dymki garść świeżej kolendry garść swieżej mięty sok z połowy cyrtryny garść rodzynek 2 łyżki oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki suszonych płatkow chilli bazylia i oregano sól i pieprz Sos bazyliowy (pomysł na sos zaczerpnęłam z blogu Filozofia smaku ) duża garść posiekanej świeżej bazylii 1 ząbek czosnku 100 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy(...)Nadziewać pomidory przygotowanym farszem z kuskusu. Nafaszerowane pomidory przykryć odciętymi czapeczkami, ułożyć w żaroodprnym naczyniu, wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 20 minut. Podawać polane sosem bazyliowym. Smacznego
Codzienne Gotowaniewarto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie, bo jest naprawdę pyszne! Marynata: 300g schabu 1 średnia ebula 1 – 2 ząbki czosnku 2 cm korzenia imbiru 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka cukru 1 łyżka wódki 1 łyżka octu winnego 1 łyżka souk z cytryny 1 łyżka miodu Mięso pokroić w długie, cienkie paski, włożyć do płaskiej miski. Cebulę(...)drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach, wszystko dodać do mięsa. W niewielkiej miseczce dokładnie wymieszać pozostałe składniki: cukier, sos sojowy, wódkę, ocet winny, sok z cytryny i miód, przelać do mięsa, wymięszać, aby całe mięso dokładnie poktyło się marynatą. Przykryć i odstawić do lodówki na 24h (jeżeli nie macie aż tyle
Codzienne Gotowaniedomu po 18, głodnym, zmęczonym i złym;) Polecam! 450g zielonej fasolki szparagowej 1 czerwona papryczka chili 2 łyżki oleju arachidowego (użyłam sezamowego) 3 ząbki czosnku 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżeczki miodu 1 gwiazka anyżu olej sezamowy do smażenia Fasolkę umyć, dobrze odsączyć i odciąć końcówki, a następnie przekroić na pół. W niewielkiej miseczce wymieszać sos sojowy, miód(...)czosnek przecisnąć przez praskę. W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić fasolkę i smażyć ciągle mieszając. Dodać papryczkę chili, czosnek i gwiazdkę anyżu, zamieszać i chwilę smażyć. Dodać sos, dokałdnie wymieszać, odłowić gwiazdkę anyżu i wyrzucić ją. Smażyć przez kolejnych kilka minut aż fasolka zmięknie. Podawać natychmiast. Smacznego
Codzienne Gotowaniepomysł na pyszny i błyskawiczny obiad - d elikatny i soczysty łosoś w lekko kwaskowym, kremowym sosie z kaparami. Jest to i dealne danie do przygotowania "na szybko", tuż po powrocie z pracy. Nie wymaga wiele wysiłku i jeszcze mniej czasu, natomiast smakuje wybornie. Polecam! 2 filety z łososia 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki kaparów w zalewie 1 papryczka(...)ciągle mieszając. Dodać kapary, sok z cytryny i serek Philadelhia, dokładnie wymieszać aż ser się rozpuści, w razie potrzeby dodać nieco wody lub mleka w celu uzyskania pożądanej konsystencji sosu, nieco żadszy sos jest smaczniejszy. Smacznego
Codzienne Gotowaniecieplo lub na zimno, stanowia doskonala przystawke, natomiast w nieco wiekszej ilosci, idealnie sprawdzaja sie jako danie glowne. Mozna je podawac same, bez zadnych dodatkow, z salatka lub roznymi sosami. Ja zaserwowalam f ishcakesy z 3 różnymi sosami: chrzanowym, tatarskim i sweet-chilli ;) W dzisiejszym wspolnym gotowaniu wraz ze mna z 3 skladnikami zmagali sie: Bartoldzik , Mirabelka(...)przylepialo sie do rak i mozna bylo formowac ladne kulki, dlonie nalezy zwilzyc zimna woda ! Kotleciki podawac na cieplo lub na zimno z ulubionym sosem. Smacznego
Codzienne GotowanieKolejne wyzwanie wspólnego gotowania. Tym razem ja, Panna Malwina , Dobromila i Siaśka gotowalyśmy z jednego przepisu, a był to duszony kurczak w sosie winno - musztardowym . Danie jest stosunkowo proste w przygotowaniu i jak dla mnie cudownie pechnie Francja, a to za sprawa wina i musztardy. Goraco polecam! Skladniki: 750g udek lub palek z kurczaka sol pieprz 4 szalotki, przeciete(...)zeszkli, od czasu do czasu mieszajac. Wlac wino i bulion, dodac musztarde i tymianek, dokaldnie wymieszac i zagotowac. Kurczaka ze wszystkimi sokami, jakie mogly z niego wyplynac, przelozyc do sosu. Przykryc i wstawic do nagrzanego 180 stopni piekarnika. Piec do czasu az kurczak bedzie miekki, a mieso samo odchodzilo od kosci (okolo 45 minut). Gdy kurczak bedzie upieczony przelozyc
Codzienne Gotowaniełyżeczki suszonych płatków chili 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 puszka krojonych pomidorów (400g) 2 łyżki miodu 75g migdałów w płatkach (dałam mielone, co sprawiło, że sos stał się gęstszy, i nabrał ciekawej faktury) puszka ciecierzycy (400g) garść natki pietruszki drobno posiekanej (użyłam nieco mniej suszonej) garść świeżej kolendry 2 gałązki tymianku sól, pieprz olej(...)kilka minut. Dodać paprykę w proszku, płatki chili, cynamon i imbir, wszystko dokładnie wymieszać, aż cebula dokładnie pokryje się przyprawami. Następnie dodać pomidory, miód i doprowadzić do wrzenia, jeśli sos jest zbyt gęsty podlać niewielką ilością wody lub bulionu. Tak przygotowany sos przełożyć do naczynia tajine, dodać migdały, zioła i ciecierzycę. Doprawić do smaku, przykryć i dusić przez okło
Codzienne Gotowaniebędąc nadal w klimatach kuchni arabskiej postanowiłam zrobić jedno ze śniadań popularnych w krajach północnoafrykańskich, ale także bliskowschodnich - shakshoukę. Jest to pyszne jajko zapieczone w pikantnym i aromatycznym sosie pomidorowym. Składniki: 1 duża cebula pokrojona w drobniutką kostkę 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 papryczka chili drobno pokrojona 1 czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę 2 puszki(...)czasu do czasu, aż papryka zmięknie. Wlać pomidory i koncentrat pomidorowy, miód, dodać przyprawy, sól i pieprz, wszystko dokładnie wymieszać i dusić na niewielkim ogniu przez kilka minut. Sos przełożyć do naczyń do zapiekania, w środku wydrążyć zagłębienie i wbić tam jajko. Wstawić do piekarnika ustawionego na 150 stopni i zapiekać przez kilkanaście minut, aż białko się zetnie, a żółtko
Codzienne Gotowaniechili. Gdy cebula się zeszkli dodać goździki, gwiazkę anyżu, laskę cynamonu i doprawić pieprzem. Dodać koncentrat pomidorowy i harissę, dokładnie wymieszać i smażyć przez kilka minut, w razie gdy sos jest zbyt suchy podlać odrobinąwody lub białego wina. Następnie dodać morele, rodzynki i szafran, zalać pomidorami z puszki i zagotować. Dołożyć mięso, wlać część bulionu, aby sos nie był zbyt(...)żadki. Sos przełożyć do tajine, naczynie postawić na zimej płycie elektrycznej i ustawić ją na "2". Gotować przez 2-3 godziny, lub do czasu aż mięso będzie miękkie. Podawać natychmiast z kuskusem. Smacznego
Codzienne Gotowanielyzeczka kminu czarny pieprz, swiezo zmielony Farsz: 250g miesa mielonego 1 cebula garsc posiekanych pistacji sol, pieprz 0,5 lyzeczki mielonego ziela angielskiego 0,5 lyzeczki cynamonu garsc pistacji Sos: 2 lyzki jogurtu 2 lyzki majonezu 4 zabki czosneku wycisnietego przez praske Przygotowanie: Warstwa zewnetrzna: Bulgur namoczyc w wodzie przez okolo 20 minut, a nastepnie odcedzic na sicie(...)farsz, ugniesc, a nastepnie zlepic warstwe zewnetrzna tak jak pierog, dokladnie zagniesc, wygladzic i ukladac na papierze do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 30-45 minut. Podawac z sosem czosnkowym lub jogurtowo-mietowym . Sos: Jogurt wymieszac z majonezem i przecisnietym przez praske czosnkiem, doprawic sola i pieprzem. Smacznego
Codzienne GotowanieWitam! Dzis chcialabym zaproponowac Wam przepis na pyszna rybe w kokosowej panierce z fantastyczna salatka na bazie sosu sweet chilli. Przepis ten podpatrzylam na stronie bbcgoodfood, a ze akurat mialam w domu biala rybe od razu postanowilam go wyprobowac. Ryba w wiorkach kokosowych smakuje fantastycznie, a salatka jest lekka orzezwiajaca i lekko slodka. Calosc to perfekcyjny, lekki, smaczny i szybki(...)mnie lupacz) 1 jajko 2-3 lyzki maki 2 lyzki wiorkow kokosowych sol, pieprz tluszcze do smazenia pol glowki salaty lodowej pol zielonego ogorka 2 lyzki majonezu 1 lyzka sosu sweet chilli Przygotowanie : Przygotowanie salatki - salate posztakowac, ogorka dokladnie umyc, przekroic wzdluz na pol, wydrazyc nasionka i pokroic w plasterki, wrzucic do wiekszej miski. W miseczce dokladnie wymieszac majonez
Codzienne Gotowanieprzyrumieni, posmarować drugą stronę oliwą i odwrócić, smażyć przez kolejne kilka minut aż się przyrumieni. Zdjąć z patelni i smażyć kolejne porcje. Żaroodporne naczynie wylać niewielką ilością zmiksowanego sosu pomidorowego, na nim ułożyć warstwę bakłażanów, posypać je mozzarellą i parmezanem oraz solą i pieprzem. Ułożyć kolejną warstwę bakłażanów, polać sosem pomidorowym, posypać mozzarellą i parmezanem oraz solą i pieprzem(...)Czynność powtarzać aż do wyczerpania plastrów bakłażana. Ostatnią warstwą powinien być sos pomidorowy. Wierzch zapiekanki posypać serem i bułką tartą wymieszaną z niewielką ilością oliwy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez około 30 minut. Smacznego
Codzienne Gotowanieśrednie cebule drobno pokrojone 2 łyżki czerwonej pasty curry 0,5 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka kozieradki 2 łyżeczki brązowego cukru 400g wieprzowiny (schab) pokrojonej w cienkie plastry 2 łyżki sosu rybnego 400ml mleka kokosowego połowa dyni piżmowej (około 700g) obrana i pokrojona w kostkę swieża kolendra sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie : Na głębokiej patelni lub w dużym rondlu rozgrzej(...)smażone warzywa pokryją się pastą, dodaj kurkumę, kozieradkę, i cukier, wymieszaj i chwilę przesmaż. Dodaj wieprzowinę i smaż do czasu aż zacznie lekko brązowiec. Następnie dodaj mleko kokosowe i sos rybny, wymieszaj, dodaj dynię i zmniejsz ogień. Gotuj pod przykryciem przez 30-45 minut lub do czasu aż dynia będzie miękka, a sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą
Codzienne Gotowanieśrednia cukinia 1 czerwona papryka 1 czerwone chili kawałek świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 1,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków 0,5 łyżeczki cynamonu 4 łodygi dymki 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki wody olej do smażenia ewentualnie inne dowolne warzywa np. pieczarki, kiełki fasoli, pędy bambusa, groszek cukrowy, itp. Przygotowanie : Noodle przygotuj wg instrukcji na opakowaniu. Odcedź(...)przyprawę 5 smaków i cynamon. Wszystko dokładnie wymieszaj i smaż przez chwilę. Dodaj dymkę pokrojoną w plasterki, noodle i wymieszaj, aby dobrze połączyły się z warzywami. Dolej wodę i sos sojowy, ponownie zamieszaj, smaż jeszcze przez chwilę i natychmiast podawaj. W razie potrzeby można indywidualnie doprawić chili i/lub sosem sojowym. Smacznego
Codzienne Gotowanieszaszłyki z mięsa mielonego z młodej baraniny. Mięso jagnięce jest dość specyficzne w smaku, jednak polecam je spróbować, ponieważ jest bardzo smaczne. Kofty podałam z lekką warzywną sałatką i sosem czosnkowym. Składniki : 500g mielonej jagnięciny 1 cebula 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki natki pietruszki 1-2 łyżki mięty 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki(...)mielonego kminu 0,5 łyżeczki mielonej kolendry 0,25 łyżeczki kurkumy 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej Sos : 200ml jogurtu greckiego 1-2 łyżki mięty 2 ząbki czosnku sol, pieprz Przygotowanie : W dużej misce dokładnie wymieszać mięso ze wszystkimi przyprawami, jajkiem i bułką tartą. Mięso najlepiej odstawić na kilka(naście) godzin do lodówki (szczelnie przykryte), aby się
Codzienne Gotowanie