chleb - 26176 przepisów (strona:1496/1746)

Żeberka w syropie 198

Żeberka duszone z dodatkiem czosnku i słodkiego syropu klonowego. Zamiast syropu można użyć miodu. Składniki : 0,5kg żeberek (dla 2 osób) 3 ząbki czosnku sól, pieprz

prawdziwe jedzenie
Niedzielny kotlet czyli ukochany schabowy 190

Składniki : 0,5kg schabu bez kości 2 jajka mąka  bułka  sól, pieprz Tradycyjny schabowy jest pyszny sam w sobie ale warto mięso potrzymać przez

prawdziwe jedzenie
Prosty sposób na gołąbki 189

Z podanych składników wychodzi ok.10 gołąbków.  Farsz do gołąbków można zrobić z samego mięsa ale zazwyczaj dodaje się jeszcze ryż lub kaszę np. gryczaną. Zmielone

prawdziwe jedzenie
Schabik kanapkowy pieczony nocą 203

Pieczemy przez godzinę i wyłączamy piekarnik ale mięso zostawiamy w piecu. Musi powoli ostygnąć a najlepiej jakby poleżało w piekarniku jeszcze przez kilka godzin. Polecam podać schabik z chlebem i  buraczkami

prawdziwe jedzenie
Kolorowe szaszłyki 189

jest tłusta. Pasuje tu także boczek albo łata wołowa. Mięso z indyka (zwłaszcza pierś) może być w szaszłykach zbyt suche. Z drobiu raczej wybrałabym kurczaka. Szaszłyki podajemy do chleba lub do pieczonych ziemniaków i surówki

prawdziwe jedzenie
Błyskawiczna pasta z tuńczykiem 193

Szybka pasta do chleba o każdej porze dnia. Składniki : 2 puszki tuńczyka (masa ryby 2x130g) pół puszki kukurydzy ok.130g 2 jajka natka pietruszki majonez lub musztarda(opcja) sól, pieprz Gotujemy jajka na pół miękko, tzn. ok. 4-5 minut i od razu studzimy w zimnej wodzie. W tym czasie odlewamy na sitku sos z tuńczyka. Siekamy pietruszkę. Ostudzone i obrane

prawdziwe jedzenie
Kotlety schabowe faszerowane warzywami 245

Kotlety schabowe w wersji z warzywami. Bez jajek i bułki tartej. Panierowane wyłącznie w przyprawach i mące (pszennej lub bezglutenowej). Idealne do ziemniaków ale i do

prawdziwe jedzenie
Duszona cebulka 174

Składniki : Kilogram białej cebuli olej, sól Cebulę kroimy w krążki. Na rozgrzany na patelni olej wsypujemy łyżeczkę soli. Wrzucamy cebulę i podsmażamy kilka minut. Zakrywamy pokrywką

prawdziwe jedzenie
Kapustka duszona na słodko 210

pieprzu, listki laurowe oraz szczyptę cynamonu. Nakrywamy garnek i dusimy na małym ogniu aż zmięknie. W razie potrzeby dolewamy wody lub oleju. Podajemy tradycyjnie z mięsem lub tylko z chlebem

prawdziwe jedzenie
Zakwas na żur 211

żytniej), dziś częściej korzystam z płatków owsianych (najlepiej górskich). Zakwas na zupę powstaje w trakcie fermentacji drożdży z mąki, płatków pod wpływem ciepła. Można ten proces przyspieszyć dodając kawałek chleba na zakwasie. Do wyparzonego słoika wsypuję płatki owsiane i zalewam litrem ciepłej wody. Zakrywam ściereczką i odstawiam słoik w ciepłe miejsce. Trzeciego dnia, gdy pojawią się bąbelki, mieszam płatki

prawdziwe jedzenie
Masło z awokado 210

Bardzo smaczna pasta z awokado do smarowania pieczywa. Szczególnie polecam osobom unikającym mleka, idealnie zastępuje masło lub serek. Do pasty w wersji słonej świetnie pasuje plaster

prawdziwe jedzenie
Konfitura z truskawek 181

Składniki : Kg truskawek Pół szklanki cukru Truskawki myjemy, obrywamy z nich ogonki i wrzucamy na patelnię razem z cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu aż puszczą sok

prawdziwe jedzenie
Żeberka w sosie z kurkami 247

Składniki : Porcja wieprzowych żeberek ( ok. 1-1,5 kg) Olej lub smalec Sól, pieprz, rozmaryn, majeranek. Kilka ząbków czosnku Szklanka  białego wina 2 duże cebule

prawdziwe jedzenie
Kurczę pieczone w ziołach 207

Odpowiednio dobrane do mięsa zioła podnoszą walory smakowe. Do każdego mięsa tworzę odmienne mieszanki. Dziś

prawdziwe jedzenie
Gulasz węgierski 232

Gulasz węgierski czyli pyszny warzywny sos z duża ilością mięsa. Gulasz jest świetną bazą obiadową. Pasuje do placków, kaszy gryczanej czy klusek. Składniki: 500 g mięsa

prawdziwe jedzenie