sosy - 72234 przepisów (strona:1399/4816)

Sałatka z surowego kalafiora z szynką parmeńską 202

light & easy" Hugh Fearnley - Whittingstall składniki 1 mały kalafior (ok 300 - 400 g) ok 75 g szynki parmeńskiej lub innej podsuszanej szynki garść natki pietruszki  do posypania sos 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżeczki płynnego miodu sok z cytryny - do smaku 1/4  - 1/2 startego ząbka czosnku sól pieprz do smaku przygotowanie(...)Sos:  wymieszać wszystkie składniki widelcem w miseczce. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Kalafior umyć, osuszyć, usunąć liście i grubą łodygę od spodu. Następnie pokroić kalafior w plastry grubości 5 mm - należy przekręcać przy krojeniu warzywo tak, aby pokroić tylko różyczki, a wewnętrzną grubą łodygę odrzucić.  Pokrojony kalafior umieścić w dużej misce, dodać sos i dobrze wymieszać. Przełożyć

Stare Gary
Kurczak z sosem barbecue 181

Składniki : 1 kurczak 4-5 łyżek miodu 1 łyżka sproszkowanej czerwonej papryki olej, sos barbecue, sól Przygotowanie : Umytego kurczaka podzielić, lekko posolić i  upiec Olej wymieszać z papryką, dodać miód i sos barbecue, tak by był dość gęsty i nie spływał z mięsa Upieczone kawałki kurczaka posmarować grubo sosem, ułożyć na suchej blaszce i zapiec krótko na chrupko

Proste Potrawy
SAŁATKA Z GRUSZKĄ I SEREM PLEŚNIOWYM 190

Składniki: ok. 200 g miksu sałat 2 gruszki 150 g sera pleśniowego pojedynczy filet z kurczaka 1 łyżka wiórek kokosowych pieprz, sól, przyprawa do kurczaka 2-3 łyżki oliwy Sos: 3 łyżki oliwy 3 łyżki wody 1 łyżeczka miodu  1 łyżeczka musztardy 1 łyżka soku z cytryny pieprz, sól Wykonanie: Kurczaka myjemy, suszymy, oczyszczamy z niepotrzebnych części, kroimy(...)skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Ser pleśniowy również kroimy w kostkę. Kurczaka z kokosem, gruszki oraz ser pleśniowy wrzucamy do miski z sałatą, mieszamy.  Przygotowujemy sos: oliwę, mieszamy z wodę. Dodajemy sok z cytryny, miód i musztardę. Przyprawiamy pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Gotowym sosem polewamy naszą sałatkę. Mieszamy

Kuchnia MagdaLeny
Kopytka z mięsem mielonym 137

Mączne smaki, wspomożone sosem, który lubimy najbardziej. Pycha, nawet mega...jesienne smaki, przygotowują nas na zimę :P  Składniki Kopytka: 900 g ziemniaków 300 g mąki pszennej Sos mięsny: 1 duża cebula 3 łyżki oleju rzepakowego 250 g mięsa mielonego wp-woł 150 g pieczarek 600 ml bulionu wołowego 1 pełna łyżka mąki natka pietruszki     Przygotowanie   Normal(...)Dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu ok. 15 min. Mąkę dokładnie rozprowadzamy w zimnej wodzie (100 ml), dodajemy do mięsa i szybko mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia. Kopytka podajemy polane sosem, posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ulubioną surówką. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
Wieprzowina w sosie kurkowym 172

roku w lasach jest mnóstwo kurek więc można je wykorzystać w swoich daniach. U mnie pierwsze kurki wylądowały tradycyjnie w jajecznicy a kolejne w sosie. ok 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej sól  pieprz czarny świeżo mielony 1 listek laurowy kilka kulek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu 2 łyżki oleju rzepakowego 300 g kurek 2 łyżki masła(...)smażyć do lekkiego przyrumienienia. Podsmażone grzyby i cebulę połączyć z mięsem,dodać  pozostałe przyprawy i dusić pod przykryciem do momentu aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby gdyby sosu było bardzo mało można podlać mięso niewielką ilością ciepłej wody. Mąkę wymieszać ze śmietaną i zaciągnąć sos. Podawać z ziemniakami lub kaszą. Ja podałam z ziemniakami i surówką z białej

Kolorowa kuchnia Elki
Kebab w tortilli 160

łyżki  przyprawy do kuchni arabskiej (użyłam KEBAB SHOARMA KAMIS) olej do smażenia dodatki: kapusta pekińska 1 świeży ogórek 2 pomidory 1 czerwona cebula sos: 2 łyzki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka ketchupu pikantnego 1 żąbek czosnku  Filet z kurczaka pokroić na nieduże kawałki,oprószyć przyprawą i obsmażyć na patelni. Kapustę posiekać,ogórka pokroić w półplasterki,pomidory(...)cebulę w piórka. Pokrojone warzywa połączyć razem. Majonez,jogurt i ketchup wymieszać razem,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawić na chwilę do lodówki do przegryzienia. Każdą tortillę posmarować sosem,rozłożyć porcję warzyw i kawałki mięsa. Zwinąć w rulon,położyć na talerzu wyłożonym listkami sałaty,można jeszcze dodatkowo polać sosem.    SMACZNEGO

Kolorowa kuchnia Elki
Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym 168

prostu wymieszać wszystko. Metoda zależy od was i okazji na jaką jest szykowana sałatka. Składniki: 1 brokuł 1 opakowanie sera feta 1/2 szklanki ziaren słonecznika 1/2 puszki kukurydzy konserwowej Sos: 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 1-2 łyżki majonezu szczypta soli szczypta pieprzu 1-2 ząbki czosnku Zaczynam od zagotowania wody, osolić do smaku i dodać różyczki brokułu. Gotować około(...)się nie przypalił uprażyć słonecznik na złoto (najlepiej na patelni teflonowej lub ceramicznej). Kiedy się ładnie zrumieni zdjąć z patelni i odstawić do wystygnięcia. W tym czasie można przygotować sos: jogurt naturalny, majonez, przyprawy i zmiażdżony czosnek dobrze ze sobą wymieszać i odstawić. Ser feta pokroić w kostkę, kukurydzę odcedzić z zalewy. Ostudzonego brokuła, słonecznik, kukurydzę, ser feta i przygotowany

talerz przyjemności
Czekoladowe Ciasto z czerwonej fasoli (bezglutenowe) 267

nikt kto wcześniej go nie jadł nie zgadnie z czego jest zrobione :)   Takie ciasto z niespodzianką! Oryginalny przepis urozmaiciłam o krem z mascarpone i bitej śmietany, całość polewając sosem z czarnych porzeczek. Jako ozdoby użyłam kwiatów nagietka które również są jadalne. Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm 2 puszki czerwonej fasoli 2 czubate łyżeczki kakao 100g cukru(...)wilgotne. krem: mała śmietana 36 % mały serek mascarpone 1 łyżka cukru pudru śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Krem wykładamy na wystygnięte ciasto i polewamy sosem z czarnych porzeczek. Sos: pół szklanki czarnych porzeczek blendujemy i przecieramy przez sitko pozbywając się pestek i skórek, dosładzamy łyżką miodu. Smacznego

W kuchennej krainie
ŁOSOŚ TERIYAKI , KREM SEROWO-CEBULOWY + TEST SPRZĘTU MONSIEUR CUISINE PLUS 201

sieka – miesza – ugniata – miksuje – blenduje – waży CO MOŻNA W NIM PRZYGOTOWYWAĆ: ciasta – mięsa -zup -warzywa – koktajle – ryby – konfitury – sosy Całość jest bardzo ciężka, co świadczy o wyjątkowej trwałości, porządnych materiałach. Jest bardzo łatwy w obsłudze i posiada czytelny wyświetlacz, który ułatwia nam przygotowanie dań – widzimy na nim czas gotowania(...)pomarańcza – 1 szt * świeży korzeń imbiru – 1 cm * brązowy cukier – 1 łyżka * czerwona cebula – 1 szt * papryczka chili – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * sos sojowy – 3 łyżki TABBOULEH: * kuskus – 0,5 szkl * czerwona papryka – 0,5 szt * zielona papryka – 0,5 szt * żółta papryka – 0,5 szt * posiekane orzechowy

Ostra na Słodko
Pałki z kurczaka w marynacie barbecue 158

Bardzo smaczne i aromatyczne pałki z kurczaka zamarynowane w sosie barbecue, możemy je upiec w piekarniku lub na grillu. Najlepiej smakują podane z frytkami i ulubioną surówką. Składniki: 1 kilogram pałek z kurczaka Marynata: 3/4 szklanki sosu barbecue Fanex 0,5 łyżeczki ostrej papryki 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego Szczypta cynamonu Szczypta goździków mielonych 0,5 łyżeczki soli Sposób przygotowania(...)Pałki z kurczaka myjemy, lekko osuszamy. Do miski wlewamy sos barbecue, dodajemy przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Pałki nacieramy przygotowana marynatą, przekładamy do miski i wstawiamy na noc do lodówki. Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 przez 50 minut pod przykryciem, kolejne 15 minut pieczemy bez przykrycia

Bajeczna Kuchnia
Sałatka brokułowa z rzodkiewką, kukurydzą i jajkiem 152

się nie stanie. Pomidorki koktajlowe, możecie zastąpić zwykłymi pomidorami lub suszonymi. Sałatka jest pyszna, dobrze chrupie i jest kolorowa, co myślę przyda się nam w jesienne dni Do sosu nie dodałam tym razem czosnku, bo cały dzień był przed nami… Ale jeśli lubicie, nie wahajcie się go użyć – to samo zdrowie w końcu! Drukuj Sałatka brokułowa z rzodkiewką(...)kukurydzą i jajkiem window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 6 pomidorków koktajlowych 1 brokuł 2 jajka pęczek rzodkiewek 1 spora czerwona cebula pół puszki kukurydzy Sos 1/3 szkl. jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól, pieprz szczypta curry Sposób przygotowania Brokuł gotujemy na parze al dente. Kukurydzę odsączamy. Resztę składników siekamy i wrzucamy do miski. Z podanych składników robimy sos. Mieszamy

Mieszam w Garnku
Pizza hamburgerowa 167

Hamburgerowa dlatego, że naprawdę smakuje jak hamburger:). Jest naprawdę smaczna i odmienna w smaku od znanej nam pizzy. Konieczny jest sos i świeże warzywa:). Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Dodatki:  150g sera mozzarella 3 gotowe kotlety do hamburgerów dobrej jakości 5 pomidorków koktajlowych(...)cebula 2 korniszony przecier pomidorowy musztarda 1/4 główki sałaty lodowej sos czosnkowy 1. Z kotletów za pomocą kieliszka wycinamy kółka. Pozostałości drobno siekamy. Pomidorki, cebulę i ogórki kroimy w plastry, sałatę siekamy. 2. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi. 3. Ciasto smarujemy koncentratem

Szefowa kuchni
Kurczak w sosie śmietankowo-ziołowym 180

Kurczak w sosie śmietankowo-ziołowym to bardzo szybkie danie. Do sosu można dodać swoje ulubione zioła, mogą być zarówno świeże jak suszone. Tak przyrządzonego kurczaka można podać z różnymi dodatkami, pasuje zarówno do makaronu, kaszy jak i ziemniaków. składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 łyżka masła 200 ml śmietanki 30 % 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii sól posiekana natka(...)pietruszki Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć kurczaka. Gdy mięso zmieni kolor wlać śmietankę. Dodać oregano oraz bazylię, sól do smaku. Dusić aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać posiekana natkę pietruszki, wymieszać i można podawać. Gotowego kurczaka podałam z kaszą orkiszową oraz piklami w zalewie keczupowej

Monia miesza i gotuje
La Vinotheque Wine Bar & Restauracja | Warszawa 174

dało nam naprawdę fajną przystawkę. Ser kozi zawinięty w bakłażana podany z rukolą i pomidorkami bardzo mnie zaskoczył. To połączenie warte spróbowania. Chętnie wrócę do tej przystawki. Małże w sosie pomidorowym były serwowane równocześnie z ostrymi krewetkami. Przyznam się, że krewetki zdecydowanie zawładnęły moimi kubkami smakowymi. Ośmiornica z sosem maślanym to było coś czego długo nie zapomnę. Już samym wyglądem(...)można było się najeść – zobaczcie na zdjęcia czy nie wygląda wspaniale? Mięciutka, dobrze słona co lubię, i odrobinę pikantna – mniam Gruszka gotowana w winie z sosem lemon curd podana z kruszonką. Jak dla mnie połączenie lemon curd oraz kruszonki zrobiło ten deser ADRES RESTAURACJI: Zobaczcie też: Restauracja Signature | Warszawa Restauracja The One Francuska 3 | Warszawa Artykuł La Vinotheque

Kuchnia Bazylii
Chicken Pie - kurczak z warzywami zapiekany w cieście francuskim 170

ciastem. Paje wypełnia się wytrawnymi nadzieniami (mięso, warzywa, ryby, owoce morze, grzyby) lub słodkimi (owoce).  Upiekłam paj, który należy do klasyki gatunku:) Kurczak, pieczarki, groszek zanurzone w gęstym sosie, przykryte zrumienionym ciastem okazały się pyszne. Składniki na ,,środek" placka: 35 dkg piersi kurczaka zagrodowego 3 duże pieczarki kawałek pora (ok. 10 cm) tylko jasnozielona część 2 ząbki czosnku(...)dodać masło, a gdy się rozpuści wsypać mąkę. Po połączeniu mąki z masłem dodać kilka łyżek bulionu i dokładnie wymieszać, następnie dodać resztę bulionu i mieszać aż w powstającym sosie nie będzie grudek. Na patelnię dodać mięso i smażone warzywa, mrożony groszek, lekko posolić i zmniejszyć ogień pod patelnią do minimum. Dusić ok. 20 minut. Po tym czasie mięso

Codziennik Kuchenny