Towarzyszą mu świeże kurki i koperek. Składniki 100 g kaszy pęczak 200 g świeżych kurek 700 ml intensywnego bulionu warzywnego 1 mała cebula 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka sosu sojowego kilka gałązek koperku kilka szczypt cząbru sól świeżo mielony pieprz Kurki myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Cebulę kroimy w piórka, a koperek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy(...)niego cebulę. Kiedy zmięknie, dodajemy kurki i sos sojowy. Smażymy do czasu odparowania wody, od czasu do czasu mieszamy. Następnie na patelnię wlewamy połowę bulionu warzywnego i dodajemy pęczak. Mieszamy i smażymy do czasu wchłonięcia płynów przez kaszę. Dodajemy drugą porcję bulionu, połowę koperku, doprawiamy cząbrem, solą i pieprzem do smaku. Smażymy, aż kasza wchłonie cały bulion. Gotowe danie posypujemy
My Chcemy JeśćWęgrzy dodają do nadzienia kminek i paprykę, Ukraińcy zapiekają swoje w piecu chlebowym, Rosjanie używają sporej ilości grzybów, a Szwedzi podają z sosem z borówek. W zależności od tego, czy klimat sprzyjał uprawom winorośli, czy kapusty, ich opakowanie jest odmienne. Idea, by używać liści jako naczyń, zawijać w nie różne rzeczy, sięga czasów starożytnych. Dzisiejsza wersja jest ponoć wspomniana(...)opisach podboju Teb przez Aleksandra Wielkiego. Zrolowane gołąbki to pradawne danie nawiązujące do zwojów Tory i od zawsze podawane przy okazji święta Simchat Tora.” Gołąbki w sosie pomidorowym, to również jedno z tradycyjnych polskich dań. Dla odmiany, w mojej kuchni, gołąbki pieczone. Składniki: - 2 główki kapusty włoskiej - 1,5 kg mielonego mięsa wieprzowego - 600 g ugotowanego na sypko ryżu
mojewypiekiinietylkobardzo często, w takim razie doskonałym dodatkiem do mięs grillowanych jest na pewno sałatka z ziemniakami, ogórkiem kiszonym, rzodkiewką z dodatkiem szczypiorku i koperku. Smak sałatki wzbogaca świetny sos czosnkowo- jogurtowy. SKŁADNIKI 7-8 dużych, ugotowanych ziemniaków 5 dużych ogórków kiszonych pęczek szczypiorku pęczek koperku 4 rzodkiewki Na sos: 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 duże(...)kroimy również ogórki. Siekamy koperek i szczypior. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę rzodkiewkę ( jedną zostawiamy do dekoracji). Wszystko mieszamy. Z majonezu, jogurtu i wyciśniętego przez praskę, czosnku przygotowujemy sos. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Wlewamy do pokrojonych składników i mieszamy. Wierzch sałatki możemy udekorować kawałkami rzodkiewki. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój
W kuchennym oknie Ewyjest proste , mało kaloryczne i przepyszne jak kto lubi zieleninę ha ha ha.Przepis wymyślony na prędce bo głodna byłam jak " Wilk", i wyszło cos takiego :)... 1 cukinia natka pietruszki Sos pieprzowy na wišniówce: *********************************** 2_3 łyżki oleju lnianego 1 łyżka nalewki wišniowej 1 łyżeczka musztardy sól 1łyżeczka tłuczonego kolorowego pieprzu ****************************************************** Cukinię umyć i cienko poszatkować(...)wraz ze skórką.Natkę pietruszki opłukać i drobno posiekać.Przygotować sos: Wszystkie składniki że sobą wymieszać. Plasterki cukinia ułożyć na talerzu,polać sosem i posypac natką pietruszki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPrzekąska śledziowa Składniki 6 dużych ziemniaków olej 2 łyżeczki rozmarynu 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej sól pieprz Sos : 4 płaty śledziowe w oliwie półtora szklanki śmietany 18% duże jabłko cebula 2 kiszone ogórki pęczek koperku sól pieprz Przygotowanie Ziemniaki wyszorowałem, przekroiłem wzdłuż na pół. W dużej misce wymieszałem rozmaryn z paprykami, sporą szczyptą(...)minut w temperaturze 190 stopni C. Śmietanę wymieszałem dokładnie z posiekaną cebulą, obranymi i pokrojonymi w drobną kostkę ogórkami i jabłkiem oraz posiekanym koperkiem. Dodałem pokrojone w paseczki śledzie. Sos doprawiłem pieprzem i szczyptą soli. Sos śledziowy rozłożyłem na upieczonych ziemniakach. Od razu podałem
