sosy - 72234 przepisów (strona:1401/4816)

Wiosenna surówka 271

Pyszna i lekka surówka z kapusty pekińskiej , ogórka i rzodkiewek, przygotowałam ją z sosem Cezar od firmy Fanex . Podałam ją do grillowanego mięsa, wszystkim bardzo smakowała. Składniki: Pół główki kapusty pekińskiej Pęczek rzodkiewek 1 ogórek zielony Pęczek szczypiorku 1 saszetka sosu Cezar Sól, pieprz Sok z cytryny Sposób przygotowania: Kapustę pekińską drobno siekamy, umyte rzodkiewki kroimy w plastry, ogórka zielonego(...)obieramy i kroimy w pół plastry, umyty szczypiorek drobno siekamy. Wszystko przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy sos, oprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy. Surówkę wstawiamy do lodówki na pół godziny przed podaniem

Bajeczna Kuchnia
Kebabczety wieprzowe z grilla 240

Smaczne i szybki danie obiadowe, które można również przyrządzić na grillu, lub gdy pogoda nie dopisze to usmażyć na patelni grillowej. Szaszłyki podałam z sosem słodkie chili od firmy Fanex , jest idealny do mięsa mielonego. Składniki: 1 kilogram mięsa mielonego 2 cebule 2 jajka 1 łyżka przyprawy gyros 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki(...)łyżeczki kurkumy Sól Mąka pełnoziarnista do obtoczenia mięsa Średniej długości wykałaczki Sos słodkie chili Fanex Sposób przygotowania: Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy drobno posiekaną w kostkę cebulę, jajka oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy, odstawiamy na pół godziny. Z mięsa formujemy owalne kotleciki, obtaczamy w mące pełnoziarnistej, w każdy kotlecik wbijamy wykałaczkę. Pieczemy na grillu lub smażymy patelni grillowej

Bajeczna Kuchnia
Sałatka z twarogiem wędzonym 188

Pyszna i lekka sałatka z wędzonym twarogiem z sosem miodowo-musztardowym od firmy Fanex , idealna do grilla lub na kolację. Takie sałatki często przyrządzam na kolacje, polecam. Składniki: 1 opakowanie mix sałat 250 gram wędzonego twarogu 5 małych pomidorków 1 ogórek zielony 1 papryka czerwona 2 saszetki sosu miodowo-musztardowego Sposób przygotowania: Mix sałat płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy(...)półmisku. Pomidorki kroimy w ćwiartki, ogórka obieramy i kroimy w pół plastry, paprykę oczyszczamy, kroimy w paski, wędzony twaróg kroimy w kostkę. Wszystko układamy na sałacie, całość polewamy sosem, najlepiej przed podaniem

Bajeczna Kuchnia
STARE METROPOLIS Toruń (Podmurna 28) 258

czerwony barszczyk z uszkami okazał się strzałem w dziesiątkę i zachwycił słodkawym smakiem mojego syna niejadka. Zamówiona przez młodszego pizza hawajska była bardzo smaczna , szczególnie w towarzystwie sosów (pomidorowego i czosnkowego, choć drugi już dodatkowo płatny) i została zmieciona z talerza w okamgnieniu. Moje tagiatelle z kurczakiem w sosie kurkowym , posypane parmezanem,należało do past niezapiekanych (w karcie są również(...)zapiekane), byłoby całkiem smacznym daniem , gdyby nie lekko przegotowany i zbyt mało doprawiony makaron. Bardzo ciekawy w smaku okazał się kurczak alla tabak z sosem tatarskim z ryżem. Był miękki i aromatyczny. Na zamówione potrawy, pomimo pełnej sali nie czekaliśmy długo, bo około 10-15 minut. Dania były gorące a porcje duże. Obsługa miła, zwracała się do nas z uprzejmością

WYSPA SZCZĘSLIWA
Hamburger z kotlecikiem z łososia 146

niewielkich kotlecików) 300 g łososia 1 roztrzepane jajko 1 łyżka chrzanu 3 łyżki dymki 2 łyżki bułki tartej szczypta soli szczypta pieprzu skórka i sok z 1/2 cytryny SOS 1/2 kubka gęstego jogurtu naturalnego sól pieprz koperek 1 łyżka musztardy  DODATKOWO ulubiona sałata ulubione bułki      Filet z łososia kroimy w niewielką kostkę. Dodajemy wszystkie pozostałe(...)składniki. Formujemy kotleciki i układamy na nieprzywierającej blasze (blachę można dodatkowo posmarować olejem). Wkładamy do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika i pieczemy kilka minut do lekkiego zezłocenia kotlecików. Sos: Do jogurtu dodajemy sól, pieprz, musztardę, pokrojony koperek. Upieczone kotleciki układamy na podpieczonym spodzie bułki, polewamy sosem, układamy ulubioną sałatę, przykrywamy drugą częścią bułki. Smacznego

