sałatka - 51095 przepisów (strona:1528/3407)

Sałatka z rukolą, awokado, pomidorkiem koktajlowym i serem korycińskim swojskim z czosnkiem 148

Taką pyszną zrobiliśmy sobie ostatnio. Sałatka to rukola, pomidorki koktajlowe, awokado i ser koryciński swojski z czosnkiem. Do tego sos i bagietka zapieczona z masłem czosnkowym i nie trzeba nic więcej.  Pyszne sery otrzymałam  Agnieszki i Marcina Bielec, którzy są ich producentami - klik .  Ser Koryciński został wpisany do unijnego rejestru i posiada certyfikat Chronionego Oznaczenia Geograficznego(...)kroimy na większe kawałki. Ser kroimy w kostkę. 2. Do kubka dajemy wszystkie składniki na sos i mieszamy dokładnie. 3. Do rukoli dajemy resztę składników sałatki, mieszamy, polewamy sosem. Ja podałam z bagietką zapieczoną w piekarniku z masłem czosnkowym. Smacznego

kruche babeczki
KOLOROWA SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM 155

Dziś zapraszam Was na Lekką sałatkę z warzywami oraz tuńczykiem. Pyszna sałatka dla osób dbających o figurę i nie tylko.  SKŁADNIKI: 2 garści mix sałat 1 pomidor 5 rzodkiewek 1 papryka czerwona 3 łyżki natki pietruszki 1 puszka tuńczyka z wody Sól i pieprz do smaku 2 łyżki jogurtu naturalnego PRZYGOTOWANIE:  Warzywa myję. Tuńczyka odcedzam z wody. Pomidory

Gotowanie Patki
Sałatka z buraków i bryndzy, z orzechami laskowymi 162

Kolor, zapach, witaminy. Ta sałatka to idealne śniadanie do pracy ale i pyszny lekki obiad. Wszystkie składniki można przygotować wcześniej a potem tylko siup! do pojemnika/słoika i w drogę albo do brzucha. Przepis podpatrzyłam w "Kuchni polskiej. Na słono" Lidla.  Podaję w proporcji "na oko", wg Wiewiórki :) Sałatka z buraków i bryndzy, z orzechami laskowymi 2 upieczone, ostudzone

Dzieje kuchennej Wiewióry
OLIWA CZOSNKOWA Z CHILLI 95

OLIWA CZOSNKOWA Z CHILLI Aromatyzowane ziołami oleje i oliwy świetnie nadają się do doprawiania wszelkich sałatek lub smażenia. Mają wspaniały oryginalny aromat oraz smak, który przenika do potrawy. Oliwa czosnkowa z chilli ma lekko ostry posmak i wyraźnie wyczuwalny aromat czosnku. Jest świetna do sałatek; z powodzeniem możemy nią polewać potrawy przygotowywane na grillu.  Taka oliwa jest nie tylko

Moja Książka Kucharska
OCET ESTRAGONOWY 126

pikantny smak, można aromatyzować zwykły stołowy ocet. Ocet aromatyzuje się ziołami lub nasionami ziół takich jak estragon, bazylia, kminek, koper oraz dziurawiec. Taki ocet można wykorzystać przy robieniu sałatek, sosów, a także do dań rybnych i mięsnych . Dzisiaj przedstawiam przepis na domowy ocet estragonowy. Polecam! W dziale "Przetwory domowe" znajdziecie więcej przepisów na domowe przetwory z owoców i warzyw(...)jasnym ( nie nasłonecznionym) miejscu. Krok 2. Po około miesiącu zlewamy ocet do mniejszych butelek (max. 0,5 l), cedząc przez złożoną gazę i gotowe. Ocet jest wspaniałym dodatkiem do sałatek oraz surówek , bardzo podnosi smak galarety z nóżek wieprzowych. Smacznego

Moja Książka Kucharska
WIEPRZOWE ZEBERKA Z GRILLA 147

GRILLA Moi Drodzy, mam dzisiaj dla Was przepis na żeberka wieprzowe z grilla. Bardzo łatwe w przygotowaniu, pyszne;  idealne na grill-party :) Świetne z białym pieczywem i świeżą sałatką. Polecam przepis, mam nadzieję, że spodoba się Wam. Czas marynowania: około 2h Czas przygotowania : około 30 minut Liczba porcji : 4 SKŁADNIKI : 2 kg żeberek wieprzowych w dużych kawałkach 7 łyżek(...)około 15 minut, w tym czasie odwracamy je wielokrotnie. Gotowe żeberka polewamy sosem z marynaty, posypujemy obficie posiekaną zieleniną i dekorujemy plasterkami cytryny. Podajemy ze świeżym pieczywem i ulubioną sałatką. Smacznego :)  *zdjęcie dzięki użytkownikowi Amenic181 z FreeDigitalPhotos.net

Moja Książka Kucharska
SALATKA Z OGORKOW I PAPRYKI NA ZIME 214

SAŁATKA Z OGÓRKÓW I PAPRYKI NA ZIMĘ   Dzisiaj kolejny przepis z serii 'przetwory domowe na zimę' - sałatka słoikowa z ogórkami, papryką i cebulą. Świetna jako dodatek do obiadu lub przekąska. Polecam ! SKŁADNIKI: ok. 4kg ogórków gruntowych 1/2 kg czerwonej papryki 1/2kg marchwi 1/2kg cebuli 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 3 płaskie łyżki soli niejodowanej

