sosy - 72234 przepisów (strona:1386/4816)

Szynka prosciutto z melonem w sałacie 181

melona podanych w miseczkach z sałaty lodowej. Chrupiąca sałata lodowa i aromatyczna rukola idealnie pasują do tej szynki, a smak wzmacnia słodko-kwaśny sos balsamiczny. Szynka prosciutto Cotto jest gotowana, bardzo delikatna i krucha, bardziej przypomina naszą szynkę konserwową, w przeciwieństwie do prosciutto Crudo, która jest włoską, surową szynką dojrzewającą. Składniki(...)główka sałaty lodowej • 2 garście rukoli • 1/2 melona • 8 plastrów gotowanej szynki prosciutto Cotto • 4 łyżeczki słupków migdałowych • sos balsamiczny Wykonanie: • Z sałaty lodowej delikatnie zdjąć 4 liście tworząc miseczki na sałatkę. • Do każdego liścia włożyć rukolę, po 3 ćwierćplasterki melona i 2 zwinięte plastry szynki. • Posypać po wierzchu posiekanymi migdałami i polać

To co kocham
Szparagi w sosie jaglano-bazyliowym 135

ulubione wiosenne warzywo. Mogę jeść je codziennie, w różnych postaciach, ale najbardziej lubię gotowane al dente, nawet polane tylko oliwą. Dzisiaj podaję przepis na prosty, zdrowy sos – dip, który może być podawany nie tylko do szparagów, ale i do marchewki, selera naciowego, kalarepki. Zielone szparagi są najcieńsze ze wszystkich odmian(...)złamie się w odpowiednim miejscu, gdzie nie ma już twardych włókien. • Zagotować wodę z solą i cukrem, wrzucić szparagi, gotować 7 minut, po czym odcedzić. Sos jaglany • Ugotowaną kaszę jaglaną zmiksować ze śmietanką i bazylią. • Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. • Jeść maczając szparagi w sosie

To co kocham
Makaron ryżowy w sosie balsamicznym ze szparagami i kurczakiem 152

Danie makaronowe, prawie spaghetti… ale „prawie” robi różnicę, bo z makaronu ryżowego i bez pomidorów, a na bazie sosu balsamicznego, który nadaje potrawie charakterystyczny słodko-kwaśny smaczek. Kurczak pozostał mi z rosołu i na sałatkę użyłam jedną, dorodną pierś. Trochę zieleniny w postaci szparagów i danie gotowe. Smakuje(...)ciepło i na zimno. Składniki: • 150 g makaronu ryżowego paski • 1 pęczek szparagów • 1 pierś kurczaka gotowanego w rosole • sos balsamiczny do smaku Wykonanie: • Makaron ryżowy ugotować wg przepisu w osolonej wodzie. • Szparagi gotować przez 7 minut również w posolonej wodzie. • Kurczaka pokroić w kostkę. • Wymieszać składniki sałatki i polać gotowym sosem

To co kocham
Sałata rzymska z kurczakiem i jajkiem 131

zawiera wszystko co powinna, a więc białko i warzywa. Jest więc dość sycąca i doskanale zastępuje obiad w gorące dni lata, a słodko-kwaśny sos dodaje jej konkretnego smaku. Doskonała na kolację z chrupiącą bagietką z masłem. Składniki: • 2 małe główki sałaty rzymskiej • 1 pierś kurczaka gotowanego w rosole • 1 ogórek(...)zielony średni • 1 duży pomidor • 4 jajka ugotowane • sos słodko-kwaśny do smaku, u mnie Tao Wykonanie: • Sałatę umyć i pokroić w paski, ogórek ze skóką pokroić w półplasterki, a pomidora w cząstki. • Kurczaka pokroić w kostkę, ugotowane jajka w cząstki. • Wymieszać składniki sałatki i polać sosem słodko-kwaśnym

To co kocham
Brązowe ziemniaki z sezamem 149

Cóż jest lepszego na obiad w upalny dzień niż tradycyjne ziemniaczki z kwaśnym mlekiem? Ja proponuję brązowe ziemniaki obtoczone w sosie sojowym i sezamie. Można je podawać jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie, właśnie z kefirem. Składniki: • młode, małe ziemniaki – ok. 1 kg • 5 łyżek sosu sojowego • 5 łyżek oliwy(...)łyżki sezamu • 1 łyżeczka soli Wykonanie: • Ziemniaki obrać lub wyszorować skórkę i obgotować w posolonej wodzie przez 20 minut. Odcedzić. • Wymieszać oliwę z sosem sojowym i ziemniakami. • Brązowe ziemniaki ułożyć na blaszce do pieczenia. Posypać sezamem. • Piec w 190 st.C przez 20 minut

