sosy - 72234 przepisów (strona:1396/4816)

Sałatka z makreli, fasolki szparagowej i jajek 160

bagietkę posmarowaną masełkiem:) Mmmm...:) na pewno powtórzymy takie śniadanie nie raz. Do tego jest, nie tylko smacznie, kolorowo, ale i zdrowo;) Oby sałatka nie była "za sucha" zrobiłam sos musztardowo-chrzanowy, którym polałam - najpierw na spróbowanie - odrobinę sałatki. Okazał się idealnym dopełnieniem smaku, więc dołożyłam go więcej, a sałatka zniknęła bardzo szybko. Głód został zaspokojony, zjedliśmy syto i zdrowo(...)ciętej (z puszki, już po odsączeniu ma mieć 200g) 2 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki kukurydzy sól, świeżo zmielony pieprz (lub świeżo zmielona czarnuszka - stanowi doskonały substytut pieprzu) sos: łyżka musztardy sarepskiej + łyżeczka chrzanu + 2 łyżeczki majonezu Kielecki Jak przygotować sałatkę? 1. Obierz makrelę z ości i skóry. 2. Jajka ugotuj na twardo, wystudź, pokrój w kostkę

Zasmakuj Kuchni
Gruszki na parze z sosem czekoladowym 214

Bardzo łatwe w przygotowaniu, pyszne, mięciutkie gruszki ugotowane na parze w ciepłym sosie czekoladowym. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki: 4 dojrzałe gruszki sok z 1/2 cytryny 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka * ), pokruszonej na kawałki 50 g cukru pudru 100 g śmietany 30% listki mięty do dekoracji CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Gruszki obieramy, odcinamy(...)minut do miękkości. 2. W między czasie w garnuszku na małym ogniu podgrzewamy śmietankę. Dodajemy cukier puder, czekoladę i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Uwaga: nie doprowadzamy sosu do wrzenia, ponieważ czekolada może się zważyć! 3. Gruszki układamy na talerzach, polewamy ciepłym sosem i dekorujemy listkami mięty. Smacznego! :) *  Przy zakupie należy sprawdzić gramaturę tabliczki. Niektóre firmy zamiast

My Culinary Art
Makaron w sosie szafranowym z łososiem, cukinią i czerwonym pieprzem 180

Makaron w kształcie muszelek w aksamitnym sosie szafranowym z soczystym łososiem, startą na dużych oczkach cukinią i delikatnym czerwonym pieprzem. Szafran sprawia, że danie staje się oryginalne i wyjątkowe. Po prostu pyszne ! " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Makarony uwielbiam w różnej postaci… Zapiekane, w zupach i te z sosami… Dlatego też przygotowałam właśnie(...)dużych oczkach cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilkę podsmażać (około 1 minuty). Następnie wlać obie śmietany i 1 łyżkę soku z cytryny. Gotować na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawić solą i roztartym czerwonym pieprzem. Dodać rozdrobnionego łososia i ugotowany al dente makaron. Delikatnie wszystko wymieszać. Smacznego „1000 pomysłów, jedna Lubella”. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Oryginalny smak
Makaron ze szpinakiem, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami 436

Przepis na makaron ze szpinakiem, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami jest bardzo prosty w przygotowaniu, a także szybki – gotowanie zajmuje około 30 minut. Jeżeli lubicie śmietanowe sosy i szpinak, koniecznie musicie go zrobić. Jak dla mnie sekretem tego makaronu jest odpowiednia ilość czosnku… Im więcej, tym smaczniej. Zajrzyjcie także do innych przepisów na makaron: Spaghetti napoli Makaron(...)cherry Przepis na makaron ze szpinakiem, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 30 Składniki opakowanie mrożonego szpinaku opakowanie sera pleśniowego lazur niebieski śmietanka do sosów 18% 8-10 pomidorów suszonych w zalewie 3 ząbki czosnku szalotka łyżka masła płaska łyżka gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Przepis 1 Rozgrzewamy patelnie i roztapiamy na niej

Kuchnia Bazylii
Aromatyczny gulasz wołowy 163

puszka), 4 ziela angielskie, 2 liście laurowe, 4 ziarna jałowca, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, ½  łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czarnego, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, ½ łyżeczka cukru, 1 łyżeczka sosu chili, sól do smaku, 4 łyżki oleju rzepakowego, 500 ml bulionu (warzywny, rosołowy), ponadto: 200 g makaronu np.: świderki. Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę, marchew, pietruszkę w plasterki. Mięso płuczemy(...)czasu do czasu mieszamy. Kiedy bulion nam się zredukuje, dodajemy pomidory krojone, cukier, mieszamy i nadal dusimy tak długo, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec doprawiamy solą i sosem chili do smaku. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. Makaron podajemy z gorącym gulaszem. Ozdabiamy zielona pietruszką i życzę smacznego. Rada: jeśli mięso potrzebuje dłuższego duszenia