R'n'G Kitchenwinnego 6% 50 g ksylitolu lub cukru 2- 3 łyżeczki soli 2 starte ząbki czosnku 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki chili albo ostrej papryki 2 łyżeczki sosu rybnego pieprz do smaku 2 -3 łyżki oliwy z oliwek przygotowanie. Pomidory umyć, obciąć końcówki od strony szypułki, Pokroić na mniejsze kawałki, dokładnie zmiksować, przetrzeć przez gęste sito. Cebulę(...)parę minut na małym ogniu do miękkości. Dodać przetarte pomidory i starte ząbki czosnku. Gotować na małym ogniu tak długo aż masa odparuje i uzyska odpowiednią gęstość. Gdy sos będzie gęsty, doprawić octem, sosem rybnym, solą, pieprzem, gałką i cukrem (ksylitolem). Chwilę podgrzewać mieszając aż przyprawy dobrze się wymieszają. Keczup ostudzić i jeszcze raz sprawdzić czy nie wymaga doprawienia
Stare Garywięc automatycznie weszły do mojego koszyka. Od razu wiedziałam, że będzie sałatka. Dodałam do niej makaronu i sera, który sprawił, że nasyci nas ona na dłużej. Całość natomiast polałam sosem na bazie octu balsamicznego, celem nadania aromatyczności i włoskiego klimatu. Chyba nie pogardzicie takim lunchboxem do pracy? Składniki na 1 porcję: Garść roszponki 40g suchego makaronu świderki Malma 30g sera(...)brie naturalnego 1/3 czerwonej papryki 1 większa figa Sos balsamiczny: 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego ½ łyżeczki miodu Ulubione zioła Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odlać i opłukać zimną wodą, aby był chłodny. Na talerzu ułożyć roszponkę, na niej ułożyć ugotowany makaron, pokrojoną w grubszą kostkę paprykę oraz ser brie. Na sam koniec ułożyć
Fabryka pomysłówTOFU Z BAKŁAŻANEM W SOSIE TERIYAKI to szybki i pyszny... Artykuł Tofu z bakłażanem w sosie teriyaki pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINESałatka do grilla , do dań z grilla najlepsza jest oczywiście z grillowanych warzyw. papryka, cukinia, kukurydza, sałata rzymska, oliwa, sos: sok z 1/2 cytryny, 1 łyżka musztardy francuskiej, 1 łyżka miodu, sól, oliwa Sos: sok z cytryny, musztardę i miód dokładnie wymieszać. Wymieszać z 4 - 5 łyżkami oliwy. Doprawić do smaku solą. Warzywa umyć. Paprykę oczyścić z pestek, pokroić(...)Warzywa skropić oliwą. Ułożyć na rozgrzanym ruszcie. Grillować z każdej strony do zrumienienia. Gotowe zdjąć z grilla. Kukurydzę pokroić na plastry. Warzywa ułożyć na talerzu i polać sosem. Sałatkę podawać do grillowanych mięs. Podałam z grillowana łatą, czyli bavette. zastawa
królestwo garówznalazło amatorów ( było dosyć ciężki, pełne garbników, nie przepadam za takim ). Natomiast idealnie nadawało się do wykorzystania w kuchni. I tak powstało prezentowane danie. Wyszło lepiej niż myślałam. A sos po prostu - niebo. Składniki: Udka z kurczaka ( ta grubsza część, ja miałam 7 dużych ) Czerwony knorr do mięs Sól Czosnek granulowany 2 cebule Wino czerwone półwytrawne Wykonanie: Kurczaka przyprawiamy czerwonym(...)Następnie do kurczaka dodajemy sporą szklankę wina. I pieczemy dalej około 30 -40 minut. Przez cały czas pieczemy bez przykrycia. Po upieczeniu, wyjmujemy kurczaka. Oddzielnie zlewamy powstały sos z cebulą i miksujemy. Sos przelewamy do sosjerki i podajemy razem z kurczakiem. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewyburger: 500 g wołowiny pieprz czarny świeżo mielony bułeczki: przepis tutaj bułeczki sos BBQ: przepis tutaj sos BBQ dodatki : sałata pomidor malinowy ogórek kiszony ser chedar Mięso przyprawiamy pieprzem. Formujemy kotlety rzucając mocno mięsem z ręki do ręki. Następnie formujemy kotlety i spłaszzcamy. Układamy na rozgrzanej patelni grillowej. Smażymy około 3 minut z każdej strony. Na każdą bułkę(...)nakładamy sos- na obie połówki. Układamy sałatę, mięso, ser, pomidora i ogórka. Smacznego
