sosy - 72234 przepisów (strona:1444/4816)

Knedle ze śliwkami na słono i fioletowe dodatki od westwing 208

kostkę rosołową. Zalewamy 1 -2 szklankami wody tak aby mięso było przykryte. Dusimy około 30 40 minut, kiedy płyny się zredukują dolewamy resztę wody, dodajemy  pokrojoną cebulę, doprawiamy sos solą, odrobiną ostrej papryki, pieprzem oraz odrobiną magi. Mięso podpieczone w mące już zagęszcza sos ale czasami to nie wystarczy więc zagęszczamy go mąką rozmieszaną z wodą ( opcjonalnie(...)uzyskania ładniejszego koloru często dodaję łyżeczkę przecieru pomidorowego.  Gdy mięso jest już miękkie, zagęszczamy sos, wlewamy rozrobioną  mąkę i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Chwilę wszystko razem gotujemy.        Przygotowanie knedli:          Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i przeciskamy przez praskę. Ciepłe ziemniaki mieszamy z mąką, żółtkami, masłem i łyżeczką

Bon Appetit Małgorzaty
Schab faszerowany - wiem, co jem 367

wyroby z kategorii - wiem, co jem. Dzisiaj polecam schab faszerowany mięsem mielonym z indyka. Danie, które możemy jeść na zimno jako przekąskę i na gorąco do obiadu, np. z sosem grzybowym. SKŁADNIKI ok 1,5 kg schabu 1 łyżka sosu sojowego zioła typu: majeranek, cząber, tymianek. 2 ząbki czosnku Na farsz: 40 dag mięsa mielonego z indyka ( np. udziec) przyprawa(...)natki pietruszki WYKONANIE. Schab płuczemy, obieramy z błony. Nacinamy w połowie i następnie rozbijamy na dość cienką warstwę. Wkładamy do miski, posypujemy przyprawami przeciśniętym przez praskę czosnkiem i polewamy sosem sojowym.  Nacieramy mięso i wkładamy do lodówki na przynajmniej kilka godzin. Można to zrobić dzień przed pieczeniem. Mięso mielone łączymy ze składnikami i wyrabiamy. Farsz rozkładamy na rozbity schab

W kuchennym oknie Ewy
SUSHI 165

minutę, następnie zmniejszyć płomień na kolejne 6-7 minut, ponownie dokręcić gaz, tym razem na minimum. Gotować jeszcze 10 minut. Wyłączyć gaz, pozostawić pod pokrywką na 10 minut. Przygotowanie sosu do ryżu. Podczas gdy ryż się  będzie gotował, wlać do rondelka ocet do sushi, wsypać sól i cukier, podgrzewając na małym ogniu.Nie doprowadzić do wrzenia.Odstawić aż wystygnie(...)sushi 750 ml wody Do przyprawienia ryżu: 125 ml octu ryżowego (lub jabłkowego) 2 łyżki cukru 1 łyżka soli Składniki do roladek: płaty wodorostów nori, marynowany imbir, wasabi, sos sojowy Do wyboru: łosoś wędzony, tuńczyk, awokado, surimi,  sezam biały lub czarny, ogórek, marynowana rzodkiew Ja często przyrządzam sushi dodając wędzonego łososia,  krewetki,  awokado,  marynowaną rzodkiew

potrawyregionalne
SKRZYDEŁKA W MIODZIE 296

dwie większe. W garnku podgotowałam części kurczaka, dodając sól,liście laurowe i ziele angielskie. Podsmażyłam skrzydełka i podudzia kurczaka na patelni na złoty kolor. W misce przygotowywałam sos: Dodałam miód  ketchup musztardę dijon sos sojowy oliwę z chili Przyprawiłam solą, pieprzem i czosnkiem do smaku. Sos dokładnie wymieszałam. Polałam zalewą części kurczaka i odstawiłam na chwilę

potrawyregionalne
PARÓWKI - OŚMIORNICZKI W MIODZIE NA OSTRO 190

urozmaicenia proponuję dziś nieco odmienne ich podanie. Do miseczki wkładamy w zależności od ilości parówek następujące składniki:  3 łyżki miodu, 4 łyżki ketchupu,2 łyżki musztardy,łyżkę sosu sojowego, parę ząbków czosnku i paprykę ostrą w proszku. Parówki przekroiłam na pół   a następnie nadkroiłam każdą z połówek do połowy na cztery. Można też na paseczki(...)Sos wlałam na patelnię razem z parówkami. Pod wpływem ciepła parówki zaczną się rozwijać i  wyglądem przypominać ośmiorniczki jak nazywa je moja córka. Smażę je dopóki sos nie zacznie gęstnieć i je oblepiać. Smacznego

