sosy - 72234 przepisów (strona:1457/4816)

Kremowe tagliatelle z łososiem. 131

plasterki cytryny. Wodę na której będziemy gotować łososia zagotowujemy razem z koperkiem, rozmarynem i oregano. Następnie gotujemy na niej łososia po przykryciem 15-20 minut. SOS PRZYGOTOWANIE: Jogurt i żółtko dokładnie mieszamy z bazylią i odrobiną papryki słodkiej mielonej. Kiedy makaron ugotujemy według przepisu na opakowaniu dokładnie mieszamy go z sosem i podajemy razem z łososiem. Najlepiej zjeść zaraz(...)wymieszaniu z sosem. Smacznego

Moje-pitraszenie
Sałatka z łososiem i granatem 203

oryginale autorka poleca dodać awokado, ja jednak, aby ożywić kolorystycznie ten talerz, dodałam pięknych, soczystych i trzaskających pestek granatu ;)  Sałatka z łososiem na chrupiącej sałacie z dodatkiem kwaskowego sosu balsamicznego i słodkimi pestkami granatów to ostatnio moje ulubione połączenie ;)  Polecam wszystkim, szczególnie tym dbającym o linie - sałatka jest lekka i pożywna, a do tego niesamowicie smaczna.  Składniki(...)połowy cytryny 1-2 łyżeczki soli morskiej garść pestek dyni mieszanka sałat 1 łyżka octu jabłkowego (lub ryżowego, jest delikatniejszy) 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz pestki granatu sos balsamico (opcjonalnie) Przygotowanie : Łososia włożyć do małego rondelka lub na głęboką patelnię, zalać zimną wodą, dodać dymkę, ziarna pieprzu, sok z cytryny i sól. Zagotować, gdy woda się zagotuje odwrócić

Codzienne Gotowanie
Pizza na cieście francuskim 219

Błyskawiczna danie, które świetnie sprawdzi się jako przekąska na ciepło na karnawałowej imprezie. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego kilka plastrów salami kilka plastrów sera żółtego garść oliwek zielonych garść rukoli Sos: puszka krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku szczypta papryki wędzonej oregano, bazylia sól pieprz ziołowy, pieprz cayenne Przygotowanie Na rozgrzaną patelnię wylewamy pomidory (ja je wcześniej miksuję), dodajemy czosnek przeciśnięty przez(...)praskę i przyprawy. Dusimy przez ok. 15 min, aż sos zgęstnieje. Ciasto francuskie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zawijamy brzegi i smarujemy sosem pomidorowym. Na wierzchu układamy salami, ser i oliwki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika na wierzchu układamy rukolę

e-PrzepisyKulinarne
Drobiowe mini hamburgery 185

Mini hamburgery bardzo są smaczne i stanowią doskonałą przekąskę na przyjęciach rodzinnych, sylwestrze lub kinderbalu. Doskonale smakują na ciepło i zimno. Do hamburgerów użyłam sosu duńskiego- Remoulady od firmy  Fanex .Sos ma wyjątkowy smak i aromat,idealny do hamburgerów. Do mięsa użyłam przyprawy od firmy  Rafex . Składniki: Podwójna pierś z kurczaka 1 łyżka majonezu Przyprawa Shoarma(...)Olej do smażenia Bułki: 750 gram mąki pszennej 450 ml. Letniej wody 25 gram świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 czubata łyżka soli 1 jako Ziarna sezamu Dodatkowo: Remoulada-sos duński od  Fanex Sałata Kilka pomidorów śliwkowych Wykałaczki Kawałek czerwonej papryki Sposób przygotowania: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, drożdże rozrobione w letniej wodzie, zagniatamy gładkie ciasto, pozostawiamy

Bajeczna Kuchnia
Wegetariańska lazania 348

grubości warstw farszu; ja zapiekałam lazanię w naczyniu wielkości 20 x 30 cm; z podanych składników wychodzi 3 warstwy płatów lazanii i 2 warstwy farszu)   Sos beszamelowy  600 ml mleka (najlepiej 3,2% tłuszczu) 50 g masła 50 g mąki pszennej szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie) sól   Zaczynamy od przygotowania beszamelu. W małym garnuszku rozpuszczamy(...)masło dobrze połączy się z mąką, wlewamy cienką strużką mleko cały czas mieszając. Gotujemy około 8-10 minut na małym ogniu mieszając dość często, ponieważ sos ma tendencję do przypalania się. Na koniec doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Sos powinien gęsty, gładki i wyraźnie słony w smaku. Gdy beszamel jest gotowy zabieramy się za przygotowanie farszu

