sosy - 72234 przepisów (strona:1469/4816)

Naleśniki na ostro 245

krojone (1/2 puszki) sól pieprz pikantna przyprawa do grilla  woda Czas przygotowania: 35 min. Liczba porcji: 8 naleśników Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto i smażymy naleśniki. W trakcie smażenia robimy sos. Najpierw obieramy i kroimy pieczarki. Wrzucamy na patelnię, dolewamy odrobinę wody, solimy i dusimy. Myjemy i kroimy paprykę. Dokładamy do pieczarek. Następnie kroimy w kostkę patisony i również dorzucamy(...)pieczarek. Kiedy woda wyparuje dodajemy 1/2 puszki pomidorów wraz z zalewą. Przyprawiamy i mieszamy. Przy podanych proporcjach czas smażenia naleśników powinien być równy czasowi potrzebnemu na przygotowanie sosu.  Na każdego naleśnika dajemy trochę sosu i zawijamy

Weganka gotuje
Kolorowa tarta z cukinią, marchwią, papryką w towarzystwie tymianku oraz parmezanu. 213

używam) 150 g masła  90 ml zimnej wody  szczyptę soli  farsz   2 cukinie średnie  5 marchwi  1 paprykę czerwoną   sos beszamelowy   2 łyżki masła 2 łyżki mąki  mleko ok 1 szklanki (jeśli będzie za gęste dodajmy jeszcze trochę) sól do smaku  gałka muszkatołowa do smaku  świeżo(...)sposób po tarce, dużo to ułatwia i zabezpiecza przed skaleczeniem) Marchew blanszuję we wrzątku ok 4 minuty, zmięknie w ten sposób i upiecze się równo z cukinią i papryką. SOS BESZAMELOWY  Na rozgrzaną patelnie nakładam masło,  do tego starty czosnek, po ok 1 minucie nakładamy mąkę i rozprowadzam całość zimnym mlekiem,  tworząc jednolitą masę. Doprawiamy przyprawami oraz

Basia w kuchni
Sernik z białą czekoladą i czereśniami 197

serka mascarpone 180 g cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 100 ml mleka 500 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i wystudzonej 5 dużych jajek, białka i żółtka oddzielnie Sos czereśniowy: 2 szklanki drylowanych czereśni 2 łyżki soku z cytryny 50 ml likieru miodowego Jack Daniels lub innego laska kory cynamonu 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo- czereśnie do dekoracji Przygotowanie(...)stopni C przez około 75 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, następnie chłodzimy w lodówce przez około 12 godzin. Sos czereśniowy:  Drylowane czereśnie wsypujemy do rondelka, zalewamy likierem oraz sokiem z cytryny. Wkładamy korę cynamonu. Gotujemy wszystko razem około 10 minut, aż owoce puszczą sok. Wyjmujemy cynamon, a rondelek zdejmujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Grillowane polędwiczki z kurczaka w winnym sosie żurawinowym na kalafiorze 179

marynacie winnej z żurawiną nadzwyczaj mi smakują. Kalafior, ser, czosnek w kolorze kremowym jest do czerwonego mięsa dodatkiem wyjątkowym.     Składniki: 6 polędwiczek z kurczaka, 4 łyżki sosu chili słodko pikantnego, 4 łyżki oleju rzepakowego, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki mielonej, szczypta ostrej papryki mielonej, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól himalajska do smaku, 50 ml wytrawnego wina czerwonego(...)łyżki ketchupu pikantnego, 3 łyżki żurawiny, ser camembert, ¼ kalafiora, główka czosnku przekrojony na połowę, 2 papryki peperoni czereśniowe, świeże oregano. Przygotowanie: Marynata do kurczaka: sos chili, mieszamy z 2 łyżkami oleju, papryką ostrą i słodką, winem, ketchupem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy  żurawiny i mieszamy. Polędwiczki z kurczaka myjemy, suszymy i przekładamy do marynaty. Odstawiamy do lodówki

Moniki Smakołyki
Lasagne ze szpinakiem 198

szpinaku (u mnie mrożony) 100 g sera pleśniowego kulka mozzarelli ok. 100 g sera żółtego oregano gałka muszkatołowa sól, pieprz 3 duże ząbki czosnku oliwa z oliwek sos beszamelowy Wykonanie: Na patelni na odrobinie oliwy podsmażamy posiekany czosnek ze szpinakiem, po czym doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gdy woda ze szpinaku odparuje zdejmujemy z ognia i studzimy. Gdy szpinak(...)będzie wystudzony mieszamy go z serem pleśniowym. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Przygotowujemy sos beszamelowy .Następnie składamy naszą lasagne w jedną całość: spód naczynia do zapiekania smarujemy masłem, potem układamy pierwszą warstwę płatów makronu, polewamy sosem beszamelowym i nakładamy część szpinaku, po czym posypujemy niewielką ilością startego sera żółtego. Przykrywamy makaronem. Potem znowu polewamy beszamelem, wykładamy część szpinaku

psgotujemy
Miruna w zielonej panierce na ryżu 206

gorącym tłuszczu smażyć z obu stron kawałki ryby zanurzone wpierw w szpinakowo-miętowej panierce Osączyć na papierowym ręczniku  Zrobić sałatkę, u mnie z pomidorów i arbuza (polałam sosem miętowym ) Na sos miętowy : Kilka gałązek mięty, sok z cytryny, miód i oliwa- wszystko wymieszać. Polać tym sałatkę. Rybę podałam na ryżu i polałam sosem chrzanowym ze świeżo startego chrzanu. Więcej

Proste Potrawy
ROLADY WOŁOWE I/LUB WIEPRZOWE 202

smażyć w jednym garnku, ja tak właśnie robię. Wołowina smaży się tak samo długo jak wieprzowina (przynajmniej ja tak trafiam). Dodatkowo różne gatunki mięs dają lepszy w smaku sos. Składniki na 6 rolad: - 3 plastry karkówki - 3 plastry wołowiny - 6 kawałków chleba (najlepiej razowego na zakwasie) - 6 kawałków boczku (u mnie wędzony) - 1 duża cebula (obrana i przekrojona(...)dusimy w ten sposób do miękkości, u mnie zwykle trwa to ok.1,5h. Gotowe mięso wykładamy na półmisek, a z pozostałego tłuszczu możemy przygotować pyszny sosik. Osobiście rzadko robię sosy, ale taki sos wołowo-wieprzowy, to niezła gratka, ja "zaciągam" go skrobią maizena, lub mąką orkiszową. U mnie roladki były w towarzystwie naszej ulubionej, zasmażanej kapusty z boczkiem ... Pycha ;-) Smacznego

Smaczne Zdrowe
ZAWIJAŃCE Z KARKÓWKI 303

wołowe, a potrzebują zdecydowanie krótszej  obróbki. Możemy dowolnie je nadziewać, wszystkim, co tylko przyjdzie nam na myśl.  U mnie dziś klasyczne nadzienie zrazowe. Do tego pyszny sos, kasza i obiad pierwsza klasa gotowy! :)) Składniki: 6 średniej grubości plastrów karkówki 2 ogórki kiszone 2 cebule (1 do sosu, 1 do roladek) kilka paseczków boczku wędzonego pieprz sól musztarda grillowa(...)zrumienienia. Następnie podlewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, resztę posiekanej cebuli i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok 1h. Pod koniec duszenia, odkrywamy patelnię, aby sos odparował i zagęścił się. Ewentualnie doprawiamy solą

Walijskie Pichcenie
Sałatka z roszponką, mango, pomidorem i grillowanym ananasem 224

godzinach od zmieszania puszczają sok).  Składniki: 100 g roszponki 1 pomidor 1/2 świeżego ananasa 1/4 mango 2 łyżki miodu 2-3 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Roszponkę umyć i osuszyć. Pomidora umyć i pokroić w grubą kostkę. Mango obrać i pokroić w kostkę. Ananasa obrać i pokroić w grube plastry(...)szklance wymieszać sos sojowy wraz z 1 łyżką oleju. Przygotowaną marynatą zalać ananasa. Następnie zgrillować go na patelni lub grillu elektrycznym. Ostudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Do miski dodać roszponkę, mango, pomidora i ananasa. Całość zalać sosem (sok z cytryny połączyć z 1-2 łyżkami oleju, miodem oraz przyprawami) i delikatnie połączyć ze sobą. Ewentualnie pod koniec sałatkę posmakować

Ugotować
Pyszna pizza na cieście razowym z wędzonym łososiem i serem camembert 317

orkiszowej z 50g mąki pszennej razowej, ale można dodać tylko orkiszową 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 2 łyżki oleju 150ml ciepłej wody + 2-3 łyżki dodatkowo Sos: 250 ml przecieru pomidorowego  3-4 łyżki ketchupu  łyżeczka koncentratu pomidorowego po łyżeczce: bazylii, oregano, tymianku Dodatki: wędzony łosoś ser camembert papryka czerwona kilka różyczek podgotowanego brokuła kukurydza(...)wody mieszamy razem. Następnie po trochu wlewamy wodę i próbujemy zagnieść ciasto, jeśli jest zbyt suche dolewamy wody, jeśli za bardzo się klei można podsypać mąką. Odstawiamy na chwilę. Sos:    Na patelnię lub do rondelka wlewamy przecier pomidorowy, podgrzewamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i doprowadzamy do wrzenia.    Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Ciasto rozwałkowujemy