potrawyregionalne
ZAPIEKANKA BRUKSELKOWO - WARZYWNA 170

lepiej również podgotować. Wyłożyłam warzywa do żaroodpornego naczynia. Posypałam pieprzem,solą i czosnkiem. W miseczce rozmieszałam: 18% śmietanę,dwa jajka, ser parmezan dodałam gałkę muszkatołową,bazylię,sól i pieprz.Jak sos będzie za gęsty można dodać parę łyżek mleka. Lepiej zrobić więcej sosu, ponieważ warzywa mogą być za suche.Polałam nim warzywa i wstawiłam zapiekankę do nagrzanego piekarnika na około(...)minut w temp.200 stopni. Należy podlać ją wodą aby warzywa puściły sos i dobrze się upiekły. Pod koniec pieczenia posypałam zapiekankę startym serem wedle uznania. Ja użyłam mozzarelli. Możecie oczywiście użyć dowolnych warzyw i dodać pokrojoną wędlinę np.wędzony boczek. Smacznego! Proste i zdrowe danie

potrawyregionalne
GNOCCHI SZPINAKOWE czyli KOPYTKA PO WŁOSKU 208

GNOCCHI to popularne we Włoszech ziemniaczane kluski z dodatkiem szpinaku,które można podawać z różnymi sosami np.pomidorowo-bazyliowym, grzybowym,pesto. Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy.   Są podobne do polskich kopytek i doskonałym dodatkiem do obiadu, bądź stanowią samodzielne danie. Składniki: 1 kg ziemniaków paczka mrożonego szpinaku (świeży około 400 g) 1-2 łyżki masła lub 2 łyżki oliwy(...)każdego wgłębienie. Zagotowałam osoloną wodę w garnku i  gotowałam kluski około 2-4 minut aż wypłyną na powierzchnię. Ostrożnie odsączałam i układałam na talerzach. Ja podałam gnocchi z sosem pieczarkowym-ale jak pisałam powyżej, można podawać je z sosem pomidorowym, bazyliowym,pesto,śmietanowym. Można również posypać je parmezanem bądź podawać z mięsem. ...wszystko zależy od Waszej fantazji

potrawyregionalne
LASAGNE ZE SZPINAKIEM I BROKUŁAMI 189

wielkości naczynia i warstw) polecam Lasagne nr.52 Lubelli 1 kg. świeżego szpinaku kawałek sera lazur 6 ząbków czosnku 2 łyżki śmietany 18% brokuły mozzarella oliwa z oliwek pieprz Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 1/2 szklanki mleka gałka muszkatołowa sól pieprz Te piękne zielone liście umyłam i odcięłam z nich łodyżki. Na oliwie podsmażyłam dosłownie chwilę, starte(...)lazur. Na koniec polałam farsz śmietaną i doprawiłam pieprzem. Z solą należy uważać, ponieważ ser pleśniowy jest słony.   wymieszałam szpinak dopóki ser się nie rozpuścił. Kolej na sos beszamelowy: W garnuszku rozpuściłam masło i wsypałam mąkę Energicznie mieszałam, dolewając mleko. Doprawiłam gałką muszkatołową, szczyptą soli i pieprzem. Czas ma makaron ;-) Do szerokiego garnka wlałam wodę, posoliłam ją i wlałam

potrawyregionalne
PAELLA Z OWOCAMI MORZA I KURCZAKIEM 163

kawałek filetu z mintaja pierś kurczaka 2 szt.cebuli mrożony groszek 4 ząbki czosnku około 0,5 l.bulionu ryż szklanka pasty pomidorowej czerwona słodka i ostra papryka 3 łyżki sosu rybnego oliwa z oliwek kurkuma curry sól,pieprz Pierś z kurczaka pokroiłam na kawałki i podsmażyłam na patelni. To samo zrobiłam z cebulą. Dodałam do niej sporo ostrej i słodkiej(...)papryki. Pod koniec smażenia, również starte ząbki czosnku. Następnie pokrojoną nas kawałki rybę. zielony groszek mieszankę owoców morza   Dodałam podsmażoną wcześniej pierś z kurczaka. Podlewałam wszystko bulionem i sosem rybnym. Następnie goście główni-czyli krewetki. Zostały obrane  i potraktowane jako następny składnik paelli.  Dosypałam ryż, dolałam bulion, sos pomidorowy i przyprawiłam przyprawami: solą,pieprzem,curry,kurkumą

potrawyregionalne
PULPETY W SOSIE CHRZANOWO KOPERKOWYM 182

Pulpeciki kojarzą się Wam najczęściej z dziecięcym jadłospisem;-) Te małe mielone kuleczki można podawać z przeróżnymi sosami. Ja proponuję dziś z sosem chrzanowo -koperkowym. Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego z łopatki/indyka 1 szt. cebuli 5 ząbków czosnku 1 szt. jajka 2-3 łyżki tartej bułki ok.5 łyżek mleka sól,pieprz ok.2-3 łyżek chrzanu sporo świeżego koperku(...)wodą włożyłam parę ziarenek ziela angielskiego, liście laurowe i wlałam bulion. Gotowałam pulpety około 20 minut i dodałam koperek. Następnie chrzan. Na małej patelni z odrobiną masła i sosu z pulpetów wymieszałam mąkę kukurydzianą (mniej kaloryczna niż pszenna) a następnie dolałam śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszałam i potrzebną ilość dodałam do pulpetów. Pogotowałam jeszcze chwilę i gotowe. Pulpety można podawać

