Pyszna i lekka surówka z kapusty pekińskiej , ogórka i rzodkiewek, przygotowałam ją z sosem Cezar od firmy Fanex . Podałam ją do grillowanego mięsa, wszystkim bardzo smakowała. Składniki: Pół główki kapusty pekińskiej Pęczek rzodkiewek 1 ogórek zielony Pęczek szczypiorku 1 saszetka sosu Cezar Sól, pieprz Sok z cytryny Sposób przygotowania: Kapustę pekińską drobno siekamy, umyte rzodkiewki kroimy w plastry, ogórka zielonego(...)obieramy i kroimy w pół plastry, umyty szczypiorek drobno siekamy. Wszystko przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy sos, oprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy. Surówkę wstawiamy do lodówki na pół godziny przed podaniem
Bajeczna KuchniaSmaczne i szybki danie obiadowe, które można również przyrządzić na grillu, lub gdy pogoda nie dopisze to usmażyć na patelni grillowej. Szaszłyki podałam z sosem słodkie chili od firmy Fanex , jest idealny do mięsa mielonego. Składniki: 1 kilogram mięsa mielonego 2 cebule 2 jajka 1 łyżka przyprawy gyros 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki(...)łyżeczki kurkumy Sól Mąka pełnoziarnista do obtoczenia mięsa Średniej długości wykałaczki Sos słodkie chili Fanex Sposób przygotowania: Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy drobno posiekaną w kostkę cebulę, jajka oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy, odstawiamy na pół godziny. Z mięsa formujemy owalne kotleciki, obtaczamy w mące pełnoziarnistej, w każdy kotlecik wbijamy wykałaczkę. Pieczemy na grillu lub smażymy patelni grillowej
Bajeczna KuchniaPyszna i lekka sałatka z wędzonym twarogiem z sosem miodowo-musztardowym od firmy Fanex , idealna do grilla lub na kolację. Takie sałatki często przyrządzam na kolacje, polecam. Składniki: 1 opakowanie mix sałat 250 gram wędzonego twarogu 5 małych pomidorków 1 ogórek zielony 1 papryka czerwona 2 saszetki sosu miodowo-musztardowego Sposób przygotowania: Mix sałat płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy(...)półmisku. Pomidorki kroimy w ćwiartki, ogórka obieramy i kroimy w pół plastry, paprykę oczyszczamy, kroimy w paski, wędzony twaróg kroimy w kostkę. Wszystko układamy na sałacie, całość polewamy sosem, najlepiej przed podaniem
Bajeczna Kuchniaczerwony barszczyk z uszkami okazał się strzałem w dziesiątkę i zachwycił słodkawym smakiem mojego syna niejadka. Zamówiona przez młodszego pizza hawajska była bardzo smaczna , szczególnie w towarzystwie sosów (pomidorowego i czosnkowego, choć drugi już dodatkowo płatny) i została zmieciona z talerza w okamgnieniu. Moje tagiatelle z kurczakiem w sosie kurkowym , posypane parmezanem,należało do past niezapiekanych (w karcie są również(...)zapiekane), byłoby całkiem smacznym daniem , gdyby nie lekko przegotowany i zbyt mało doprawiony makaron. Bardzo ciekawy w smaku okazał się kurczak alla tabak z sosem tatarskim z ryżem. Był miękki i aromatyczny. Na zamówione potrawy, pomimo pełnej sali nie czekaliśmy długo, bo około 10-15 minut. Dania były gorące a porcje duże. Obsługa miła, zwracała się do nas z uprzejmością
WYSPA SZCZĘSLIWAniewielkich kotlecików) 300 g łososia 1 roztrzepane jajko 1 łyżka chrzanu 3 łyżki dymki 2 łyżki bułki tartej szczypta soli szczypta pieprzu skórka i sok z 1/2 cytryny SOS 1/2 kubka gęstego jogurtu naturalnego sól pieprz koperek 1 łyżka musztardy DODATKOWO ulubiona sałata ulubione bułki Filet z łososia kroimy w niewielką kostkę. Dodajemy wszystkie pozostałe(...)składniki. Formujemy kotleciki i układamy na nieprzywierającej blasze (blachę można dodatkowo posmarować olejem). Wkładamy do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika i pieczemy kilka minut do lekkiego zezłocenia kotlecików. Sos: Do jogurtu dodajemy sól, pieprz, musztardę, pokrojony koperek. Upieczone kotleciki układamy na podpieczonym spodzie bułki, polewamy sosem, układamy ulubioną sałatę, przykrywamy drugą częścią bułki. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWAkolacyjkę dla znajomych lub rodzinki. Podawać można na dwa sposoby pierwszy – sałatkę wrzucić do miseczki, usmażone mięso włożyć do drugiej miseczki, tortille podgrzane przykryć ręczniczkiem, żeby zachowały ciepło, sosy w osobnych miseczkach. Każdy z gości będzie sobie nakładał sam tyle składników ile chce. drugi – podgrzać tortillę, posmarować pastą z awokado, można dodatkowo posmarować majonezowo-ketchupowym, na to usmażone(...)pestkę. Za pomocą dużej łyżki wyjąć miąższ. Do miseczki wrzucić miąższ z awokado, ząbki czosnku, posiekane chilli, sok z cytryny, sól, pieprz. Zmiksować blenderem, posmakować i doprawić według uznania. Sos majonezowo-ketchupowy – taką samą ilość majonezu i ketchupu wymieszać w miseczce. Mięso – piersi kurze pokroić w paski, doprawić solą, przyprawą Fajitas. Patelnię rozgrzać z małą ilością oleju, dodać
Kuchnia Pokoleńpreferuję zawinięcie ryżu w otrzewną. Możne je również panierować w rozbełtanym jajku i bułce tartej, lub smażyć bez panierki, ale wówczas ryż powinniśmy trochę rozgotować. Sos: cebule pokroić w półplasterki, poddusić na maśle z dodatkiem szczypty soli i cukru. Następnie wlać wywar z gotowania grzybów oraz bulion. Dusić aż cebula będzie miękka. A sos gęsty. Doprawić(...)smaku solą. Pieprzem i cukrem. Następnie dodać 3 łyżki zimnego masła i mieszać aż masło się rozpuści. Zdjąć sos z ognia. zastawa
królestwo garówsmażenie Najbardziej wątróbkę lubię z podsmażoną cebulką i ugotowanymi ziemniaczkami – najlepsze zestawienie! Składniki na 2 porcje: 500 g wątróbki drobiowej mąka do obtaczania wątróbki 2 duże cebule łyżka sosu sojowego/maggi sól i pieprz olej do smażenia listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='500 g wątróbki drobiowej mąka do obtaczania wątróbki 2 duże cebule łyżka sosu sojowego/maggi sól(...)wielkości kawałki smażycie. Krok 2 Siekamy cebulę w pióra. Podsmażamy na drugiej patelni z odrobiną oleju na sporym ogniu. Smażymy do momentu, aż się zarumieni. Następnie dodajemy do niej sos sojowy/maggi oraz pieprz do smaku. Zmniejszamy ogień, dodajemy łyżkę wody i gotujemy chwilę do zmięknięcia. Mieszamy cebulkę z wątróbką, solimy, pieprzymy i podajemy z ulubionymi dodatkami. function load(url, callback
Kuchnia BazyliiSkładniki na 4 porcje 6 liści jarmużu 2 jabłka 1 puszka ciecierzycy garść żurawiny garść orzechów nerkowca lub innych Składniki na sos 3 łyżki oliwy lub oleju lnianego 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka octu winnego pieprz sól Przygotowanie Jarmuż podziel na mniejsze kawałki, wytnij twarde łodygi i obgotuj przez minutę(...)Jabłka pokrój w cienkie plastry. Połącz ze sobą składniki do sosu i dokładnie wymieszaj. Na talerzu rozłóż liście jarmużu, dodaj po 2-3 łyżki ciecierzycy, kilka orzechów i posyp żurawiną. Całość polej sosem. I gotowe! Smacznego
Kukuleczkimałych ziemniaków 500 g świeżego szpinaku 80 g sera feta 2 ząbki czosnku mała czerwona cebula 1 łyżka masła 1 łyżeczka oliwy Składniki na sos: 2 jajka 100 g śmietanki 18 sól, pieprz, słodka papryka Przygotowanie sosu: Do miski wbij jajka, dokładnie ubij. Kolejno dodaj śmietanę,przyprawy i ponownie ubij. Przygotowanie: Ziemniaki obierz(...)naczynia żaroodpornego polej oliwą. Przełóż na całą powierzchnie część ziemniaków. Następnie dodaj poruszoną fetę, szpinak, czosnek, cebulę pokrojoną w piórka. Na wierzch poukładaj pozostałe ziemniaki. Całość zalej sosem, Włóż do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec około 40 minut. Smacznego
Kukuleczkiwołowiny 1 czerwona papryka 300 ml czerwonego,wytrawnego wina 300 ml wywaru warzywnego 2 cebule 1 ząbek czosnku 1 szklanka kaszy pęczak 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki brązowego cukru 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła kmin rzymski 6 ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe papryka czerwona w proszku sól pieprz Cebulę kroimy na piórka(...)małym ogniu przez 120 minut lub do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki- tak aby gotowała się ok 10 minut. Na koniec dodajemy koncentrat, cukier, sos sojowy, paprykę w proszku sól i pieprz do smaku. Kaszę pęczak gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 2 ziaren ziela angielskiego i listkiem laurowym, po ugotowaniu dodajemy troszkę masła i mieszamy
KuchcikoweLovewstawiłem do piekarnika na ok. 40 minut ( środkowy poziom, nawiew 130 stopni C ). Pomarańcze umyłem, skórkę obrałem i pokroiłem w cieniutkie paski. 10 minut przed końcem gotowania flanów przygotowałem sos. Do metalowej miski włożyłem żółtka , wlałem sok pomarańczowy, miskę ustawiłem w gorącej, ale nie wrzącej kąpieli wodnej. Ubijałem trzepaczką, aż powstał gęsty, spieniony sos zabawione. Czubki szparagów zagrzałem w wywarze(...)Flany oddzieliłem nożem od brzegów foremek i wyłożyłem na talerze. Polałem sosem, wokół ułożyłem czubki szparagów, posypałem paseczkami skórki pomarańczowej
R'n'G KitchenSmażony łosoś podany z pieczoną marchewką, groszkiem i szalotkowym sosem winnym Kochany łosoś, zawsze mile widziany na moim stole. Usmażony na maśle, podany z szalotkowym sosem na białym winie. Polecam. Miłego, słonecznego weekendu ! Składniki: 2 filety z łososia bez skóry 250 g młodej marchewki 2 gałązki rozmarynu 1 cytryna 1 garść rozmrożonego zielonego groszku 2 szalotki(...)pieprzem, podlać winem, wycisnąć sok z polówki cytryny, zredukować, zblendować lub przetrzeć przez sito. Na talerzu ułożyć usmażoną rybę, kilka upieczonych kawałków marchewki z rozmarynem, ozdobić zielonym groszkiem, sosem szalotkowym oraz plastrami cytryny. Smacznego
Wino Francja KuchniaWitajcie :) na dworze gorąco więc nie chce stać się za długo przy garnkach. Mam dzisiaj dla Was propozycję duszonego kurczaka w pysznym sosie słodko-kwaśnym. Szybko się przygotowuje, można podać go z ryżem lub ziemniakami, jak kto woli. Zapraszam do wypróbowania : ) Pysznie, prosto i szybko :) Składniki : 5 porcji podudzia z kurczaka sól, pieprz domowa vegeta do smaku 2 łyżki czerwonej(...)papryki 3 ząbki czosnku 4 łyżki masła 1 słoik Sosu słodko-kwaśnego Orzech 100 ml wody Wykonanie : Podudzia myjemy i osuszamy, nacieramy solą lub vegetą co lubicie , ja nacieram vegetą, papryką, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, odstawiamy na kilka minut aby kurczak przeszedł przyprawami.W dużym rondlu rozpuszczamy masło, przekładamy kurczaka i obsmażamy z obydwu stron na złoty
Sama słodycz i szczypta chilidziurką) „ laski” rabarbaru: 1 łyżka cukru, 6 jagód jałowca, 6-8 łyżek syropu z owoców czarnego bzu mus: cienko obrana skórka z cytryny, 1 łyżka miodu lipowego, cukier, sos czekoladowy: 50 g śmietany kremówki, 50 g deserowej czekolady, (syfon do bitej śmietany i 2 naboje) Rabarbar umyć, obrać, odłożyć dwa kawałki resztę pokroić w niewielkie kawałki. Włożyć do garnka, zalać(...)pieczenia. Posypać jałowcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Rabarbar powinien być lekko twardy. Na patelni rozgrzać syrop i przesmażyć na nim rabarbar. Sos: czekoladę posiekać, włożyć do garnuszka, wlać śmietanę i podgrzewać do rozpuszczenia czekolady. Mus: 350 przecieru z rabarbaru zagotować ze skórką cytrynową, aż ta zmięknie. Dodać miód i doprawić do smaku cukrem
królestwo garów