Czerwona Porzeczka
Sałatka z arbuzem 200

Przygotowanie : Obrany arbuz kroimy w kostkę, umyte pomidorki na połówki, fetę w małą kostki Rzodkiewki w plasterki, paprykę w kostkę Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy listki bazylii, polewamy sosem z miętą i odstawiamy miskę na chwile do lodówki, by składniki się wystudziły Przed podaniem na stół posypujemy sałatkę ziarnem sezamu. Składniki na sos: mięta sok z cytryny oliwa miód(...)Kilka liści umytej, osączonej mięty siekamy, dodajemy do niej około 2 łyżek soku z cytryny, 2-3 łyżki oliwy i łyżkę miodu. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. polać sosem sałatkę. Pomysł na sałatkę z "Moje Gotowanie Ekstra" 1/2015

Proste Potrawy
Sałatka od Gosi 311

szybka w wykonaniu. Można ją zrobić do obiadu, na kolację czy do grilla. Polecam :) Składniki: pół główki sałaty lodowej 2-3 pomidory cebula czerwona sałatkowa serek śmietankowy w plastrach sos francuski oliwa Wykonanie: Plasterki sera rozkładamy na półmisku. Sałatę kroimy i wrzucamy na ser. Cebulkę drobno kroimy, zmiękczamy solą i wrzucamy na sałatę. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę, kroimy w kosteczkę(...)wrzucamy na sałatę. Sos francuski rozpuszczamy w szklance z oliwą i odrobiną wody. Polewamy sałatkę sosem 15 minut przed podaniem. Pycha

Pyza i Surówka
Sałatka z wędzonym łososiem, fetą i słonecznikiem 283

powstanie nowy dział w którym sukcesywnie będziemy dodawać nasze sprawdzone przepisy na sałatki. Lubimy te z majonezem ale jeszcze bardziej smakują nam te prawdziwie wiosenne z sezonowymi warzywami i sosem winegret. Przedstawiamy przepyszną sałatkę z pomidorami  i ogórkami (prosto z działki od rodziców). Może dlatego smakowała wyśmienicie. Warzywa nie pryskane, bez chemii... samo zdrowie. Tym razem sałatka była dodatkiem(...)kroimy na kawałki. Słonecznik prażymy na patelni. Cały czas mieszając, dodajemy szczyptę soli i dalej mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy na kawałeczki łososia, w kostkę ser feta. Przygotowujemy sos winegret. Mieszamy oliwę z sokiem z cytryny. Doprawiamy sola i pieprzem.  Całość polewamy sosem  i posypujemy słonecznikiem

Pan i Pani Smith w kuchni
Spaghetti z kurczakiem w pomidorach z rozmarynem 222

świeże) - mała cebula - mały koncentrat pomidorowy - 2 łyżki śmietanki 30% - sól, pieprz czarny mielony - 1/2 łyżeczki rozmarynu - bazylia, pieprz ziołowy - papryka ostra mielona dodatki: - olej rzepakowy do smażenia   - sos czosnkowy domowy Przygotowanie: Podsmażam mięso na oleju. Kroję cebulę w kostkę i również podsmażam. Łączę z mięsem. Do tego dodaję pokrojone pomidory. Smażę wszystko na małym ogniu pod przykryciem, można(...)razie potrzeby podlać wodą. Jak wszystko zmięknie, dodaję koncentrat pomidorowy i przyprawiam do smaku. Na koniec wlewam śmietankę, aby sos był słodszy. Podaję z sosem czosnkowym

Kuchnia co dnia
Placuszki twarogowe z sosem jagodowym 174

Placuszki twarogowe z sosem jagodowym Składniki: ciasto: - 600 g twarogu półtłustego - 2 żółtka - 6 łyżek mąki pszennej - 3 łyżeczki cukru waniliowego sos: - czarne jagody pasteryzowane (u mnie Polska Róża) - 2 łyżki cukru trzcinowego dodatki: - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Składniki na ciasto dokładnie mieszam i smażę na dużej ilości oleju, z obu stron na kolor złoty. Jagody gotuję w małym(...)garnczku na małym ogniu, dodaję z cukier. Czekam aż uzyskam konsystencje sosu. Placki podaję zarówno na  ciepło, jak i na zimno

Kuchnia co dnia