się upiec. Połączenie smaków jest rewelacyjne, a mięso niezwykle miękkie i aromatyczne. Jeśli lubicie słodko-pikantne nuty - to polecam! do 1 kg żeberek wieprzowych sól Marynata: 200 ml sosu - Salsa Mexicana (*) 1-2 łyżki miodu (wg smaku) Żeberka umyć, osuszyć i porozcinać na mniejsze kawałki. Każdą część delikatnie oprószyć solą. Składniki marynaty wymieszać w miseczce. Mieszanką dokładnie natrzeć mięso(...)zależy od wielkości kawałków. Mniejsze pieką się szybciej - wiadomo.) Pierwsza godzina pieczenia powinna odbywać się pod przykryciem (np. folią aluminiową). Późnej - co jakiś czas, żeberka należy polewać wytwarzającym się sosem. (*) Ja użyłam sosu Develey , który doskonale sprawdził się w przypadku moich żeberek
Di gotujemakaronu "wielkie świderki" 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól pieprz szczypta majeranku szczypta hyzopu szczypta cynamonu szczypta przyprawy bryani massala na sos 1 papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz oregano bazylia Mięso mieszamy z jajkiem i przyprawami, formujemy małe kuleczki wielkości śliwki mirabelki. otaczamy lekko w tartej(...)posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, smażymy kilka minut, podlewamy wodą ok 1 szkl. następnie dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy. Gotujemy i dodajemy wszystkie kuleczki mięsne. Sos gotujemy ok 10 min. Makaron gotujemy w osolonej wodzie . Odcedzamy, dodajemy do niego cały sos i smacznego
Gotowanie jest łatweGrillowane kiełbaski to klasyk, który lubi większość. Jeśli znudziła Wam się wersja tradycyjna polecam tą z nadzieniem z czerwonej cebuli w sosie BBQ z dodatkiem grillowanej cukinii. Nadzienie cebulowe jest przepyszne i naprawdę warte wypróbowania. Składniki: 6 dowolnych kiełbasek mała cukinia 2-3 średnie czerwone cebule 2 łyżeczki cukru łyżka oliwy łyżeczka octu winnego lub spirytusowego 100ml sosu BBQ Sposób(...)przygotowania: Na patelnie wysypujemy dwie łyżeczki cukru i podgrzewamy na niewielkim ogniu aż się rozpuści. Dodajemy posiekana w pół plasterki cebulę i oliwę i podsmażamy aż się zeszkli. Podlewamy sosem BBQ i odrobiną octu i redukujemy do zgęstnienia. Kiełbaski nacinamy wzdłuż i faszerujemy cebulką. Cukinie „kroimy” wzdłuż obieraczką na cieniutkie plasterki. Każą kiełbaskę owijamy cukinią. W innej wersji cukinie możemy
Pyry na Gazłyżki słonecznika ser dojrzewający do posypania sól pieprz ziołowy W garnku nastawić wodę na makaron. Gdy zawrze, posolić i wrzucić makaron. Gotować al dente. W czasie gotowania makaronu przygotować "sos": Do małego garnka wlać ok. pół szklanki wody i wrzucić porwane na kawałki suszone pomidory. Zagotować. Zmniejszyć ogień. Gdy pomidory zmiękną, dodać ser mascarpone. Wymieszać. Wrzucić szpinak i gdy tylko(...)zobaczycie, że płyn wrze, zdjąć garnek z palnika. Doprawić sos do smaku solą i pieprzem ziołowym. Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika. Makaron odcedzić. Wrzucić z powrotem do garnka i dodać sos z dodatkami. Wymieszać. Wykładać makaron na talerze. Posypać tartym serem dojrzewającym i uprażonymi pestkami słonecznika. ----- Podobne: Spaghetti z jarmużem i pieczarkami Spaghetti z suszonymi pomidorami Penne z pieczarkami
Weekendy w domu i ogrodziesambal oelek i dusimy na wolnym ogniu ok. 10 min. W tym czasie gotujemy makaron wg przepisu zawartego na opakowaniu. Mąkę rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody, dodajemy do sosu z mięsem. Zagęszczamy sos i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na talerze nakładamy makaron, układamy na nim mięso i polewamy powstałym sosem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G Kitchenoliwek ● 2 gałązki koperku ● Sól, pieprz Truskawki umyj, usuń szypułki i osusz. Fenkuły oczyść i usuń pierwszą warstwę. 50 g truskawek odłóż na bok, posłużą do przygotowania sosu winegret. Fenkuły przekrój wzdłuż na pół i pokrój na bardzo cienkie plasterki przy pomocy mandoliny lub noża, a następnie ułóż na talerzu*. Truskawki pokrój wzdłuż na cienkie plasterki i ułóż(...)plasterkach kopru. Przygotuj sos winegret : wyciśnij sok z pomarańczy i przecedź go przez sitko, aby usunąć miąższ. Zmiksuj 50 g odłożonych uprzednio truskawek, a następnie przetrzyj je przez sitko, aby pozbyć się miąższu i nasion. Wlej uzyskany sok do miseczki, dodaj oliwę z oliwek i drobno posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj. Tak przygotowanym sosem winegret polej
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskamnie wersja ze smażonymi dodatkami. składniki: 300 g makaronu udon 450 g piersi z kurczaka 250 g zielonych szparagów ( bez zdrewniałych końcówek) olej kokosowy do smażenia 2-3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka olej sezamowego Wstawić wodę na makaron. Szparagi pokroić na małe kawałki ok 1,5 cm. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju kokosowego. Wrzucić szparagi, smażyć aż zmiękną(...)kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Gdy szparagi będą już gotowe przełożyć je na talerz. Na patelnię wrzucić pokrojoną pierś i usmażyć. Gdy mięso będzie już gotowe dodać szparagi oraz sos sojowy. Chwilę razem smażyć aby składniki przeszły sosem sojowym. Makaron ugotować i dobrze osączyć. Przełożyć na patelnię z kurczakiem i szparagami. Skropić olejem sezamowym i dokładnie wymieszać. Nałożyć na talerze
Monia miesza i gotujeOstatnio zwariowałam na punkcie ciecierzycy . Najbardziej chyba smakuje mi w daniach obiadowych , choć nie ukręciłam z niej jeszcze żadnej pasty. Dzisiejsza propozycja to schab z ciecierzycą w sosie pieczarkowym i szparagi.Nie mogło ich zabraknąć . Składniki: dla dwóch osób 500 g gotowej z puszki ciecierzycy 200 g pieczarek jedna cebula,średnia 4 cienkie kawałki schabu szparagi ,pęczek sól ,pieprz ,oliwa śmietana(...)soków z mięsa smażymy cebulkę ,kiedy się zrumieni dodajemy pokrojone pieczarki . Smażymy je z cebulką około 3 minut .Dodajemy śmietankę , około 150 ml ,sól i pieprz do smaku .Do sosu wrzucamy ciecierzycę i podgrzewamy ją w sosie około 3 minuty , wkładamy też mięso . Szparagi ,jeśli są cienkie wkładamy do wrzącej wody na 5 minut pod przykryciem.Nie gotujemy!. Po tym czasie
Ladylaura.jagodowy * pudding z kaszy kukurydzianej z sosem z masła z nerkowców **~ *z dodatkiem pasty jagodowej ** masło z nerkowców + odrobina gorącego mleka migdałowego Pudding po raz kolejny, dzisiaj z kaszy kukurydzianej. Cóż ja poradzę...pogoda po prostu sprzyja puddingom ;) PRZEPIS /1 PORCJA/ ~60g kaszki kukurydzianej ~1 1/2 szklanki mleka roślinnego ~100g pasty jagodowej >>KLIK<< ~sos - łyżka masła(...)wsypac kaszę i gotować do momentu zgęstnienia, następnie dodać pastę jagodową i wymieszać. Przełożyć kaszę do miseczki i odstawić na noc. Rano wyłożyć pudding na talerzyk i podawać z sosem. Smacznego
breakfast of dreamsPrus paczka makaronu do spaghetti 250 g boczku 330 g śmietany 250 g żółtego sera pęczek zielonej pietruszki sałaty: lodowa, rzymska, rucola, z ogródka;) duża marchewka tuńczyk w sosie własnym lub w oleju małe grzanki ( chleb można pokroić w kawałeczki i podsmażyć go na maśle czosnkowym lub z ziołami) oliwa z oliwek, pieprz, sól Przygotowanie krok po kroku: 1. Makaron(...)trzemy na tarce o grubych oczkach. 4. Boczek podsmażamy na patelni, do momentu, aż kawałeczki się zarumienią. Dodajemy śmietanę. Do tego dorzucamy żółty ser, w celu uzyskania odpowiedniej gęstości sosu. Ser się roztapia... Całość tworzy gęstą konsystencję. 5. Do prawie gotowego sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy pieprzem i solą. 6. Sałatka: a) sałaty płuczemy i odkładamy na papierowy ręcznik
