blogu niedawno ukazał się przepis na wątróbkę Smażona wątróbka z cebulką Dziś z pysznym sosem. Smacznego! :) Wątróbka w sosie własnym Składniki: 400 g wątróbki wieprzowej 2 duże cebule 3 ząbki czosnku ziele angielski liść laurowy zioła prowansalskie 2 łyżki mąki olej około 300-400ml bulionu Sposób wykonania: Wątróbkę oczyszczamy i moczymy w zimnej wodzie około 15min(...)Dokładmy cebule pokrojoną w pół plasterki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dorzucamy również ziele, liścia laurowego i wszystko dusimy do miękkości. W odrobinie wody rozprowadzamy mąkę i dodajemy do sosu. Na koniec doprawiamy solą, pieprze oraz ziołami
Smaki NataliiSzybko, tanio, dużo... Studencka sałatka? Napewno tak! Smacznego! Sałatka makaronowa z sosem koperkowym Składniki: około 250 g makaronu świderki 3-4 ogórki kiszone jedna czerwona papryka kilka plasterków szynki/lub kiełbasa Sos: 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 3-4 łyżki bardzo drobno posiekanego koperku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz Sposób wykonania: Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić(...)wystudzić. Ogórki, paprykę, szynke lub kiełbase pokroic w kostkę. Dodać do makaronu. Składniki na sos wymieszać w osobnej misce i wlać do sałatki, dokładnie wymieszać
Smaki Nataliidogi. łatwe w wykonaniu i każdy będzie zadowolony. Zaczynamy od przygotowania sałatki , kapustę, pokrojone pomidorki, pokrojone ogórki, posiekany szczypiorek i natkę pietruszki, rzodkiewki pokrojone w plasterki wymieszać. Przygotować sos – taką samą ilość majonezu jak i ketchupu wymieszać razem w miseczce. Polać warzywa oliwką z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Odstawić. Do gorącej wody dodać parówki i podgrzewać, aż będą(...)środek bułki, żeby zrobić miejsce dla nadzienia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i podpiec do momentu, aż stanie się lekko chrupiąca, ale nie twarda. Ciepłą bułkę wysmarować sosem keczupowym, dodać trochę sałatki, parówkę i znowu sałatkę i polać sosem. Podawać natychmiast. Muszą być ciepłe, wtedy są pyszne. Polecam, smacznego
Kuchnia PokoleńOstatnio zrobiło się na blogu bardzo słodko, więc dla odmiany proponuję danie obiadowe. Dziś bitki w sosie grzybowo - śliwkowym. Osobiście bardzo lubię sosy grzybowe, a z dodatkiem śliwki rewelacja. Wielkie podziękowania dla mojej kochanej mamusi, która systematycznie zaopatruje mnie w suszone grzybki :) Składniki: 4 kotlety ze schabu lub karczku 1 cebula 3-4 śliwki suszone 7-8 grzybów suszonych mąka(...)mięsa. Następnie wyjąć mięso i wszystko zmiksować blenderem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli ktoś lubi to może dodać czubatą łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Mięso przełożyć do sosu i wszystko razem zagotować. Smacznego
kuchnia doskisycąca. Można zajdać samą ale można też podać ją jako dodatek go grilla. składniki: 1 duży kalafior 2-3 średnie pomidory 5-6 jajek 2 łyżki posiekanego koperku domowy sos czosnkowy Sos czosnkowy przygotować wcześniej z dodatkiem koperku i odstawić aby smaki się przegryzły. Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować we wodzie z dodatkiem soli i cukru. Dobrze osączyć(...)wystudzić. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Pokroić w ćwiartki lub połówki. Pomidory pokroić w ósemki. Wszystkie przygotowane składniku rozłożyć na talerzu. Polać sosem czosnkowym i można zajadać. Z podanych składników wychodzą trzy duże porcje takie jak na zdjęciu. Można też jajka i pomidory pokroić w kostkę i wymieszać wszystko razem