potrawyregionalne
SPAGHETTI TRAPANESE Z MIGDAŁAMI I ŚWIEŻĄ BAZYLIĄ 135

spaghetti trzeba spróbować i już! Sos podobny jest do pesto plus pomidory. Podobno ten sos do spaghetti robiony jest tylko w mieście Trapani we Włoszech. Świeża bazylia,prażone migdały,parmezan i pomidory. Czego trzeba więcej?! ;-) Składniki: 500 g spaghetti spaghetti nr.4 Lubelli 150 g migdałów 2 ząbki czosnku 4 garście listków świeżej bazylii 150 g parmezanu(...)wszystko razem wymieszałam. Może barwa i konsystencja nie wygląda zachęcająco, ale zapewniam,że kiedy spróbujecie tego dania, to może się okazać, że wejdzie ono na stałe do Waszego menu. Sos przygotowałam praktycznie w czasie gdy gotował się makaron ;-) Szybko,zdrowo i pysznie! Smacznego

potrawyregionalne
SAŁATKA Z RUKOLI Z KOZIM SEREM 184

nazwą Rokietta Siewna. Rukola ma bardzo mało kalorii (20 g rukoli to tylko 5 kcal) Ma przyjemny lekko orzechowy smak, można używać jej do  sałatek,zup,twarogów,sosów,makaronów. Idealnie komponuje się z innymi sałatami,mozzarellą i oliwą z oliwek. Warto spożywać ją dla zwiększenia odporności, zapobiega anemii i osłabieniom. Jest bogatym źródłem wielu witamin i minerałów(...)Plasterki wędzonego, podsmażonego boczku. Posypałam sałatkę pokrojonym w kostkę kozim serem. Wszystkie składniki wymieszałam. Podsmażyłam na patelni ziarna słonecznika  i posypałam nimi sałatkę. Na koniec sporządziłam sos: sól, pieprz oliwa z oliwek ocet balsamiczny miód   musztarda dijon  dowolne zioła Sos wymieszałam i polałam nim sałatkę. Smacznego!   Polecam również pyszną i kolorową sałatkę

potrawyregionalne
SAŁATKA Z WĘDZONYM KURCZAKIEM I GRZANKAMI 190

naprędce sałatkę. Oczywiście składniki można modyfikować, w zależności od zawartości lodówki. Składniki: wędzone udko z kurczaka sałata masłowa pół cebuli (najlepiej czerwona) kawałek sera lazur bułka na grzanki Sos: musztarda dijon/francuska miód ocet balsamiczny oliwa z oliwek zioła prowansalskie sól pieprz słodka papryka czosnek granulowany do posypania grzanek Sałatę umyłam i podzieliłam na mniejsze kawałki. Obrałam udko z wędzonego kurczaka(...)wkruszyłam ser lazur. Pokroiłam bułkę i podgrzałam grzanki na patelni Polałam na koniec odrobiną oliwy z oliwek i posypałam je ziołami,solą i granulowanym czosnkiem. Wsypałam je do sałatki. Sos do sałatki: Wymieszałam w miseczce: miód  oliwę z oliwek  ocet balsamiczny musztardę francuską zioła i przyprawy wszystkie składniki sosu wymieszałam Polałam nim sałatkę

potrawyregionalne
MAKARON Z FENKUŁEM CZYLI KOPREM WŁOSKIM 163

pozostałymi składnikami. Pokroiłam w kostkę cebulę i podsmażyłam ją z papryczką chili. Dodałam kapary. Czarne oliwki. Suszone pomidory. Dodałam czosnek i przyprawy. Włożyłam wcześniej usmażony fenkuł i wlałam sos pomidorowy. Wymieszałam i poddusiłam sos. Ugotowałam makaron. Zalałam sosem i posypałam parmezanem. Można posypać startą fetą w zależności od gustu. Smacznego

potrawyregionalne
PIECZONY INDYK W SOSIE PIECZARKOWYM 166

Polecam dziś mięciutkie i chude mięso z indyka w sosie pieczarkowym. Składniki: mięso gulaszowe z indyka pieczarki parę suszonych grzybków cebula śmietana czosnek majeranek sól,pieprz zioła prowansalskie marchewka pietruszka makaron olej Mięso z indyka przyprawiłam czosnkiem i przyprawami. Polałam oliwą i odstawiłam na 2 godziny do lodówki. Następnie wstawiłam do piekarnika. Podlałam wodą. Piekłam w temp.180 stopni przez godzinę(...)pieczarki i cebulę. Dodałam również parę namoczonych wcześniej suszonych grzybków. Po usmażeniu przełożyłam wszystko do miseczki i zmiksowałam. Przełożyłam na patelnię i dodałam śmietanę. Wymieszałam  i dodałam do sosu,który wytworzył się z pieczenia indyka. Nie wygląda to może zbyt pięknie... ale zapewniam,że powstałe smaki były rewelacyjne. Sos cudownie pachniał grzybami. Podawałam pokrojonego indyka z makaronem. Smacznego

potrawyregionalne