Znacie chutney'e? Świetna sprawa! Co do genezy nazwy; przeczytałam gdzieś dwa wyjaśnienia: z jakiegośtam języka znaczy to miażdżyć, z innego doprawiać... Chutney to nic innego, jak gęsty sos z warzyw i/lub owoców, aromatyczny i dobrze doprawiony. W ubiegłym roku rozkoszowaliśmy się chutney'em pomidorowym ze śliwkami , teraz proponuję chutney dyniowy. Pierwsza partia zrobiona już jakiś czas temu, wypróbowana, zaakceptowana(...)paprykę i dynię, wymieszać. Zmniejszyć ogień, dusić mieszając od czasu do czasu do chwili, aż warzywa zaczną się rozpadać. Dodać ocet, cukier, przyprawy, dusić jeszcze na wolnym ogniu aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji (jeśli wolimy bardziej jednolity, można zmiksować). Gorącym sosem napełniać wyparzone słoiczki, zakręcać, odwracać do góry dnem, odstawiać do wystudzenia
6nieboKolejne danie z makaronem w tle.Pyszny sos,cienkie plasterki cukini i zioła.Pycha:). 1 OP.MAKARONU PENE 1 PUSZKA POMIDORÓW KROJONYCH Cukinia Masło Kremówka Kapary 1 MAŁA CEBULKA OLIWA Z OLIWEK 3 ZĄBKI CZOSNKU KAPARY ZIELONY PIEPRZ BAZYLIA OREGANO SÓL PIEPRZ PARMEZAN ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ W RONDELKU ROZGRZAĆ OLIWĘ Z OLIWEK.CEBULKĘ OBRAĆ I BARDZO DROBNO POSIEKAĆ.CZOSNEK OBRAĆ I WYCISNĄĆ(...)GORĄCĄ OLIWĘ WRZUCIĆ CZOSNEK Z CEBULKĄ ,CHWILKĘ PRZESMAŻYĆ ,ALE UWAŻAĆ ,ABY SIĘ NIE PRZYPALIŁ BO BĘDZIE GORZKI.DODAĆ POMIDORY Z PUSZKI.DUSIĆ NA MAŁYM OGNIU OK.25-20MIN.ABY SOS ZGĘSTNIAŁ.DODAĆ ZIOŁA I KAPARY WRAZ Z ZIELONYM PIEPRZEM ORAZ PARMEZAN .ZAMIESZAĆ.MAKARON UGOTOWAĆ AL DENTE.MAKARON WYMIESZAĆ Z SOSEM I POSYPAĆ PARMEZANEM. DANIE JEST BARDZO SMACZNE I SZYBKIE.JESZCZE MUZYKA ITALIANO I DOBRE WINO
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiBardzo szybkie w przygotowaniu. Zalewę w której marynowało się mięso przelewamy do rondelka, dodajemy miód i chwilę gotujemy, aż całość lekko zredukuje się i zagęści. Powstaje pyszny, aromatyczny sos, którym polewamy mięso. Do tak przygotowanego kurczaka polecam podać sałatę z pomidorkami koktajlowymi i sosem winegret lub mizerię z ogórka oraz ryż smażony z kalafiorem . SKŁADNIKI(...)patelni. Pozostałą marynatę wlewamy do rondelka, dodajemy 2 łyżki miodu. Stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Zmniejszamy płomień do małego i gotujemy bez przykrycia przez około 2 minuty, aż sos lekko zgęstnieje. Polewamy kurczaka
cool and mintyjajko. Tatar z łososia: 500 g filetu świeżego łososia bez skóry ok. 8 cm kawałek pora 1 świeże, ekologiczne żółtko 1 łyżeczka soku z cytryny 2 i 1/2 łyżki sosu sojowego 1/4 płaskiej łyżeczki imbiru w proszku 1/4 płaskiej łyżeczki chilli w proszku szczypta świeżo mielonego pieprzu czarny sezam – do posypania (może być też zwykły, jasny sezam) bagietka(...)theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g filetu świeżego łososia bez skóry ok. 8 cm kawałek pora 1 świeże, ekologiczne żółtko 1 łyżeczka soku z cytryny 2 i 1/2 łyżki sosu sojowego 1/4 płaskiej łyżeczki imbiru w proszku 1/4 płaskiej łyżeczki chilli w proszku szczypta świeżo mielonego pieprzu czarny sezam - do posypania (może być też zwykły, jasny sezam) bagietka lub inne
Poezja smakuOpis: Mięsne pulpeciki w sosie pomidorowym, podawane z makaronem spaghetti to klasyka włoskiej kuchni. Obowiązkowo dane musi być posypane tartym parmezanem. Danie jest bardzo szybkie i proste do przyrządzenia, ale niezwykle pyszne. Składniki: 500 g mielonego mięsa 300 g makaronu spaghetti Bułka tarta 1 jajko 4 łyżki oleju rzepakowego 3 pomidory lub sok pomidorowy cebula, czosnek pieprz, oregano, bazylia(...)czosnek, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory lub zamiennie sok pomidorowy. Dodajemy do tego przecier pomidorowy oraz doprawiamy do smaku. Gotujemy do czasu, aż sok zgęstnieje. Na końcu dodajemy do sosu klopsiki i podduszamy przez chwilę na małym ogniu. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na talerzu układamy gniazda z makaronu i wypełniamy je sosem z klopsikami. Tak przygotowane danie posypujemy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnejetem małym leniuszkiem i nie chce mi się robić obiadu dla każdego z nas - osobno. A taki filet? Smakuje rewelacyjnie! Jest niezwykle soczysty w środku i ta chrupiąca panierka... Sos sojowy idealnie nadaje się do podkreślenia smaku mięsa i pozwala na ograniczenie soli. A co do płatków... Wybrałam te, które mają najkrótszy skład. Nie wszystkie muszą być źródłem zbędnego cukru(...)innych niepotrzebnych składników. (3 spore porcje) 3 filety z piersi kurczaka (pojedyncze; około 500g) Marynata: (*) 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego (płaska) 1 łyżeczka słodkiej papryki (płaska) pieprz Panierka: 1-2 jajka (w zależności od wielkości) + 2-3 łyżki mleka 50-60g płatków kukurydzianych Dodatkowo: 2-3 łyżki oleju Mięso umyć, osuszyć i przełożyć do miski
Di gotujeSpaghetti mogłabym jeść każdego dnia! moja córka także. Dziś mam dla Was przepis właśnie na to danie - spaghetti alla bolognese. Dlaczego alla? a no dlatego, ze prawdziwie włoski sos gotowany jest przynajmniej 2 godz. a nawet 4 godz. Mój sos gotowany jest zdecydowanie krócej ale i tak smakuje wyśmienicie. Składniki; 50 dag makaronu spaghetti 1 cebula drobno posiekana(...)czasie dołożyć koncentrat pomidorowy , doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al. dente w osolonej wodzie z łyżką oliwy. Spaghetti wyłożyć na półmisek po wierzchu polać sosem, posypać serem i natychmiast podawać. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.puszki i równo rozprowadzić. Pokroić w kostkę kilka ogórków konserwowych , tak żeby powstała nam kolejna warstwa. To samo zrobić z czerwoną papryką. Z majonezu i jogurtu naturalnego zrobić sos , doprawić go do smaku pieprzem , odrobiną soli i ulubionymi ziołami. Sos rozprowadzić na sałatce. 4 ugotowane jajka , obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach i rozłożyć na sosie. Kapustę
Aromatyczne Podróżeselera korzeń, 2 średnie pietruszki, 1-2 średnie cebule, posiekany czosnek, 3 jajka roztrzepane, świeżo zmielony pieprz , sól do smaku, chili wg uznania, 1 łyżeczka sosu sojowego-ciemnego, 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 1 łyżeczka mielonego kuminu, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, masło + mąka tarta do wysmarowania keksówki, tłuszcz do smażenia, Wykonanie: Soczewicę(...)czosnek wraz z cebulą i zeszklić. Dołożyć utarte drobno warzywa: marchew, pietruszkę , selera i powoli wszystko dusić (w razie potrzeby dodać więcej oleju). Warzywa powinny być wilgotne .Dodać łyżeczkę sosu sojowego i wszystko zamieszać. Pilnować by się nie przypaliły. Gdy warzywa będą miękkie, zdjąć z ognia , przestudzić i przełożyć do większej miseczki, a następnie dodać soczewicę.Doprawić resztą przypraw: sól
Aromatyczne PodróżeSmaczny i zdrowy sos pomidorowy Składniki: pomidory najlepsza będzie odmiana typu lima - ilość wg. uznania , u mnie przynajmniej 5 kg sól , cukier , świeżo zmielony pieprz świeże zioła : bazylia, oregano, tymianek , szałwia czosnek Przygotowanie: 1. Pomidory dokładnie myjemy , parzymy wrzątkiem tak by następnie łatwiej pozbawić je skórek. Kroimy na ćwiartki i wycinamy zielone części. 2. Pokrojone(...)czosnku dodajemy wg. uznania. 4. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i przelewamy do wyparzonych wcześniej słoików. 5. Pomidory pasteryzujemy od zagotowania ok . 15 minut. Tak przygotowane sosy pomidorowe posłużą nam całą zimę , idealnie nadadzą się do przygotowania przeróżnych sosów , czy zupy pomidorowej. U mnie rozchodzą się dość szybko , dlatego jak tylko przychodzi sezon na pomidory , przetwarzam każdą ilość
Aromatyczne Podróżenieco innego- a że efekt okazał się bardzo zadowalający- przepis zapisuję i przytaczam:) Duszona karkówka z cebulką Składniki: 1kg karkówki 3-4 duże cebule olej do smażenia, sól, pieprz Sos: 500ml przecieru pomidorowego łyżka stołowa musztardy łyżka stołowa pikantnego ketchupu łyżeczka pieprzu cayenne łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka cukru łyżeczka soli łyżeczka pieprzu łyżeczka octu łyżeczka sosu sojowego lub maggi Mięso(...)minucie z obu stron na dość dużym ogniu, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę kroimy w pióra lub plastry i posypujemy nią mięso. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy ze sobą, polewamy nim mięso i cebulę, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 1 godzinę w 200 stopniach. Prawda że proste? A efekt zaskakująco dobry- soczyste, ale kruche mięsko rozpływa się
Aromatyczne Podróżezapraszam na kluski ziemniaczane, które po kaszubsku nazywają się golce. Jest to moja wersja. To kluski pół na pół z ziemniaków gotowanych i surowych. Podałam je z sosem z suszonych grzybów. Pycha! Wszystkie składniki zarówno na kluski jak i na sos pochodzą z sąsiedztwa (mąka z młyna oliwskiego). Oprócz soli ;). Niestety w moim regionie nie wydobywa się soli(...)składniki się dobrze się połączyły. Uformować kulki z ciasta. Zagotować osoloną wodę w garnku. Kulki wkładać na wrzątek i gotować 4 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjąć kluski łyżką cedzakową. Sos z suszonych grzybów podwójna porcja 25 g suszonych grzybów 2 cebule sól masło do przysmażenia cebuli 1 łyżka mąki (najlepiej krupczatki) 2 łyżki gęstej kwaśniej śmietany Grzyby wypłukać (jeśli trzeba
Posadzone i zjedzonemięso położyć na cebuli. Wlać 1 szklankę wywaru z gotowania golonki (naokoło mięsa, żeby nie spłukać przyprawy). Włożyć do piekarnika, nie przykrywać. Piec około 1,5 godziny podlewając wytworzonym sosem co 20 minut. Po upieczeniu wyjąć golonkę z sosu, a sos przetrzeć przez sitko razem z cebulą i czosnkiem. Ja golonkę podałam pokrojoną w plastry. * Ten wywar z golonki jest
Posadzone i zjedzoneczęść z nich na sitku, zmiksowałam i dodałam do korzennego ciasta. Dzięki gruszkowemu puree ciasto wyszło bardzo, ale to bardzo wilgotne. Dosłownie rozpływało się w ustach. Dodatkowo jeszcze zrobiłam sos waniliowy, który wspaniale tu pasował. Ciasto polecam wszystkim, którzy nie wiedzą co zrobić z nadmiarem gruszek kompotu. Na dobrą sprawę, jabłka z kompotu również by były idealne. Resztę gruszek można(...)zmiksować tylko do połączenia się składników. Następnie dodać ubitą pianę i delikatnie wmieszać ją łyżką. Ciasto przelać do tortownicy, włożyć do piekarnika i piec 35-40 minut. Najłatwiejszy sos waniliowy 1-3/4 (lub dwie)* łyżeczki proszku budyniowego waniliowego 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka mleka Ugotować jak zwykły budyń. Czyli: Większość mleka wlać do garnka, dodać cukier waniliowy. Zagotować
Posadzone i zjedzonechlebki nadziane salcesonem Dziś prezentuję drożdżowe bułki z mieszaniny mąk pszennej i żytniej , nadziane nieśmiertelną parówką , pieczarkami oraz żółtym serem . Intrygującego posmaku dodają im kawałki ananasa oraz solidny chlup Sosu madziarów od Folwark . I oto pożywna doza nadzianego szczęścia na drugie śniadanie podana! Pan Mąż, z taka bułą w plecaku, jakoś z większą chęcią do pracy podąża ;) Składniki(...)cukru szczypta soli 1 żółtko NADZIENIE: 10 cienkich i długich parówek kilka grubych plastrów żółtego sera 300g pieczarek 1/2 puszki ananasa 3-4 łyżki Sosu madziarów od Folwark DODATKOWO: 1 białko - do posmarowania bułeczek przed pieczeniem sezam naturalny - do posypania przed pieczeniem Zaczyn Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu. Dodać mleko i podgrzać do letniej temperatury
Grunt to przepis!