sosy - 72234 przepisów (strona:1468/4816)

Wytrawne Babeczki vol au vent 195

łososia wędzonego w plastrach – 100 g serka mascarpone – 2 łyżki musztardy francuskiej – 2 łyżki natki pietruszki Składniki nadzienie z tuńczykiem: – 1 puszka tuńczyka w sosie własnym – 1 łyżka majonezu – 0.5 puszki kukurydzy – 0.5 awokado – sól, pieprz – kilka pomidorków koktajlowych Składniki nadzienie z pastą jajeczną i rzodkiewką: – 2 jajka ugotowane(...)nadzienia kurkowego: zostawiamy 8 małych kurek w całości. Resztę drobno szatkujemy, podsmażamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kremówkę w takiej ilości, aby zrobił nam się gęsty sos. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i odrobiną cukru, zostawiamy do ostygnięcia. Dla nadzienia z łososiem: łososia drobno kroimy, zostawiając niewielką ilość, by przyozdobić 8 babeczek (patrz zdjęcia). Mieszamy z kilkoma

Pociąg Do Kuchni
Sos tatarski prawdziwy 178

Prawdziwy sos tatarski, bez konserwantów, sztucznych dodatków. Żaden z gotowców go nie zastąpi. Rewelacyjny do mięs, wędlin, pasztetów, jajek. Niektórzy jedzą go łyżkami. Składniki: 5 ogórków konserwowych (ok. 170-180 g) 160 g marynowanych grzybków (najlepiej maślaków) 60 g białej części pora 3 czubate łyżki majonezu (osobiście używam tylko i wyłącznie majonezu Pegaz, ale wiem, że jest dostępny głównie(...)webkit-transform: scale(1.2); transform: scale(1.2); } jQuery(document).ready(function( $ ){ //jQuery('.yuzo_related_post').equalizer({ overflow : 'relatedthumb' }); jQuery('.yuzo_related_post .yuzo_wraps').equalizer({ columns : '> div' }); }); Post Sos tatarski prawdziwy pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni
Pizza prosciutto – pizza z szynką parmeńską 153

mąki pszennej • 150 ml ciepłej wody • 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych instant • 1 pełna łyżeczka soli • pół łyżeczki cukru • 1 łyżka oliwy z oliwek Sos pomidorowy: • puszka pomidorów • 1 łyżka oliwy z oliwek • oregano świeże lub suszone • ząbek czosnku • sól, pieprz, cukier Dodatki: kilka plastrów szynki parmeńskiej, ewentualnie innej szynki suszonej kilka pieczarek około 150 g mozzarelli(...)Ciasto powinno powiększyć swoją objętość 2-krotnie (około 1,5 godziny, chyba, że nie będzie mogli się doczekać tak jak ja i wstawicie ciasto do łazienki włączając farelkę ;) ). Przygotować sos: pomidory wrzucić na głęboką patelnię razem z oliwą. Doprawić solą, pieprzem i ziołami oraz odrobiną cukru. Gotować na wolnym ogniu przez około 8-10 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić

Pociąg Do Kuchni
Karmelizowane przegrzebki czyli scallopsy albo małże św. Jakuba 189

miesza się z delikatnym posmakiem limonkowego karmelu. Składniki: – 6 przegrzebków – sok z 1 limonki/ cytryny – 1 łyżka oleju – 3 łyżeczki brązowego cukru – 1 łyżeczka sosu rybnego, można ewentualnie zastąpić sojowym – 1 łyżka sosu sojowego jasnego – 1 papryczka chili – 2 zielone dymki – świeża mięta Wykonanie: Olej dodać na patelnię. Gdy będzie lekko(...)rozgrzany dodać sosy, posiekane chili, cukier – smażyć na mocnym ogniu, aż cukier zacznie się karmelizować. Dodać przegrzebki. Smażyć z każdej strony po 2 minuty (małży św. Jakuba nie wolno przesmażyć, bo będą gumiaste; można sprawdzić, czy są gotowe lekko naciskając palcem – powinny być sprężyste). Karmelizowane przegrzebki czyli małże św. Jakuba, albo jak kto woli – karmelizowane scallopsy (brzmi

