Kotlety schabowe faszerowane warzywami 274Kotlety schabowe w wersji z warzywami. Bez jajek i bułki tartej. Panierowane wyłącznie w przyprawach i mące (pszennej lub bezglutenowej). Idealne do ziemniaków ale i do
prawdziwe jedzenie
Duszona cebulka 199Składniki : Kilogram białej cebuli olej, sól Cebulę kroimy w krążki. Na rozgrzany na patelni olej wsypujemy łyżeczkę soli. Wrzucamy cebulę i podsmażamy kilka minut. Zakrywamy pokrywką
prawdziwe jedzenie
Kapustka duszona na słodko 232pieprzu, listki laurowe oraz szczyptę cynamonu. Nakrywamy garnek i dusimy na małym ogniu aż zmięknie. W razie potrzeby dolewamy wody lub oleju. Podajemy tradycyjnie z mięsem lub tylko z chlebem
prawdziwe jedzenie
Zakwas na żur 244żytniej), dziś częściej korzystam z płatków owsianych (najlepiej górskich). Zakwas na zupę powstaje w trakcie fermentacji drożdży z mąki, płatków pod wpływem ciepła. Można ten proces przyspieszyć dodając kawałek chleba na zakwasie. Do wyparzonego słoika wsypuję płatki owsiane i zalewam litrem ciepłej wody. Zakrywam ściereczką i odstawiam słoik w ciepłe miejsce. Trzeciego dnia, gdy pojawią się bąbelki, mieszam płatki
prawdziwe jedzenie
Masło z awokado 232Bardzo smaczna pasta z awokado do smarowania pieczywa. Szczególnie polecam osobom unikającym mleka, idealnie zastępuje masło lub serek. Do pasty w wersji słonej świetnie pasuje plaster
prawdziwe jedzenie
Konfitura z truskawek 217Składniki : Kg truskawek Pół szklanki cukru Truskawki myjemy, obrywamy z nich ogonki i wrzucamy na patelnię razem z cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu aż puszczą sok
prawdziwe jedzenie
Żeberka w sosie z kurkami 274Składniki : Porcja wieprzowych żeberek ( ok. 1-1,5 kg) Olej lub smalec Sól, pieprz, rozmaryn, majeranek. Kilka ząbków czosnku Szklanka białego wina 2 duże cebule
prawdziwe jedzenie
Kurczę pieczone w ziołach 227Odpowiednio dobrane do mięsa zioła podnoszą walory smakowe. Do każdego mięsa tworzę odmienne mieszanki. Dziś
prawdziwe jedzenie
Gulasz węgierski 263Gulasz węgierski czyli pyszny warzywny sos z duża ilością mięsa. Gulasz jest świetną bazą obiadową. Pasuje do placków, kaszy gryczanej czy klusek. Składniki: 500 g mięsa
prawdziwe jedzenie
"CUDZE CHWALICIE, SWOJE KOCHACIE" 300Jakie wyroby, które posiadają jakieś z oznaczeń, znajdziemy? M.in. rogal świętomarciński z Poznania, miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich, obwarzanek krakowski , truskawka kaszubska , pierekaczewnik (Supraśl), kiełbasa lisiecka , ś liwka szydłowska, chleb prądnicki, miód kurpiowski, karp zatorski, wielkopolski ser smażony, olej rydzowy, suska sechlońska, kołacz śląski, jabłka łąckie, miód drahimski, fasola korczyńska, jabłka grójeckie, cebularz lubelski, jagnięcina podhalańska, podkarpacki miód spadziowy, andruty
W kuchni Karmel-itki
Pszenno - razowe bułeczki 202dłuższego czasu zamierzałam upiec jakieś bułeczki . W końcu nadarzyły się dwie okazje , aby wypróbować swoje zdolności w pieczeniu pieczywka :). Nie było w domu ani jednej kromki chleba ani bułki. Drugą okazją była paczka którą dostałam od firmy Symbio a to z tego względu , że dzięki uprzejmości tej firmy dostałam dużo przydatnych produktów do wypieku czegoś do zjedzenia na kolację :) Wybór
Słodkości i nie tylko
Okrasa z wędzonej makreli 191utworzyła warstwę o wysokości ok. 2 cm. Odstawiamy do lodówki lub zamrażarki do stężenia. Moja stała 2 dni. Okrasę kroimy w prostokąty.Układamy na takiej samej wielkości pokrojonych kromkach chleba. Na wierzch układamy okrasę. Ozdobić kiełkami, kleksem sosu chilli, podajemy. Smacznego. The post Okrasa z wędzonej makreli appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa rybna z płotek (słodko-kwaśna) 242najmniej 5 minut. W tym czasie zupy nie należy mieszać. Tak przygotowaną zupę podajemy na talerzach z kawałkami ryby i warzywnymi dodatkami. Można podawać do tej zupy świeży, biały chleb. The post Zupa rybna z płotek (słodko-kwaśna) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pumpernikiel party z łososiem 304każdy lubi na kanapce, chyba że się mylę. Finger food z łososiem i ricotta: wytrawne mini kanapeczki, czyli pumpernikiel party z łososiem, ricotta i koperkiem Składniki: pumpernikiel party – chleb żytni ser ricotta wędzony łosoś szczypta pieprzu koperek Przygotowanie: Ser ricotta przekładamy do miseczki doprawiamy pieprzem i mieszamy. Na każdym krążku żytniego pumpernikla kładziemy łyżeczkę sera ricotta, układamy kawałki wędzonego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Grzanka z jajkiem w koszulce 191wlewamy do gotującej się zakwaszonej 2 łyżkami octu winnego wody, delikatnie łyżką cedzakową nakładamy białko na żółtko i gotujemy krótko, aby żółtko się nie ścięło. Grzankę przygotowałam z trójkątnego chleba żytniego, skropiłam oliwą i podsmażyłam szybko z obu stron na patelni wraz z plasterkami kiełbasy. Podałam jajko w koszulce na grzance, na pokrojonej w piórka sałacie, podsmażonymi plasterkami kiełbasy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię