sosy - 72234 przepisów (strona:1494/4816)

Lazania z brokułami i indykiem. 225

Mieszamy intensywnie rozdrabniając brokuł. Odstawiamy. Mięso wyrabiamy z papryką, solą, pieprzem i oliwą. Wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię. Smażymy 4-5 minut. Do rynienki wkładamy płat makaronu, na niego sos brokułowo - serowy, mięso i plaster cheddara, zamykamy kolejnym płatem makaronu. znów sos i tak dalej, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy szczelnie cheddarem i podlewamy resztką sosu

BaRepas
Sałatka z sałaty lodowej do obiadu 156

pewnością sprawdzi się do dań z makaronem jak i ziemniakami. Może znajdziecie na nią jeszcze jakieś zestawienie? Potrzebujemy: główka sałaty lodowej jeden duży lub dwa małe pomidory Na sos: łyżka octu balsamicznego, można zastąpić sokiem z cytryny 3 łyżki oleju słonecznikowego , ja użyłam Oleofarm, do kupienia TUTAJ pieprz, sól i szczypta cukru Sos mieszamy w osobnym naczyniu. Sałatę kroimy(...)paseczki, bądź szarpiemy na mniejsze kawałki. Pomidora kroimy w ósemki. Po przygotowaniu sosu, mieszamy wszystko razem i podajemy. Skomentuj

MamaOskarka
Sos ogórkowo-czosnkowy. 380

Sezon grillowy w pełni, więc z pewnością przyda się przepis na ten pyszny sos. Nie tylko można go podawać z mięsem grillowanym, ale również doskonale pasuje do ryby. Proponuję zestaw obiadowy nie tylko piątkowo, ale z powodzeniem jak sądzę na obiad dla gości. - młode ziemniaczki smażone(oddzielny post) - dorsz w chrupiącej panierce - sos ogórkowo-czosnkowy, jako dodatek do ryby(...)SOS: 2-3 średnie ogórki 200 g greckiego jogurtu naturalnego  200 ml. kwaśnej śmietany 18%  szczypiorek koperek 2-3 ząbki czosnku sok z cytryny do smaku mielony biały pieprz, sól, odrobina cukru dla złamania smaku WYKONANIE: Ogórki obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn na grubych oczkach,lekko posolić i odstawić na 10-15  minut, następnie ogórki

Kuchnia Beaty
Frykadelki w sosie grzybowym 218

było sporo słodkich wpisów, więc dziś dla odmiany prosty pomysł na pyszny obiad. Właściwie to taka wariacja na temat kotletów mielonych, mianowicie mielone nadziane boczkiem i musztardą w aromatycznym sosie z suszonych grzybków... Frykadelki: 1/2kg mięsa mielonego,  8 cienkich plasterków boczku wędzonego,  łyżeczka musztardy,  bułka,  jajko,  sól, pieprz. Do mięsa dodać namoczoną w wodzie(...)bułkę oraz jajko. Doprawić do smaku i wyrobić. Formować krążki o średnicy ok. 8cm i grubości 0,5cm. Na każdym położyć plaster boczku, posmarować musztardą, zwinąć i porządnie zakleić. Sos grzybowy: 8 suszonych grzybów,  łyżka masła, łyżka mąki pszennej,  sól, pieprz,  Grzyby namoczyć. Następnie je odsączyć i drobno pokroić. Zalać powstałym od namaczania wywarem oraz odrobiną wody

Z miłości do słodkości
Szynka i boczek - pieczone razem w marynacie 155

angielskiego (Prymat) 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego (Prymat) 4-5 łyżek soli 2 łyżki maggi/sosu sojowego kilka ząbków czosnku Składniki na glazurę szynki: 1 łyżeczka musztardy chrzanowej (Prymat) 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka rozmarynu (Prymat) 1 op. marynaty do mięs z gorczycą szczypta kminku mielonego (Prymat) szczypta pieprzu czarnego mielonego (Prymat) 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki na glazurę boczku(...)zrzucamy rozmaryn z boczku i przykrywamy brytfannę folią aluminiową. Zmniejszamy temperaturę do 150-160 stopni. Pieczemy jeszcze około 1,5 godziny. W trakcie pieczenia można kilka razy polać mięso sosem z brytfanny. Jednak nie jest to konieczne (ja nawet nie próbowałam tego robić), bo pod folią sos dobrze paruje i otrzymujemy kruche i soczyste pieczyste :) Rady: Folię aluminiową przykrywamy zawsze

Kolorowy Przepisownik
Kąski kurczaka w słodko-kwaśno-ostrym sosie 130

morelowej marynacie). A w jednym zestawie konkursowym jest śliwka :) spróbowałam i nie żałuję :) I tak oto przygotowałam pierś kurczaka o bardzo ciekawym posmaku. Podane z kaszą gryczaną polaną sosem stanowią świetną odskocznię od codziennej kuchni. Składniki: 1 duża pierś kurczaka 1 mały słoiczek (190g) dżemu śliwkowego (przepis tutaj ) 2 torebki kaszy gryczanej 10 łyżek pikantnego keczupu 1 cebula biała(...)przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na pozostałym na patelni oleju złocimy cebulę, dorzucamy czosnek, dodajemy keczup, dżem i przyprawy. Dusimy razem pod przykryciem około 5 minut, co chwila mieszając. Ugotowanym sosem polewamy kurczaka i przykrywamy naczynie. Całość pieczemy około 60-70minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Kaszę gryczaną przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Kąski podajemy z kaszą, polewamy sosem