Moniki Smakołyki
Pieczona perliczka 165

wraz z szalotką i czosnkiem przelewamy zawartość patelni do naczynia z perliczką. Wkładamy do piekarnika na około 1,5 godziny. W trakcie pieczenia co 15-20 minut podlewamy perliczkę sosem z naczynia. Upieczoną perliczkę przekładamy na półmisek i odstawiamy na 15 minut przed rozkrojeniem. Pozostały w naczyniu sos przelewamy do rondelka i podgrzewamy na średnim ogniu, redukujemy aż nabierze konsystencji(...)gęstego syropu. Perliczkę podajemy z przygotowanym sosem i orientalnym pilawem

Smakowity Blog Kulinarny
Sałata rzymska z papryką i kukurydzą 612

Sałata rzymska z papryką i kukurydzą w sosie czosnkowym Sałatka ta, może być dodatkiem do obiadu lub po prostu można jeść ją samą. Jest tak smaczna że aż brak mi słów. :) Sałatek u mnie na blogu mało, bo jak już raz spróbujemy jakiejś, moglibyśmy tą samą robić bez przerwy. :) Tak mało składników a można zjeść coś na prawdę dobrego(...)Spróbujcie koniecznie tego przepisu. Przepis: Składniki: 2 serca sałaty rzymskiej 1 czerwona papryka  mała puszka kukurydzy (150 g ) 250 g creme fraiche 38% lub gęsta śmietana  opakowanie sosu sałatkowego cezar o smaku czosnkowym  sól, pieprz Wykonanie: 1. Sałatę i paprykę myjemy i kroimy drobno, lub grubiej, jak kto woli.  2. Kukurydzę odsączamy i dodajemy do sałaty

Mój pomysł na
Kolacja degustacyjna w La Vinotheque Wine Bar & Store 201

moje podniebienie, a fanką fenkułu nigdy nie byłam:). Rewelacyjna przystawka. Ser kozi zawinięty w bakłażana podany z rukolą i pomidorkami, niby taka prosta sprawa, a zaskakująco smaczny. Małże w sosie pomidorowym były serwowane równocześnie z ostrymi krewetkami. Jestem ogromną fanką owoców morza i wróciłabym tam tylko po nie! Ośmiornica z sosem maślanym, przyznam, że ośmiornicę w takiej formie jadłam pierwszy(...)Przepyszna! Obłędny kurczaczek! Gruszka gotowana w winie z sosem lemon curd podana z kruszonką. Pycha! Ten wieczór był bardzo udany. Świetne towarzystwo, doskonałe jedzenie i przepyszne winko zrobiło też swoje Jeszcze raz dziękuję za zaproszenie! Artykuł Kolacja degustacyjna w La Vinotheque Wine Bar & Store pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny

karmelowy
Surówka z kapusty z czosnkiem 392

Surówkę zrobiłam z winegretem, ale polecam także w wersji jorurtowej z odrobiną majonezu. Składniki: 1/2 główki niewielkiej kapusty 1 duża marchew posiekana natka pietruszki 1-2 ząbki czosnku sól Sos: 1/2 szklanki zimnej wody sok z połówki cytryny lub 4 łyżki białego octu winnego 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego sól, pieprz i cukier puder do smaku 1 łyżeczka suszonych(...)posolić i ugnieść. Marchew obrać, zetrzeć na grubej tarce do jarzyn. Zieleninę drobno posiekać. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie warzywa wraz zieleniną wymieszać w misce lub salaterce. Składniki sosu połączyć ze sobą. Warzywa polać sosem i jeszcze raz dokładnie wymieszać

Czerwień i błękit
Żeberka w sosie do pizzy 268

Uwielbiam żeberka smażone mniam. Dobrze doprawione rewelacja.Dziś zrobiłam je inaczej w sosie do pizzy, sama zaskoczona jestem smakiem i bardzo zadowolona. Składniki: żeberka 1 kg sos do pizzy Folwark  sól i pieprz do smaku czosnek granulowany do smaku papryka słodka mielona do smaku oliwa z oliwek  Wykonanie: Żeberka smaruje oliwą z oliwek i doprawiam solą,pieprzem,papryką(...)mieloną czosnkiem granulowanym i na samym końcu smaruje sosem do pizzy. Wysmarowane żeberka zostawiam pod przykryciem w lodówce na jakieś 3 godzinki by przeszło porządnie. Smażę z obu stron na rumiany kolor. Podlewam wodą i duszę aby mięsko było miękkie i usmażone. Wytworzy się pyszny sos.Rewelacja.             Ja tu o pysznych żeberkach bo pyszne