Pociąg Do Kuchni
Gravlax – skandynawski marynowany łosoś 247

łyżki soli (najlepiej morskiej gruboziarnistej) – skórka otarta z 1 cytryny – sok z połowy cytryny – oliwa – ocet balsamiczny – opcjonalnie rzeżucha i chleb pełnoziarnisty oraz sos chrzanowo-śmietanowy (4-5 łyżek kwaśnej śmietany 18%, 2 łyżeczki ostrego chrzanu, sok z 1/2 cytryny, odrobina oliwy, trochę soli – wymieszać i odstawić do lodówki) Wykonanie: W misce wymieszać cukier(...)wódkę, sól i skórkę z pomarańczy i cytryny; jeśli rezygnujecie z sosu chrzanowo-śmietanowego, dodajcie też chrzan do tej marynaty (ja tak robię). Koperek włożyć do drugiej miski z zimną wodą i przechowywać w lodówce. Filety z łososia włożyć do marynaty, dobrze pokryć łososia mieszaniną; filety z łososia złożyć razem (skórą na zewnątrz), dokładnie (ciasno) owinąć folią spożywczą i włożyć

Pociąg Do Kuchni
Azjatycki kurczak w glazurze z Chow Mein 300

zrobi wrażenie na Twoich gościach.  Pamiętaj proste dania mogą wyglądać wykwintnie.   Porcja dla 2 osób  Składniki:  6 pałek kurczaka 2 ząbki posiekanego czosnku 60 ml sosu sojowego 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 0,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków 2 łyżki sezamu 0,5 łyżeczki pasty z kolendry 0,5 łyżeczki startego imbiru ( może być(...)Przygotowanie: Kurczaka myjemy, osuszamy następnie lekko nacinamy z obu stron i smażymy, aż kurczak się zarumieni  na rozgrzanej patelni z olejem. Następnie w oddzielnej  miseczce łączymy sos sojowy, czosnek, pastę z kolendry, ziele, angielskie, liść laurowy, przyprawę 5 smaków, chilli i imbir. Taką mieszanką zalewamy kurczaka i dusimy pod przykryciem na małym ogniu 30 minut co jakiś

Niezły Młynek
Spaghetti Agi - ulubione 202

znane i lubiane. Najbardziej znane to spaghetti bolognese lub carbonara. Ja do spaghetti podchodzę na zasadzie "co mam w lodówce to się nada" i jest zawsze pysznie :) Przygotowując czerwony sos (pomidorowy) do makaronu zwracam szczególną uwagę na użyte do niego przyprawy. Już jakiś czas temu odkryłam wyśmienite połączenie smaków:  rozmaryn, imbir i szafran. Moim zdaniem cudownie podkreślają smak sosów(...)przecier pomidorowy. Dodajemy cukier oraz sól i pieprz do smaku. Dusimy pod przykryciem przez czas gotowania się makaronu. Ugotowany makaron odcedzamy i nakładamy na talerze. Możemy go polać oliwą. Sos do spaghetti podajemy na stół i każdy nabiera sobie ile chce. Całość możemy posypać tartym parmezanem. Smacznego

Pyza i Surówka
Sałatka chilli z grillowanymi warzywami i halloumi 216

garście świeżego szpinaku 1 papryczka chilli 1 bakłażan 1 duża czerwona cebula 300 g cieciorki na parze ( może być z puszki ) 250 g sera halloumi  odrobina oliwy sos  sok s połowy cytryny 5 łyżek oliwy 1 łyżeczka miodu sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą Wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Szpinak myjemy i osuszamy(...)stron, możemy je przeciąć jeszcze na 4 części, ale jeżeli nie chcecie podajcie w całości. Tak samo tniemy halloumi smarujemy go oliwą z obu stron i grillujemy. Wszystko zalewamy sosem i delikatnie mieszamy.   Smacznego

Niezły Młynek
ZAPIEKANKA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I KURCZAKIEM 236

Zapiekanka to bardzo dobry pomysł na obiad. Polecam, szczególnie tym, którzy nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Wystarczy wrzucić do naczynia ulubione warzywa, makaron, może mięso, zalać sosem lub śmietanką, zapiec i gotowe. U mnie dzisiaj zapiekanka z fasolką szparagową :) Chyba jedna z moich ulubionych. SKŁADNIKI: 4 średniej wielkości ziemniaki, ugotowane w mundurkach 2 piersi z kurczaka(...)fasolki szparagowej, ugotowanej al dente 200 g świeżego szpinaku 150 g startego żółtego sera (ostrego) 200 ml śmietanki 30 % 2 szalotki 2 ząbki czosnku sól pieprz papryka mielona słodka sos sojowy gałka muszkatołowa świeży tymianek olej A jak to zrobić: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem papryką i sosem sojowym. Mięso usmażyć na rozgrzanym

Kuchnia w opałach
Lasagne z cukinią 221

szklanki oleju 50 dag mięsa mielonego 30 dag pieczarek 200 ml soku pomidorowo-warzywnego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3/4 szklanki bulionu warzywnego sól pieprz słodka papryka oregano zioła prowansalskie Sos beszamelowy: 8 dag masła 8 dag mąki 1 litr mleka sól pieprz utarta gałka muszkatułowa Drobno posiekaną cebulę, rozgnieciony czosnek, startą marchewkę, pokrojone pieczarki podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso mielone(...)łyżką. Chwilę podgrzewamy. Zdejmujemy rondek z ognia, wlewamy zimne mleko i ponownie na małym ogniu mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Cały czas mieszając (beszamel łatwo się przypala) gotujemy sos, aż zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku. Cukinię kroimy w cienkie w plastry - wzdłuż. Do formy wysmarowanej tłuszczem wlewamy trochę beszamelu i układamy na przemian: cukinię, sos mięsny, beszamel, ser - do wyczerpnia

Salonik smaków
Orzeźwiająca sałatka z kurczakiem 245

grzankami jako lekką przekąskę w środku dnia lub przygotować na przyjęcie gości. Na obecne upały idealna. Składniki: 1 sałata lodowa 1 podwójna pierś z kurczaka 2 kiwi 2 pomarańcze sos 4 łyżki oliwy z oliwek sok z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki tymianku szczypta estragonu 1 łyżeczka miodu sól pieprz Wykonanie: Pierś z kurczaka ugotować w osolonej wodzie i pokroić(...)kostkę Sałatę porwać na mniejsze kawałki. Kiwi obrać i pokroić w półplasterki Pomarańczę obrać i podzielić na cząstki. Wszystkie składniki sosu razem wymieszać. Na talerzu ułożyć warzywa mięso i owoce i polać sosem. orzeźwiająca sałatka z kurczakiem

O kuchni z uczuciem
Nogi z kaczki z wiśniami i orzechami 233

kaczkę do miękkości – zwykle przez ok. 60 minut. W trakcie duszenia warto na pewien czas odwrócić nogi skórą do dołu lub przynajmniej kilka razy oblać je od tej strony sosem. Orzechy grubo kroimy. Jeśli mają być prażone, rozgrzewamy na średnim ogniu suchą patelnię, wrzucamy na nią orzechy i prażymy przez kilka minut czasami mieszając. Gdy ściemnieją (nie należy ich jednak(...)grubości ok. 5mm usuwając przy tym gniazda nasienne. Oliwę, porto i sok z cytryny mieszamy ze sobą. Wszystkie składniki sałatki mieszamy ze sobą w odpowiednio dużej misce i polewamy sosem z oliwy, porto i soku z cytryny. Kaczkę podajemy na ciepło z sosem z duszenia oraz z sałatką o temperaturze pokojowej. Przez Krystian Zainspirowany przez Podróże kulinarne – Kuchnia francuska Zainspirowany

Kulinarna Pokusa
Sos śmietanowy z kurczakiem i kurkami 219

potrzebne składniki i tak powstał szybki obiad kurkami gotowy w 20 minut.   Kurki mają bardzo ciekawy, wyrazisty smak, który świetnie komponuje się z delikatnym kurczakiem i kremowym sosem śmietanowym. Taki sos przygotowuje się bardzo szybko i świetnie pasuje do niemal wszystkich dodatków: pyz, makaronów, ziemniaków, kaszy.   Składniki: 500g piersi z kurczaka 2 małe cebule lub jedna większa 200g(...)szklimy na tłuszczu. Dodajemy pokrojonego kurczaka. Doprawiamy dosolą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przesmażamy aż kurczak zmieni kolor. Dodajemy kurki i smażymy aż odparują wodę. Podlewamy słodką śmietanką. Kiedy sos się zagęści doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz płatkami papryki. Serwujemy z ulubionymi dodatkami. Ja preferuję z pyzami (kluskami na parze) ale równie dobrze sprawdzi się

Pyry na Gaz
Bakłażan z ryżem i pieczarkami 160

Składniki: bakłażan (1 szt.) pieczarki (20 dag) ryż (1/2 szklanki) sos czosnkowy  (1/2 szt.) sól curry woda olej Czas przygotowania: 50 min. Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Pieczarko obieramy, kroimy i dusimy na patelni. Bakłażana przecinamy wzdłuż i wydrążamy środek tworząc coś w rodzaju podłużnych miseczek. Solimy i pozostawiamy na chwilę. Część bakłażana wyjętą ze środka kroimy w kosteczkę(...)który jeszcze nie wchłonął całej wody mieszamy z pieczarkami. Napełniamy nim bakłażana i wkładamy do posmarowanej olejem brytfanki. Pieczemy ok. 20-25 min. Ten czas możemy wykorzystać na przygotowanie sosu. Kiedy bakłażan będzie upieczony (czyli uznamy, że jest wystarczająco miękki) wykładamy go na talerz i polewamy sosem

Weganka gotuje