Na sobotnie śniadanie chciałabym Wam dziś zaproponować turecką jajecznicę, czyli menemen. Jest to aromatyczna jajecznica z dodatkiem cebuli, papryki i pomidorów. Do tego podaje się jogurt z sumakiem, który rewelacyjnie pasuje do jajek. Początkowo byłam nieco zaskoczona takim połączeniem, ale okazało się na prawdę rewelacyjnie. Jajecznica z takimi dodatkami jest idealna na tę porę roku, gdy papryka i pomidory są świeże, pachnące i tanie. Polecam! Składniki : Jajecznica 6 jajek 1 łyżeczka nasion kopru ... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...