KuchcikoweLoveGruzińskie chlebki serowe. Nie była bym sobą gdybym do nich nie dodała coś od siebie.Zostało mi troszkę kurczaka więc dodałam go do sera. Chlebki są przepyszne, podane z sosem majonezowo-ketchupowym smakowały wyśmienicie. Do farszu użyłam pysznych przypraw firmy PLENUS - https://www.galeriaherbat.pl/category/przyprawy-mieszanki , wszystkich zainteresowanych zapraszam do sklepu internetowego :) Składniki: 100 ml ciepłej wody 150 ml ciepłego mleka(...)startego żółtego sera 1 łyżka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem Plenus 2 duża upieczona pierś z kurczaka 1 duża cebula 2 łyżki masła pieprz do smaku sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu - wszystko razem wymieszać Wykonanie: Mleko mieszamy z wodą , dodajemy drożdże cukier i odstawiamy na kilka minut aby drożdże ruszyły.Do miski przesiewamy
Sama słodycz i szczypta chilikostkę i mamy obiad szybki i pyszny! Składniki -penne Malma karahi chicken masala – przyprawa bez chemii Skworcu biała cebula olej kokosowy do smażenia mieszanka sałatkowa marchewka, groszek, kukurydza sos pomidorowy ser Pecorino Romano glassa z octem balsamicznym z Modeny sól i pieprz do smaku Zagotuj wodę. Kiedy się zagotuje wrzuć penne i gotuj jak nakazuje producent na opakowaniu. Międzyczasie(...)piórka. A po jakimś czasie dołóż warzyw odsączonych z zalewy. Podsmażaj delikatnie. Dosmacz przyprawą bez chemii, jest genialna, aromatyczna i nadaje się do wszystkiego. Pod koniec duszenia dodaj sosu pomidorowego,najlepiej robionego w domu. Wrzuć penne na patelnię z sosem i wymieszaj. Rozłóż na talerze. Przed podaniem dosmacz glassą i serem pecorino. Szybko i naturalnie pysznie! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnikaczki SKŁADNIKI; 2 piersi kaczki ze skórą szczypta pieprzu i soli smalec z gęsi (moze byc zwykly olej) marchew mix sałata pomarańcza albo dobrej jakości sok pomarańczowy DO SOSU: 2 tarte buraki 2 -3 łyżki chrzanu maliny garść vinegar kilka kropel Piersi kaczki myjemy zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem Sprawdzamy czy w skórze nie tkwią pozostałości piór. Jeśli(...)patelni i dajemy im odpocząć przez około 5 minut, by doszły następnie kroimy piersi na plastry i układamy na talerzu, skórą do góry Na mix salaty ale wedle uznania Sos: bledujemy maliny osrtry chrzan i buraki wedle uznania ja uwielbiam bardzo ostry sos do tego dania dlatego daje wiecej chrzanu i vinegar kilka kropel Karmelizana marchew : zmienilam se przepis
Viola cooks with passionrobi sie piana To zasluga musztardy francuskiej(gorczyca) i naszego wina *** Smażymy porządnie 5. Odcedzamy nasze grzyby wczesniej ugotowane do miekkosci ,wode zostawiamy wzmocni smak w naszym sosie i kroimy. 6. Zabieramy nasza poledwice i odkladamy a caly sok pozostawiamy na patelni i dodajemy czosnek i cebule szklimy przez chwile nie za dlugo bo czosnek zacznie nam sie palic(...)kolejny rzucamy poledwiczke tym razem bez oleju na patelnie i podpiekamy nie za dlugo i pozostawiamy na patelni do czasu az wsadzimy do pieca . 8. Tuszymy nadal nasz przyszy sos grzybowy 9. Studzimy i blendujemy powinien wyjsc gesty gotujemy w garnuszku na malusim ogniu. 10. Zabieramy sie za nasz "kalafior w piasku" -gotujemy w osolonej wodzie normalnie,odcedzamy ,dzielimy
Viola cooks with passion