przedstawiam dzisiaj bardzo lekkie i interesujące danie. Składniki: 1 młoda cukinii 2 plasterki polędwicy sopockiej 2 plastry sera mozzarella 2 ogórki małosolne 1 duży pomidor Natka pietruszki Sól Pieprz Sos czosnkowy Wykonanie: Cukinię kroimy w cienkie spaghetti, układamy na talerzach. Ser, polędwicę i ogórki kroimy w słupki. Posypujemy solą i pieprzem. W dalszej kolejności polewamy sosem czosnkowym ( prezentowanym na blogu(...)Rewelacyjny sos czosnkowy ). Pomidora obieramy ze skóry (najpierw parzymy a później łatwo usuwamy skórkę), kroimy w dużą kostkę. Nakładamy na spaghetti i lekko solimy. Posypujemy natką pietruszki. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement
Smaki Ewyśledzik pod pierzyną, klasyczna warzywna z majonezem zwana za rubieżą sałatką Olivier, czy sałatka mimoza z tuńczykiem. Bardzo dobra jest też sałatka winegret, czyli tytułowy sos winegret oraz warzywa gotowane, kiszone (koniecznie ogórek, ale jadłam też wersję z kiszoną kapustą) i strączkowe, które można ugotować samemu, ale w mojej szybkiej wersji używam warzyw z puszki. Wschodnie sałatki zachwycą każdego(...)skórką opakowanie 500 ml tartych buraków (odsączonych) albo 2 ugotowane buraki 4 kiszone ogórki pokrojone w kostkę po puszce groszku i białej fasoli (odsączonych z zalewy) sos winegret: 2 łyżki oliwy + 2 łyżki soku z cytryny+ łyżeczka musztardy francuskiej + szczypta pieprzu+ząbek czosnku przetarty przez praskę. Przygotowanie: Warzywa wystudzić, obrać i pokroić w kostkę, dodać ogórka, groszek
Ugotowane pozamiataneBardzo smaczne i aromatyczne kotleciki z dodatkiem sosu słodkie chili, idealne na szybki letni obiad, najlepiej smakują z surówką oraz opiekanymi ziemniakami. Składniki: 0,5 kilograma mięsa mielonego z szynki 1 cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego 0,5 łyżeczki curry 0,5 łyżeczki kurkumy 0,5 łyżeczki papryki słodkiej 0,5 łyżeczki przyprawy do kababu 2 łyżki sosu słodkie(...)pierz 1 ząbek czosnku 1 jajko Sposób przygotowania: Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę, czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Do miski przekładamy mięso, dodajemy cebulę, czosnek, koncentrat pomidorowy, sos słodkie chili oraz jajko. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku . Formujemy małe okrągłe kotleciki, smażymy na grillu lub rozgrzanej patelni grillowej
Bajeczna Kuchniaswobodnie zamienić na czarne jagody), które przygotowuje się dosłownie w kilka chwil, ze składników które każdy zazwyczaj ma w kuchni. Podałam je ze świeżymi borówkami, odrobiną bitej śmietany i sosem karmelowym . Pyszności! Scroll down for recipe in English Placuszki jogurtowe z jagodami (16 sztuk) Składniki: 250 g jogurtu naturalnego 2 jajka 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub ekstraktu z wanilii(...)łyżki cukru 2 łyżki rozpuszczonego masła 170 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g jagód (ok. 1 szklanki) jagody do podania sos karmelowy do podania bita śmietana do podania Przygotowanie: W średniej misce zmiksuj jogurt z jajkami, cukrami i masłem. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksuj tylko do połączenia się składników na gładką i jednolitą
karmelowyspłukałam pod bieżącą wodą. A następnie pokroiłam w kostkę. Ziemniaki ugotowałam w mundurkach na miękko i kiedy wystygły obrałam ze skórki. Wyjęłam kurczaka z piekarnika, polałam wytworzonym sosem. Wokół kurczaka rozłożyłam ziemniaki. Kurczaka polałam łyżką oleju i wstawiłam ponownie do piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie formę z kurczakiem wyjęłam i obok ziemniaków rozłożyłam paprykę(...)bakłażana. Dodałam oliwki i czosnek. Całość oprószyłam świeżo zmielonym pieprzem, obłożyłam listkami tymianku i polałam sosem wytworzonym z pieczenia. Wstawiłam do piekarnika na około 30 minut. W połowie pieczenia mięso obróciłam na drugą stronę i wszystko polałam wytworzonym sosem. Po upieczeniu sprawdziłam czy kurczak jest upieczony. Jeśli po wbiciu noża w najgrubsze miejsce kurczaka wycieka przeźroczysty sok to znak
