rukolą, wówczas będzie jeszcze pyszniejsza. składniki: opakowanie mixu sałat 500 g pieczarek 125 g sera feta 2 pomidory mały słoik zielonych oliwek 100 g orzechów włoskich 3 łyżki oliwy sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego łyżka majonezu łyżka pikantnego keczupu łyżeczka soku z cytryny ew sól, pieprz do smaku Składniki sosu wymieszać, spróbować i ew. doprawić do smaku. Odstawić do lodówki(...)talarki, wrzucić na rozgrzaną oliwę, obsmażyć, zdjąć z ognia, wystudzić. Pomidory pokroić w cząstki, fetę w kostkę. Oliwki osączyć. Orzechy drobno pokroić. Na dno naczynia włożyć sałatę, wylać cały sos, następnie układać kolejno: pomidory, oliwki, pieczarki, orzechy, na końcu fetę
6nieboMakaron na zielono Składniki na sos: 1 brokuł 1 zielona papryka 100 g mrożonego szpinaku 3 ząnki czosnku sól do smaku ocet jabłkowy do smaku oliwa z oliwek do podsmażenia 100 ml wody zielone oliwki (można pominąć) Na rozgrzanej oliwie delikatnie podsmażyłam czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę. Dodałam brokuł, szpinak, ocet jabłkowy, sól i wodę. Wszystkie składniki dusiłam(...)przykryciem ok 30 minut. Na koniec użyłam blendera, by powstał wspaniały sos :) U nas zielony sos gościł z makaronem orkiszowym i oliwkami
nietadietazaczynamy. Leczo 3 małe cukinie 2 cebule 4 białe papryki 4 pomidory 4 ząbki czosnku 50 dkg kiełbasy 25 dkg boczku 1 opakowanie sosu pomidorowego ( 250 ml – mojego ulubionego z Lidla Freshona Passata di pomidoro) – ale może wymienić na inny 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki ziół prowansalskich pieprz świeżo(...)standardowa gotujemy wszystko w garnku. W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę i czosnek, po chwili dodajemy boczek i kiełbasę przesmażamy, po jakiś 5 minutach dodajemy sos pomidorowy. Przesmażamy wszystko, po chwili dodajemy paprykę, cukinię obrane pomidory i zioła. Całość gotujemy około 30 minut. Podajemy gorące. Wersja na wolnowar Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy
Kuchnia na wzgórzupodsmażamy na patelni. Po 5 minutach do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość podsmażamy tak długo aż pozbędziemy się nadmiaru wody. Podsmażone warzywa wykładamy na makaron. Przygotowujemy sos beszamelowy. W garnku rozpuszczamy 5 dag masła i 2 łyżki mąki. Dodajemy gałkę muszkatołową, czosnek. Dolewamy mleko i wodę. Gotujemy aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos wylewamy
Wołowina od rekinasprawiało przede wszystkim frajdę! Mnóstwo przepisów znajdziecie na stronie: www.marcoghia.pl/ Składniki na dwie pizze ok. 35cm: Ciasto: 500g mąki typ "00" 350ml zimnej wody 20g drożdży łyżeczka soli oliwa Sos: szklanka passaty lub przecieru ze świeżych pomidorów dwa ząbki czosnku Dodatki: 250g mozzarelli 150g salami mała cukinia Przyprawy: sól pieprz ostra papryka bazylia oragano tymianek Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłej(...)wody, dodajemy do mąki. Dolewamy zimną wodę i dosypujemy sól. Wyrabiamy gładkie ciasto. Umieszczamy w naoliwionej misce do wyrośnięcia. Składniki sosu łączymy ze sobą. Gdy ciasto podwoi objętość, rozciągamy je na kształt okręgu. Smarujemy sosem, układamy pokrojone w plastry dodatki i posypujemy pizzę przyprawami. Odstawiamy na 10 minut. Pieczemy w maksymalnej temperaturze- u mnie 10 minut w 250 stopniach
Wrzosowa Polanadobrze mięso. Uformować klopsy mielone, panierować w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z obu stron. Z pozostałego tłuszczu na patelni przygotować bazę sosu: olej podlać wodą, dodać przecier pomidorowy, ketchup, sól i pieprz i zagotować, co chwile mieszając. Młodą kapustę podzielić na liście. Na dnie większego garnka ułożyć warstwę liści kapusty(...)klopsów mielonych i tak na przemian kapusta i liście aż do wyczerpania składników (ostatnią warstwą powinny być liście kapusty). Zalać to bazą do sosu i dolać wody do garnka, aby liście kapusty były pokryte wodą. Gotować na wolnym ogniu, aż kapusta będzie miękka (ewentualnie w razie potrzeby doprawić solą
Zrób to smaczniesię zeszkli - dodajemy mięso i smażymy dopóki nam się zrumieni. Pomidory miksujemy na gładką masę, następnie dodajemy przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek - dokładnie ze sobą mieszamy. Tak przygotowany sos przelewamy na patelnię do mięsa, podgrzewamy do momentu aż wyparuje woda z pomidorów i sos będzie miał dobrą, gęstą konsystencję. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, u mnie makaron razowy(...)Kiedy makaron już ugotujemy wykładamy na talerz, następnie sos bolognese i trochę startego sera. Smacznego
Moje-pitraszeniejest bardzo prosta do przygotowania, ale z czasem nie mamy już pomysłu jak ją przyprawić by nasz obiad nie był taki jak zawsze. Proponuję filet z kurczaka zamarynować w sosie sojowym z miodem. Mięso z takiej marynaty po usmażeniu jest bardzo soczyste i aromatyczne. Taki filet świetnie smakuje podany z ryżem i japońską sałatką z ogórków . Składniki(...)osób) podwójna pierś z kurczaka (500 - 600 g) marynata: 5 - 6 łyżek sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki octu ryżowego (ostatecznie można zastąpić winnym lub jabłkowym) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu naturalnego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu białego 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki posiekanej kolendry lub czosnku niedźwiedziego dodatkowo: 2 łyżki prażonych ziaren sezamu
Kuchcik gotujesuchej komosy ryżowej (quinoa) 1,5 szklanki wody szczypta soli 1 łyżeczka oleju pół puszki białej fasoli Bonduelle pół puszki kukurydzy Bonduelle garść małych pomidorków koktajlowych 1/2 opakowania rukoli sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz Komosę ryżową dokładnie wypłukać. Zalać 1,5 szklanki wody dodając szczyptę soli i łyżeczkę(...)komosą ryżową. Pomidorki umyć, osuszyć i przekroić każdy na pół. Rukolę rozłożyć na półmisku. Na rukoli położyć komosę ryżową z fasolą i kukurydzą. Na wierzchu poukładać pokrojone pomidorki. Przygotować sos. Wymieszać oliwę z octem winnym, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Polać sosem gotową sałatkę. Jeśli ktoś lubi można również uprażyć na suchej patelni po troszku ziaren słonecznika i sezamu
kuchnia doskiMoje ulubione mięso z kurczaka to udka. Dzisiaj przygotowałam pieczone w piekarniku w zalewie z sosu sojowego i miodu, a całość posypana rozmarynem. Było bardzo smaczne i zniknęło również bardzo szybko. Mięso podałam z pieczonymi ziemniakami i surówką z pora i pomidorów . Inne przepisy na różne rodzaje mięs znajdziecie tutaj Składniki 15 szt podudzi z kurczaka 5 łyżek sosu sojowego(...)łyżki miodu 1 łyżka rozmarynu 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 3 łyżki oleju 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku Udka opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Sos sojowy wymieszać z miodem i pieprzem. Do pojemnika przełożyć udka i zalać zalewą miodową. Obtoczyć dokładnie mięso z każdej strony i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Odstawić do lodówki na 2 godziny Cebulę pokroić
O kuchni z uczuciemdlaczego podaliśmy je w takiej formie! Składniki: 1 bagietka, 1 mozzarella buffala, 1 pęczek zielonych szparagów, zmielona panierka panko, 1 jajko, mąka, olej do smażenia, szczypior, świeża bazylia, rukola Sos: 2-3 łyżeczki pesto bazyliowego, 2 łyżki majonezu, 6 łyżek jogurtu naturalnego, Sałatka: ok. 350 g kolorowych pomidorków koktajlowych, 1 dojrzała brzoskwinia, 1 średnia cebula czerwona, świeża bazylia, suszone płatki(...)obtocz w niej szparagi, które następnie smaż w głębokim tłuszczu do ładnego zarumienienia. Tak usmażone szparagi należy wyłożyć na talerz z ręcznikiem kuchennym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Sos przygotuj w miseczce, do której należy nałożyć jogurt naturalny, majonez i pesto bazyliowe, a następnie dokładnie wymieszać. Pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki, przekładamy do miski. Cebulę obieramy
Plate of JoyPrzepis na pyszną i sycącą zapiekankę z makaronem, kurczakiem i kalafiorem w sosie serowym. Składniki: 200 g makaronu penne 300 g piersi z kurczaka niewielki kalafior duża kula sera mozzarella 180 ml śmietany 30% 200 g sera żółtego 2 ząbki czosnku oregano, cząber sól, pieprz Przyprawy do kurczaka: pieprz ziołowy, papryka ostra,przyprawa do drobiu, sól, pieprz) Przygotowanie Makaron gotujemy(...)kostkę, posypujemy przyprawami i podsmażamy na patelni. W rondelku podgrzewamy śmietanę, kiedy się zagotuje dodajemy ser mozzarella porwany na kawałki i połowę startego sera żółtego. Gotujemy kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. Makaron, kalafior i kurczaka przekładamy do jednej miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła i przyprawy i zalewamy sosem serowym. Całość mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy
e-PrzepisyKulinarnesoczysta, chrupkie warzywa sprawiają, że danie jest świeże, lekkie i kolorowe. Składniki (dla 2 głodnych osób) : 30 dag schabu wieprzowego 1 cebula 3 marchewki 1 papryka 1 mała cukinia sos sojowy, pieprz 2 woreczki ryżu kurkuma Marynata: 1 łyżka sosu sojowego 0,5 łyżki oleju pieprz papryka słodka chilli curry 2 ząbki świeżego czosnku lub czosnek suszony Mięso umyć(...)Warzywa oczyścić i również pokroić w paski. Na rozgrzaną, suchą patelnie wrzucić mięso i smażyć do zarumienienia, dodać warzywa i smażyć, aż zmiękną, ale nadal będą al dente. Przyprawić sosem sojowym i pieprzem. Podawać z ryżem ugotowanym z kurkumą, która nada mu ładny, żółty kolor
Dobra karmawersję na co dzień, na obiad dla każdego, z ogólnodostępnych składników. Składniki: 500 g filetów z kurczaka 1 papryka 1-2 cebule 1 mała cukinia 2 marchewki makaron sojowy sos sojowy czarny sezam Marynata: sok z ½ cytryny 2 łyżki sosu sojowego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka imbiru suszonego lub 2 łyżeczki świeżego tartego imbiru 0,5 łyżeczki cynamonu pół papryczki(...)pozostawić na ok. 5 minut, aż zmięknie (informacja powinna być na opakowaniu). Makaron odcedzić, pokroić na krótsze nitki, wrzucić do woka i podsmażać razem z warzywami i mięsem. Przyprawić sosem sojowym. Można posypać sezamem lub kolendrą, jak kto lubi
Dobra karma