lunch do pracy. Polecam, bo jest przepyszna! Składniki : 1 kalafior (świeży, biały, jędrny) 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 1 pęczek koperku 1 łyżeczka przyprawy curry sól, pieprz Sos jogurtowy (opcjonalny) : 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę Przygotowanie : Kalafiora umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach do sporej miski. Kukurydzę(...)Ananasa pokroić na mniejsze kawałki. Koperek posiekać. Wszystkie składniki dodać do kalafiora i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, a także przyprawą curry. Wersja lekka i surówkowa jest bez sosu, jeżeli jednak wolicie wersje nieco bardziej wilgotną, ostrzejszą i z nieco większą ilością kalorii dodajcie sosu jogurtowego. Smacznego
Codzienne Gotowaniedosyć często goszczą na moim stole. Poprzednio zaprosiłam Was na pysznego królika duszonego w pomidorach .. Dziś kolejna odsłona tego delikatnego, białego mięska. Duszony w towarzystwie cebulki, w sosie własnym, podlany na koniec śmietanką jest dniem królewskim. Pasuje zarówno do pieczywa, ziemniaków, klusek śląskich , kopytek jak i ryżu czy kaszy. Podałam z sałatką z buraczków(...)doprowadzić potrawę do wrzenia, zamknąć szybkowar* pod ciśnieniem na 30 minut. Wyłączyć gaz, pozwolić samoistnie garnkowi odprowadzić parę ( zajmie to około 10-15 minut). Po otwarciu zahartować śmietanę powstałym sosem ( do miseczki włożyć 3 łyżki śmietany i łyżkę gorącego sosu, wymieszać) i dodać do mięsa. Podawać z ulubionymi dodatkami. * królika można zrobić w tradycyjnym garnku, jednak czas duszenia mięsa wydłuży
kawawszklanceuważał bigosik przywieziony od mamy. Natomiast kiedy było więcej czasu - sami gotowaliśmy pyszne dania.. I tak podążając za wspomnieniami pojawił się na moim stole makaron z brokułem w sosie serowym. Przygotowanie obiadu zajmuje tyle czasu co ugotowanie makaronu, a zaspokoi naprawdę wielki głód :) Proporcja na dwie osoby: - opakowanie mrożonego brokuła* - 4 plasterki szynki** - 1 łyżka masła - 1 łyżka mąki(...)opakowaniu. W tym czasie szynkę siekamy na paseczki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy wędlinę. Podsmażamy. Oprószamy wszystko mąką delikatnie zasmażając. Rozprowadzamy mlekiem i mieszając zagotowujemy do zgęstnienia sosu. Zmniejszamy ogień, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, ser, sok z cytryny, pieprz i sól do smaku. Do sosu dodajmy brokuły i makaron. Delikatnie wszystko mieszamy i podajemy. * w sezonie zastępujemy świeżym
kawawszklanceświeżych drożdży 1 jajko, 1 żółtko 60 gram cukru szklanka ciepłego mleka 50 gram mleka w proszku 50 ml oleju 3 łyżki brązowego cukru Ciasto drożdżowe cynamonowe Składniki na sos cynamonowy: 100 gram masła 100 gram cukru 3 łyżeczki cynamonu 2 łyżki mleka w proszku 1 jajko Ciasto drożdżowe cynamonowe Składniki na lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki mleka(...)ręcznie) Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłej miejsce przykryte ściereczką na godzinę. Blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia i wyrośnięte ciasto wykładamy do niej. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy wszystkie składniki sosu i dokładnie mieszamy. W cieście robimy wgłębienia i do każdego wlewamy przygotowany sosu. Całość posypujemy brązowym cukrem. Ciasto drożdżowe cynamonowe Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni i wstawiamy ciasto
Pyza i Surówkawłożyć tłuszcz, mięso i wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Po dwóch godzinach pieczenia wlać wino i piec jeszcze godzinę. Mięso wyjąć z naczynia i trzymać w cieple, sos wytworzony podczas pieczenia przecedzić do garnuszka. Sos odparować do 1/4 objętości. Dodać zimne masło, wymieszać. Zdjąć sos z ognia. Mięso pokroić w plastry. Podałam z ziemniakami i galaretką z pigwy
