uwielbiamy. Chociaż ostatnio moja pierworodna zaczyna mieć kaprysy co do zielonych potraw ... ale nie o tym .. Gołąbki z kurczakiem i szpinakiem zostały przygotowane na parze i podane z ostrym sosem i rzeżuchą aczkolwiek śmiało możecie ubiec się do klasyki i podać je standardowo z ziemniakami. Gołąbki z kurczakiem i szpinakiem SKŁADNIKI : około 8-9 liści kapusty białej (niewielkie(...)mielonej piersi z kurczaka 250 g szpinaku mrożonego 1 ząbek czosnku 100 g ryżu białego sól i pieprz do smaku olej kokosowy do podania: ulubiony sos rzeżucha PRZYGOTOWANIE : Na kokosowym oleju podsmażamy mielone z piersi kurczaka, dodajemy szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem - podduszamy około 10 minut. Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie, dodajemy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiConchiglie z mulami w sosie śmietanowym na cydrze Zapraszam na prosty i szybki sposób przygotowania dania z mulami. Tym razem są to mule mrożone, co ułatwia nam pracę jak i skraca czas przyrządzenia uwielbianych przez nas pachnących morzem małży. Jedyne, na co musimy zwrócić uwagę to bardzo krótki czas na przygotowanie sosu i ugotowanie makaronu Conchiglie al dente(...)tego typu dania nie mogą czekać. Zapewniam, że nie muszą, gdyż nie zdążą ;) Propozycje na inne dania z mulami : Mule w białym winie ; mule i krewetki ; mule w sosie curry . Składniki: 500 g mrożonych muli bez skorupek 500 g makaronu Conchiglie 2 szalotki 4 ząbki czosnku 200 ml cydru 300 ml słodkiej śmietanki sól morska biały pieprz
Wino Francja Kuchnialekka wersja francuskich gratin dauphinois – bardzo, bardzo wiosenna, bo zrobiona z pierwszych tegorocznych warzyw i ziół. Prosta i szybka, u nas – jako dodatek do grillowanego pstrąga. Z jogurtowym sosem –zestaw doskonały! Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C. Pęczek koperku dzielimy na pół – połowę pozbawiamy łodyżek, siekamy bardzo drobno i dodajemy do jogurtu, mieszamy i wkładamy sos do lodówki. Resztę kopru razem(...)grubsze, czas pieczenia należy wydłużyć a formę nakryć folią aluminiową, żeby ziemniaków za bardzo nie spalić). Podajemy świeżo wyjęte z piekarnika, bardzo gorące, zapieczone ziemniaki z zimnym jogurtowym sosem. U nas do tego zestawu na talerzu zagościł grillowany pstrąg. SKŁADNIKI 700-800g młodych ziemniaków 2 łyżki masła + masło do wysmarowania formy 1 spory pęczek koperku 3 ząbki młodego czosnku
Karo in the Kitchenbywa, można dodać prawie wszystko – bazą jest sałata, pomidor i mięso. Konieczny jest element chrupiący, w postaci prażonego sezamu, który w połączeniu z sojowym sosem „dosala” całe danie. Do przygotowania sałaty potrzebujemy: sałatę lodową lub mieszankę sałat 1 pomidora 2 garście sezamu oliwę do smażenia (2 łyżki) sos sojowy (1 łyżka w zupełności wystarczy) kawałek mięsa (upieczonego(...)ochotę. Wkrawamy też mięso. Patelnie rozgrzewamy i dodajemy 2 łyżki oliwy a po chwili sezam (uwaga, może pryskać), chwilę podsmażamy aż lekko się przybrązowi, wyłączamy grzanie i dodajemy łyżkę sosu sojowego. Mieszamy i jeszcze gorący sezam przenosimy do sałatki, którą podajemy od razu. Mówię Wam po prostu pyszności
Szybko Tanio SmacznieZupa marchewkowa z mlekiem kokosowym to magiczna zamiana zwykłej marchewki w prawdziwą orientalną pyszność. Słodka marchew, słony sos sojowy, kwaśna limonka, ostre imbir i chili, korzenna kolendra, gorzki kumin, łagodne mleko kokosowe – jest tu wszystko, a smaki doskonale się równoważą. Przygotowałam ją na tzw. „jutro” – po spróbowaniu jednak od razu wtrząchnęłam dwa talerze. Przypomina moją ulubioną(...)warzywnego (3 szklanki) 500 g marchewek (ok. 5 średnich sztuk) 200 ml mleka kokosowego (1/2 puszki) 4 cebule szalotki 4 cm gruby kawałek imbiru 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 czubata łyżeczka kolendry z ziarnach 1/2 czubatej łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) 1/3 łyżeczki chilli w proszku skórka otarta z wyparzonej limonki odrobina soku