Kolorowy Przepisownik
Sałatka z rukolą 192

Pyszna i szybka sałatka na lekką kolację lub drugie śniadanie do pracy. Zamiast gotowych sosów możemy przygotować własny - minimalnie wydłuży to czas przygotowania. Składniki: 1 główka sałaty lodowej 3 garści rukoli 1 duża papryka czerwona 8 pomidorków koktajlowych 2 torebki sosu francuskiego lub włoskiego 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki wody Sposób przygotowania: Sałatę lodową płuczemy i targamy liście(...)szklanki wsypujemy zawartość torebek, dolewamy oliwę i wodę, dokładnie mieszamy (przepis na opakowaniu podaje, aby na każdą torebkę dać po 3 łyżki, ja daję te proporcje na 2 torebki). Sosem zalewamy sałatkę i dokładnie mieszamy

Kolorowy Przepisownik
Cukinia słodko-pikantna 219

Cukinia karmelizowana w miodzie z dodatkiem sosu sojowego, czosnku, chili i imbiru posmakuje tym, którzy lubią pikantne dodatki z nutą słodyczy. Tak przygotowana cukinia może być dodatkiem do dań obiadowych, albo samodzielną ciepłą przystawką. Składniki: 1 średnia cukinia 5 łyżek oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 duża szczypta chili 1 duża szczypta(...)mielonego imbiru Cukinię umyć i pokroić w niezbyt grube plasterki. Czosnek drobniutko posiekać. Na dużej patelni (najlepiej ceramicznej) podgrzać oliwę, dodać miód, a kiedy się rozpuści dodać sos sojowy chili i imbir. Kiedy składniki się podgrzeją dodać czosnek, wymieszać i położyć plastry cukinii. Smażyć na średnim ogniu 2-3 minuty z każdej strony. Cukinia powinna lekko zmięknąć. W takiej samej

Trzeci talerz
Hamburgery wołowe z sosem a'la Big Mac 113

Hamburgery wołowe to danie, które smakuje z wieloma dodatkami. Kluczowe jednak w dobrych hamburgerach są sosy - to one decydują o niepowtarzalności i głębi smaku. Dziś sos a'la Big Mac - majonezowo-musztardowy, charakterystyczny i kultowy. Sos z tego przepisu smakuje podobnie do oryginału a nawet... hmm... lepiej dzięki zamianie ogórków marynowanych na rydze

Milion Smaków
Słodko ostry sos curry 100

Sos na bazie ketchupu z wyczuwalną nutą curry i chilli. Idealny jako dip do przekąsek i dań takich jak shoarma, gyros, kebap czy chrupiący panierowany kurczak. Jeśli nie lubicie ostrych sosów wystarczy dodać mniej sosu sambal oelek niż w przepisie

Milion Smaków
Sos barbecue na whisky 124

Sos BBQ to klasyka amerykańskiej kuchni. Ciężko sobie wyobrazić grillowanie bez tego sosu. W Polsce też jest już znany i lubiany. Charakterystyczny smak - lekko ostry, lekko słodki z nutą przypraw i mocno wyczuwalnym pomidorem jest świetnym dodatkiem do mięs i kanapek. Ta wersja to aromatyczny sos na bazie whisky

Milion Smaków
Tortille z pikantnym nadzieniem z fasoli i kukurydzy 131

Tortille z nadzieniem meksykańskim z tajskim sosem, czyli połączenie kultur z dwóch różnych stron świata. W zasadzie jeśli nie lubicie ostrych potraw, to sos można pominąć i danie będzie pasowało do kuchni meksykańskiej jak znalazł. Smak bez ostrej nuty sosu jest lekko słodki i też bardzo smaczny. Takie tortille sprawdzają się dobrze jako ciepła przekąska a nawet na kolację

Milion Smaków
Śmietanowy sos grzybowy 145

Jako wielka miłośniczka grzybów od czasu do czasu eksperymentuję z różnorodnymi sosami na ich bazie. Tym razem proponuję gęsty, kremowy sos - idealny do dań mięsnych. Sos na bazie suszonych grzybów i pieczarek, zagęszczony śmietaną, doprawiony minimalnie by nie zaburzyć nadto klasycznego, grzybowego smaku

Milion Smaków
Kotlety jajeczne 161

Pyszne kotleciki..z jajek z sosem cebulowym... 8-9 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 2-3 łyżki bułki tartej sól, wegeta Dodatkowo: bułka tarta i olej do smażenia bulionetka do sosu cebulowego Knor r Ugotowane i ostudzone jajka zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać surowe jajko, bułkę tartą .Doprawić.Formować kotlety,panierować w bułce tartej i smażyć(...)oleju na złoty kolor.Podawać np.z ziemniakami i sosem cebulowym

Moje domowe kucharzenie
Salatka z buraków 148

solą, dokładnie wymieszać i odstawić. Cebula zmięknie. Wymieszać sok z cytryny z miodem, octem i oliwą. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Buraki pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z sosem, odstawić na 15 minut. Wyjąć buraki z sosu, wymieszać z cebulą. Oddzielnie podać sos, w którym macerowały się buraki. *użyłam buraki żółte ** użyłam ocet winny z czarnego bzu - Ekologia Spod

królestwo garów