To co kocham
Roladki wieprzowe z pesto i mozzarellą 171

zielonym pesto. W towarzystwie sałatki z pomidorów można je więc nazwać prawie „caprese”. Składniki: • 4 plastry schabu • olej do smażenia • 3 łyżki sosu sojowego • 2 liście laurowe • 5 ziaren ziela angielskiego Farsz • 4 łyżki zielonego pesto • 100 g sera mozzarella • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Mięso rozbić, przyprawić solą i pieprzem. • Plastry schabu(...)posmarować pesto i położyć po kawałku sera mozzarella. • Pospinać roladki wykałaczkami i obsmażyć na oleju. • Roladki podlać 3/4 szklanki wody, dodać sos sojowy i przyprawy. • Dusić ok. 20 minut na wolnym ogniu. Powstały sos można zagęścić odrobiną mąki

To co kocham
Roladki wołowe z marchewką, słoniną i ogórkiem 157

coś zrolować! Składniki na 8 roladek: • 4 plastry wołowiny zrazowej • sól, pieprz do smaku Farsz • 1 cebula • kawałek słoniny • 1 marchewka • 4 małe ogórki kiszone • 2 łyżki sosu sojowego • 2 liście laurowe • po kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca • olej do smażenia Wykonanie: • Wołowinę rozbić dość cienko, każdy plaster przeciąć na połowę(...)słoniny. • Zwinąć roladki i spiąć za pomocą wykałaczek lub metalowych szpilek. • Roladki obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju, podlać 1/2 szklanki wody, dodać przyprawy, sos sojowy i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 60 minut. Powstały sos można zagęścić 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w małej ilości zimnej wody

To co kocham
Gulasz mięsny kapuściany 152

mięsa indyka z warzywami i kapustą kiszoną. Sycący, kwaskowy i bardzo smaczny! Składniki: • 300 g mięsa z udźca indyka • 1 szklanka kapusty kiszonej • sól, pieprz, sos sojowy do smaku • mrożona mieszanka warzywna wiosenna • 1 cebula • pęczek natki pietruszki • 3 łyżki gotowego sosu słodko-kwaśnego • 1/2 szklanki śmietanki do zup • 4 łyżki oliwy Wykonanie: • Rozgrzać(...)pieprz do smaku. • Kapustę kiszoną dodać do mięsa i dusić razem ok. 30 minut. • Pod koniec dodać mrożone warzywa i poddusić 10 minut. • Doprawić sosem sojowym i słodko-kwaśnym. • Dodać smietankę i posiekaną natkę pietruszki

To co kocham
Chutney z czarnej porzeczki 255

Porządkując zamrażarkę znalazłam woreczek czarnej porzeczki i pomyślałam o jakimś sosie do mięsa. Tak też powstał ten chutney (po polsku: czatnej albo czatni), lekko pikantna konfitura lub gęsty aromatyczny sos czyli czarna porzeczka w wytrawnej odsłonie. Słodko-kwaśny smak przełamany został lekką pikanterią. Ten czatnej jest idealny do przystawek, serów, do potraw duszonych(...)nasion gorczycy • 1/2 łyżeczki nasion kolendry • 5 goździków Wykonanie: • Porzeczkę zasypać cukrem i odstawić na godzinę. Po tym czasie zagotować. • Dodać resztę składników i poddusić sos, aż zgęstnieje. • Gotowy przelać do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem

To co kocham
Młode ziemniaki pieczone z boczkiem 138

Niedawno w warzywniaku rzuciły mi się w oczy duże, młode ziemniaki i od razu wyobraziłam je sobie upieczone z boczkiem w towarzystwie ostrego sosu. Tak też powstało to danie, czyli ponacinane ziemniaki w przyprawach i pachnące wędzonym boczkiem. Takie lekkie dane obiadowe najlepiej smakuje o tej porze roku. Składniki: • 4 duże(...)młode ziemniaki • 150 g boczku wędzonego • sól, pieprz, papryka do smaku • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • oliwa do skropienia Sos czosnkowy • 1/2 szklanki śmietany kwaśnej 18% • 2 łyżki majonezu • 2 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku • 1 łyżka posiekanego koperku Wykonanie: • Ziemniaki wyszorować i gotować przez 10 minut. • Ziemniaki ponacinać, ale nie do końca

