sosy - 72234 przepisów (strona:1442/4816)

STEK WOŁOWY Z CZARNYM FETTUCCINE / BEEF STEAK & BLACK FETTUCCINE 121

niewielką ilością oleju patelnię i smaż ciągle mieszając, aż cebula się zeszkli. Dorzuć na patelnię pokrojony w kostkę ser wymieszany z jogurtem, czosnkiem i przyprawami, zmniejsz ogień i redukuj sos aż uzyskasz odpowiednią konsystencję, taką aby sos z łatwością połączył się z makaronem. W międzyczasie wstaw wodę na makaron i ugotuj go al dente wg instrukcj na opakowaniu. Odcedź(...)płucz zimną wodą tylko wrzuć od razu na patelnię i mieszaj aż makaron połączy się z sosem. Na rozgrzaną patelnię, najlepiej grillową, wrzuć mięso i smaż (w zależności od grubości) 1-1,5 minuty z każdej strony, żeby mięso było średnio wysmażone. Zdejmij z patelni i odstaw, żeby odpoczęło, na bok, najpierw niech poleży chwilę na jenej stronie, jak zacznie

Martyna Cooks
Sałatka typowo wiosenna 318

chrupiąca, pobudza do życia, i tak na dobrą sprawę jest lekko śródziemnomorska, gdyż Włosi do swoich sałat używają octu jabłkowego i tu z pomocą przyjdzie nam Develey  z sosem winegret, w którego składzie jest ocet jabłkowy. Właściwie składnikami może być wszystko na co macie ochotę. Ja wygrzebałam z lodówki parę rzeczy i tak oto powstała moja pierwsza typowo wiosenna(...)Czas przygotowania to zaledwie 15 minut, a sałatki z półmiska wystarczy spokojnie dla 2 osób. Składniki mix sałat pomidory bazylia ogórek por papryka dymka czerwona cebula rzodkiewka czarny sezam sos sałatkowy winegret  Develey Z podanych składników skomponuj sałatkę. Możesz ją delikatnie posolić jeśli chcesz. Nie musisz dodawać oliwy ani żadnego innego oleju. Sos winegret wystarczy. Polej nim sałatkę

Z Kuchni Do Kuchni
Golabki orkiszowe w sosie brukselkowym 196

porcję farszu,zawinąć. Gołąbki układać jeden obok drugiego w garnku . Wlać 1/2 -  1 szkl. rosołu Dusić około 20 minut w szybkowarze ,w garnku 35-40 minut. Podawać z sosem brukselkowym.   Sos brukselkowy Składniki : 350-400 g brukselki -2 łyżki masła -szkl. śmietanki 36% 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku 2 ząbki czosnku sól pieprz do smaku 2 ziarna(...)pomidorowy i dusić wszystko razem 6-8  minut. Nie gotować  długo, tylko do uzyskania jednolitej, niezbyt gęstej  konsystencji. Dodać śmietankę i wszystko razem wymieszać do połączenia .Sos gotowy do gołąbków ,lub do makaronu.:)) Smacznego

w mojej kuchni
Śledzie w sosie musztardowym 174

Marynata: 1/2 szklanki białego octu winnego 2 łyżki cukru sól i biały pieprz do smaku Sos musztardowy: 3 łyżki musztardy 1 szklanka kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki curry sól, pieprz Przygotowanie : Śledzie opłucz i pokrój na dwu centymetrowe kawałki. Przygotuj marynatę: wszystkie składniki wymieszaj w rondelku i zagotuj na wolnym ogniu, ostudź Zimną marynatą zalej pokrojone śledzie i odstaw pod przykryciem(...)godz. do lodówki Przygotuj sos, mieszając podane składniki.  Osącz zamarynowane śledzie, zalej z sosem musztardowym. Odstaw na całą dobę do lodówki. przepis stąd

Proste Potrawy
Spaghetti w sosie pomidorowym z groszkiem 172

makaronów i możemy wybierać według kształtu, koloru lub użytej mąki. Dzięki temu też możemy eksperymentować w kuchni przygotowując z nich pyszne dania. Ja zrobiłam kolorowe spaghetti z pysznym pomidorowym sosem z dodatkiem zielonego groszku. Palce lizać. Składniki: 250 g makaronu Spaghetti Tricolore Primo Gusto 500 g przecier pomidorowy śródziemnomorski Primo Gusto 0,5 puszki groszku konserwowego  1 mniejsza cebula(...)maśle klarowanym. Pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Wlać przecier pomidorowy i podsmażać do częściowego odparowania płynu. Dodać odsączony z zalewy groszek, przegotować i zdjąć z pieca. Doprawić sos do smaku. W osolonej wodzie ugotować makaron al dente według czasu podanego na opakowaniu. Na talerz nałożyć porcję makaronu i obficie polać sosem pomidorowym z groszkiem. Inspiracja

Ala piecze i gotuje
Lazagne ze szpinakiem i cukinią 221

salami) Farsz: dwa opakowania świeżego szpinaku 4 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżka masła 400 g chudego twarogu śmietankowego (zmielonego) 100 g sera z niebieską pleśnią 1 młoda cukinia Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka wody 1,5 szklanki mleka pół szklanki słodkiej śmietanki 2 łyżeczki ziół do pizzy sól i pieprz Farsz: Masło stopić(...)straci na objętości, zdjąć z ognia i w y mieszać z twarogiem. Doprawić solą i pieprzem. Cukinię zetrzeć razem z łupą na tarce do mizerii w bardzo cienkie plastry. Sos beszamelowy: Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę z mlekiem. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wlać słodką śmietankę, dodać zioła, sól i pieprz

Czerwień i błękit
Kurczak z makaronem inaczej 229

kostkę. 3. Garnek z kurczakiem postawić na średnim ogniu (jeśli płyta elektryczna, nagrzać maksymalnie przed postawieniem garnka, po czym zmniejszyć o połowę). Często mieszając, dusić. Jeśli będzie za dużo sosu, można odlać, wtedy łatwiej będzie podpiec mięso na złoto. Ale dobrze dolać ten sos z powrotem pod koniec pieczenia, aby potrawa nie było zbyt sucha. Dodać paprykę. Piec wszystko jeszcze(...)się nie przypaliło. 4. Ciepłe mięso i paprykę wymieszać z makaronem. Wsypać kukurydzę (ilość wg upodobania). Wymieszać wszystko dokładnie, można jeszcze doprawić do smaku. I gotowe! Można podawać z sosami: śmietankowy, pieczeniowy, a także z sałatką. Smacznego

Anioszek w kuchni
Ryba i ziemniaki pieczone z masłem i koperkiem 171

temperaturę na 5 minut przed końcem pieczenia, a po wyjęciu ryby, rozetnij górę woreczka z warzywami. Piecz je jeszcze kilka minut do uzyskania zadowalającego efektu. Najlepiej podawać z jakimś sosem śmietanowym lub dipem czosnkowo-koperkowym. Ja nie robiłam, bo miałam sos śmietanowo-brokułowy po kurczaku z dnia poprzedniego. I tu muszę pochwalić męża - świetnie zagęścił sos śmietanowy zmiksowanymi brokułami zamiast

Anioszek w kuchni
Potrawka z kurczaka w pomarańczowym sosie 236

kawałek się zetnie, dodaj pieczarki. Przemieszaj i przykryj garnek. Duś ok 10 minut, często mieszając. W kubku wymieszaj wodę ze śmietaną, koncentratem i mąką. Wlej do garnka. Mieszaj, aż sos zgęstnieje. Wrzuć paprykę skórką do sosu. Duś pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aby nie przypalić. Duś ok 20 minut, aż mięso będzie bardzo miękkie, a z papryki zacznie odchodzić(...)skórka. Wyjmij miękką paprykę, pozostaw do lekkiego przestudzenia. Obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Wrzuć z powrotem do sosu i duś jeszcze kilka chwil. Do dania świetnie pasuje kasza pęczak i np. zielona fasolka szparagowa. Na 4 porcje wystarczy szklanka (200ml) kaszy pęczak ugotowana w potrójnej ilości posolonej wody - gotuj ją ok 30-40 minut. Na różnych opakowaniach różnie

Anioszek w kuchni
Kotlety mielone z kaszą gryczaną i żółtym serem 212

pół. Nie może być różowy.   Pasują do ziemniaczków, ale ja wyjątkowo podałam z makaronem, bo nie miałam ziemniaków, a już nie miałam możliwości pójścia do sklepu, oraz z sosem pomidorowym . Już wcześniej wiedziałam, że dobrze skomponują się z sosem pomidorowym, bo niespełna rok temu przygotowałam gołąbki z młodej kapusty z mielonym mięsem i kaszą gryczaną i oczywiście w sosie

