sosy - 72234 przepisów (strona:1439/4816)

Grillowana wieprzowina w marynacie 157

pikantna, lekko słodka. Nie wymaga wiele pracy. Wystarczy dzień wcześniej zamarynować mięso i ugrillować. Świetna z sałatką z pomidorów i rukoli. Składniki: marynata: 2 łyżki musztardy dijon 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki majonezu 2 łyżki sosu słodko-kwaśnego 1kg wieprzowiny (karkówka, łopatka, schab) Sposób przygotowania: Składniki marynaty: musztardę, majonez, sos sojowy oraz słodko-kwaśny dokładnie łączymy. Mięso obtaczamy

Pyry na Gaz
Sałatka z awokado i mango 263

powiecie na porcję energetycznej, świeżej i lekkiej sałatki, która z powodzeniem pełnić może rolę pysznego i zdrowego deseru? Składniki: garść rukoli garść roszponki garść rodzynek 1 awokado 1 mango sos: 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine 2 łyżeczki soku z cytryny 1/2 łyżeczki miodu   Wymieszaj wszystkie składniki na sos i odstaw  na bok.   Przepłucz rukolę(...)sicie, osusz na papierowym ręczniku i włóż do salaterki.  Obierz awokado i pokrój w paski, to samo zrób z mango. Ułóż owoce na rukoli.  Polej całość przygotowanym sosem, posyp rodzynkami. Podawaj jak najszybciej, aby sałatka zachowała swoją chrupkość i świeżość

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Domowe paprykowe nachosy z serowym dipem 138

nachosy to na pewno zdrowsza alternatywa dla tych kupnych, a może być jeszcze lepiej, jeśli tortille przygotujecie własnoręcznie (przepis na nie jest już na blogu). Do tego aksamitny serowy sos na bazie mleka i topionych serków z dodatkiem parmezanu, który zaostrza smak i sprawia, że dip jest jeszcze bardziej wyrazisty. Całość przyprawiona dodatkowo słodką papryką :) Polecam również dodać do sosu(...)dodajemy serki topione. Często mieszamy. Kiedy serki się roztopią dodajemy parmezan i słodką paprykę. Dokładnie mieszamy i próbujemy. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę soli. Gotowe nachosy maczamy w sosie serowym (najlepszy jest na ciepło) :) Smacznego

MyCookBook.pl
Nuggetsy w złocistej panierce 213

Pyszne, chrupiące nuggetsy z polędwiczek z kurczaka.  Panierowane w płatkach kukurydzianych.  Podane z dowolnymi dipami czy sosami, to doskonała przekąska na różne okazje i bez okazji :) około kg polędwiczek z piersi kurczaka (dobra cena KLIK) 1 jajko  200 ml mleka  1 łyżka skrobi kukurydzianej  łyżeczka czosnku w granulkach  sól wg smaku  biały pieprz(...)dłużej tym lepiej.  Po tym czasie polędwiczki panieruję w rozgniecionych płatkach kukurydzianych. Smażę na gorącym oleju do zrumienienia. Usmażone odsączam na papierowym ręczniku.  Polędwiczki najlepiej smakują z sosem czosnkowym i/lub z sosem z curry

Takie tam pichcenie
Cannelloni nadziewane pieczarkami i serem pod beszemelem. 159

przeszkadzało ;) :) Składniki: makaron cannelloni (12-15 rurek) 500 g pieczarek 2 cebule 150 g startego żółtego sera tymianek (u mnie świeży) sól pieprz oliwa  ser gorgonzola (opcjonalnie) sos beszamelowy (3 łyżki masła, 2 łyżki mąki pszennej, 2 szkl. mleka, sól, pieprz, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej) Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Następnie podsmażyć na oliwie. Pieczarki obrać(...)dodać starty ser, doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Wymieszać. Rurki cannelloni obgotować przez 3 minuty w osolonym wrzątku. Wyjąć i przestudzić. Nadziewać farszem. Układać ciasno w naczyniu żaroodpornym. Przygotować sos beszamelowy: na patelni rozpuścić masło, dodawać mąkę partiami cały czas intensywnie mieszając. Gdy już nie będzie grudek dolewać powoli zimne mleko, cały czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową

zadanie-gotowanie
Kluski gotowane na parze 162

Kluski gotowane na parze są nadziewane powidłami śliwkowymi, utopione w przepysznym waniliowym sosie i posypanym makiem. Kluski pochodzą z południowej i wschodniej Austrii oraz z Niemiec nosząca nazwę germknödel. Składniki: 30 dag mąki 2 dag świeżych drożdży 8 dag masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka 2 łyżki cukru szczypta soli powidła śliwkowe zmielony w młynku mak niebieski wymieszany z cukrem(...)tylko różnicą, że używamy do tego 3 a nie 2 szklanki mleka i 5 łyżek cukru zamiast 4-ech. Ma powstać nie za rzadki ale i nie za gęsty sos waniliowy. Na talerz wylewamy sos waniliowy, na nim układamy kluskę i posypujemy obwicie zmielonym makiem wymieszanym z cukrem pudrem. Najlepszy na ciepło. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym

Smaczne Potrawy
Waniliowa Panna cotta z sosem malinowym. 163

cukru kryształu 3 łyżeczki (10-11 g) żelatyny 1 laska wanilii 1 łyżka ekstraktu waniliowego niewielka ilość oleju lub roztopionego masła do wysmarowania foremek  Składniki na sos:  250 g mrożonych malin 50 g borówek amerykańskich 100 ml wytrawnego czerwonego wina 2 łyżki soku z cytryny 70 g cukru trzcinowego szczypta kardamonu szczypta cynamonu    Wykonanie(...)godziny. 5. Mrożone maliny i borówki zasypujemy cukrem i podgrzewamy na patelni mieszając. Dodajemy wino,sok z cytryny oraz przyprawy : szczyptę kardamonu i cynamonu. Całość zredukować do zagęszczenia sosu.  5. Przed podaniem, foremki z zastygniętym deserem zanurzamy na kilka chwil w ciepłej wodzie ( uważając, żeby woda nie nalała się do foremek) lub ogrzać za pomocą palnika, a następnie wyjąć

vaniliowoczekoladowa
Gołąbki z wołowiną z wolnowaru 160

ugotowanego pęczaku (ok 150 g suchego ) 2 cebule 5 - 6 ząbków czosnku 3 - 4 suszone grzyby, zmielone sól, pieprz 1 - 2 łyżki posiekanej pietruszki lub koperku na sos: ok 750 ml bulionu  1 puszka  pokrojonych pomidorów  sól, pieprz czosnek przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją Mięso, jeżeli jest w kawałku - zmielić w maszynce. Cebulę i czosnek obrać(...)pieprzem, czosnkiem  Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki.  Dno misy wolnowaru, wyłożyć pozostałymi, odłożonymi liśćmi. Gołąbki ułożyć w misie, jeden obok drugiego, zalać częścią gorącego sosu pomidorowego, ułożyć kolejną warstwę gołąbków, polać sosem (może się okazać, że nie zużyjemy całego), wierzch przykryć liśćmi kapusty.  Wolnowar przykryć pokrywką  i gotować na ustawieniu LOW przez

Stare Gary
NUGGETSY Z KURCZAKA W KRAKERSACH 130

ciepło, niezastąpiona przekąska podczas różnego rodzaju imprez   SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka, 3-4 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka, 100 g krakersów solonych Sos: ½ szkl. jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, papryka słodka, szczypiorek WYKONANIE Kurczaka kroimy w paski, posypujemy przyprawą, dodajemy jogurt, mieszamy – odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Krakersy przekładamy do woreczka(...)foliowego. Za pomocą wałka rozdrabniamy. Każdy pasek kurczaka obaczamy w krakersach, układamy w formie wyłożonej pergaminem, pieczemy 20 min w 180 stopniach. Podajemy z sosem czosnkowym lub innym ulubionym dipem. Sos: do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy- całość mieszamy. Posypujemy szczypiorkiem

słodki bratek
ZAPIEKANKI ZE SZPINAKIEM I PIECZARKAMI 191

Składniki: 4 bułki kajzerki 1 cebula 200g szpinaku mrożonego 150g sera żółtego 100g pieczarek 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka masła sól pieprz SOS KIELECKI KANAPKOWY firmy WSP SPOŁEM Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle.  Dodajemy dowolnie pokrojone pieczarki. Smażymy ok. 5 min.  Następnie dodajemy szpinak i dusimy. Gdy odparuje woda przyprawiamy solą(...)chwilę wkładamy do piekarnika aby podpiec. Gdy wyjmiemy z piekarnika nadziewamy farszem, posypując resztą sera i przykrywamy. Zapiekamy w 180 stopniach C przez 10 minut. Do przyrządzenia zapiekanek wykorzystałam SOS KIELECKI KANAPKOWY firmy WSP SPOŁEM . Sos idealnie wpasował się w charakter zapiekanek, nadając im pikantnego smaku z nutą orientu. Wytworzony jest z bez substancji konserwujących. Charakteryzuje się kawałkami warzyw