Różowa kuchnia
Tajskie, czerwone curry z kurczakiem 189

Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; 1 czubata łyżka czerwonej pasty curry; 400 ml mleczka kokosowego; 1 łyżka sosu rybnego; 3 łyżki oleju (u mnie rzepakowy); 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru; 1 łyżeczka startego, świeżego czosnku; 1 łyżeczka świeżo zmielonego, czarnego pieprzu; 1 łyżeczka chili w proszku; 1 łyżeczka curry; 1/2 główki brokuła; 1/2 dużej, czerwonej papryki; 1/2 dużej(...)kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w cienkie paski. Oprószyć świeżo zmielonym, czarnym pieprzem (1 łyżeczka). Do miseczki wlać mleko kokosowe. Dodać czerwoną pastę curry i sos rybny. Dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek. Na rozgrzany na patelni olej (2 łyżki) wrzucić oprószone pieprzem kawałki kurczaka i smażyć na dużym ogniu przez około 5 - 6 minut. Podsmażonego

Gospodyni Miejska
KETCHUP DOMOWY PIKANTNY 523

wielu próbach i przeczytaniu mnóstwa przepisów na domowy ketchup, doszłam do swojego przepisu, który w końcu mogę zapisać. Sos wszystkim smakuje, nawet domownicy wola mój ketchup niż kupny. W smaku wyszedł lekko słodkawo ostry, o posmaku papryki. Jeżeli chodzi o przygotowanie to niestety czasowo długo się to gotuje.  Więc wszystko zależy od nas. Pomidory polecam tylko polane, są idealne(...)małym ogniu aż pomidory się rozpadną, następnie dodajemy wszystkie przyprawy i pokrojoną chilli. Ketchup gotujemy na małym ogniu około 2-3 godziny, co jakiś czas mieszając. Zakręcamy gaz i sos pozostawiamy w garnku aż ostygnie. Ja zostawiłam go na całą noc. Następnie wszystko dokładnie blendujemy lub przecieramy przez sito. Ja mieliłam blenderem i wyszedł bardzo gładki ketchup. Ponownie gotujemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Światowy Dzień Żywności trwa cały rok - nie marnuj jedzenia! 189

wiemy, że nie zdążymy zjeść ich w tej postaci (np. chleb, bułki), czy resztki produktów, którymi trudno byłoby obdzielić całą rodzinę (np. końcówki szynek, kiełbas.) Nie zabrakło makaronu z sosem czy pysznej zapiekanki z chleba, sera i kiełbasy. Wspólnie przygotowaliśmy konfitury z dyni i śliwek. Nie zabrakło luźnej atmosfery, jak zresztą podczas każdego spotkania w Akademii Kulinarnej Whirlpool, ale większość(...)można zamrozić owijając je szczelnie folią spożywczą lub pakując do woreczków strunowych. Pamiętajmy o dokładnym usunięciu powietrza z opakowania. Taką rybę możemy także zamarynować w occie lub słodko-kwaśnym sosie pomidorowym.  Pieczywo Do woreczków lub owinąć folią spożywczą i zamrozić. Praktykuję ten sposób od lat. Chleb rozmrażamy i mamy świeży. A jeśli wrzucimy go na kilka minut do piekarnika

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sos warzywny z czerwoną soczewicą 110

Jakiś czas temu robiłam pyszny sos z cukinii. Dziś mam pyszny ale inny sosik. Jest w nim cukinia, papryka, marchew, cebula i przyprawy ale jest coś jeszcze. Jak nazwa przepisu wskazuje jest też czerwona soczewica. Sos będzie idealny do pizzy, lasagne czy dan z makaronem. Do sosu dodałam też miód lipowy od Srebrnej Pasieki Rodziny Sadowskich Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Piersi z kurczaka w śmietanie z kaszą jęczmienną mazurską. 177

Witajcie :) zapraszam dzisiaj na pyszny gulasz z piersi z kurczaka w sosie śmietanowym i wyśmienitą kaszą jęczmienną  Młynów Stoisław. Wszystkich zainteresowanych produktami zapraszam na stronę internetową  http://www.stoislaw.com.pl/pl/ produkty możliwe do zakupienia również w sklepie firmowym online : http://www.mlynystoislaw.pl/ Młyny Stoisław to długoletnia tradycja i najlepsza jakość produktów. Zapraszam :) Składniki : 3 piersi z kurczaka 1 duża cebula(...)następnie dodajemy piersi z kurczaka i obsmażamy na rumiano.  Wszystko zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu około 15 minut, następnie dodajemy śmietankę i dusimy do momentu zredukowania sosu ( ma się lekko zagęścić. Na końcu przyprawiamy ewentualnie do smaku solą, pieprzem lub szczyptą chili. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu. Kaszę podajemy z sosem mięsny

Sama słodycz i szczypta chili