prawie pół szklanki cukru i pół łyżeczki soli. Na koniec rozcieńczamy skrobię ziemniaczaną w 1/4 szklanki zimnej wody, i powoli dolewamy (ciągle mieszając) do naszego (jeszcze delikatnie gotującego się) sosu. Nie wlewamy całej zawartości, dolewamy tylko tyle ile potrzeba dla uzyskania właściwej gęstości. Artykuł Słodko-pikantny sos chili pochodzi z serwisu Ugotuj
Ugotuj to sam ...Jakiś czas temu otrzymałam do przetestowania sosy firmy Folwark. Remulada duńska , która świetnie nadaje się do wszelkich kanapek, wrapów, itd.. Otrzymałam też sos kebab-gyros - piekielnie ostry - zupełnie nie moje klimaty ;) i sos BBQ , który został przeze mnie użyty do tego przepisu. Sosik jest boski do mięs, wręcz idealny. Czytaj więcej » Skomentuj
MamaOskarkaniewielkiej ilości. Przykryłem i dusiłem w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C do czasu, aż mięso stałe się miękkie. Od czasu do czasu zbierałem do miseczki tworzący się sos. Sos : do rondelka włożyłem śliwki, dodałem miód, starty imbir, cynamon, rodzynki i pokruszone nitki szafranu, podlałem niewielką ilością wody. Gotowałem na małym ogniu 15 minut. Gdy kurczak był miękki, dodałem(...)niego śliwki i zapiekałem jeszcze chwilę bez przykrycia, aż mięso ponownie się przyrumieniło. Jeśli trzeba należy uzupełnić wyparowany sos tym z miseczki
R'n'G Kitchendodatkowo wyjmuję z garnka kości na których gotowała się fasola i dokładnie ogałacam je z pysznego, mocno uwędzonego mięsa. Ono oczywiście również ląduje w naszym głównym garnku. Próbujemy sosu- fasoli przed gotowaniem nie solimy, ale wędliny których użyliśmy do potrawy już są słone- jeśli nam za mało- dosalamy. Do całości dodajemy niecały 90g słoiczek dobrego przecieru pomidorowego- ja lubię(...)który robią Pudliszki- dostępny w takich właśnie malutkich, jednorazowych słoiczkach. Doprawiamy całość majerankiem i ostrą papryką – wędzoną i słodką- po około ½ łyżeczki każdej. Jeśli wolicie bardzo gęsty sos, można fasolkę zagęścić łyżką mąki pszennej wymieszanej z zimną wodą- tylko po co, skoro fasola przy odgrzewaniu na pewno będzie się rozpadać i zagęszczać, a sam sos jest tak aromatyczny
Karo in the Kitchensię psują. Taka mieszanka zdecydowanie ułatwia życie. W mieszance śródziemnomorskiej najczęściej znajdziecie delikatną endywię, strzępiastą sałatę fryzyjską, fioletowo-zieloną lollo rosso, czerwoną cykorię radicchio i orzechową wyrazistą rukolę. Sos ukręcamy łyżeczką w małej głębokiej misce- wlewamy sok z cytryny (ja lubię te butelkowane, 100% soku- mają takie m.in. Lidl oraz Piotr i Paweł) i rozpuszczamy w nim sól, cukier(...)Dodajemy pieprz i powoli wlewamy oliwę, cały czas dynamicznie mieszając. Sałatę polewamy sosem i mieszamy. Już szybciej się nie da. Mnie wystarczy na obiad jedna taka pierś i pół opakowania sałaty. I odrobina słodkiego sosu chili. Proporcje z przepisu- na 2 piersi i górkę zielonego. Szybko.Łatwo. I inaczej. Spróbujcie! SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka ziemniaczane chipsy paprykowe (u mnie
Karo in the Kitchengłów czy krewetkowych pancerzy, żeby zrobić z nich wywar jak należy, więc podrabiam go- do bulionu na włoszczyźnie dodając łyżkę mocnej włoskiej oliwy extra vergine i 2 pełne łyżki sosu rybnego. Skoro nabrał się na to znajomy Włoch… To połączenie działa! Do gara wrzucam jeszcze kawałek pora, kilka gałązek pietruszki i namoczony wcześniej szafran, świeżo mielony gruby pieprz. Gotuję(...)jest czystą przyjemnością. SKŁADNIKI 1,5 litra wody 1,5 kostki ‘bulionu na warzywach’ szczypta nitek szafranu namoczonych w łyżce wrzątku 1 łyżka oliwy extra vergine 2 łyżki sosu rybnego kawałek pora kilka gałązek pietruszki kilka utłuczonych ziaren pieprzu ¼ kostki masła 200ml (szklanka) ryżu Arborio (ze sklepowych polecam Scotti) 70-100ml białego wytrawnego, półwytrawnego wina lub wytrawnego cydru
Karo in the Kitchenmonopolu na desery ze śmietanki i mleka. Ale ich deser ma kilka niepodważalnych zalet – jest bardzo prosty, bardzo szybki i bardzo elegancki. Podawany w małych porcjach, z syropem, z sosem lub świeżymi owocami, do filiżanki espresso – zawsze robi wrażenie. Podgrzejcie w rondelku mleko – ostrożnie, żeby go nie zagotować, tylko doprowadzić do granicy wrzenia, wyłączcie gaz, wsypcie i rozpuśćcie dokładnie całą(...)mieszając. Będzie się to wszystko mocno pieniło- jak przy gotowaniu karmelu. Kiedy już osiągnie konsystencję miodu, dodajcie szybko dwie, trzy łyżki zimnego mleka- uważajcie, bo może pryskać! Dzięki temu sos nie zastygnie na kamień tylko pozostanie płynny. Wyjmujemy deser z lodówki, a żeby było łatwo go wyjąć z naczynia – wstawcie na chwilę foremki do gorącej wody. Przechylcie foremki
Karo in the Kitchennajgrubszego nerwu liścia, zawijamy na niego boki, a potem całość rolujemy jak krokieta. Gołąbki układamy warstwami w naczyniu, w miarę ciasno. Podlewamy je szklanką bulionu (reszta bulionu zostaje na sos), na wierzchu rozkładamy kilka kawałków świeżego masła, zakrywamy pokrywką i pieczemy w piekarniku nastawionym na 180⁰C. Jeśli to kapusta zimowa- ok. 2 godzin. Przy młodej w zupełności wystarczy(...)albo 1.30h Szybki sos naszykujemy bazując na bulionie i przecierze pomidorowym (można użyć passaty pomidorowej). Zagotowujemy bulion, we wrzącym rozpuszczamy przecier. Doprawiamy solą i pieprzem (z solą ostrożnie, bulion już na pewno jest słony!). W pół szklanki zimnej wody musimy dokładnie rozmieszać dwie pełne łyżki mąki pszennej. Wlewamy ją do pomidorowego bulionu, cały czas mieszając. Gotujemy całość do zgęstnienia
Karo in the KitchenWstyd się przyznać, ale jeszcze kilka lat temu robiłam taki makaron wyłącznie na bazie gotowego sosu z paczki. Teraz to jedno z moich popisowych dań i jeśli tylko chcę ugłaskać jedzeniem mojego Mężczyznę – serwuję mu właśnie to. Pierwsze podejście do carbonary, wiele lat temu, skończyło się makaronem z jajecznicą. Kolejne niepowodzenie zostawiło mnie z wodnisto-śmietanowym czymś, z pływającymi(...)powierzchni, mało widowiskowymi farfoclami ściętego żółtka. Sos Knorr z paczki był dobry, ale nie dlatego jestem fightrerką, żeby posiłkować się – i w przenośni, i dosłownie – gotowcami. Nie dałam się pokonać jajkom i śmietanie. Carbonara dzisiaj to najszybsza odpowiedź na „co na obiad?”, „o, goście przyszli!”, i „kochanie, a może byśmy…?” Makaronowy ideał. Comfort food. Do carbonary ja osobiście najbardziej
Karo in the Kitchenplus. Cebulę kroimy w półplasterki i sparzamy ją na sicie wrzątkiem. Taki manewr sprawi, że pokrojona cebula nie zgorzknieje w trakcie schładzania sałatki. Najważniejszym elementem tej sałatki jest sos. Mieszamy 7 łyżek stołowych dobrej, neutralnej oliwy z oliwek z czterema łyżkami winnego octu. Pieprzymy i solimy do smaku, a następnie w oliwie z octem należy dokładnie rozmieszać kopiastą łyżkę(...)pełnoziarnistej musztardy. Ugotowane ziemniaki odcedzamy. Sałatkę składam do kupy w zamykanym pojemniku, układając warstwy z pokrojonych ogórków, sparzonej cebuli i gorących ziemniaków. Całość zalewamy przygotowanym sosem gdy jeszcze ziemniaki są gorące. Wchłoną prawie cały sos. Dopiero gdy ostygną, zamykamy naczynie pokrywką i mieszamy – potrząsając – do dokładnego wymieszania całości. Ta sałatka najlepsza jest na drugi dzień, gdy już smaki
Karo in the Kitchenkurkumą. Kiełbasę chorizo kroimy w półplasterki lub w kostkę. W osobnym garnku szykujemy bulion. Rozpuszczamy 1,5 kostki rosołowej, najlepiej warzywnej lub drobiowej, wlewamy łyżkę mocnej oliwy, jasnego sosu sojowego, dorzucamy szczyptę nitek szafranu, łyżeczkę kurkumy ( dziewczyny, uważajcie na kurkumę – bardzo mocno barwi paznokcie! ). Bulion zagotowujemy i trzymamy na malutkim ogniu. Musi być gorący w momencie wlania do paelli(...)ryżu arborio 4 łyżki oliwy sól pieprz 1 czubata łyżeczka papryki wędzonej ostrej 1 czubata łyżeczka papryki wędzonej słodkiej SKŁADNIKI BULIONU 1 ½ litra wody 1 ½ kostki rosołowej 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego łyżeczka kurkumy 1 łyżka oliwy szczypta szafranu
Karo in the Kitchensię ze sobą nie stykały i pieczemy je 15-20 minut, na środkowej półce piekarnika. Obracamy je w połowie czasu pieczenia. Klopsiki gotowe. Możecie podać je z każdym dowolnym sosem – pieczeniowym, pomidorowym, grzybowym czy koperkowym. W każdym będą smakować obłędnie. U nas klopsy wykąpały się w sosie pieczeniowym ciemnym, którego bazą był sos spod pieczonej łopatki. Całość podana
Karo in the KitchenMakaron z sardynkami to wariacja na temat kuchni Sycylijskiej. Nie znając przepisu, zaczęłam wyjmować rzeczy z lodówki i spiżarni, dobierając jednocześnie na sos coś z warzyw i coś z ryb. Obiad z resztek i zapasów, gotowany w 34-stopniowym upale. W całe 20 minut. Przepyszny i do powtórzenia, następnym razem ze szklanką białego wina zamiast lemoniady(...)Cała oliwa z puszki wylądowała w rondlu – zrumieniłam na niej zmieloną bułkę razem z czosnkiem. Zdjęłam z rondelka do osobnej miseczki – zostaje jako chrupiąca posypka, nie mieszamy jej z sosem. Woda na makaron zaczęła wrzeć, szybko sparzyłam we wrzątku pomidora i obrałam go ze skóry. W garnku z wodą wylądował makaron w porcji dla dwóch osób, a pomidor został pokrojony
Karo in the Kitchenokoło 10 minut pod przykryciem aż do końca wchłonie wodę, następnie spulchniamy ją widelcem i studzimy. Szykujemy dressing, mieszając kolejno masło orzechowe, miód, imbir, sok z limonki, olej, ocet, sos sojowy. Mieszamy aż mikstura będzie gładka i kremowa. Jeśli jest za gęsta, dodajcie więcej oleju lub odrobinę wody żeby ją rozrzedzić. Wymieszajcie dressing z ugotowaną quinoą – powinna część sosu wchłonąć(...)szklanki posiekanego szczypioru 1 mała limonka lub 3 łyżki stołowe soku Limmi z limonek 1 papryka- pomarańczowa lub czerwona, mięsista 1 łyżka miodu 3 łyżki masła orzechowego 3 łyżki sosu sojowego ¾ szklanki komosy ryżowej (quinoa) + 1,5 szklanki wody do jej ugotowania 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych, sezamowego, ryżowego lub rzepakowego 1 łyżka czerwonego winnego octu
Karo in the Kitchennich owoce morza. Do tego najlepsze na świecie domowe pesto sycylijskie. Ja robię je zawsze z przepisu Jamiego Olivera, choć jego wersja różni się nieco od tradycyjnego sycylijskiego sosu. Zamiast suszonych pomidorów są w nim słodkie pomidorki koktajlowe. Dzięki temu sos jest niezwykle świeży i lekki. Makaron oblepiony pysznym migdałowo-bazyliowym pesto podałam z pikantnymi krewetkami. Tego trzeba spróbować(...)makaronu castellane Barilla pesto: 100 g płatków migdałowych lub całych migdałów bez skórki 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 4 filety anchois (nie będzie ich czuć w sosie) 10-15 pomidorków koktajlowych duży pęczek bazylii 2 czubate łyżki startego parmezanu 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Do malaksera wrzucić migdały, parmezan, papryczkę chili, anchois, czosnek
Kulinarne Inspiracje