sosy - 72234 przepisów (strona:1425/4816)

Makaron udon z kurczakiem i szparagami 188

mnie wersja ze smażonymi dodatkami. składniki: 300 g makaronu udon 450 g piersi z kurczaka 250 g zielonych szparagów ( bez zdrewniałych końcówek) olej kokosowy do smażenia 2-3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka olej sezamowego Wstawić wodę na makaron. Szparagi pokroić na małe kawałki ok 1,5 cm. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju kokosowego. Wrzucić szparagi, smażyć aż zmiękną(...)kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Gdy szparagi będą już gotowe przełożyć je na talerz. Na patelnię wrzucić pokrojoną pierś i usmażyć. Gdy mięso będzie już gotowe dodać szparagi oraz sos sojowy. Chwilę razem smażyć aby składniki przeszły sosem sojowym. Makaron ugotować i dobrze osączyć. Przełożyć na patelnię z kurczakiem i szparagami. Skropić olejem sezamowym i dokładnie wymieszać. Nałożyć na talerze

Monia miesza i gotuje
Ciecierzyca w sosie pieczarkowym. 283

Ostatnio zwariowałam na punkcie ciecierzycy . Najbardziej chyba smakuje mi w daniach obiadowych , choć nie ukręciłam z niej jeszcze żadnej pasty. Dzisiejsza propozycja to schab z ciecierzycą w sosie pieczarkowym i szparagi.Nie mogło ich zabraknąć . Składniki: dla dwóch osób 500 g gotowej z puszki ciecierzycy 200 g pieczarek jedna cebula,średnia 4 cienkie kawałki schabu szparagi ,pęczek sól ,pieprz ,oliwa śmietana(...)soków z mięsa smażymy cebulkę ,kiedy się zrumieni dodajemy pokrojone pieczarki . Smażymy je z cebulką około 3 minut .Dodajemy śmietankę , około 150 ml ,sól i pieprz do smaku .Do sosu wrzucamy ciecierzycę i podgrzewamy ją w sosie około 3 minuty , wkładamy też mięso . Szparagi ,jeśli są cienkie wkładamy do wrzącej wody na 5 minut pod przykryciem.Nie gotujemy!. Po tym czasie

Ladylaura.
.1241. kolejny pudding 205

jagodowy * pudding z kaszy kukurydzianej z sosem z masła z nerkowców **~ *z dodatkiem pasty jagodowej ** masło z nerkowców + odrobina gorącego mleka migdałowego Pudding po raz kolejny, dzisiaj z kaszy kukurydzianej. Cóż ja poradzę...pogoda po prostu sprzyja puddingom ;) PRZEPIS /1 PORCJA/ ~60g kaszki kukurydzianej ~1 1/2 szklanki mleka roślinnego ~100g pasty jagodowej >>KLIK<< ~sos - łyżka masła(...)wsypac kaszę i gotować do momentu zgęstnienia, następnie dodać pastę jagodową i wymieszać. Przełożyć kaszę do miseczki i odstawić na noc. Rano wyłożyć pudding na talerzyk i podawać z sosem. Smacznego

breakfast of dreams
Filolożkowy Zestaw Obiadowy I 155

Prus paczka makaronu do spaghetti 250 g boczku 330 g śmietany 250 g żółtego sera pęczek zielonej pietruszki sałaty: lodowa, rzymska, rucola, z ogródka;) duża marchewka tuńczyk w sosie własnym lub w oleju małe grzanki ( chleb można pokroić w kawałeczki i podsmażyć go na maśle czosnkowym lub z ziołami) oliwa z oliwek, pieprz, sól Przygotowanie krok po kroku: 1. Makaron(...)trzemy na tarce o grubych oczkach. 4. Boczek podsmażamy na patelni, do momentu, aż kawałeczki się zarumienią. Dodajemy śmietanę. Do tego dorzucamy żółty ser, w celu uzyskania odpowiedniej gęstości sosu. Ser się roztapia... Całość tworzy gęstą konsystencję. 5. Do prawie gotowego sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy pieprzem i solą. 6. Sałatka: a) sałaty płuczemy i odkładamy na papierowy ręcznik

Kuchnia smaków
Pierś z indyka z warzywami z woka 215

Coraz częściej też sięgam do prostych i dostępnych u nas składników.  Vegetę, którą moje babcie używały prawie do każdego dania, zastępują sól i pieprz.  Dziś z dodatkiem sosu sojowego i małej szczypty papryk: ostrej i słodkiej.  Cóż: z prostych składników: brokuła, cebuli, papryki, pieczarek, czosnku i pora - powstało danie - jak dla mnie idealne. Pierś z indyka(...)czosnku 1 czerwona papryka - pokroić w kostkę 300 g pieczarek - umyć, pokroić w paski 1 niewielki brokuł - porozdzielać na drobniejsze różyczki 2 woreczki ryżu jaśminowego (lub basmanti) 2 łyżki sosu sojowego pieprz, sól, papryka w proszku: ostra i słodka - szczypta masło, odrobina oleju Ryż ugotować, odcedzić, odstawić do ostygnięcia.  Na woku rozgrzać olej, wrzucić indyka, doprawić solą i pieprzem