Prosto i Smacznie z Anetą
Zapiekane ziemniaczki pod sosem koperkowo – czosnkowym 126

znudziły nam się typowe ziemniaki podawane do obiadu możemy je niewielkim nakładem pracy zmienić w zupełnie inne danie. I tak dzisiaj przedstawiam odmienione ziemniaki z dodatkami pod sosem koperkowo – czosnkowym. Można je zapiec dla każdego w oddzielnym naczyniu. Składniki: 4 małe ziemniaki ugotowane w mundurkach ½ cebuli Kilka plasterków boczku parzonego 1 pomidor 1 ogórek kiszony Sól Pieprz młotkowany z kolendrą(...)Sos: 150 ml śmietany 18% gęstej 2 – 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku Sól Szczypta cukru Wykonanie: W naczyniu do zapiekania układamy kolejno, pokrojony boczek, ziemniaki w plastrach oraz cebulę i pokrojony ogórek kiszony z kilkami kawałkami boczku. Przyprawiamy solą i pieprzem z kolendrą. Na koniec umieszczamy pokrojone pomidory. Do śmietany dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koperek. Doprawiamy

Smaki Ewy
Schab rolowany z suszoną żurawiną 171

żurawiną. Mięsko rozciełam i zrolowałam dzięki temu fajnie prezentuje się w przekroju. składniki: 1,5 kg schabu środkowego 150 g całej suszonej żurawiny 5 łyżek oleju 1 łyżka sosu balsamicznego 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 3 łyżki musztardy sarepskiej lub delikatesowej 1/2 szklanki wody lub bulionu Do miseczki przełożyć musztardę. Dodać olej, słodką paprykę oraz sos balsamiczny. Wszystko dokładnie wymieszać(...)warstwą tłuszczyku do góry. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C. Piec 1,5 godziny, funkcja termoobieg. W trakcie pieczenia kilka razy polac wierzch rolady powstałym sosem. Po upieczeniu wystudzić i schłodzić w lodówce, kroić na grubsze plasty

Monia miesza i gotuje
Pizza z jarmużem, pomidorami i serem camembert 183

mniejsze): 400g mąki 2/3 szklanki mleka wymieszanego z wodą w równych proporcjach 20g drożdży świeżych 2 łyżeczki soli łyżeczka cukru płaska łyżeczka bazylii płaska łyżeczka oregano 4 łyżki oleju Sos: 250 ml przecieru pomidorowego 3-4 łyżki ketchupu sól, pieprz po łyżeczce oregano i bazylii pół łyżeczki tymianku Dodatki: jarmuż 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, odrobina papryki ostrej(...)grubych łodyg. Jeśli macie już umyty, oczywiście pomijamy ten krok. Dodajemy do niego oliwę z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną ostrej papryki. Odstawiamy na jakieś 15-20 minut. Sos:   Na patelnię lub do rondelka wlewamy przecier pomidorowy, podgrzewamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i doprowadzamy do wrzenia.   Piekarnik rozgrzewamy do 275 stopni (lub do maksymalnie możliwej temperatury). Ciasto

Czerwona Porzeczka
Sałatka z jajkami, awokado i rzeżuchą 185

jajka ugotowane na twardo lub część przepiórczych 10 rzodkiewek 1/2 cebuli 1 awokado 1 łyżka posiekanej  pietruszki spora garść  rzeżuchy + do dekoracji 1/4 cytryny do awokado sos 1 - 2  łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka oliwa z oliwek papryka w płatkach sól pieprz przygotowanie Jaja kurze posiekać niezbyt drobno, przepiórcze przekroić na pół. Cebulę, rzodkiewki(...)pokroić w kostkę lub posiekać drobno w blenderze. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i skórkę, skropić sokiem z cytryny, pokroić w kostkę. Przygotować sos - majonez wymieszać z jogurtem dodać oliwę, doprawić solą i pieprzem, płatkami papryki. Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać  sos, wymieszać. Posypać rzeżuchą. Jeżeli sałatka wyda nam się za gęsta, dodać trochę oliwy. Smacznego

Stare Gary
Pieczone samosy w cieście filo z sosem bazyliowo- miętowym 178

szklanka mrożonego groszku 1 cebula 2 ząbki czosnku po 1 łyżeczce: soli, garam masala, kminu rzymskiego, wędzonej papryki, kozieradki, kolendry, chili, imbiru 1 łyżka oleju do smażenia Sos bazyliowo- miętowy 1 szklanka jogurtu naturalnego szczypta soli i pieprzu garść liści bazylii garść liści mięty Ziemniaki i batata obieram. Kroję w kostkę i gotuję do miękkość. Kalafiora również gotuję(...)farszem układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak samo postępuję z resztą ciasta i farszu. Samosy piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Wszystkie składniki sosu bazyliowo- miętowego miksuję w malakserze na gładką masę. Gotowe samosy podaję od razu po upieczeniu z sosem. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja