papryka 1 cebula opcjonalnie: natka pietruszki wykonanie: Paprykę kroimy w cienki słupki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kapustę drobno szatkujemy. Natkę pietruszki siekamy. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy. Polewamy sosem. składniki na sos: 3 łyżki octu jabłkowego Jamar 3 łyżki oliwy 1 łyżka miodu 3 ziarna ziela angielskiego, rozmiażdżonego w moździerzu 1-2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę sól, pieprz(...)wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Gotowym sosem polewamy surówkę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 15 min. Po tym czasie podajemy jako dodatek np. do mięs
Domowy Smak Jedzenianachos z tortilli, szczególnie kiedy zostaje mi tortilla i nie mam co z nią zrobić. Chipsy są bardzo smaczne, stanowią doskonałą przekąskę na różnych imprezach. Najlepiej smakują podane z sosem meksykańskim Fanex . Składniki: 4 placki tortilli 1/4 szklanki oleju 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego sól do smaku Dodatkowo: papier do pieczenia(...)Sos meksykański Fanex Sposób przygotowania: Olej wlewamy do miseczki, dodajemy wszystkie przyprawy, dokładnie mieszamy. Placki tortilli smarujemy olejem z przyprawami, za pomocą pędzelka z obydwu stron. Tortillę kroimy w małe trójkąty, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 7-10 minut w temperaturze 180 stopni, uważając żeby się nie spaliły. Upieczone podajemy z sosem
Bajeczna Kuchniagarść suszonych czarnych chińskich grzybów ( nie moon ) pęczek tajskiej bazylii świeża kolendra 1 paprychka chilli 3 łyżki pasty green curry ( jedna mała saszetka wystarczy ) 2-3 łyżki sosu rybnego 1-2 łyżeczki brązowego cukru 2/3 szklanki ryżu jaśminowego Wszystkie warzywa pokroić w dosyć duże kawałki. Pomidorki na pół lub mogą zostać w całości. Bakłażana można zamoczyć w wodzie(...)uznania. Na dno garnka wlać ok 100 ml śmietanki kokosowej, podgrzewać mieszając do momentu zgęstnienia i dodać pastę curry. Połączyć na jednolitą masę. Wlać resztę śmietanki. Dodać łyżkę sosu rybnego, łyżeczkę cukru, liście limonki kafir i doprowadzić do wrzenia. Dodać warzywa kolejno wg ich twardości pamiętając, że mają one pozostać chrupkie. Nie powinny się rozgotować ani być zbyt miękkie
Jemy Pijemyboczku. Choć, muszę przyznać, że zrumieniony na patelni z cebulką nadaje daniu wyjątkowy smak i zapach. Do tego fasola i groszek, które dodane zostały do leczo wraz ze swoimi sosami z puszki. Zdrowo, kolorowo, smacznie, domowo:D Nic tylko zabierać się do gotowania!;) Dodałam do dania także świeże warzywa przesmażone delikatnie na maśle klarowanym, dzięki którym danie zyskuje(...)głębszym garnku rozgrzej 4 łyżki oliwy z oliwek, przesmaż czosnek posiekany w kostkę. Dodaj boczek z kiełbasą i cebulą z patelni z kroku 1:) razem z powstałym sosem. Dodaj liście laurowe i ziele. Następnie dodaj passatę (do butelki po passacie wlej około szklanki wody, wypłucz i ponownie wlej zawartość z butelki do garnka, nic się nie może zmarnować:), dodaj
Zasmakuj Kuchnibędzie płynny i nabierze ładnego bursztynowego koloru. Po tym do roztopionego cukru dodajemy masło i energicznie mieszamy, aż się roztopi. Dodajemy śmietankę kremówkę i mieszamy do uzyskania jednolitego sosu karmelowego. Zdejmujemy z ognia. Do sosu dodajemy sól morską i przelewamy do miseczki/pucharka. Studzimy. Przygotowanym sosem polewamy ciasto i serwujemy. Smacznego! Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @KuchniaLukasza
Kuchnia ŁukaszaSKŁADNIKI: Burger 4 bułki 4 kotlety Burgery 100 %mięsa mielonego wołowego 20 dag ser żółty 2 ogórki konserwowe ok 4-6 plasterków papryczki jalapeno 1 szalotka sos 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżka ketchupu sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Burgery wkładam do piekarnika na ok 20 min w 180 stopniach. Następnie wszystkie składniki sosu łączę(...)żółtym , tartym serem. Wkładam do piekarnika na ok 10 min w 180 stopniach, aż bułka będzie chrupiąca. Po upływie tego czasu wyciągam bułkę z mięsem i serem, mięso smaruję sosem, kładę cebulę,ogórki jarmuż oraz papryczkę jalapeno. Podaję na ciepło
Gotowanie Patkimięs, jak i do ryb :) SKŁADNIKI (dla 2 osób - 1 porcja - 130 kcal) 5 liści sałaty lodowej 200 g pomidorków koktajlowych 1 średnia marchewka pieprz, zioła prowansalskie Sos: 2 łyżeczki musztardy 1 łyżka soku z cytryny szczypta cukru 2 łyżki oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki, pomidorki kroimy na połówki(...)Przygotowujemy dressing: mieszamy wszystkie składniki (oprócz oliwy) - na gładko, tak by musztarda ładnie połączyła się z resztą składników. Cały czas mieszając, dolewamy powoli oliwę i mieszamy tak długo, aż sos zmieni się w lśniącą emulsję. Dodajemy sos do sałatki. Mieszamy i podajemy. Smacznego :) 1 porcja surówki - 130 kcal - białko - 2,5 g - tłuszcze - 9,8 g - węglowodany
Moje Kuchenne Rewelacjeprzygotowania danie idealne na jesienne biesiadowanie. Składniki powszechnie lubiane, łatwo dostępne i tanie. Pożywny posiłek dla całej rodziny, uwielbiany przez dzieci. Gotowany kurczak w rosole z warzywami, z sosem sporządzonym na wywarze z gotowania. Sos przygotowany na białej zasmażce, często z dodatkiem żółtka. Danie bardzo delikatne w smaku i dietetyczne. Świetny sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu. Potrawkę możesz(...)skórki z cytryny sporządzić jasną zasmażkę, rozprowadzić ją odcedzonym rosołem do pożądanej konsystencji i zagotować. Dodać zahartowaną śmietanę, doprawić do smaku sokiem z cytryny i ewentualnie solą włożyć do sosu pokrojone mięso i lekko podgrzać. Posypać posiekną zieleniną. Podawać z ryżem lub ziemniakami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!odlaniu wody. Wymieszać. Olej rozgrzać na patelni, kłaść łyżką ciasto na placki, smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki wyłożyć na talerz i polać sosem do placków po węgiersku. Przepis na sos znajdziesz na naszej stronie: sos do placków po węgiersku
Przepisy kulinarne babci AntoninyCzęsto jednak dobra pizza to dobry przepis na ciasto do pizzy . Ja osobiście lubię każdą wersję pizzy. Od cienkiej, tradycyjnie włoskiej po bułkowatą. Byle była smaczna i okraszona pysznym sosem lub podana ze smakową oliwą. Tym razem pokażę Wam jak robię podstawowe ciasto na pizzę , dzięki któremu pizza wychodzi lekko puszysta. A dodatki na pizze? Jeśli chodzi o dodatki(...)smaków jak na zdjęciu, czyli fasola biała lub czerwona, suszone pomidory i oliwki oraz na wierzchu świeże zioła posypane już po upieczeniu. Na spód pizzy zazwyczaj daję mój ulubiony sos do pizzy , którego używam również jako sosu do podania jej. Jak sami widzicie, przepis na ciasto do pizzy to podstawa, a cała reszta to już Wasza inicjatywa. Pizza jest bardzo
BlendmanPRZYGOTOWANIE : Makaron gotujemy al-dente, odcedzamy. W garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i szybko mieszamy aby nie powstały grudki. Od razu wlewamy całe mleko i ciągle mieszając doprawiamy sos solą, pieprzem i dodajemy przeciśnięty czosnek. Sos gotujemy około 3-5 minut do momentu lekkiego zgęstnienia. Następnie wsypujemy większość startego sera i mieszamy. Na patelni podpiekamy drobno pokrojony boczek, kiedy(...)się wytopi dodajemy go do makaronu. Makaron z boczkiem przekładamy do naczynia do zapiekania, polewamy całym sosem serowym i lekko mieszamy. Danie posypujemy resztą sera i zapiekamy około 15-20 minut aż wierzch się zarumieni. Zapiekankę podajemy ciepłą posypaną natką pietruszki lub szczypiorkiem
Kulinarne Fantazje Mariolikopiaste łyżki natki pietruszki 1 łyżka bułki tartej 1 jajko sól, pieprz olej do smażenia około 1 szklanki bulionu warzywnego lub z kurczaka około ¾ łyżki mąki do zagęszczenia sosu Zaczynamy od farszu: Grzyby włożyć do garnuszka i zalać 1 szklanką wody. Odstawić na kilka godzin lub na noc. Następnie zagotować w tej samej wodzie i gotować na małym ogniu(...)patelni. Do zachowanego wywaru z grzybów dolać tyle bulionu, aby było w sumie 1,5 szklanki płynu i wlać na patelnię zeskrobując z dna wszystkie aromatyczne resztki. W sosie ułożyć polędwiczki i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec bez przykrycia 20 minut. Po 10 minutach przełożyć polędwiczki na drugą stronę. Po upieczeniu zdjąć z patelni i położyć na desce na parę
Posadzone i zjedzoneKochamy kluski w każdej postaci. Postanowiliśmy troszkę poeksperymentować. Wyszło przesmacznie i kolorowo. Składniki Kluski: 900 g ziemniaków 300 g mąki ziemniaczanej 1 pęczek świeżej bazylii Sos: 1 duża cebula 2 łyżki oleju 500 g kiełbasy śląskiej 500 ml passaty pomidorowej 6 suszonych pomidorów 1/2 łyżeczki majeranku sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki(...)drobno posiekaną bazylią. Gotujemy w osolonym wrzątku, 2-3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, wlewamy passatę. Pokrojoną w kostkę kiełbasę dodajemy do sosu razem z pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami i odrobiną majeranku. Sos odparowujemy (do ulubionej konsystencji). Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z kluskami, posypujemy posiekaną bazylią. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
R'n'G Kitchenkanapek, przekąsek, czy nawet mięs! U nas z największą aprobatą spotyka się połączenie go z twarożkiem - wędzonym lub nie. Słodycz pomidorów, pikanteria papryczek chilli i delikatny słony smak sosu sojowego przenikają się w dżemie z niezwykłym wyważeniem! Polecam go Wam wszystkim, czym tylko mogę! :) Pomidorowy dżem chili Potrzebujesz: 1,5kg pomidorów 5cm świeżego imbiru 6 ząbków czosnku 7 łyżek sosu(...)sojowego sok z 1/2 cytryny 2 papryczki chili 500g cukru Sposób przyrządzenia: 1. Połowę pomidorów przekrój na ćwiartki i umieść w blenderze wraz z czosnkiem, obranym imbirem*, sosem sojowym, papryczkami chili (z pestkami) i sokiem z cytryny - zmiksuj na gładko. 2. Zmiksowane pomidory przelej na głęboką patelnię i doprowadź do wrzenia. 3. Do wrzących pomidorów dodaj cukier. 4. Kiedy cukier
Kuchnia w Słońcu Skąpanapaczkę mrożonych owoców leśnych (maliny, truskawki, wiśnie itp) ok 750g – opakowanie kisielu (truskawkowy, malinowy itp) – ok 1 litr wody – cukier do smaku – opcjonalnie mąkę ziemniaczaną sos waniliowy: – dwa kubeczki śmietany kremówki lub 1/2 l mleka (możne być śmietanka kokosowa) – dwa żółtka (w wersji wegańskiej pominąć) – wanilię – cukier Do garnka wrzucamy owoce, zalewamy(...)mąkę ziemniaczaną (wcześniej najlepiej rozpuścić go w odrobinie zimnej wody). Całość gotujemy jeszcze chwilę aż konsystencja zrobi się „kisielowata”. Owoce powinny być lekko kwaśne. Czas przygotować sos. Do garnka wlewamy śmietanę i cukier – gotujemy na małym ogniu, bo inaczej śmietana nam wykipi i zapaskudzi kuchenkę (wiem z doświadczenia!). Zostawiamy do ostygnięcia. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy
Szybko Tanio Smacznie