królestwo garówbędzie przepis prosto z Meksyku. Wołowina będzie nie w kawałkach, będzie za to sos Worcestershire i wino. Koniecznie musi być ostre, w końcu to chili! Nie zabraknie dobrej czekolady, fasoli i kminu rzymskiego. Aromat kolendry was uzależni. Pychotki w mig, choć najlepsze na drugi dzień :) A na jesienne wieczory przy lampce wina w sam raz:) Poziom trudności(...)półtorej linijki gorzkiej czekolady · puszka czerwonej fasoli (400g) · 1 łyżka sosu Worcestershire / ˌ wʊs.təʃə / · 2 puszki pomidorów bez skóry (krojonych lub ewentualnie całych) · 2 łyżeczki cynamonu
Bazując na smakuwarzywnego 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka naturalnego dymu wędzarniczego w płynie o różnych rodzajów mięs 2 długie kromki chleba żytniego ze słonecznikiem, średni pomidor, ogórek, mix sałat, natka pietruszki sos z 1 łyżki jogurtu i 1 łyżki majonezu, sól i świeżo zmielony pieprz Do miski wkładamy mięso, pokrojoną cebulkę, roztarty czosnek. Mieszamy, dodajemy do mięsa majeranek, paprykę słodką, kumin, doprawiamy(...)smarujemy pędzelkiem mieszaniną dymu wędzarniczego i oleju, zostawiamy na 30 minut aby burgery przeszły zapachem dymu. Grillujemy na posmarowanej olejem patelni grillowej po około 3 minuty z każdej strony. Sos: Mieszamy jogurt z majonezem, doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem. Chleb kroimy na pół i grillujemy z obu stron. Burger układamy na posmarowanym sosem i obłożonym mixem sałat grillowanej kromce chleba
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMałże duszone w winie – moules marinieres to klasyka kuchni francuskiej. Cudownie aromatyczne, podawane z bagietką, z niesamowitym sosem własnym. Bardzo proste i szybkie do wykonania. Nieprzekombinowane, „a must have” dla miłośnika kuchni francuskiej, śródziemnomorskiej, także włoskiej (we Włoszech mule duszone w winie znane są jako cozza alla marinara ). Opcjonalnie podawane także ze świeżymi pomidorami dodawanymi w trakcie(...)bagietka Wykonanie: Szalotkę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, delikatnie zeszklić cebulę i czosnek. Wlać wino, zamieszać i wrzucić mule. Dusić kilka minut mieszając co jakiś czas. Sos wytwarzający się w trakcie duszenia powinien „dostać się” do wszystkich muszli. Maksymalny czas duszenia to 6-8 minut. Dodać posiekaną natkę pietruszki i zamieszać. Wyrzucić nieotwarte muszle. Małże
Pociąg Do Kuchniciepłe – bo wychodząc o 17 na tą jesienną zimną pogodę .. zamarzam .. I tak otworzyłam szafkę zawierającą różne produkty spożywcze nagromadzone i wzrok mój padł na czerwoną soczewicę .. sos pomidorowy .. i padło zupa pomidorowa ale taka na ostro z soczewicą, trzy minuty .. no dobra 15 i zupa wylądowała w pojemniku. Szybka zupa z soczewicą ( 2 porcje(...)szklanki czerwonej soczewicy 250 ml sosu pomidorowego ( u mnie w kartoniku z Lidla ) 1 łyżka oleju rzepakowego 1 ząbek czosnku 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki kuminu dwie szczypty chili 250 ml wody Do małego garnuszka nalej wody wsyp soczewicę, przykryj pokrywką i zagotuj. Do garnka wlej olej dodaj obrany i pokrojony
Kuchnia na wzgórzujajka · 40 dag mąki · 2 łyżki przyprawy do ziemniaków firmy „RAFEX” sos: · 1 zielona papryka · 1 czerwona papryka · 1 duża(...)pieprzem. Powoli wsypujemy mąkę. Ugniatamy ciasto. Wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki (jak przy pierogach). Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Przygotowujemy sos. Obie papryki kroimy w cienkie paseczki, cebule w piórka. Podsmażamy do czasu aż cebula się zeszkli. Dolewamy trochę wody, koncentrat i ketchup. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i cukrem. Dusimy