WYSPA SZCZĘSLIWA
Fajitas z kurczakiem, pomysł na super kolację 166

kolacyjkę dla znajomych lub rodzinki. Podawać można na dwa sposoby pierwszy – sałatkę wrzucić do miseczki, usmażone mięso włożyć do drugiej miseczki, tortille podgrzane przykryć ręczniczkiem, żeby zachowały ciepło, sosy w osobnych miseczkach. Każdy z gości będzie sobie nakładał sam tyle składników ile chce. drugi – podgrzać tortillę, posmarować pastą z awokado, można dodatkowo posmarować majonezowo-ketchupowym, na to usmażone(...)pestkę. Za pomocą dużej łyżki wyjąć miąższ. Do miseczki wrzucić miąższ z awokado, ząbki czosnku, posiekane chilli, sok z cytryny, sól, pieprz. Zmiksować blenderem, posmakować i doprawić według uznania. Sos majonezowo-ketchupowy – taką samą ilość majonezu i ketchupu wymieszać w miseczce. Mięso – piersi kurze pokroić w paski, doprawić solą, przyprawą Fajitas. Patelnię rozgrzać z małą ilością oleju, dodać

Kuchnia Pokoleń
Kotlety ryżowe z grzybami 137

preferuję zawinięcie ryżu w otrzewną.    Możne je również panierować w rozbełtanym jajku i bułce tartej,  lub smażyć bez panierki, ale wówczas ryż powinniśmy trochę rozgotować. Sos: cebule pokroić w półplasterki, poddusić na maśle z dodatkiem szczypty soli i cukru. Następnie wlać wywar z gotowania grzybów oraz bulion. Dusić aż cebula będzie miękka. A sos gęsty. Doprawić(...)smaku solą. Pieprzem i cukrem. Następnie dodać 3 łyżki zimnego masła i mieszać aż masło się rozpuści. Zdjąć sos z ognia.    zastawa

królestwo garów
Jak usmażyć wątróbkę? | Wątróbka drobiowa z cebulą 301

smażenie Najbardziej wątróbkę lubię z podsmażoną cebulką i ugotowanymi ziemniaczkami – najlepsze zestawienie! Składniki na 2 porcje: 500 g wątróbki drobiowej mąka do obtaczania wątróbki 2 duże cebule łyżka sosu sojowego/maggi sól i pieprz olej do smażenia listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='500 g wątróbki drobiowej mąka do obtaczania wątróbki 2 duże cebule łyżka sosu sojowego/maggi sól(...)wielkości kawałki smażycie. Krok 2 Siekamy cebulę w pióra. Podsmażamy na drugiej patelni z odrobiną oleju na sporym ogniu. Smażymy do momentu, aż się zarumieni. Następnie dodajemy do niej sos sojowy/maggi oraz pieprz do smaku. Zmniejszamy ogień, dodajemy łyżkę wody i gotujemy chwilę do zmięknięcia. Mieszamy cebulkę z wątróbką, solimy, pieprzymy i podajemy z ulubionymi dodatkami. function load(url, callback

Kuchnia Bazylii
SAŁATKA Z JARMUŻEM,JABŁKIEM I CIECIERZYCĄ 146

Składniki na 4 porcje  6 liści jarmużu  2 jabłka  1 puszka ciecierzycy  garść żurawiny garść orzechów nerkowca lub innych  Składniki na sos 3 łyżki oliwy lub oleju lnianego  2 łyżeczki miodu  1 łyżeczka octu winnego  pieprz sól  Przygotowanie  Jarmuż podziel na mniejsze kawałki, wytnij twarde łodygi i obgotuj przez minutę(...)Jabłka pokrój w cienkie plastry.  Połącz ze sobą składniki do sosu i dokładnie wymieszaj.  Na talerzu rozłóż liście jarmużu, dodaj  po 2-3 łyżki ciecierzycy, kilka orzechów i posyp żurawiną. Całość polej sosem.  I gotowe! Smacznego

Kukuleczki
ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW I SZPINAKU 112

małych ziemniaków 500 g świeżego szpinaku  80 g sera feta  2 ząbki czosnku  mała czerwona cebula  1 łyżka masła 1 łyżeczka oliwy  Składniki na sos: 2 jajka 100 g śmietanki 18  sól, pieprz, słodka papryka Przygotowanie sosu: Do miski wbij jajka, dokładnie ubij. Kolejno dodaj śmietanę,przyprawy i ponownie ubij.  Przygotowanie: Ziemniaki obierz(...)naczynia żaroodpornego polej oliwą. Przełóż na całą powierzchnie część ziemniaków. Następnie dodaj poruszoną fetę, szpinak, czosnek, cebulę pokrojoną w piórka. Na wierzch poukładaj pozostałe ziemniaki.  Całość zalej sosem, Włóż do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec około 40 minut. Smacznego