Monia miesza i gotujelód, bądź do pojemniczka na lód i zamroź) - 50 ml zimnego mleka 3,2% tłuszczu - syrop do kawy o smaku tiramisu (do kupienia w kawiarniach bądź w Tkmaxx) - gęsty sos czekoladowy do deserów Do wysokiego naczynia wrzuć kostki zamrożonego mleka, kawy, wlej mleko i syrop (bądź cukier). Całość zmiksuj blenderem na funkcji turbo. Wysoką szklankę umieść w dłoni(...)spodu szklanki polej ją sosem czekoladowym. Szklankę w dłoni obracaj tak aby sosem stworzyć spiralę na ściance szklanki. Wlej zmiksowane frappuccino, włóż słomkę i ciesz się domowym FRAPPUCCINO ;-))) Rada dla miłośników czekolady: Jeśli jesteś mega fanem czekolady to do zmiksowanego frappuccino możesz dodać kilka kostek czekolady i również ją zmiksować, wtedy będzie mocno czekoladowe ;-) Smacznego
SMYKWKUCHNIlekka sałatka. Idealna na letni czas. Składniki: duża garść umytej i osuszonej roszponki 2-3 ugotowane jajka pół pęczka rzodkiewek 2/3 szklanki ugotowanego bobu, pozbawionego łupin Sos: mały kubek jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy sól i pieprz Składniki sosu wymieszać i schłodzić. Jajka obrać, pokroić w ćwiartki. Umyte rzodkiewki pokroić w plastry. Ułożyć wraz(...)bobem na sałacie, polać sosem
Czerwień i błękitmożna wykorzystać makaron konjac w daniach na ciepło :) Szybko zdrowo i niskokalorycznie, polecam! opakowanie makaronu konjac (200g) żółta cukinia 2 duże pomidory malinowe mała cebula łyżeczka oleju rzepakowego łyżka sosu chili szczypta soli i pieprzu łyżka posiekanej bazylii odrobina fety do podania Cebulę drobno siekamy, cukinię kroimy w kosteczkę (wcześniej usuwając gniazda nasienne). Podsmażamy je do miękkości na rozgrzanym oleju(...)Dodajemy pokrojone pomidory, sos chili oraz ziołą i przyprawy i chwilę dusimy aż większość wody odparuje. Dodajemy opłukany makaron i chwilę mieszamy aby konjac wchłonął smak sosu. Podajemy posypane odrobiną fety. Smacznego :) Artykuł Konjac z cukinią i pomidorami na ostro pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogRobiłam zupkę krem z cukinii i kalarepki a teraz znowu połączyłam te warzywa i zrobiłam placuszki. Placuszki możemy podać na lekki obiad lub kolację z ulubionym sosem, świetnie smakują na ciepło i jak i na zimno. składniki: 1 średnia młoda cukinia (ok 650 g) 3 kalarepki (ok 500 g) 2 jajka sól,pieprz 3-4 łyżki mąki olej do smażenia(...)ilością oleju. Nakładać po łyżce masy i rozpłaszczać łyżką formując niezbyt grube placuszki. Smażyć z obu stron na ciemnozłoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z ulubionym sosem, u mnie sos koperkowy na bazie jogurtu. Polecam też: Placki cukiniowo-ziemniaczane Placuszki drobiowo-cukiniowe
Monia miesza i gotujerukolą, wówczas będzie jeszcze pyszniejsza. składniki: opakowanie mixu sałat 500 g pieczarek 125 g sera feta 2 pomidory mały słoik zielonych oliwek 100 g orzechów włoskich 3 łyżki oliwy sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego łyżka majonezu łyżka pikantnego keczupu łyżeczka soku z cytryny ew sól, pieprz do smaku Składniki sosu wymieszać, spróbować i ew. doprawić do smaku. Odstawić do lodówki(...)talarki, wrzucić na rozgrzaną oliwę, obsmażyć, zdjąć z ognia, wystudzić. Pomidory pokroić w cząstki, fetę w kostkę. Oliwki osączyć. Orzechy drobno pokroić. Na dno naczynia włożyć sałatę, wylać cały sos, następnie układać kolejno: pomidory, oliwki, pieczarki, orzechy, na końcu fetę
