 4. Polej sałatkę sosem i wymieszaj wszystko potrząsając garnkiem/miską. Energia (1 porcja) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik
Powiedz dietom nieczerwona mielona ostra do smaku olej do smażenia Dodatkowo: sałata lodowa 1 szt ogórek zielony świeży 1-2 szt pomidor 2 szt ( miałam kolorek pomarańcz bardziej :) sos czosnkowy kielecki nowość keczup Składniki na pszenne placki tortilli : mąka pszenna 500 g przegotowana woda 1 szklanka jajko szczypta soli smalec ( połowa kostki) Wykonie(...)zakrywałam pokrywką by mi nie wyschły . Wykonanie sałatki: Do misy rwę palcami sałatę lodową , kroje ogórka zielonego bez skórki na sałatę tak w plasterkach najlepiej . Dodaje gotowy sos czosnkowy i mieszam. Kroje pomidory osobno i na końcu dodaje do tortilli. Zakończenie : Wyjmuje z garnka placki tortilli , na każdy placek kładę łyżkę keczupu i łyżkę sosu czosnkowego, rozprowadzam
Różowa kuchniaObiad w 20 minut. Trzy główne składniki, dwa składniki dodatkowe, przyprawy. Bakłażan, pomidor i sardynki są podstawą tego szybkiego i bardzo sycącego sosu do makaronu. To mocno aromatyczne danie dzięki połączeniu drobnych wędzonych ryb, maślanego bakłażana i słodko-kwaśnych pomidorów. Bakłażana obrać cienko ze skórki i pokroić w niezbyt dużą kostkę. Cebule obrać i pokroić w cienkie plasterki. Kapary odsączyć(...)dłonią lub widelcem. Do rondla dodać olej z puszki sardynek i wrzucić rybki, po uprzednim wyjęciu im kręgosłupów. Całość dokładnie wymieszać, aż sardynki się rozpadną na drobne kawałki. Sos pomidorowy zredukować o jedną czwartą, gotując go bez przykrycia na średnim ogniu. Przyprawić sos solą, pieprzem, ziołami, dodać przesmażonego wcześniej bakłażana. Całość wymieszać i zagotować do podgrzania bakłażana. Podawać z ugotowanym
Karo in the Kitchenmięsa mielonego 1 cebula 1 marchewka 100 g kapusty pekińskiej pół szkl kuskus sól pieprz 1 łyżeczka cukru sos sojowy ciemny przyprawa chińska szczypta cynamonu 2 jajka papier ryżowy Kaszkę zalać wrzątkiem ok 1 cm nad poziom kaszy, przykryć talerzykiem i odstawić. Mięso przysmażyć z drobno posikaną cebulą i startą na tarce marchewką. Doprawić do smaku przyprawą chińską, pieprzem, cynamonem(...)mieszając, na koniec dodać pokrojoną w drobną kostkę kapustę pekińską, przemieszać kilka razy i zakończyć smażenie. Mięso przełożyć do miski i dodać kaszkę i przestudzić. Doprawić sosem sojowym, dodać jajka i wymieszać. Papier ryżowy moczyć w wodzie i na każdy nakładać łyżkę nadzienia, zawijać tradycyjne sajgonki. Smażyć na złoty kolor przed podaniem. Podawać z surówką i sosem sojowym lub słodko
Gotowanie jest łatweszkl kaszy gryczanej 500 g mięsa mielonego 2 jajka 1 papryka sól pieprz 1 łyżeczka pieprzu ziołowego główka kapusty na sos puszka pomidorów krojonych pół papryki 150 ml śmietany 50 ml mleka 2 łyżki mąki sól pieprz ziołowy szczypta bazlii 2 ząbki czosnku Kapustę włożyć do wrzątku, oddzielić pojedyncze liście, Następnie odciąć zgrubione nerwy liści i ugotować je w wodzie(...)Liście kapusty nadziać nadzieniem, ułożyć w brytfance , skropić olejem, podlać ok pół szkl wody. Przykryć jednym lub dwoma liśćmi kapusty. Piec w temp 190 st przez ok 40 min. sos; Do rondelka wylać pomidory z puszki, dodać drobno posiekaną paprykę i zagotować, dodać cukier i przyprawy , gotować ok 5 min. Zmiksować przy pomocy blendera. Śmietaną wymieszać z mlekiem i mąką