Kuchnia smakówCoraz częściej też sięgam do prostych i dostępnych u nas składników. Vegetę, którą moje babcie używały prawie do każdego dania, zastępują sól i pieprz. Dziś z dodatkiem sosu sojowego i małej szczypty papryk: ostrej i słodkiej. Cóż: z prostych składników: brokuła, cebuli, papryki, pieczarek, czosnku i pora - powstało danie - jak dla mnie idealne. Pierś z indyka(...)czosnku 1 czerwona papryka - pokroić w kostkę 300 g pieczarek - umyć, pokroić w paski 1 niewielki brokuł - porozdzielać na drobniejsze różyczki 2 woreczki ryżu jaśminowego (lub basmanti) 2 łyżki sosu sojowego pieprz, sól, papryka w proszku: ostra i słodka - szczypta masło, odrobina oleju Ryż ugotować, odcedzić, odstawić do ostygnięcia. Na woku rozgrzać olej, wrzucić indyka, doprawić solą i pieprzem
Kuchnia smakówpotrawę, a my będziemy mogli cieszyć się wyraźnym smakiem przygotowywanego dania. Kurczak w mleczku kokosowym z garam masalą www.kuchniasmakow.blogspot,com Składniki: 5-6 udek kurczaka przyprawa do drobiu Sos: 2 cebule - obrać i pokroić w kostkę 1 puszka mleczka kokosowego sól, pieprz papryka ostra i słodka curry garam masala olej Udka panierujemy w przyprawie do drobiu. Podsmażamy na patelni. Składniki(...)sos mieszamy. Do naczynia żaroodpornego wkładamy udka, zalewamy je sosem i wkładamy do nagrzanego piekranika. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez około godzinę. Wykonanie, zdjęcia, przepis: Aga Tekst
Kuchnia smakówzimno i do wędlin, a także do mięs z grilla. Polecam! składniki 300 g pieczonych, octowych ziemniaków ( klik ) 1/2 szklanki pokrojonego zielonego szczypioru 1 młoda biała cebula sos: 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka oliwy sól pieprz płatki papryki opcjonalnie przygotowanie Ostudzone ziemniaki pokroić na połówki. Wymieszać składniki sosu, doprawić. Ziemniaki włożyć(...)miski, posypać szczypiorem, dodać drobno pokrojoną cebulkę. Polać sosem, lekko wymieszać, przed podaniem chłodzić w lodówce co najmniej 30 minut. Smacznego
Stare Garygłówki sałaty masłowej 2 garście rukoli 1/2 niedużej kapusty pekińskiej 1/2 średniego bakłażana 1 pomidor 1 kiść winogron 150 g sera typu Lazur 3-4 jajka (po 1 porcję) SOS: oliwa ocet balsamiczny musztarda miód sól, pieprz, zioła INGREDIENTS (3-4 portions): 1/2 lettuce 2 handful of rocket 1/2 small Chinese cabbage 1/2 medium eggplant 1 tomato 1 bunch(...)jeśli mają dużo pestek – teraz jest moment na ich wydłubanie. Ser pokrój na kawałki dowolnej wielkości, ale takie żeby były obecne w całej sałacie. Do słoika wlej/wsyp składniki sosu, zakręć i połącz składniki energicznie potrząsając słoiczkiem. Gdy składniki się połączą wlej zawartość słoika do miski ze składnikami sałaty i wszystko dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię grillową, ułóż bakłażana
Martyna Cooksmięsa mielonego 190 g koncentratu pomidorowego 200 g pieczarek 3 cebule 2 ząbki czosnku Sól Pieprz Słodka czerwona papryka Chilli pieprz cayeński Oregano Liść lubczyku 250 g żółtego sera Sos beszamelowy: 1 łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 3,2% 1 łyżeczka suszonego koperku Szczypta gałki muszkatołowej Sól Pieprz Płaty makaronowe zalewamy wrzątkiem dosłownie na minutę(...)czerwoną papryką, chilli, oregano i lubczykiem. W osobnym garnku rozpuszczamy masło. Dosypujemy mąkę i energicznie mieszamy do powstania zasmażki. Cały czas mieszając dolewamy partiami mleko. Gotujemy do momentu zgęstnienia sosu (konsystencja śmietany). Doprawiamy koperkiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy warstwami następująco: 3 płaty lasagne, następnie 1/3 mięsa mielonego, 1/4 żółtego sera, 3 płaty lasagne, kolejna
VioletoweKucharzenie