6nieboMakaron na zielono Składniki na sos: 1 brokuł 1 zielona papryka 100 g mrożonego szpinaku 3 ząnki czosnku sól do smaku ocet jabłkowy do smaku oliwa z oliwek do podsmażenia 100 ml wody zielone oliwki (można pominąć) Na rozgrzanej oliwie delikatnie podsmażyłam czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę. Dodałam brokuł, szpinak, ocet jabłkowy, sól i wodę. Wszystkie składniki dusiłam(...)przykryciem ok 30 minut. Na koniec użyłam blendera, by powstał wspaniały sos :) U nas zielony sos gościł z makaronem orkiszowym i oliwkami
nietadietazaczynamy. Leczo 3 małe cukinie 2 cebule 4 białe papryki 4 pomidory 4 ząbki czosnku 50 dkg kiełbasy 25 dkg boczku 1 opakowanie sosu pomidorowego ( 250 ml – mojego ulubionego z Lidla Freshona Passata di pomidoro) – ale może wymienić na inny 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki ziół prowansalskich pieprz świeżo(...)standardowa gotujemy wszystko w garnku. W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę i czosnek, po chwili dodajemy boczek i kiełbasę przesmażamy, po jakiś 5 minutach dodajemy sos pomidorowy. Przesmażamy wszystko, po chwili dodajemy paprykę, cukinię obrane pomidory i zioła. Całość gotujemy około 30 minut. Podajemy gorące. Wersja na wolnowar Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy
Kuchnia na wzgórzupodsmażamy na patelni. Po 5 minutach do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość podsmażamy tak długo aż pozbędziemy się nadmiaru wody. Podsmażone warzywa wykładamy na makaron. Przygotowujemy sos beszamelowy. W garnku rozpuszczamy 5 dag masła i 2 łyżki mąki. Dodajemy gałkę muszkatołową, czosnek. Dolewamy mleko i wodę. Gotujemy aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos wylewamy
Wołowina od rekinasprawiało przede wszystkim frajdę! Mnóstwo przepisów znajdziecie na stronie: www.marcoghia.pl/ Składniki na dwie pizze ok. 35cm: Ciasto: 500g mąki typ "00" 350ml zimnej wody 20g drożdży łyżeczka soli oliwa Sos: szklanka passaty lub przecieru ze świeżych pomidorów dwa ząbki czosnku Dodatki: 250g mozzarelli 150g salami mała cukinia Przyprawy: sól pieprz ostra papryka bazylia oragano tymianek Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłej(...)wody, dodajemy do mąki. Dolewamy zimną wodę i dosypujemy sól. Wyrabiamy gładkie ciasto. Umieszczamy w naoliwionej misce do wyrośnięcia. Składniki sosu łączymy ze sobą. Gdy ciasto podwoi objętość, rozciągamy je na kształt okręgu. Smarujemy sosem, układamy pokrojone w plastry dodatki i posypujemy pizzę przyprawami. Odstawiamy na 10 minut. Pieczemy w maksymalnej temperaturze- u mnie 10 minut w 250 stopniach
Wrzosowa Polanadobrze mięso. Uformować klopsy mielone, panierować w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z obu stron. Z pozostałego tłuszczu na patelni przygotować bazę sosu: olej podlać wodą, dodać przecier pomidorowy, ketchup, sól i pieprz i zagotować, co chwile mieszając. Młodą kapustę podzielić na liście. Na dnie większego garnka ułożyć warstwę liści kapusty(...)klopsów mielonych i tak na przemian kapusta i liście aż do wyczerpania składników (ostatnią warstwą powinny być liście kapusty). Zalać to bazą do sosu i dolać wody do garnka, aby liście kapusty były pokryte wodą. Gotować na wolnym ogniu, aż kapusta będzie miękka (ewentualnie w razie potrzeby doprawić solą
Zrób to smacznie