Gotowanie jest łatwedusić aż zupełnie odparują, doprawić solą i pieprzem. W rondelku rozgrzać masło, dodać mąkę, mieszać przez chwilę, po czym stopniowo ciągle mieszając dodać mleko ( w razie powstania grudek, sos rozbić blenderem) gdyby sos był zbyt gęsty dodać odrobinę mleka. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową. Na makaronie rozłożyć równomiernie podduszone grzybki i przykryć beszamelem. Posypać odrobiną
Gotowanie jest łatwenaleśniki 1 jajko 1/3 szkl mleka 2 łyżki mąki pieprz pomarańczowy Skworcu sól nadzienie rukola rzeżucha ogrodowa pomidor 1 puszka pstrąga w sosie chrzanowym Graal Z jajka mleka i mąki zrobić ciasto naleśnikowe, doprawić pieprzem pomarańczowym i solą, Usmażyć dwa naleśniki. Puszkę pstrąga rozdzielić na dwie części ułożyć zieleninę i pomidor a następnie pstrąga i polać sosem z puszki(...)kuchni najciekawiej jak potrafię Od firmy Graal dostałam do testowanie pyszne rybki w puszkach . Można z nich przygotowywać różne potrawy i nadzienia. Dziś użyłam pstrąga w sosie chrzanowym jako nadzienie do naleśników. http://www.graal.pl/?page_id=63
Gotowanie jest łatweuzyskania czystej wody, zalać wodą 1:1 ugotować , ok 15 min aż ryż wchłonie całą wodę, odstawić pod przykryciem. Kiedy przestygnie z octu cukru i soli przygotować sos , sos dodać do ryżu, wymieszać i odstawić na ok 30 min. Łososia pokroić w paski, paprykę pokrojoną również w paski przysmażyć na patelni aż się zeszkli. Na macie układać płaty(...)sklejenia zostawić ok 1 cm. ) ułożyć wzdłuż łososia, paprykę i sałatę albo rzeżuchę. Zwijać dociskając matą ładne ruloniki. Ostrym nożem pokroić na plastry, ułożyć na tacy, podawać z sosem sojowym, słodko pikantnym i pastą wasabi
Gotowanie jest łatweplacek tortilla 1 puszka Filetów pstrąga w sosie paprykowym Graal 100 g brukselki Brukselkę oczyścić , zalać wodą i ugotować do miękkości , ok 10-12 min. Odcedzić. Jeszcze gorącą przełożyć do miseczki, dodać całą puszkę Pstrąga w sosie paprykowym, wymieszać. Tortillę podgrzać w mikrofali, nałożyć na placek całe nadzienie, zwinąć, zabezpieczyć papierem.. i smacznego. Od firmy Graal dostałam(...)testowanie pyszne rybki w puszkach . Można z nich przygotowywać różne potrawy i nadzienia. Dziś użyłam pstrąga w sosie chrzanowym jako nadzienie do naleśników. http://www.graal.pl/?page_id=63
Gotowanie jest łatweośmiornica 2 cebule 1 ząbek czosnku 1/2 szkl wina 1 lisc laurowy 3 - 4 pomidory lub sos pomidorowy 1/4 szkl oliwy z oliwek 1/2 pęczka natki pietruszki 500 gr makaronu Ośmiornice umyć oczyścić, wyciąć oczy i otwór gębowy, pokroić na kawałki (ja przedtem sparzyłam ją króciutko we wrzątku, łatwiej się kroi) pozostawić na sitku do osączenia. Cebule pokroić w drobna(...)kostkę wrzucić do większego garnka i podsmażyć chwile następnie dodać ośmiornice i podsmażyć dalej około 3- 4 minut.Ugasić winem. Dodać pokrojone w kostkę pomidory lub sos, natkę, sol,pieprz i liść laurowy Dodać 3 szkl wody. Garnek przykryć i na średnim ogniu dusić aż ośmiornica będzie miękka, a sos lekko zgęstnieje. Na koniec dodać ugotowany makaron i podgrzać ciągle
Gotowanie jest łatwe