Kuchnia smaków
Kurczak w mleczku kokosowym z garam masalą 202

potrawę, a my będziemy mogli cieszyć się wyraźnym smakiem przygotowywanego dania. Kurczak w mleczku kokosowym z garam masalą www.kuchniasmakow.blogspot,com Składniki: 5-6 udek kurczaka przyprawa do drobiu Sos: 2 cebule - obrać i pokroić w kostkę 1 puszka mleczka kokosowego sól, pieprz papryka ostra i słodka curry garam masala olej Udka panierujemy w przyprawie do drobiu. Podsmażamy na patelni. Składniki(...)sos mieszamy. Do naczynia żaroodpornego wkładamy udka,  zalewamy je sosem i wkładamy do nagrzanego piekranika. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez około godzinę.  Wykonanie, zdjęcia, przepis: Aga Tekst

Kuchnia smaków
Sałatka z pieczonych octowych ziemniaków 206

zimno i do wędlin, a także do mięs z grilla. Polecam! składniki 300 g pieczonych, octowych ziemniaków (  klik  ) 1/2 szklanki pokrojonego zielonego szczypioru 1 młoda biała cebula sos: 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka oliwy sól pieprz płatki papryki opcjonalnie przygotowanie Ostudzone ziemniaki pokroić na połówki. Wymieszać składniki sosu, doprawić.  Ziemniaki włożyć(...)miski, posypać szczypiorem, dodać drobno pokrojoną cebulkę. Polać sosem, lekko wymieszać,  przed podaniem  chłodzić w lodówce co najmniej 30 minut. Smacznego

Stare Gary
SWIEŻA SAŁATA Z WINOGRONAMI I BAKŁAŻANEM / FRESH SALAD WITH GRAPES & EGGPLANT 123

główki sałaty masłowej 2 garście rukoli 1/2 niedużej kapusty pekińskiej 1/2 średniego bakłażana 1 pomidor 1 kiść winogron 150 g sera typu Lazur 3-4 jajka (po 1 porcję) SOS: oliwa ocet balsamiczny musztarda miód sól, pieprz, zioła INGREDIENTS (3-4 portions): 1/2 lettuce 2 handful of rocket 1/2 small Chinese cabbage 1/2 medium eggplant 1 tomato 1 bunch(...)jeśli mają dużo pestek – teraz jest moment na ich wydłubanie. Ser pokrój na kawałki dowolnej wielkości, ale takie żeby były obecne w całej sałacie. Do słoika wlej/wsyp składniki sosu, zakręć i połącz składniki energicznie potrząsając słoiczkiem. Gdy składniki się połączą wlej zawartość słoika do miski ze składnikami sałaty i wszystko dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię grillową, ułóż bakłażana

Martyna Cooks
Sałata pekińska w towarzystwie jajek i karmelizowanych kiełbasek w sosie czosnkowym 198

Składniki: 1 średnia kapusta pekińska 4 jajka M 2 średnie pomidory 4 łyżki sosu czosnkowego (jak zrobić sos czosnkowy znajdziecie tutaj: http://zasmakujkuchni.blox.pl/2016/05/Dip-czosnkowy.html pół pętka kiełbasy, np. gospodarza sól, pieprz wedle uznania łyżka miodu Wykonanie: Jajka ugotuj na twardo, następnie ostudź, pokrój w cienkie plasterki. Kiełbasę pokrój w plasterki, podsmaż na patelni bez tłuszczu, dodaj łyżkę miodu, chwilę(...)karmelizuj. W misce ułóż pokrojoną w paseczki kapustę pekińską, dodaj jajka, pomidory pokrojone w kosteczkę, plasterki kiełbaski, polej sosem, dopraw do smaku. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Razowa Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami 217

mięsa mielonego 190 g koncentratu pomidorowego 200 g pieczarek 3 cebule 2 ząbki czosnku Sól Pieprz Słodka czerwona papryka Chilli pieprz cayeński Oregano Liść lubczyku 250 g żółtego sera Sos beszamelowy: 1 łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 3,2% 1 łyżeczka suszonego koperku Szczypta gałki muszkatołowej Sól Pieprz Płaty makaronowe zalewamy wrzątkiem dosłownie na minutę(...)czerwoną papryką, chilli, oregano i lubczykiem. W osobnym garnku rozpuszczamy masło. Dosypujemy mąkę i energicznie mieszamy do powstania zasmażki. Cały czas mieszając dolewamy partiami mleko. Gotujemy do momentu zgęstnienia sosu (konsystencja śmietany). Doprawiamy koperkiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy warstwami następująco: 3 płaty lasagne, następnie 1/3 mięsa mielonego, 1/4 żółtego sera, 3 płaty lasagne, kolejna

VioletoweKucharzenie
Makaron z sosem pomidorowo- paprykowym z natką pietruszki, orzeszkami pinii i parmezanem 122

Przepyszny, lekki makaron z prostym sosem warzywnym na bazie czerwonego wina z dodatkiem orzeszków pinii i parmezanu. Idealne danie w sezonie letnim. Składniki (na 1 porcję): 1/2 szklanki makaronu (użyłam bezglutenowego) 1 pomidor malinowy 1/2 czerwonej papryki 1/2 lamki czerwonego, wytrawnego wina 1/2 cebuli 1/2 szklanki bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta soli i pieprzu(...)paprykę. Smażę kilka minut. Pomidora obieram ze skórki, kroję w kostkę i dodaję do warzyw. Wlewam wino, redukuję. Dodaję bulion i duszę całość 5-6 minut. Doprawiam sos solą i pieprzem. Dodaję posiekaną natkę pietruszki. Na suchej patelni prażę orzeszki. Ugotowany makaron mieszam z sosem i podaję z prażonymi orzeszkami oraz parmezanem. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Dorsz z sosem malinowym i pieczoną marchewką 365

stopni przez ok. 15 minut. Razem z rybą pieczemy marchew, którą kroimy w plastry, skrapiamy oliwą i oprószamy solą i pieprzem. Gdy ryba jest w piekarniku, przygotowujemy sos. Na rozgrzanej oliwie lub maśle podsmażamy maliny. Gdy owoce zmiękną, rozgniatamy je, dodajemy sok s połowy cytryny i otartą z niej skórkę. Dodajemy szczyptę ostrej papryki. Ilość malin zależy od tego(...)słodki chcemy uzyskać sos. Ja użyłem garści dojrzałych owoców. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możemy rozcieńczyć go odrobiną wody. Gotowe

MarcinChef
Eton mess - bezowy deser z truskawkami - w dwóch wersjach 204

śmietanki 30 lub 36% (w wersji lekkiej duży kubek gęstego jogurtu greckiego bez tłuszczu) listki mięty do dekoracji Garść truskawek miksujemy z łyżeczką cukru pudru - powstaje pyszny sos do naszego deseru. Resztę truskawek - w zależności od wielkości - kroimy na połówki lub ćwiartki. Śmietanę ubijamy i mieszamy z 2/3 szklanki pokruszonych bez. Wersja fit - mieszamy jogurt i 2/3 bezy(...)pucharkach/szklankach - tworzymy warstwy - najpierw rozlewamy około 2/3 sosu, następnie kładziemy połowę truskawek, śmietanę (jogurt) i znowu truskawki. Wierzch polewamy resztą sosu, posypujemy pozostałymi bezami i przystrajamy miętą. Smacznego :)  1  porcja w wersji ze śmietanką - 209 kcal - białko - 1,8 g, tłuszcz - 15,3 g, węglowodany - 17,5 g, błonnik - 1,35 g 1 porcja w wersji

Moje Kuchenne Rewelacje
Naleśniki z twarożkiem, truskawkami i miętą pod waniliowym sosem 161

twarożku 2 łyżki śmietanki 30% 3 łyżki cukru ½ laski wanilii lub cukier waniliowy 1 szklanka świeżych truskawek ½ pęczka listków mięty 2 łyżki budyniu śmietankowego 1 łyżka tartej gorzkiej czekolady Sos waniliowy: 330 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 3 jajka 1 łyżka budyniu śmietankowego Cukier puder do oprószenia Sposób wykonania: Ciasto: Składniki na ciasto zmiksuj dokładnie na jednolitą masę(...)listki mięty, wsyp budyń, tartą czekoladę  i dokładnie wymieszaj. Nadzieniem smaruj naleśniki zawiń jego boki do środka a potem zwiń w rulon. Ułóż w wysmarowanej masłem formie ceramicznej. Sos: Śmietankę zmiksuj z cukrem pudrem i jajkami, dodaj nasionka wydrążonej wanilii, wymieszaj,  gotowym sosem polej naleśniki.  Wierzch przykryj folią aluminiową. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym

Wanilia i Kardamon
domowy sos toffi do deserów 101

mieszając, aż masło się roztopi a cukier się rozpuści. Następnie dodajemy śmietanę i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez ok. 2 min. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Gotowym sosem polewamy desery, lody, owoce

Domowy Smak Jedzenia