sosy - 72234 przepisów (strona:1462/4816)

Słodko-pikantny sos chili 173

prawie pół szklanki cukru i pół łyżeczki soli. Na koniec rozcieńczamy skrobię ziemniaczaną w 1/4 szklanki zimnej wody, i powoli dolewamy (ciągle mieszając) do naszego (jeszcze delikatnie gotującego się) sosu. Nie wlewamy całej zawartości, dolewamy tylko tyle ile potrzeba dla uzyskania właściwej gęstości.   Artykuł Słodko-pikantny sos chili pochodzi z serwisu Ugotuj

Ugotuj to sam ...
Kurczak w sosie BBQ 148

Jakiś czas temu otrzymałam do przetestowania sosy firmy Folwark. Remulada duńska , która świetnie nadaje się do wszelkich kanapek, wrapów, itd.. Otrzymałam też sos kebab-gyros - piekielnie ostry - zupełnie nie moje klimaty ;) i sos BBQ , który został przeze mnie użyty do tego przepisu. Sosik jest boski do mięs, wręcz idealny. Czytaj więcej » Skomentuj

MamaOskarka
Tadżin z kurczaka 167

niewielkiej ilości. Przykryłem i dusiłem w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C do czasu, aż mięso stałe się miękkie. Od czasu do czasu zbierałem do miseczki tworzący się sos. Sos : do rondelka włożyłem śliwki, dodałem miód, starty imbir, cynamon, rodzynki i pokruszone nitki szafranu, podlałem niewielką ilością wody. Gotowałem na małym ogniu 15 minut. Gdy kurczak był miękki, dodałem(...)niego śliwki i zapiekałem jeszcze chwilę bez przykrycia, aż mięso ponownie się przyrumieniło. Jeśli trzeba należy uzupełnić wyparowany sos tym z miseczki

R'n'G Kitchen
Fasolka. Prosto, bez sensacji 201

dodatkowo wyjmuję z garnka kości na których gotowała się fasola i dokładnie ogałacam je z pysznego, mocno uwędzonego mięsa. Ono oczywiście również ląduje w naszym głównym garnku.   Próbujemy sosu- fasoli przed gotowaniem nie solimy, ale wędliny których użyliśmy do potrawy już są słone- jeśli nam za mało- dosalamy. Do całości dodajemy niecały 90g słoiczek dobrego przecieru pomidorowego- ja lubię(...)który robią Pudliszki- dostępny w takich właśnie malutkich, jednorazowych słoiczkach. Doprawiamy całość majerankiem i ostrą papryką – wędzoną i słodką- po około ½ łyżeczki każdej.   Jeśli wolicie bardzo gęsty sos, można fasolkę zagęścić łyżką mąki pszennej wymieszanej z zimną wodą- tylko po co, skoro fasola przy odgrzewaniu na pewno będzie się rozpadać i zagęszczać, a sam sos jest tak aromatyczny

Karo in the Kitchen
Piersi kurczaka- pieczone w chipsach 24896

się psują. Taka mieszanka zdecydowanie ułatwia życie. W mieszance śródziemnomorskiej najczęściej znajdziecie delikatną endywię, strzępiastą sałatę fryzyjską, fioletowo-zieloną lollo rosso, czerwoną cykorię radicchio i orzechową wyrazistą rukolę.   Sos ukręcamy łyżeczką w małej głębokiej misce- wlewamy sok z cytryny (ja lubię te butelkowane, 100% soku- mają takie m.in. Lidl oraz Piotr i Paweł) i rozpuszczamy w nim sól, cukier(...)Dodajemy pieprz i powoli wlewamy oliwę, cały czas dynamicznie mieszając. Sałatę polewamy sosem i mieszamy. Już szybciej się nie da. Mnie wystarczy na obiad jedna taka pierś i pół opakowania sałaty. I odrobina słodkiego sosu chili. Proporcje z przepisu- na 2 piersi i górkę zielonego. Szybko.Łatwo. I inaczej. Spróbujcie! SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka ziemniaczane chipsy paprykowe (u mnie

Karo in the Kitchen
Risotto- podstawy. Z krewetkami i awokado 198

głów czy krewetkowych pancerzy, żeby zrobić z nich wywar jak należy, więc podrabiam go- do bulionu na włoszczyźnie dodając łyżkę mocnej włoskiej oliwy extra vergine i 2 pełne łyżki sosu rybnego. Skoro nabrał się na to znajomy Włoch… To połączenie działa! Do gara wrzucam jeszcze kawałek pora, kilka gałązek pietruszki i namoczony wcześniej szafran, świeżo mielony gruby pieprz. Gotuję(...)jest czystą przyjemnością. SKŁADNIKI 1,5 litra wody 1,5 kostki ‘bulionu na warzywach’ szczypta nitek szafranu namoczonych w łyżce wrzątku 1 łyżka oliwy extra vergine 2 łyżki sosu rybnego kawałek pora kilka gałązek pietruszki kilka utłuczonych ziaren pieprzu ¼ kostki masła 200ml (szklanka) ryżu Arborio (ze sklepowych polecam Scotti) 70-100ml białego wytrawnego, półwytrawnego wina lub wytrawnego cydru

Karo in the Kitchen
Panna cotta- z sosem kawowym 203

monopolu na desery ze śmietanki i mleka. Ale ich deser ma kilka niepodważalnych zalet – jest bardzo prosty, bardzo szybki i bardzo elegancki. Podawany w małych porcjach, z syropem, z sosem lub świeżymi owocami, do filiżanki espresso – zawsze robi wrażenie. Podgrzejcie w rondelku mleko – ostrożnie, żeby go nie zagotować, tylko doprowadzić do granicy wrzenia, wyłączcie gaz, wsypcie i rozpuśćcie dokładnie całą(...)mieszając. Będzie się to wszystko mocno pieniło- jak przy gotowaniu karmelu. Kiedy już osiągnie konsystencję miodu, dodajcie szybko dwie, trzy łyżki zimnego mleka- uważajcie, bo może pryskać! Dzięki temu sos nie zastygnie na kamień tylko pozostanie płynny.   Wyjmujemy deser z lodówki, a żeby było łatwo go wyjąć z naczynia – wstawcie na chwilę foremki do gorącej wody. Przechylcie foremki

Karo in the Kitchen
Lekkie gołąbki z młodej kapusty, z mielonym indykiem i brązowym ryżem 192

najgrubszego nerwu liścia, zawijamy na niego boki, a potem całość rolujemy jak krokieta. Gołąbki układamy warstwami w naczyniu, w miarę ciasno. Podlewamy je szklanką bulionu (reszta bulionu zostaje na sos), na wierzchu rozkładamy kilka kawałków świeżego masła, zakrywamy pokrywką i pieczemy w piekarniku nastawionym na 180⁰C. Jeśli to kapusta zimowa- ok. 2 godzin. Przy młodej w zupełności wystarczy(...)albo 1.30h Szybki sos naszykujemy bazując na bulionie i przecierze pomidorowym (można użyć passaty pomidorowej). Zagotowujemy bulion, we wrzącym rozpuszczamy przecier. Doprawiamy solą i pieprzem (z solą ostrożnie, bulion już na pewno jest słony!). W pół szklanki zimnej wody musimy dokładnie rozmieszać dwie pełne łyżki mąki pszennej. Wlewamy ją do pomidorowego bulionu, cały czas mieszając. Gotujemy całość do zgęstnienia

Karo in the Kitchen
Carbonara – za każdym razem perfekcyjna 278

Wstyd się przyznać, ale jeszcze kilka lat temu robiłam taki makaron wyłącznie na bazie gotowego sosu z paczki. Teraz to jedno z moich popisowych dań i jeśli tylko chcę ugłaskać jedzeniem mojego Mężczyznę – serwuję mu właśnie to. Pierwsze podejście do carbonary, wiele lat temu, skończyło się makaronem z jajecznicą. Kolejne niepowodzenie zostawiło mnie z wodnisto-śmietanowym czymś, z pływającymi(...)powierzchni, mało widowiskowymi farfoclami ściętego żółtka. Sos Knorr z paczki był dobry, ale nie dlatego jestem fightrerką, żeby posiłkować się – i w przenośni, i dosłownie – gotowcami.   Nie dałam się pokonać jajkom i śmietanie. Carbonara dzisiaj to najszybsza odpowiedź na „co na obiad?”, „o, goście przyszli!”, i „kochanie, a może byśmy…?” Makaronowy ideał. Comfort food. Do carbonary ja osobiście najbardziej

Karo in the Kitchen
Letnia sałatka ziemniaczana 171

plus.   Cebulę kroimy w półplasterki i sparzamy ją na sicie wrzątkiem. Taki manewr sprawi, że pokrojona cebula nie zgorzknieje w trakcie schładzania sałatki. Najważniejszym elementem tej sałatki jest sos. Mieszamy 7 łyżek stołowych dobrej, neutralnej oliwy z oliwek z czterema łyżkami winnego octu. Pieprzymy i solimy do smaku, a następnie w oliwie z octem należy dokładnie rozmieszać kopiastą łyżkę(...)pełnoziarnistej musztardy.   Ugotowane ziemniaki odcedzamy. Sałatkę składam do kupy w zamykanym pojemniku, układając warstwy z pokrojonych ogórków, sparzonej cebuli i gorących ziemniaków. Całość zalewamy przygotowanym sosem gdy jeszcze ziemniaki są gorące. Wchłoną prawie cały sos. Dopiero gdy ostygną, zamykamy naczynie pokrywką i mieszamy – potrząsając – do dokładnego wymieszania całości. Ta sałatka najlepsza jest na drugi dzień, gdy już smaki