Moja Książka Kucharska
CHRUPIACE PLACKI ZIEMNIACZANE Z ZURAWINA I SEREM 156

łyżki mąki kukurydzianej 30g płatków owsianych 1 ząbek czosnku - obrany 1 jajko 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1-2 łyżeczki soli morskiej + kilka kropel przyprawy do zup, sosów, sałatek Winiary (do smaku) 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego lub ziołowego (do smaku) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru tłuszcz do smażenia Wszystkie składniki wkładamy do malaksera , miksujemy i gotowe(...)łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 3 łyżki posiekanego szczypiorku 2 główki rzodkiewki - posiekane sól i spora ilość czarnego i ziołowego pieprzu  no i kilka kropel przyprawy do zup, sosów, sałatek Winiary - bez tego się nie obejdzie ! :) Wszystkie składniki  mieszamy widelcem rozcierając dokładnie grudki. Ważne, aby zrobić to naprawdę dokładnie, serek jest wtedy najlepszy :)   Oto jeszcze obiecany przepis

Moja Książka Kucharska
SEROWO-ZIOLOWE NUGGETSY Z INDYKA 180

środku są mięciutkie, delikatne - normalnie dzieci będą zachwycone - dorośli zresztą również :) No i ta chrupiąca panierka... Najczęściej naggetsy podajemy z dipami majonezowymi lub ketchupem. Ja najbardziej lubię z sałatką ze świeżego ogórka, pomidora oraz papryki. No i koniecznie podaję serek do 'maziania' w nim kotlecików przed zjedzeniem :) Z tej ilości mięsa zrobimy dużo chrupiących nuggetsów. Korzystajcie z przepisu, pięknie polecam(...)nuggetsy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Duża drewniana deska świetnie sprawdza się na przyjęcie jako półmisek dla nuggetsów :) Usmażone kotleciki układamy na desce obsypujemy natką pietruszki, podajemy wielki półmisek sałatki i serek -serwetka do rączki  no i częstujcie się mili goście :) Smacznego

Moja Książka Kucharska
SAŁATKA WARSTWOWA Z KURCZAKA i BROKUŁA + FILMIK 218

Bardzo lubię takie smaczne i kolorowe sałatki. Dzisiaj pomysł na kolorową sałatkę warstwową z brokułem, kurczakiem i serem feta. Składniki możemy komponować sami, dodatkowo jest polana sosem czosnkowym przez to jest bardzo smaczna

Kulinarne Fantazje Marioli
Sałatka z czerwonym ryżem, szynką, jajkiem i marynowanymi pieczarkami 204

Jeśli  lubicie sałatki z ryżem, zachęcam Was do przygotowania sałatki z czerwonym ryżem, szynką, jajkiem i marynowanymi pieczarkami :) Składniki: 100 g czerwonego ryżu (u mnie Skworcu ) 3 jajka 20 dag szynki konserwowej cebula 100 g pieczarek marynowanych puszka kukurydzy garść siekanej natki pietruszki 3 czubate łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Odsączamy

Smak mojego domu
Sałatka ryżowa z tuńczykiem i fasolą 165

Szybka i sycąca sałatka z ryżem, tuńczykiem i czerwoną fasolą. Cebula nadaje ostrości, a majeranek aromatu. Przepis ze Smacznej Strony Tesco. Polecam!     Sałatka ryżowa z tuńczykiem   Składniki na 6 porcji:   woreczek białego ryżu puszka tuńczyka w sosie własnym puszka czerwonej fasoli 1 cebula 4 łyżki  majonezu przyprawy: sól, pieprz, majeranek

Smak mojej kuchni
Sałatka z wędzonym kurczakiem, ryżem i ananasem 214

kukurydzy, 3-4 łyżki majonezu, sól, pieprz. Dzisiaj zrobiłam przegląd lodówki i natknęłam się na wędzone udka z kurczaka. Wtedy wpadłam na pomysł, że można je idealnie wykorzystać do sałatki - do której stanowiłyby bazę. Sałatka jest niezbyt pracochłonna - a za to bardzo smaczna. Polecam. Ryż ugotować wg zaleceń na opakowaniu. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Udka z kurczaka dokładnie oddzielić

Świat Domowej Kuchni
KSIĄŻKA „ Z MIŁOŚCI DO SMAKU” 160

polskich tradycji kulinarnych, a jej hasłem przewodnim jest kuchnia pełna szacunku dla produktów, zdrowa i sprzyjająca wspólnemu ucztowaniu.   Odnajdziecie w niej ponad 50 niezwykle kreatywnych przepisów na przystawki, sałatki, zupy, dania głównie i desery. Niektóre z nich są bardzo łatwe w przygotowaniu, inne o nieco większym stopniu trudności. Wszyscy miłośnicy sztuki kulinarnej, oraz polskiej i francuskiej kuchni, znajdą(...)nowym wykonaniu, jak i zupełnie nowe, zaskakujące połączenia smakowe. Wśród proponowanych potraw figurują między innymi: matjas z piklami i musem chrzanowym, rillette z łososia, tarteletki z trzema serami, sałatka z rukwi wodnej, rzodkiewki i kiszonego buraka, pieczone bataty z sosem tatarskim, orkiszowe risotto, zupa prowansalska, zupa z zielonej soczewicy, zapiekana zupa cebulowa, dorsz zapiekany z boczkiem i szałwią, wołowina

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sałatka z białej kapusty do obiadu, Colesław 156

Bardzo popularna sałatka w Anglii. Pyszna, polecam. Przygotowanie warzyw – kapustę pokroić w 2 cm paseczki, marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, seler naciowy pokroić drobno, cebulę obrać i posiekać. Wszystkie warzywa wrzucić do miski i wymieszać. Przygotowanie sosu – do miseczki wlać olej, sok z cytryny, dodać musztardę, cukier, majonez. Dokładnie wymieszać i wlać do warzyw(...)Ponownie wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku. Majonez można zastąpić jogurtem, ale prawdziwy Coleslaw jest z majonezem. Sałatka jest pyszna

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania