Dzisiaj przepis na kolejną pastę kanapkową - tym razem pomidorowo-paprykowa z białym serem. Parę minut i kilka podstawowych składników wystarczy do wyczarowania pysznego dodatku do chleba na śniadanie czy kolację. Składniki: kostka białego sera półtłustego mały koncentrat pomidorowy 2 łyżki jogurtu greckiego łyżeczka czerwonej papryki słodkiej szczypta papryki ostrej sól, pieprz posiekany szczypiorek do posypania Przygotowanie: Ser rozgniotłam i wymieszałam
Kulinarny PamiętnikTakie o to roladki można podawać z kaszą gryczaną, ziemniakami, ryżem, makaronem z czym kto woli, a nawet ze świeżym, pysznym, chrupiącym chlebem dodatkowo można dodać ogórka kwaszonego lub inny ulubiony dodatek :) Bardzo dobre są tez do tego "marynowane zielone pomidory", na które przepis podam w którymś z kolejnych postów... Gotowe danie Marynowane zielone pomidory
Zainspiruj się kuchniąPowoli wlewamy jajko i łyżka zakładamy białko na żółtko tak aby całe białko obkleiło nam żółtko. Gotujemy 2-3 minuty. Teraz robimy grzanki. Kromki chleba smarujemy masłem i posypujemy ziołami prowansalskimi, następnie opiekamy je na suchej, teflonowej patelni, z obu stron. Gdy mamy już wszystko gotowe, to układamy jajka na warzywach posypujemy pieprzem i solą
Zainspiruj się kuchniąciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h). Po wyrośnięciu ciasto ponownie dokładnie wyrobić, aby usunąć pęcherzyki powietrza (ciasto w przekroju powinno być gładkie). W maszynie do chleba: wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta. Po skończeniu programu ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według poniższego
Moje domowe kucharzenieOstatnio coraz częściej pojawiają się u mnie dania kuchni wegańskiej, co nie oznacza oczywiście iż nagle stanę się weganką. Niemniej zachęcam do
Smaczne Zdrowektóre jak się okazało są po prostu prawdziwkami. :) Przy okazji dowiedziałam się, że we Włoszech o porcino mówi się prosiaczki , w Niemczech mówimy Steinpilz - kamienne grzyby, w Holandii - eekhoorntjesbrood -chleb wiewiórki :), w Hiszpanii - panza- brzuch, no i oczywiście w Polsce mówimy o nim jako o prawdziwym grzybku. Cenimy go za walory smakowe i dlatego wszelkie sosy, zupy czy tez marynaty
Smaki Edytybakłażanem i pietruszką... Składniki: 2 średnie bakłażany garść posiekanej pietruszki 8 łyżek oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 3 łyżki octu z białego wina sól morska, pieprz 8 kromek chleba Pokroić bakłażany na plastry o grubości 3 mm, opiec je na patelni grillowej i przełożyć do miski. W innej miseczce przygotować dresing: wymieszać oliwę z octem i natką, dodać czosnek
wyzwania kuchenneSkładniki: 12 pomidorków koktajlowych 2 garście listków bazylii oliwa z oliwek ocet z białego winna 1 ząbek czosnku sól, pieprz 3 kromki chleba Pomidorki pokroić na małe kawałki, bazylię posiekać. Czosnek obrać i przekroić na pół. Wymieszać pomidorki z bazylią i dodać łyżkę oliwy, łyżkę octu, pieprz i sól do smaku. Kromki opiec, natrzeć czosnkiem i skropić oliwą. Wszystkie składniki
wyzwania kuchennemało skomplikowana zupa z filetów rybnych i włoszczyzny. Dodatek pomidorów i czerwonej papryki wzbogaca jej smak. Pyszna z każdym rodzajem ryby i łatwa w przygotowaniu. Najlepiej smakuje ze świeżym chlebem. Składniki: 3 filety rybne mrożone czerwoa papryka cebula 3 marchewki pietruszka seler 2 pomidory passata pomidorowa sól, pieprz, papryka słodka, chilli Filety rybne lekko rozmrozić i pokroić w paski. Cebulkę
wyzwania kuchenneBardzo prosty, puszysty chleb na drożdżach z mąką pszenną razową. Składniki; 250 g mąki pszennej razowej 250 g mąki pszennej 300 ml wody 1 łyżeczka cukru białego lub brązowego 1 łyżeczka soli 25 g drożdży 2 łyżki oleju słonecznikowego Drożdże pokruszyć w 100 ml wody, dodać cukier i łyżkę mąki. Odstawić na 10 minut, aby zrobił się rozczyn
wyzwania kuchennemorza i po minucie wlać wino. Całość przemieszać i gotować około 15 minut, pod koniec dodać natkę pietruszki i ewentualnie doprawić solą do smaku. Podawać z grzankami lub chrupiącym chlebem
wyzwania kuchenneTradycyjne indyjskie pieczywo podawane do dań głównych. Są to płaskie chlebki z białej mąki z dodatkiem czarnego kminu, czyli czarnuszki. Przepis pochodzi z książki Anny Wrońskiej pt.: "Domowy chleb, bułki i bułeczki". Składniki na 16 sztuk: 1 jajko 200 ml mleka 400-450 g mąki pszennej 20 g cukru 1 łyżka soli 2 łyżki oleju czarnuszka Piekarnik nagrzać
wyzwania kuchenneSmaczna pasta z białego sera, rzodkiewki i szczypiorku - idealna do chleba lub krakersów. Składniki: 250 g twarogu 10 rzodkiewek pęczek szczypiorku 3 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany 2-3 łyżeczki startego świeżego imbiru 2-3 łyżeczki chrzanu sól, pieprz Rzodkiewki umyć i zetrzeć na tarce, szczypiorek posiekać. W miseczce rozdrobnić ser i wymieszać z rzodkiewką i szczypiorkiem, dodać jogurt, imbir
wyzwania kuchennekojąco na układ pokarmowy, ma działanie przeciwbólowe i przeciwkaszlow oraz przeciwgorączkowe. Bez dodatku BIAŁEGO MAKU nie można upiec choćby słynnych rogali świętomarcińskich. Dodaje się go do słodkich bułeczek, chleba. 9. Ziele angielskie 10. Proszek do pieczenia 11. Kolendra stanowi składnik wielu mieszanek przyprawowych. Stosuje się ją przede wszystkim do wzmacniania smaku mięs (wieprzowiny, baraniny, drobiu a także dziczyzny
Słodkości i nie tylko