To co kocham
Duszone pieczarki z musztardą 1077

Wigilia tuż, tuż… Ja planuję przygotować takie pieczareczki właśnie na Wigilię. Składniki: – 1 kg małych pieczarek – 1 łyżka musztardy francuskiej – 2 łyżki sosu sojowego – 1/2 szklanki śmietanki – 1 łyżeczka mąki pszennej – natka pietruszki – 1 mała cebulka – 3 łyżki oliwy Wykonanie: – Pieczarki umyć i przyciąć korzonki, nie obierać(...)Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę i przesmażyć na oliwie, lekko posolić. – Dodać pieczarki, przesmażyć z cebulą, dodać sos sojowy, musztardę. Jeśli pieczarki nie puściły soku, wlać 1/5 szklanki wody. – Poddusić pieczarki ok. 10 minut. – Śmietankę wymieszać z sosem z pieczarek, dodać mąkę i zagęścić pieczarki. – Podawać posypane natką

To co kocham
Sałatka z topinambura i cykorii 136

Topinambur, chyba najbardziej, lubię surowy. Ma lekko orzechowy posmak i jest chrupiący. Świetnie sprawdza się wiec w sałatkach. Ta sałatka ma niewiele składników i prosty sos. Bardzo polecam gdyż jest wyjątkowo smaczna! Składniki 300 g - 3-4 bulwy topinambura 200 g - 2 szt cykorii 1 spora szalotka łyżka kolendry, posiekanej  łyżka posiekanego szczypioru łyżka posiekanego koperku 3-4 pomidorki(...)cherry sos: 1/3 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku starte sól, pieprz przygotowanie Topinambur umyć i obrać. Pokroić na cienkie plasterki, najlepiej przy pomocy tarczy w robocie lub tzw mandoliny. Cykorię pokroić w poprzek w paski ok 2-3 cm szerokie. Szalotkę pokroić w plasterki. Koperek, kolendrę, szczypior posiekać. Pomidorki pokroić na połówki. Cykorię

Stare Gary
Śledzie po kaszubsku 471

cała moja rodzinka.                                     Śledzie po kaszubsku Składniki : filety śledziowe - 600 g Sos: ogórki konserwowe 2 szt większe koncentrat pomidorowy - 1 mały słoiczek cebula - 2 szt olej - 1/2 szkl woda - 1/2 szkl ziele angielskie - 4 ziarna liście laurowe - 3 sól i pieprz(...)zmieniając wodę ze 3 razy. Następnie należy odsączyć i pokroić śledzie na kawałki.  Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na tłuszczu. Ogórki pokroić w kostkę.  Przełożyć składniki sosu do rondla, dodać przyprawy i gotować na bardzo wolnym ogniu, przez kilka minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku.  Wystudzony sos, wymieszać z pokrojonymi śledziami, odstawić do lodówki

Kuchnia Danusi
Cannelloni ze szpinakiem i kurczakiem 285

Bardzo kaloryczny makaron faszerowany szpinakiem i kurczakiem, zapiekany w sosie pomidorowym. W wykonaniu jest bardzo prosty choć czasochłonny. Jeżeli lubicie porządną porcję energii, to ta propozycja jest dla Was:) 2 h 4 porcje składniki: 2 piersi z kurczaka 250 g makaron 2 ząbki czosnku 1 cebula 3 łyżki śmietany 18% 1 opakowanie mrożonego szpinaku puszka pomidorów (400 g) 4 łyżki(...)blendujemy wraz z koncentratem pomidorowym. Wrzucamy do garnuszka i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią. Rurki makaronu faszerujemy nadzieniem z kurczaka i szpinaku. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy sosem pomidorowym. Układamy rurki makaronu, na które wylewamy resztę sosu. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Makron zapiekamy przez 30 minut przykryty folią aluminiową. Następnie ściągamy folię, posypujemy makaron parmezanem i wkładamy

Ania i Marcin gotują