Anioszek w kuchni
Zapiekanka z kaszy jaglanej z kurczakiem curry, porem i kluskami śląskimi 250

swój smak, to poszły do zapiekanki. Można je pominąć. Ale wyszło rewelacyjnie w poniższym połączeniu. Mój mąż bardzo sobie chwalił to danie. Zuzi też smakowało. Razem wylizywałyśmy palcami resztki sosu z patelni i podjadałyśmy kaszę z garnka, zanim powstała zapiekanka. :) Kasza sama w sobie też tak mi zasmakowała, że zamierzam wykorzystać ją do jakiegoś deseru. Tylko najpierw muszę pójść(...)połącz z kurczakiem i warzywami. Możesz posypać jeszcze niewielką ilością curry. Duś 2-3 minutki, od czasu do czasu mieszając. Połowę mięsa z porem wyłóż na kaszę, polej częścią sosu. Wyrównaj i posyp połową żółtego sera. Na to wyłóż resztę kaszy, wyrównaj i dodaj pozostałe mięso. Na to ułóż pokrojone kluski śląskie. Polej je resztą sosu z patelni. Posyp żółtym

Anioszek w kuchni
Zdrowy deser śmietanowo-malinowy z kaszą jaglaną i czekoladowym kremem z daktyli 216

garnka, dodaj wodę i cukier. Na małym ogniu podgrzewaj, co jakiś czas mieszając, aż do rozmrożenia. Gdy część owoców się rozpadnie, zdejmij z ognia. 3-4 łyżki malin z sosem odłóż do miseczki. Łyżkę sosu z łyżką ciepłej wody wlej do szklanki. Dodaj żelatynę. Dobrze wymieszaj, do rozpuszczenia żelatyny. Dodaj do owoców i dokładnie połącz. Odstaw do przestudzenia, najlepiej(...)wcisnąć jej w śmietanę. Zalej 2-3 łyżkami zimnego, lekko stężałego musu malinowego. Na górę daj po pół łyżki kremu czekoladowego, dookoła niego rozsmaruj po łyżce śmietanki. Udekoruj resztą sosu malinowego. Możesz posypać startą czekoladą mleczną. Kolejność warstw możesz zmienić wg upodobania. Na stronie www.sklepagnex.pl znajdziesz szeroki wybór zdrowych produktów, w tym kaszę jaglaną

Anioszek w kuchni
Gulasz wieprzowy 135

Gulasz wieprzowy Na 8 porcji: 1,2 kg mięsa wieprzowego 3 małe cebule 4 łyżki oleju roślinnego 1 słoik warzyw (ok 300g) 1 słoik sosu do spaghetti (ok 300g) 1 garść posiekanej zielonej części pora 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 kostki rosołowej lub 1 szklanka bulionu sól pieprz rozmaryn 2-3 łyżki mąki Mięso myjemy i oczyszczamy z tłuszczu(...)każdej strony, do rondelka wrzucamy cebulę- szklimy. Cebulę w rondelki zalewamy bulionem, chwilę mieszamy i dodajemy do garnka z obsmażonym mięsem. Następnie dodajemy warzywa ze słoika i zmiksowany sos do spaghetti (wcześniej usuwamy listek laurowy). Wszystko dokładnie mieszamy. Dorzucamy posiekanego wcześniej pora. Gotujemy na małym ogniu przez około 1 godzinę, doprawiając do smaku solą, pieprzem i rozmarynem. Przed końcem gotowania

peggiwkuchni
Surówka z marchewki i białej rzodkwi 174

dwie porcje:    1 średnia marchew    taka sama ilość białej rzodkwi    2 liście sałaty lodowej    1/2 szklanki kukurydzy konserwowej (odsączona) Na sos:    1,5 łyżki oliwy z oliwek    1 łyżeczka śmietany 12%    1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego    zioła do sałatki    pieprz czarny, sól (opcja(...)Marchew i rzodkiew myjemy, obieramy, a następnie ścieramy na tarce jarzynowej. Dodajemy drobno posiekane liście sałaty i kukurydzę. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy (ewentualnie doprawiamy solą i czarnym pieprzem). Surówkę polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem, mieszamy aby składniki się połączyły. Surówka z marchewki i białej rzodkwi SMACZNEGO

peggiwkuchni