Simple Dish
GOŁĄBKI INACZEJ 171

Składniki:  500g mięsa mielonego z szynki wieprzowej lub łopatki ok. 1kg białej kapusty 100g ryżu (1 torebka) 1/2 szklanki kaszy manny 3 jajka 2 cebule sól, pieprz sos: 1l bulionu 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 1/2 szklanki wody 2 łyżki mąki 2-3 łyżki śmietany 18% Sposób wykonania: Ryż podgotować, odsączyć, wsypać do wysokiej miski(...)składniki się "przegryzły". Po tym czasie formować kotlety i układać w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do piekarnika i podpiekamy w 180 stopniach C przez 30 minut. W tym czasie przygotowujemy sos: do gorącego bulionu dodajemy przecier pomidorowy i majeranek, mieszamy i zalewamy kotlety.  Pieczemy jeszcze 40 minut. Na końcu sos zagęścić wodą, mąką i śmietaną. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Ziemniaczany kebab 169

cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 1 mała kajzerka sól pieprz  papryka słodka Ziemniaki 6 średnich obranych ziemniaków sól pieprz papryka słodka szczypta papryki ostrej 5 łyżek oliwy Sos sos pozostały z ziemniaków 2 łyżki ketchupu 2 łyżeczki  przecieru pomidorowego 3/4 szklanki wody Dodatkowo 1 czerwona papryka Mięso włożyć do miski, dodać posiekaną drobno cebulkę, czosnek przeciśnięty przez(...)wierch pokroić w duże kawałki czerwoną paprykę. Piec w piekarniku na grzanym do 180 stopni C do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Sprawdzić  nakłuwając widelcem. Wszystkie składniki sosu wymieszać i wlać do zapiekanki. Piec jeszcze około 5-10 minut. Podawać gorące. ziemniaczany kebab

O kuchni z uczuciem
Sałatka z pomidorem, kukurydzą i jajkami 218

Prosta, szybka do przygotowania i bardzo smaczna sałatka z mieszanką sałat, pomidorem, kukurydzą i jajkami. Całość polana sosem majonezowo-jogurtowym i posypana szczypiorkiem. Sałatka idealna na drugie śniadanie.  Składniki: 100 g mieszanki sałat 2-3 pomidory, np. śliwkowe 1/3 puszki kukurydzy 2-3 jajka ugotowane na twardo 1/2 czerwonej cebuli szczypiorek posiekany sól, pieprz sos 2 łyżki majonezu(...)rozerwaną na mniejsze kawałki sałatę. Następnie dodać pokrojone pomidory, cebulę, odsączoną kukurydzę i jajka. Całość posypać szczypiorkiem i przyprawić solą oraz pieprzem. Delikatnie wymieszać. Sałatkę przed podaniem polać sosem majonezowo-jogurtowym

Ugotować
Nigiri z łososiem, awokado i sezamem 141

skóry i ości awokado obrane i skropione sokiem z cytryny szczypta czarnego sezamu 6-8 pasków wodorostów nori ( wodorosty tniemy na 1 cm paski) Do podania: wasabi marynowany imbir sos sojowy lub/i sos teryiaki zielona herbata jaśminowa Ryż kilka razy płuczemy, aż do czystej wody. Następnie gotujemy ryż w podanej ilości wody. Należy zagotować ryż, następnie gotować go na małym(...)delikatnie ją spłaszczmy. Na każdej kulce kładziemy plaster łososia oraz plaster awokado. Całość zespalamy paskiem wodorostu i posypujemy czarnym sezamem. Postępujemy tak samo z resztą składników. Podajemy z wasabi, sosem sojowym oraz marynowanym imbirem. Sushi najlepiej smakuje, kiedy popijamy je sake lub zieloną, jaśminową herbatą. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Kebab drobiowy z wędzoną mozzarellą 170

pomidor 1 ogórek (ok 100g) 1 średnia czerwona cebula 80g wędzonej mozzarelli 3 łyżki prażonej cebulki przyprawa do kebaba 3-4 łyżki oleju + olej do smażenia ketchup sól, pieprz Sos: 150g śmietany 150g majonezu czosnek granulowany sól, pieprz Przyprawę do kebaba wymieszać z olejem. Pokrojone mięso dokładnie wymieszać w marynacie i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. W międzyczasie kapustę pekińską(...)drobno pokroić i doprawić solą z pieprzem. Resztę warzyw pokroić w plasterki. Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przygotować sos. Śmietanę połączyć z majonezem i doprawić do smaku. Bułkę przekroić na 4 części i przeciąć tak, aby powstały kieszonki. Podgrzać w piekarniku. Mięso wymieszać z sosem. Do bułek wkładać farsz w kolejności wg uznania (najlepiej zacząć od sera