Kuchnia u Krysipyszną konfiturą z czerwonej cebuli. Niebo w gębie .... Palce lizać... Składniki: polędwica wieprzowa ok. 350-400 g Marynata: 2 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki sosu teriyaki 2 ząbki czosnku kilka gałązek natki pietruszki Składniki na konfiturę: 2 czerwone cebule 2 łyżki miodu 2 łyżki(...)patelni rozgrzałam oliwę i wsypałam pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodałam tymianek. Wymieszałam. Przyprawiłam solą i pieprzem. Chwilę podsmażyłam i dodałam pozostałe składniki konfitury. Smażyłam do momentu, kiedy sos się trochę zredukował. Na drugiej patelni rozgrzałam 2 łyżki oliwy. Na gorącą patelnię wkładałam odsączone z marynaty polędwiczki. Smażyłam krótko z obu stron, na rumiano
Kuchnia u Krysiogrodowego. A czym dokładnie się różnią? Po pierwsze, zmieniliśmy marynatę. Nie tylko z tej przyczyny, że chcieliśmy zaproponować coś innego niż w poprzednim przepisie. Przede wszystkim oparliśmy ją na sosie teriyaki, który jest jednym z tradycyjnych sosów barbecue i jako taki nadaje się na grilla w sposób niemal doskonały. Po drugie, zmieniliśmy także sposób podania, aby był praktyczny w warunkach(...)teriyaki. Podane z oryginalną i praktyczną w warunkach grillowania poza domem sałatką z mango. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 1,5 kg żeberek wieprzowych Marynata 10 łyżek sosu teriyaki 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka imbiru 8 łyżek sok z limonki 4 łyżeczki zmiażdżonej trawy cytrynowej 5 goździków 4 łyżki brązowego cukru 4 łyżki oliwy
Kulinarna Pokusadobrego dziś na niedzielny obiad? U mnie tradycyjny schab, pieczony w sosie własnym z dodatkiem musztardy. Składniki: 1 kg schabu 2 łyżki musztardy 2 białe cebule 2 łodygi selera naciowego 1 liść laurowy 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól ketchup Wykonanie: Schab opłukać, osuszyć i posmarować musztardą. Do naczynia żaroodpornego wlać ½ litra ciepłej wody, włożyć pokrojoną cebulę z selerem, liściem(...)laurowym i mięso. Piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę, podlewając powstałym sosem. Pod koniec pieczenia wlać ½ litra posolonej wody. Gdy mięso będzie upieczone, warzywa przetrzeć lub zmiksować i zaciągnąć mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w zimnej wodzie, sos doprawić do smaku pieprzem, ketchupem i zagotować
Tradycyjna Kuchniaskładniki: ok. 400 g makaronu wstążki ok. 12 szt. pomidorków koktajlowych 2 młode cukinie listki bazylii sól, pieprz składniki na sos: 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy ze sobą. Cukinię myjemy i kroimy wzdłuż na cieniutkie plastry przy pomocy(...)obieraczki do warzyw. Pomidorki myjemy i osuszamy np. przy pomocy ręcznika papierowego. Plasterki cukinii i całe pomidorki maczamy w sosie. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, oprószamy solą oraz pieprzem i pieczemy w 180 st. C przez ok. 10 min. Odcedzony makaron mieszamy z upieczonymi warzywami i dodajemy listki bazylii. Zapisz Zapisz
Domowy Smak JedzeniaBakłażan faszerowany gościł dzisiaj na moim stole. Podałam go z sosem paprykowym, ale również możecie wybrać swój ulubiony sos lub ketchup. Bardzo lubimy w domu wszelkie warzywa zapiekane. Bakłażany, kalarepy, cebulę czy cukinię. Wszystkie przepisy na te faszerowane warzywka znajdziecie tutaj . Może skusicie się na takie danie? Polecam! Składniki: 2 średnie bakłażany 500 g mięsa mielonego 100 g żółtego sera(...)środku plastrami sera. Na wierzch wyłożyć mięso i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 20 minut. Podawać gorące posypane natką pietruszki i polane ulubionym sosem bakłażan faszerowany