Karo in the Kitchen
Paella mixta – mój słoneczny hiszpański freestyle 391

kurkumą. Kiełbasę chorizo kroimy w półplasterki lub w kostkę. W osobnym garnku szykujemy bulion. Rozpuszczamy 1,5 kostki rosołowej, najlepiej warzywnej lub drobiowej, wlewamy łyżkę mocnej oliwy, jasnego sosu sojowego, dorzucamy szczyptę nitek szafranu, łyżeczkę kurkumy ( dziewczyny, uważajcie na kurkumę – bardzo mocno barwi paznokcie! ). Bulion zagotowujemy i trzymamy na malutkim ogniu. Musi być gorący w momencie wlania do paelli(...)ryżu arborio 4 łyżki oliwy sól pieprz 1 czubata łyżeczka papryki wędzonej ostrej 1 czubata łyżeczka papryki wędzonej słodkiej SKŁADNIKI BULIONU 1 ½ litra wody 1 ½ kostki rosołowej 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego łyżeczka kurkumy 1 łyżka oliwy szczypta szafranu

Karo in the Kitchen
Najlepsze klopsy na świecie 203

się ze sobą nie stykały i pieczemy je 15-20 minut, na środkowej półce piekarnika. Obracamy je w połowie czasu pieczenia. Klopsiki gotowe. Możecie podać je z każdym dowolnym sosem – pieczeniowym, pomidorowym, grzybowym czy koperkowym. W każdym będą smakować obłędnie.   U nas klopsy wykąpały się w sosie pieczeniowym ciemnym, którego bazą był sos spod pieczonej łopatki. Całość podana

Karo in the Kitchen
Pasta z sardynkami i chrupiącą posypką 195

Makaron z sardynkami to wariacja na temat kuchni Sycylijskiej. Nie znając przepisu, zaczęłam wyjmować rzeczy z lodówki i spiżarni, dobierając jednocześnie na sos coś z warzyw i coś z ryb. Obiad z resztek i zapasów, gotowany w 34-stopniowym upale. W całe 20 minut. Przepyszny i do powtórzenia, następnym razem ze szklanką białego wina zamiast lemoniady(...)Cała oliwa z puszki wylądowała w rondlu – zrumieniłam na niej zmieloną bułkę razem z czosnkiem. Zdjęłam z rondelka do osobnej miseczki – zostaje jako chrupiąca posypka, nie mieszamy jej z sosem. Woda na makaron zaczęła wrzeć, szybko sparzyłam we wrzątku pomidora i obrałam go ze skóry. W garnku z wodą wylądował makaron w porcji dla dwóch osób, a pomidor został pokrojony

Karo in the Kitchen
Quinoa – komosa ryżowa – sałatka tajska z orzechowo-imbirowym sosem 244

około 10 minut pod przykryciem aż do końca wchłonie wodę, następnie spulchniamy ją widelcem i studzimy. Szykujemy dressing, mieszając kolejno masło orzechowe, miód, imbir, sok z limonki, olej, ocet, sos sojowy. Mieszamy aż mikstura będzie gładka i kremowa. Jeśli jest za gęsta, dodajcie więcej oleju lub odrobinę wody żeby ją rozrzedzić. Wymieszajcie dressing z ugotowaną quinoą – powinna część sosu wchłonąć(...)szklanki posiekanego szczypioru 1 mała limonka lub 3 łyżki stołowe soku Limmi z limonek 1 papryka- pomarańczowa lub czerwona, mięsista 1 łyżka miodu 3 łyżki masła orzechowego 3 łyżki sosu sojowego ¾ szklanki komosy ryżowej (quinoa) + 1,5 szklanki wody do jej ugotowania 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych, sezamowego, ryżowego lub rzepakowego 1 łyżka czerwonego winnego octu

Karo in the Kitchen
Makaron castellane z pesto sycylijskim i krewetkami 197

nich owoce morza. Do tego najlepsze na świecie domowe pesto sycylijskie. Ja robię je zawsze z przepisu Jamiego Olivera, choć jego wersja różni się nieco od tradycyjnego sycylijskiego sosu. Zamiast suszonych pomidorów są w nim słodkie pomidorki koktajlowe. Dzięki temu sos jest niezwykle świeży i lekki. Makaron oblepiony pysznym migdałowo-bazyliowym pesto podałam z pikantnymi krewetkami. Tego trzeba spróbować(...)makaronu castellane Barilla pesto: 100 g płatków migdałowych lub całych migdałów bez skórki 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 4 filety anchois (nie będzie ich czuć w sosie) 10-15 pomidorków koktajlowych duży pęczek bazylii 2 czubate łyżki startego parmezanu 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz   Przygotowanie: Do malaksera wrzucić migdały, parmezan, papryczkę chili, anchois, czosnek

Kulinarne Inspiracje