Kukuleczki
GULASZ WOŁOWY W WINIE 155

wołowiny 1 czerwona papryka 300 ml czerwonego,wytrawnego wina 300 ml wywaru warzywnego 2 cebule 1 ząbek czosnku  1 szklanka kaszy pęczak 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki brązowego cukru  2 łyżeczki koncentratu pomidorowego  2 łyżki masła kmin rzymski 6 ziaren ziela angielskiego  3 listki laurowe papryka czerwona w proszku sól pieprz Cebulę kroimy na piórka(...)małym ogniu przez 120 minut lub do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki- tak aby gotowała się ok 10 minut. Na koniec dodajemy koncentrat, cukier, sos sojowy, paprykę w proszku sól i pieprz do smaku. Kaszę pęczak gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 2 ziaren ziela angielskiego i listkiem laurowym, po ugotowaniu dodajemy troszkę masła i mieszamy

KuchcikoweLove
Flan ze szparagów z pomarańczowym zabaione 140

wstawiłem do piekarnika na ok. 40 minut ( środkowy poziom, nawiew 130 stopni C ). Pomarańcze umyłem, skórkę obrałem i pokroiłem w cieniutkie paski. 10 minut przed końcem gotowania flanów przygotowałem sos. Do metalowej miski włożyłem żółtka , wlałem sok pomarańczowy, miskę ustawiłem w gorącej, ale nie wrzącej kąpieli wodnej. Ubijałem trzepaczką, aż powstał gęsty, spieniony sos zabawione. Czubki szparagów zagrzałem w wywarze(...)Flany oddzieliłem nożem od brzegów foremek i wyłożyłem na talerze. Polałem sosem, wokół ułożyłem czubki szparagów, posypałem paseczkami skórki pomarańczowej

R'n'G Kitchen
Smażony łosoś podany z pieczoną marchewką, groszkiem i szalotkowym sosem winnym 161

Smażony łosoś podany z pieczoną marchewką, groszkiem i szalotkowym sosem winnym Kochany łosoś, zawsze mile widziany na moim stole. Usmażony na maśle, podany z szalotkowym sosem na białym winie. Polecam. Miłego, słonecznego weekendu ! Składniki: 2 filety z łososia bez skóry   250 g młodej marchewki   2 gałązki rozmarynu   1 cytryna 1 garść rozmrożonego zielonego groszku 2 szalotki(...)pieprzem, podlać winem, wycisnąć sok z polówki cytryny, zredukować, zblendować lub przetrzeć przez sito.  Na talerzu ułożyć usmażoną rybę, kilka upieczonych kawałków marchewki z rozmarynem, ozdobić zielonym groszkiem, sosem szalotkowym oraz plastrami cytryny.     Smacznego

Wino Francja Kuchnia
Kurczak pieczony w sosie słodko-kwaśnym. 267

Witajcie :) na dworze gorąco więc nie chce stać się za długo przy garnkach. Mam dzisiaj dla Was propozycję duszonego kurczaka w pysznym sosie słodko-kwaśnym. Szybko się przygotowuje, można podać go z ryżem lub ziemniakami, jak kto woli. Zapraszam do wypróbowania : ) Pysznie, prosto i szybko :) Składniki : 5 porcji podudzia z kurczaka sól, pieprz domowa vegeta do smaku 2 łyżki czerwonej(...)papryki 3 ząbki czosnku 4 łyżki masła 1 słoik  Sosu słodko-kwaśnego Orzech   100 ml wody Wykonanie : Podudzia myjemy i osuszamy, nacieramy solą lub vegetą co lubicie , ja nacieram vegetą, papryką, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, odstawiamy na kilka minut aby kurczak przeszedł przyprawami.W dużym rondlu rozpuszczamy masło, przekładamy kurczaka i obsmażamy z obydwu stron na złoty

Sama słodycz i szczypta chili
Rabarbarowy deser wiosenny 151

dziurką) „ laski” rabarbaru: 1 łyżka cukru, 6 jagód jałowca, 6-8 łyżek syropu z owoców czarnego bzu mus: cienko obrana skórka z cytryny, 1 łyżka miodu lipowego, cukier, sos czekoladowy: 50 g śmietany kremówki, 50 g deserowej czekolady, (syfon do bitej śmietany i 2 naboje) Rabarbar umyć, obrać, odłożyć dwa kawałki resztę pokroić w niewielkie kawałki. Włożyć do garnka, zalać(...)pieczenia. Posypać jałowcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Rabarbar powinien być lekko twardy. Na patelni rozgrzać syrop i przesmażyć na nim rabarbar. Sos: czekoladę posiekać, włożyć do garnuszka, wlać śmietanę i podgrzewać do rozpuszczenia czekolady. Mus: 350 przecieru z rabarbaru zagotować ze skórką cytrynową, aż ta zmięknie. Dodać miód i doprawić do smaku cukrem

królestwo garów