O kuchni z uczuciemczerwonej 1/2 papryczki chilli 2 cebule szalotki 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy extra virgine 100 ml białego wytrawnego wina 200 ml słodkiej śmietanki 22% 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 50 g sera grana padano 1 łyżeczka włoskiej przyprawy Aglio Olio e Chili Sól morska do smaku Pieprz czarny do smaku natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Na patelni(...)paprykę, chili oraz cukinię pokrojoną w plasterki, dusimy chwilkę, wlewamy wino, mieszamy do odparowania, dodajemy tuńczyka osączonego z zalewy oraz wlewamy śmietankę, trzymamy na ogniu do momentu, aż sos zacznie gęstnieć, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz włoską przyprawą. Makaron gotujemy jak w przepisie na opakowaniu, odcedzamy gorący dodajemy do sosu, mieszamy całość, posypujemy startym serem grana padano
Wanilia i Kardamonkurczowo standardów. Miary i wagi stosuję kiedy już na prawdę trzeba. No to jedziemy, naturalnie do Włoch, tym razem w rejony Turynu. Składniki makaron, do którego bez problemu wejdzie sos, u mnie nieczęsto spotykany ciekawy kształt makaronu trzykolorowego, ale może być każdy inny np.muszelka kawałek rolady z boczku, dobrze popieprzonej kawior z bakłażana, curry oraz czosnek Proeco daktyle – opcjonalnie(...)przykryciem. Po chwili dołóż puszkę pomidorów, bazylię. I uwaga, jeśli pomidory są zbyt kwaśne, dodajcie do nich kilka pokrojonych daktyli. Daktyl zawsze uratuje Wam zbyt kwaśną zupę pomidorową, czy sosy do makaronów. Przykryj pokrywką i na małych ogniu duś chwilę, aż wszystko sobą przejdzie. Dosmacz solą w razie czego. Pod koniec duszenia dodaj oliwę z oliwek. Odcedź makaron i wrzuć
Z Kuchni Do Kuchnimiękkie przekładamy całość do garnka. Całość dusimy jeszcze przez ok. 5 minut. Na chwilę przed końcem duszenia dodajemy drobno posiekaną bazylię. googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1438249643431-0"); }); Sos Składniki: puszka pomidorów pelati (ok. 400g), sok z 1/2 cytryny, 1 łyżka masła, cukier, sól, pieprz, cukier Przygotowanie: Na patelnię na której były smażone warzywa dodajemy pomidory pelati i gotujemy(...)przez chwilę. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny, cukrem i dodajemy masło. Jak masło się rozpuści zdejmujemy z ognia i mieszamy jeszcze przez chwilę. Łosoś na parze Składniki: garść świeżej kolendry, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, odrobina oliwy, filet z łososia Przygotowanie: Kolendrę, czosnek drobno siekamy. Mieszamy w misce z odrobiną oliwy, soli i pieprzy. Przygotowaną marynatą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!lepiej, ponieważ farsz będzie bardziej zwarty. Uformować niewielkie, owalne gołąbki i dobrze obsmażyć z każdej strony na lekko posmarowanej olejem patelni. Następnie gołąbki przełożyć do dużego garnka z gorącym sosem i dusić ok. 20 minut w zależności od wielkości gołąbków. Sos pomidorowy do gołąbków 1 l przecieru pomidorowego (z kartonika) 3 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, papryka
Dobra karmapiersi z kurczaka przyprawa gyros 500 g frytek 125 dag sera żółtego 1 czerwona cebula 2 pomidory np malinowe 2 ogórki typu wąż mała kapusta pekińska sos czosnkowy keczup Wykonanie: *Piersi z kurczaka kroimy w paski, oprószamy przyprawą gyros, smażymy na oleju, po czym osączamy. *Na oleju smażymy frytki, osączamy, solimy. * Do naczynek do zapiekania ( np jednorazowych foremek(...)wykładamy na dno porcje frytek, na nie porcję kurczaka, posypujemy startym żóltym serem. Wkładamy do piekarnika by rozpuścił się ser. Tak przygotowany kapsalon polewamy sosem czosnkowym i keczupem wykładamy pomidory i ogórki pokrojone w kostkę, cebulę w piórka oraz posiekaną pekinkę. Na wierzch mozna dać porcję sosu czosnkowego. Piękna deska do serwowania od SPOD HEBELKA . Dziękuję
Z Majeczką w kuchni