Ser a la Koryciński 214Jakiś czas temu utknęłam na tej cudnej stronce i zdobywałam wiedzę na temat produkcji i wędzenia własnych wędlin. Przy okazji odkryłam, że zrobienie własnego
Kulinarne przygody Gatity
Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa paprykowa 252Jestem wielbicielką hiszapńskiej kuchni. Po tym jak zaczęliśmy robić domowe wędliny, postanowiłam poeksperymetować z chorizo. Przepis znalazłam na hiszpańskim blogu . Domowe chorizo, czyli
Kulinarne przygody Gatity
Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka 320Przedstawiam kolejny przepis na domową kiełbasę z cyklu "wiem co jem" ! Tym razem będzie to kiełbasa żywiecka podsuszana. Przepis tradycyjnie zaczerpnięty z forum Wędliny
Kulinarne przygody Gatity
Pasta z tuńczykiem 232Ostatnio naszło mnie na robienie past. To fajny i prosty sposób na to, żeby nasze kanapki lub kanapki naszych dzieci nie były nudne. Wiadomo, że najczęściej
Kulinarne przygody Gatity
Pasta twarożkowa z pstrągiem 240Oto kolejna propozycja na szybką i pyszną pastę rybną na bazie białego sera. Dzisiaj wykorzystałam wędzonego pstrąga, który jest bardzo delikatny i aromatyczny. Do tego
Kulinarne przygody Gatity
Pasta rybna w wersji light 278Dziś kolejna odchudzona propozycja, tym razem będzie to przepis na lekką pastę rybną przygotowaną na bazie chudego białego sera. Taka pasta to idealna propozycja na
Kulinarne przygody Gatity
Pasta z bobu 220Pasta z bobu, przepis na nią jest banalnie prosty. Zrobi ją każdy. Idealna z grzanką. Wypróbowałam ją również na ciepło jako dodatek do makaronu
Kulinarne przygody Gatity
Lavas, turecki chlebek z patelni 239Dziś na blogu kolejny chlebek z patelni, tym razem wypatrzony u Beaty ze Starych garów . W dzisiejszym poście nasza kulinarna podróż dotarła do
Kulinarne przygody Gatity
Paluchy drożdżowe z szynką i serem 314najlepsze paluchy drożdżowe z szynką i serem, polecam Specjalności drożdżowe na blogu: Bagietki pełnoziarniste rustykalne bagietki Rustykalne bagietki pszenne Bagietki pszenno-żytnie ekspresowe (rustykalne bagietki) Bułki domowe wielozbożowe Chleb z garnka Bułka paryska ekspresowa Składniki na 8 dużych paluchów: - 400 g mąki pszennej + ok 100 g do podsypywania ciasta - 7 g suszonych drożdży - 300 ml ciepłej wody - 1 łyżka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Musztardowe bułki 216Był chleb z musztardą ,a teraz pora na bułki.Przepis znaleziony tutaj ...chlebek był jednak smaczniejszy niż bułki,.Ciasto na bułeczki robiłam w misce Tupperware .. 250 g maki pszennej 250 g mąki pszennej razowej 20 g drożdży piekarskich 100 g musztardy rosyjskiej Develey [dałam 3 łyżki] 1 łyżka miodu 200 ml ciepłej wody
Moje domowe kucharzenie
Domowa pasta z pieczonej papryki i bakłażanów 269bardziej warzywnym smaku (trochę jak tzw. leczo). Warzyw nie miksowałam tylko posiekałam je drobno, dzięki czemu konsystencja pasty jest dużo ciekawsza. Taką pastę możecie podać do mięsa, do chleba, a nawet zmieszać z ugotowanym makaronem i zjeść na obiad. Ja z lubością zjadam ją na kanapkach razem z serem Pecorino przywiezionym z Toskanii. Pasować będzie zresztą do wielu serów
Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczone bakłażany z sosem tzatziki 239blasze wysmarowanej oliwą i podałam z sosem tzatziki posypanym nasionami czarnuszki dla podkręcenia smaku. Upieczone bakłażany były tak miękkie i kremowe, że bez problemu mogłam rozsmarować je na kromce chleba. Mmmm... taka sensualna przyjemność:) Inspirację zaczerpnęłam z książki Tender Volume I mojego ukochanego autora kulinarnego Nigela Slatera . Kojarzycie go? W Polsce można go zobaczyć w programach kulinarnych
Chilli Czosnek i Oliwa
Nadziane cukinie indykiem z odrobiną miłości 226łyżki groszku gotowanego lub konserwowego, świeży tymianek, świeży lubczyk, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 2 łyżki bulionu, 4 małe okrągłe cukinie, mini kolorowe papryczki, chleb tostowy pełnoziarnisty, ser topiony camembert, olej rzepakowy. Przygotowanie: Cebulkę kroimy w drobna kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, lubczyk siekamy. Do mięsa mielonego dodajemy cebulkę, lubczyk, czosnek, jajko, igiełki tymianku, doprawiamy
Moniki Smakołyki
Karczek gotowany w przyprawach 276karczek , jest tak samo smaczny jak schab . Ale to mięso jest oczywiście trochę tłuściejsze. Ale sądzę , że znajdą się i amatorzy na takie właśnie mięso :) Jest dobre do chleba , a ciepłe może być podawane do obiadu
Proste Potrawy
Boczek pieczony w rękawie 251Był miękki i bardzo smaczny , cienki jest dla mnie dobry , bo szybko się przepieka A wytopiony podczas pieczenia smalec był w sam raz na kromkę chleba
Proste Potrawy