Dziś na obiad przygotowałam pyszną pierś z kurczaka w sosie z serków topionych. Zainspirowałam się przepisem znalezionym w internecie (oryginalny przepis tutaj) . Zmieniłam jedynie ilość podanych składników pod nasze smaki. Naprawdę polecam :) Składniki: * 2 piersi z kurczaka * 2 marchewki * połówka dużego pora albo jeden mały * 3 kostki serka topionego * 300ml bulionu warzywnego * olej * sól * pieprz * dodatkowo posypałam na mięso(...)minut na wolnym ogniu. Marchew i por pokroić w plasterki i razem z serkami topionymi dodać do bulionu z mięsem. Dusić dalej około 10-15 minut. Sos co jakiś czas mieszać, aby nie powstały grudki. Taki sos można podać z ryżem albo kaszą:) SMACZNEGO
Zrób to smacznieDanie jest przygotowane bez tłuszczu więc polecam wszystkim tym, którzy dbają o sylwetkę. SKŁADNIKI: - 1 pierś z kurczaka - 3 grube plastry świeżego ananasa - czerwona cebula - cukinia przyprawy: kokosowy sos słodko-kwaśny, melasa z granata, sos chili słodki, sos worcestershire Mięso z kurczaka kroimy w duże kostki i marynujemy przez minimum 5 godzin w przyprawach. Ananasa, cukinię i cebulę kroimy
SMYKWKUCHNIżółtej lub czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę 4 łyżki pokruszonego sera bałkańskiego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/4 łyżeczki kuminu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki oliwa sól i pieprz Sos: 4 łyżki jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka suszonej mięty 1 łyżeczka oliwy Wykonanie: Bakłażany wydrążyć pozostawiając około 1 cm ścianki (przy cieńszych warzywo może stracić(...)naczyniu żaroodpornym natłuszczonym oliwą. Wypełnić je farszem. Piec około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. W połowie pieczenia można obłożyć plasterkami pomidorów. W czasie pieczenia przygotować sos: rozetrzeć czosnek z solą na pastę i połączyć z pozostałymi składnikami. Odstawić na 15 minut. Bakłażany podawać z dużą ilością sosu i zielonej pietruszki
zadanie-gotowaniepomidorkami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2 opakowania miksu sałat 8 kulek mozzarelli 8 oliwek 10 pomidorków 1 mała czerwona cebulka 2 łyżki kaparów 1 łyżka pestek słonecznika Sos 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej sól, pieprz szczypta ziół powansalskich 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka miodu Wykonanie Sos Składniki mieszamy w słoiczku na gładki i jednolity płyn Sałata(...)Oliwki, cebulę, pomidorki kroimy na mniejsze kawałki. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Składniki sałaty mieszamy. Podajemy polane sosem. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/salata-z-kaparami/ BosowKuchni Artykuł Sałata z kaparami, mozzarellą i pomidorkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuCiągle poszukuje sosu do makaronu który w prost idealnie wpasuje się w moje gusta smakowe :) Jeszcze takiego nie znalazłam, ale wszystko przede mną ;) Prezentuje na razie sos na bazie serka topionego i śmietanki, jest smaczny, ale to nie jest jeszcze to czego szukam. Zapraszam każdego "osobiście" do przetestowania tego sosu na swoich kubkach smakowych ;) Składniki 250 gr makaronu penne
Gotowanie...to proste !minut. Następnie do patelni dorzucamy drobno posiekaną papryczkę chilli, sól, cukier , koncentrat pomidorowy, oraz sok z cytryny i dusimy dalsze 2-4 minuty. Ciepły sos układamy na dnie słoika, dodajemy umyte i oczyszczone wątróbki, na wierzch znów układamy sos ( w takich proporcjach by sos stanowił około połowy zawartości słoika). Zakręcamy słoiki i je pasteryzujemy