Di gotuje
Pieczony łosoś z pieczonymi ziemniakami i z sosem koperkowym 311

Składniki: 7 ziemniaków, 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki, 1 łyżeczka oregano, pieprz, sól, 3 łyżki oliwy z oliwek, sos koperkowy: 8 czubatych łyżek gęstego jogurtu naturalnego, troszkę soku z cytryny, duża garść świeżego koperku, sól, pieprz, 4 kawałki łososia, 4 plasterki cytryny, masło, majeranek, 300g szparagów, garść rukoli. Przygotowanie: Ziemniaki obrać, umyć, lekko osuszyć i pokroić na średniej wielkości kawałki(...)papryką, solą i pieprzem. Dodać oliwę z oliwek i wymieszać. Piec w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem w 220stopniach C przez 40-60minut. Podczas pieczenia dwa razy przemieszać ziemniaki. Sos koperkowy. Do jogurtu dodać posiekany koperek, troszkę soku z cytryny, posolić, popieprzyć i wymieszać. Ze szparagów pourywać twarde końce. Szparagi ugotować w osolonej wodzie, ale uważać by ich nie rozgotować

W kuchni u Moniki
Naleśniki zapiekane z białym serem i sosem budyniowym 184

Szukałam jakiegoś fajnego sposobu na zapiekane naleśniki i nic ciekawego nie rzuciło mi się w oczy. Zmodyfikowałam kilka przepisów i tak powstał mój własny. Naleśniki są puszyste delikatne, a sos budyniowy rozpływa się w ustach. (około 9 sztuk) Ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mąki (można nieco mniej) 1-2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru(...)opakowania cukru waniliowego kilka kropel aromatu cytrynowego 150 ml ml śmietany 18% 70g cukru (zwykłego) do piany z białek 1 łyżka proszku budyniowego czekoladowego (można użyć dowolnego smaku) Sos budyniowy: 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki śmietany 18% 1 jajko 2-3 łyżki cukru 1/2 opakowania cukru waniliowego   Usmażyć placki naleśnikowe. Ubić jajka, dodać wodę, mleko, sól i wszystko razem

Di gotuje
Sałatka z wędzonym kurczakiem + film 332

propozycja na śniadanie, kolację lub do pracy, będzie również ciekawym pomysłem na domowe przyjęcia. Wędzony kurczak idealnie komponuje się z papryką, marynowaną cebulką, kukurydzą i serem fet a dodatek sosu majonezowo- jogurtowego sprawia że sałatka zyskuje bardzo ciekawy smak.   składniki na 4 porcje 250 g wędzonego kurczaka 250 g sera feta 1 czerwona papryka puszka kukurydzy 150 g marynowanych(...)cebulek                  sos 2 łyżki majonezu 100 g jogurtu naturalnego szczypta czarnego pieprzu przepis Wędzonego kurczaka oraz paprykę kroimy w kostkę i przekładamy do miski, dodajemy odsączoną z zalewy marynowaną cebulkę, kukurydzę oraz pokruszony ser feta. W małej miseczce łączymy jogurt z majonezem i szczyptą

Smakowite Dania
Łosoś z makaronem i brokułami 159

Składniki: 1 kg fileta z łososia cytryna 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz sos 200 ml jogurtu naturalnego 1/3 pęczka koperku 2 ząbki czosnku sól, pieprz dodatkowo 200 g makaronu gryczanego 1 brokuł  Wykonanie: Fileta łososia podzielić na cztery porcje skropić cytryną, posolić, popieprzyć, wstawić na 15 minut do lodówki.  Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć łososia(...)Doprawić do smaku solą i pieprzem. Brokuł podzielić na różyczki i blanszować 5 minut, makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Makaron wymieszać z 5 łyżkami sosu koperkowego. Na talerz wyłożyć makaron, na to brokuł,  na wierzch kawałek łososia i  po lać wszystko sosem jogurtowo-koperkowym. SMACZNEGO

magiczna kuchnia Kasi
Bulionetka pietruszkowo-lubczykowa, czyli domowa kostka rosołowa 975

sklepowej doniczki) 1 pęczek natki pietruszki 3 marchewki 3 łodygi selera naciowego 2 korzenie pietruszki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 por 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki sosu sojowego 2 liście laurowe 1 suszony grzybek 5 ziarenek ziela angielskiego 6 ziaren pieprzu 1 łyżeczka kurkumy 0,5 łyżeczki tymianku 5 łyżeczek soli 1 szklanka wody 1 szklanka białego(...)podsmażamy pokrojone warzywa i przeciśnięty czosnek. Podsmażamy około 15 minut. Następne dodajemy utarte przyprawy i smażymy kolejne 5 minut. Po tym czasie zalewamy wszystko wodą, winem i dodajemy sos sojowy. Gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu. Na koniec wrzucamy posiekaną natkę i lubczyk i blendujemy wszystko na gładka masę. Przekładamy gorącą do słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem

Marder&Marder Manufacture