Poezja smakuupiekłam w rękawie foliowym, a mięso podlałam bulionem. W ten sposób przygotowana rolada jest miękka i soczysta. Bulion z pieczenia z dodatkiem powideł śliwkowych wykorzystałam do przygotowania aromatycznego sosu. Mięso jest idealne na ciepło jak i na zimno. Zamiast wędliny najlepiej kroić w plastry dopiero po schłodzeniu w lodówce. Mięso jest bardzo chude, dlatego trzeba się z nim delikatnie(...)około 10 minut, by zrumienic mięso po upieczeniu dać mięsu odpocząć, następnie pokroić w plastry bulion zlać do rondelka, dodać 1,5 łyżki powideł śliwkowych i zagotować mieszając. Sos doprawić do smaku łyżeczką ciemnego octu balsamicznego i ewentualnie zabielić śmietaną. Plastry mięsa odgrzewać w sosie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rzymskiej 400 g piersi z kurczaka pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki oregano pół łyżeczki bazylii pół łyżeczki papryki ostrej 100 g sera pleśniowego 2 pomarańcze oliwa z oliwek lub sosem balsamicznym listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='2 małe główki sałaty rzymskiej 400 g piersi z kurczaka pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki oregano pół łyżeczki bazylii pół łyżeczki(...)papryki ostrej 100 g sera pleśniowego 2 pomarańcze oliwa z oliwek lub sosem balsamicznym'; document.write(" "); Krok 1 Kurczaka kroimy na kawałki, posypujemy ziołami i podsmażamy na rumiano na patelni. Zostawiamy do ostygnięcia. Krok 2 Umytą sałatę umieszczamy w misce, dodajemy do niej kurczaka, pomarańcze oraz ser. Wszystko mieszamy. Krok 3 Sałatkę polewamy oliwą z oliwek lub sosem balsamicznym. function
Kuchnia Bazyliiobiad. Wybrałam przepis, który miałam już od jakiegoś czasu od koleżanki, ale nie odważyłam się go zrobić ze względu na oryginalne składniki. Aż do dziś. Dziś zrobiłam karkówkę w sosie x 5. Mięso ma oryginalny smak, Młodemu nie pasowało, Dario zachwycał się tym daniem. Karkówką zrobiona w ten sposób jest naprawdę smaczna, wyrazista, intensywna. Polecam. Składniki: • 1 kg karkówki(...)patelni na rumiano. 4. Zezłocone plastry ułożyć w naczyniu żaroodpornym. 5. Ocet, cukier koncentrat maggi i wodę (wody dodałam więcej niż w przepisie, około 10 łyżek) wymieszać, żeby powstał sos. 6. Cebulę pokroić w talarki, rozłożyć je na plastrach karkówki. 7. Sosem zalać karkówkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. 8. Piec 1,5 godziny. 1 godz
W mojej kuchnidzisiaj zamiast obiadu. Polecam. Składniki: • 250 g różnych sałat • 200 g średnich krewetek • 100 g pomidorków koktajlowych • 3 ząbki czosnku • 1 łyżka oleju • 1 łyżka masła • natka pietruszki • sos winegret (może być gotowy) Sposób przygotowania: 1. Sałaty opłukać, odsączyć, przełożyć do miski. 2. Polać je sosem winegret, dokładnie wymieszać. 3. Na patelni rozgrzać olej i masło. 4. Przecisnąć ząbki czosnku(...)minut, od czasu do czasu mieszając. 7. Pod koniec duszenia dodać posiekaną natkę pietruszki. 8. Wyłączyć gaz, krewetki posolić. 9. Na płaski półmisek wyłożyć różnokolorowe sałaty z sosem. 10. Poukładać pomidorki koktajlowe. 11. Na wierzchu rozłożyć gotowe krewetki. 12. Całość polać odrobiną uduszonego czosnku z patelni. 13. Podawać z tostami posmarowanymi masłem czosnkowym. Smacznego
W mojej kuchniplacków z kaszy owsianej Melvit sera żółtego i białego, z dodatkiem otrąb pszennych. Pyszne zdrowe a co najważniejsze nie smażone a pieczone w piekarniku. Placki można podać z dowolnym sosem , jogurtem ,śmietaną lub Remuladą duńską Folwark. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 200 g ugotowanej kaszy owsianej Melvit 200 g sera białego chudego 150 g startego sera żółtego 1 duże jajko(...)kaszą 1/2 szklanki otrąb do obtoczenia placków 3 łyżki posiekanego szczypiorku szczypta chili 1 duża cebula 2 łyżkia masła Jako dodatek Remulada duńska Folwark , śmietana, jogurt lub dowolny sos Wykonanie : Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu.Odstawić do przestygnięcia. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na maśle z odrobiną soli. Do zimnej kaszy dodać pokruszony ser biały, starty
Sama słodycz i szczypta chiliJest to bezmięsne danie, które każdemu posmakuje i niewiele kosztuje. Warzywa są w ryżu uduszone, sosem sojowym doprawione. Smak grzybów jest wyczuwalny, a fasolka adzuki nadaje całości wygląd niebanalny. Składniki: 450 g mrożonych warzyw np. cukinii, brokuła, kalafiora, marchewki oraz fasolki płaskostrąkowej, 200 g białego ryżu, 2 kostki bulionu z grzybami leśnymi, 1 cebula, 200 g fasoli(...)adzuki, 1 łyżka kminku, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku, pęczek szczypiorku świeżego, 8 łyżek oleju rzepakowego, sos sojowy ciemny do smaku ok. 2 łyżki. Przygotowanie: Fasolę moczymy ok. 10 godz. (najlepiej przez noc) w proporcji: 4 porcje wody do 1 porcji fasoli. Przed gotowaniem fasoli zmieniamy wodę, dodajemy liście laurowe, ziele
Moniki SmakołykiDziś polecam Wam pyszną sałatkę warzywną z dodatkiem jajka i sosu koperkowego zamiast majonezu. Nie potrzeba wiele czasu by przygotować sobie taką porcję, więc tym bardziej zachęcam do wypróbowania. Co ważne- ser sałatkowy i sos nakładamy dopiero na talerzu, dzięki czemu nie zdąży się nam połączyć z wodą z warzyw. Pozostaną one dłużej chrupkie, a i smak będzie o niebo(...)Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Ser kroimy w kostkę. Jajka dzielimy na ósemki. Jogurt naturalny łączymy z koperkiem. Nakładamy porcję na talerz, dodajemy ser oraz jajka i polewamy odrobiną sosu koperkowego. Piękna porcelana zachodnich firm do kupienia w Galerii Cuda Świata, zapraszam
Kuchnia w czekoladziemarynować. Przyrządzać z niej przetwory, zupy, zapiekanki, placki, a nawet słodkie wypieki. Dziś zapraszam Was na pyszne danie - w roli głównej piękna, pomarańczowa dynia. Delikatne kawałki kurczaka w kremowym sosie z dynią, aromatyzowane świeżym tymiankiem. Pyszne danie utrzymane w jesiennym klimacie. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Składniki 3 filety z kurczaka 450 g dyni 300 g pieczarek 500 ml bulionu(...)pieczarki delikatnie się zrumienią. Wszelkie zrumienienia na dnie garnka są jak najbardziej naturalne. Nadadzą potrawie głębokiego smaku. Całość zalewamy bulionem. Na pieczarkach układamy kurczaka i gotujemy przez 5 minut. Sos w tym czasie powinien lekko zgęstnieć. Dodajemy śmietankę i delikatnie mieszamy. Na wierzchu układamy dynię, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Nie mieszamy potrawy, aby dynia
Wędrówki po kuchniSkładniki 180 g ryżu 600 g selera 150 g sera żółtego 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 100 g rodzynek 70 g pestek słonecznika płaska łyżeczka kurkumy Sos 200 g majonezu 100 g jogurtu naturalnego 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka musztardy pieprz czarny sól Instrukcje Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy, studzimy i przekładamy do miski(...)miękkości. Seler nie powinien być rozgotowany. Po wystudzeniu kroimy go w kostkę. Do ryżu dodajemy ananasa, selera, pokrojony w słupki ser żółty, rodzynki, słonecznik i posiekaną natkę pietruszki. Sos Do majonezu dodajemy jogurt naturalny i musztardę. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i mieszamy. Tak przygotowany sos dodajemy do sałatki i mieszamy do połączenia się składników. Sałatkę wstawiamy do lodówki
Wędrówki po kuchniSkładniki 2 filety z kurczaka 150 g białego ryżu 150 g sera żółtego gouda 1 puszka ananasa 1 puszka kukurydzy 1 drobiowa kostka bulionowa * 3 łyżki oliwy Sos 4 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy pieprz sól Instrukcje Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do ostudzenia. Filety z kurczaka kroimy(...)wystudzenia. Ananasa kroimy na małe kawałki, delikatnie odciskamy w dłoniach z nadmiaru soku. Ser kroimy w nieduże paski. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy odcedzoną kukurydzę i mieszamy. Sos Majonez łączymy z jogurtem i musztardą. Doprawiamy do smaku przyprawami. Mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowany sos dodajemy do sałatki i mieszamy. Sałatkę przed podaniem chłodzimy przez godzinę w lodówce
Wędrówki po kuchni