Miód i pieprzSkładniki : 50 dkg wątróbki cielęcej 3 jabłka 2 cebule 2-3 łyżki mąki olej 2 łyżki musztardy 3/4 szklanki śmietany kremówki 3 łyżeczki sosu pieczeniowego sól pieprz czarny mielony estragon Sposób wykonania : W ątróbkę opłucz w zimnej wodzie na cedzaku lub sitku, osusz. Pokrój w wąskie paski. Cebulę obierz, pokrój w cienkie paski. Z jabłek usuń gniazda nasienne, pokrój(...)talarki, oprósz lekko mąką , obsmaż na oleju z obu stron, następnie przełóż na półmisek. Na tym samym oleju usmaż cebulę z wątróbką. Sos pieczeniowy zagotuj z śmietaną i musztardą , dopraw do smaku pieprzem i solą. Usmażoną wątróbkę wyłóż na ułożone na półmisku lub na talerze jabłka, oblej sosem, posyp trochę estragonem
Przepisy i porady kulinarneorientalnej, a przecież toteż właśnie ta kuchnia ma wszystkie składniki potrzebne nam do schudnięcia.Dziś Was kochani uraczę bardzo delikatną wersją dietetycznych kotlecików na bazie curry ,odrobiny papryczki chilli ,sosu sojowego i sezamu.Mnie osobiście bardzo to wszystko smakowało , ale są gusta i guściki ,więc nie będę się nad tym rozprawiać.Możemy podać z ziemniakami lub ryżem. Porcja Dania(...)mała papryczka chilli 1-2 łyżeczki curry jajko 1,5 łyżeczki kaszy manny ( dajcie więcej jak potrzeba) 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka sezamu ziaren sok z cytryny sos sojowy olej kokosowy sól,pieprz,cukier,natka,woda mineralna gazowana *********************************************************** Mięso wyrabiamy z jajkiem , kaszą manną ,sezamem i wodą mineralną 2 łyżkami.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Z masy mięsnej
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiburgerów. Jacek wybrał : MOUNT EVEREST (HIGHLANDER COMBO) w skład którego wchodziła bułka z sezamem, polska wołowina sezonowana ( 500 gram !!) ,wędzony boczek,wędzony oscypek ,dymka, pomidor , sałata oraz sos tatarski . Do tego burgera znakomicie pasowała dobrana już w karcie whisky Gentelman Jack. Ten burger był pyszny, soczysty, pełen smaku. Niestety trzeba go było jeść go sztućcami(...)był za duży aby go ugryźć ale właśnie tego spodziewaliśmy się po Mount Evereście ;) Karolina wybrała : MANDARIN z bułką maślaną, plastrami chrupiącej kaczki z orientalnym sosem śliwkowym, sałatą rzymską, sałatką z ogórka, dymki i marynowanej z imbirem marchewki, były też kiełki. Pyszna kaczka przygotowana w punkt lekko chrupiąca, z pysznym orientalnym smakiem. Boska ! Michał poszedł
Kuchnia na wzgórzuszklanki bułki tartej + bułka tarta do obtoczenia burgerów 1 jajko 1/2 łyżeczki ostrej papryki pieprz, sól 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego dodatkowo ulubione bułki sałata ogórek ulubiony ser sos pomidorowy 300 ml passaty pomidorowej (przecier) 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli ½ łyżeczki oregano Sól pieprz(...)Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Zmoczyć dłonie w zimnej wodzie i uformować burgery. Obtoczyć w bułce tartej Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć burgery z obu stron na złoty kolor. Sos pomidorowy: Czosnek posiekać, a cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na odrobinie oleju lub oliwy. Dodać przecier pomidorowy i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz oregano. Dusić chwilę do odparowania