Pobite gary Barbarybiała lub czerwona przesączona smakiem aromatycznego, sycącego farszu to wspanaiała potrawa na jesienne dni. Moje dzisiejsze gołąbki również daleko odbiegają od tradycji. Głównym składnikiem farszu jest bowiem dorsz, a sos miło zaskakuje chrzanowym smakiem. Gołąbki są niezwykle delikatne, a połączenie smaków bardzo harmonijne. Składniki na 8 sztuk: 60 dkg dorsza 1 jajko sok z 1 cytryny gałka muszkatałowa 1 łyżka(...)minut pod przykryciem. Miękkie odłożyć i trzymać w cieple do wywaru z gotowania gołąbków dołożyć chrzan ze słoiczka i śmietanę. Zagotować mieszając trzepaczką balonową. Jeśli jest taka potrzeba możesz sos zagęścić dodatkiem mąki. Nie zagęszczałam. Dodać posiekany koperek. Do sosu włożyć gołąbki i zagrzać. Podawać z tłuczonymi ziemniaczkami lub ryżem (mocno maślanym z odrobiną skórki cytrynowej) Uwagi: liście kapusty włoskiej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jego pierwotnych, podstawowych składników. Tak się powiem, niestety niezbyt szczęśliwie, składa że ta potrawa o włoskim rodowodzie, została mocno "obdarta" ze składników, które początkowo wchodziły w jej skład. Składniki sosu bolońskiego, to nie tylko pomidory, oliwa i czosnek, ale również, naciowy seler, papryka, czy w końcu masło, które na północy Włoch, z lubością dodawane jest do wielu potraw(...)minut. W tym czasie w oddzielnym garnku gotujemy makaron. Po ugotowaniu, makaron odcedzamy na sicie i powrotem wrzucamy do garnka. Do tego samego garnka dodajemy nasz sos, całość mieszamy, pokrywając makaron sosem, a następnie wykładamy na talerze. Przed podaniem posypujemy nasz makaron startym parmeńskim serem i posiekaną natką pietruszki (lub świeżą bazylią
Miód i pieprzsoli - kilka gałązek świeżej szałwii - 200 g puree z dyni Składniki na farsz: - 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 1 słoiczek sosu pomidorowego (300g) - sól, pieprz, chili Składniki na ok. 40 sztuk kopytek. Składniki na 3-4 porcji. Jeżeli nie mamy puree z dyni to bierzemy 1 kg surowej, obieramy kroimy(...)mięso. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy posiekany czosnek a po chwili mięso. Jak mięso się usmaży to dodajemy sos pomidorowy, przyprawy i dusimy kilka minut do połączenia mięsa z sosem. Teraz czas na kopytka. Do miski wrzucamy puree z dyni. Dodajemy przesiane mąki, jajko, sól i posiekane listki szałwii
Kuchenne Wariacjejako nietuzinkowy dodatek do obiadu. Składniki: opakowanie rukoli pół słoiczka suszonych pomidorów 100 g szynki szwacwaldzkiej (bądź też innej długo dojrzewającej) garść podprażonych ziaren słonecznika 100 g sera brie sos: łyżka octu winnego 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek łyżeczka miodu 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) sól pieprz Sposób przygotowania: Rukolę umyć, osuszyć. Pomidory pokroić w kosteczkę, szynkę(...)paski, ser w kosteczkę. Połączyć wszystkie składniki sałatki i wymieszać. Składniki sosu umieścić w sloiczku, zakręcić słoik i energicznie wymieszać wstrząsając słoikiem. Polać sosem sałatkę. Smacznego
na moim stole...halibuta ( każdy po 200 g ) 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki octu balsamicznego sól pieprz 1/4 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżki oleju do posmarowania papieru listki bazylii Sos pomidorowy : 750 g obranych pomidorów 4 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki octu balsamicznego sól pieprz Salsa : 2 małe fenkuły 2 obrane pomidory 2/3 szklanki czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki(...)kaparów 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego pieprz sól Przygotowanie Sos: pomidory przekroiłem na pól, oczyściłem z nasion i zmiksowałem, dodając porcjami oliwę i ocet. Przyprawiłem solą i pieprzem. Salsa: posiekałem obrane fenkuły, pomidory, oliwki i bazylię. Dodałem kapary, oliwę i ocet, przyprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem. Wstawiłem do lodówki przykryte folią. Filety przyprawiłem solą
R'n'G Kitchen