Fabryka pomysłówdrewnianej łyżki mieszamy i rozdrabniamy różyczki na mniejsze kawałki. Dodajemy śmietanę wymieszaną z gałką muszkatołową oraz oregano. Całość mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszmy ogień i podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Gotowy sos podajemy z ugotowanym makronem i opcjonalnie posypujemy startym serem
Domowy Smak Jedzeniaobierz i posiekaj bardzo drobno. Plastry wędzonego łososia (lub filety świeżego łososia po usunięciu ości) pokrój w drobną kostkę o bokach 3-4 mm. Połącz z posiekanymi szalotkami, domieszaj sos winegret z limonką. Mango obierz, zetnij miąższ wokół pestki i pokrój w drobną kostkę, dodaj część do łososia, a resztę zmiksuj z mielonym kardamonem i sokiem z połowy limonki. Wstaw(...)sos coulis z mango do lodówki. Umyj i osusz młode kiełki. Włóż tatar z łososia do kokilek (ramekinów)**, lekko ugniatając łyżeczką, po czym wyłóż ich zawartość na talerze, odwracając je do góry dnem. Udekoruj z wierzchu młodymi kiełkami i wylej obok sos coulis z mango. Podawaj od razu lub odstaw do schłodzenia. *możesz również użyć filetów świeżego łososia
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskarynku coraz częściej stosowane sól morka i sól himalajska. Solą gruboziarnista najczęściej solimy gotową już potrawę, kanapki itp. Ziele angielskie – bez niego nie powstanie większość zup, sosów, nie udusimy bez niego mięsa, możemy go dodać również do grzanego wina czy piwa, aby nadać pieprzowej nuty. Liść laurowy – jedna z najpopularniejszych (zaraz po zielu angielskim) przyprawa – właściwie używamy(...)wszędzie – w zupach, w sosach, daniach mięsnych, galaretach, wywarach. Można hodować w naszych warunkach drzewko laurowe, choć nie jest to najłatwiejsze. Ale dzięki temu zyskujemy świeże listki. Lubczyk – nasza lokalna przyprawa, rzadko stosowana w innych krajach. W smaku bardzo przypomina przyprawę w płynie typu maggi, stąd często jest jej naturalnym i świeżym zamiennikiem do zup i sosów. Kminek
WojnaNaSmaki.plmuszę się zregenerować. Dzisiaj zapowiedziałam chłopakom, że nie mają co liczyć na wymyślne dania. Ale żeby nie było zbyt prosto, musiałam coś wykombinować. W lodówce miałam gulasz. Do sosu zrobiłam gałuszki, które znalazłam w książce z przepisami siostry Marii. Gałuszki to okrągłe kluseczki, które przygotowuje się podobnie, jak kluski szare. Podczas ich robienia ważna jest ilość dodanej mąki. Ta podana(...)Ciasto musi osiągnąć taką konsystencję, aby można było z niego formować kluseczki. Nie może jej być też zbyt dużo, gdyż gałuszki będą za twarde. Warto je zrobić, bo z sosem smakują doskonale. Świetne są także ze skwarkami. To co? Spróbujecie? Składniki: • 1 kg ziemniaków • 1 jajko • ok. 1 szklanki mąki pszennej • sól • olej Sposób przygotowania: 1. Obrane ziemniaki obrać, umyć
W mojej kuchniPlacki z gotowanych ziemniaków i brokuła to sposób na wykorzystanie ziemniaków ugotowanych do obiadu. Można je podawać ze swoim ulubionym sosem. Ja zrobiłam sos czosnkowy. Najlepsze są placki takie gorące prosto z patelni. Wcześniej robiłam podobne placki ziemniaczane w płatkach kukurydzianych, a przepis znajdziecie tutaj Składniki 5-6 ugotowanych ziemniaków 1 brokuł 1 łyżka sezamu 1 jajko 3 płaskie(...)Wszystko razem wymieszać wraz z jajkiem i sezamem. Doprawić solą i pieprzem Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na rumiany kolor. Podawać z ulubionym sosem. placki z ziemniaków i brokuła
O kuchni z uczuciem