bułki - 33426 przepisów (strona:1504/2229)

Cytrynowa babka Gogo (składniki łatwe do zapamiętania) 118

cukier waniliowy, skórkę cytrynową oraz proszek do pieczenia.  Na końcu puszystą masę połączyć z uprzednio roztopionym i ostudzonym masłem.  Ciasto przelać do formy (**) wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.  Piec (w rozgrzanym piekarniku) przez 45-60 min (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. Czekoladę rozpuścić z kilkoma łyżkami mleka i polać po ostudzonej babce. (*) Do czekolady

Di gotuje
Krokiety staropolskie 179

krokietów 2,5 h składniki: Ciasto naleśnikowe jak w tym przepisie: TUTAJ farsz: 400 g ziemniaków 300 g białego sera 1 duża cebula sól, pieprz dodatkowo: 2 jajka bułka tarta wykonanie: Usmażyć naleśniki Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na patelni. Ziemniaki, biały ser bardzo dokładnie wymieszać (proponuję użyć praskę do ziemniaków

Ania i Marcin gotują
CHLEB RAZOWY NA DROŻDŻACH 163

godziny (w połowie czasu wyrastania zwilżoną dłonią naciągnijcie każdy bok ciasta do środka). Po tym czasie ciasto podzielcie na dwie części. Z każdej z nich uformujcie podłużną bułkę- chlebek, dobrze oprószcie go mąką, przykryjcie ściereczką i odstawcie na kolejne 1-1,5 godziny. Piekarnik nagrzejcie (bez termoobiegu) do 220 stopni. Chlebki nacechujcie, wstawcie do wcześniej zaparowanego piekarnika i pieczcie około

OliveandThyme
Grzanki z awokado i parmezanem 185

owoc, w pestkę lekko wbijamy nóż i wyjmujemy, miąższ kroimy w kosteczkę i układamy w miseczce, dodajemy parmezan, lekko doprawiamy. 3. Rozgniatamy widelcem na gładko. 4. Kromki bułek układamy na papierze do pieczenia i pieczemy przez kilka minut w 190 C do zrumienienia się grzanek (grzanie góra-dół, środkowa półka piekarnika). 5. Gdy grzanki zrumienią się

Zasmakuj Kuchni
Pieczarki w cieście naleśnikowym. Kotlety z kapeluszy pieczarek. 280

Ostatnio udało mi się zakupić bardzo duże i dorodne pieczarki. Co natchnęło mnie do przygotowania dawno zapomnianych kotletów z pieczarek. Takie pieczarki można oczywiście przygotować z tradycyjną panierką... jajko+bułka tarta..., lecz ja stanowczo wolę te w cieście naleśnikowym. Smaczne i chrupiące, są doskonałym dodatkiem do obiadu lub samodzielną przekąską. Polecam :) Składniki - 4 duże pieczarki - 1/4 szklanki mleka - 3/4 szklanki

Kuchnia z widokiem na ogród
Pierś z kurczaka pieczona w słoneczniku 167

Alternatywa dla smażonego kurczaka;) a dodatkowo zamiast bułki czy płatków użyliśmy do tego pestek słonecznika, myślę że świetnie sprawdziłyby się też pestki dyni. Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka sól, pieprz cytrynowy, pieprz czarny papryka słodka ok 100 gram pestek słonecznika, ale nie ważyłam dokładnie 1 jajko  Przygotowanie: Ziarna wsypujemy do miski. Filet z kurczaka kroimy wzdłuż na pół

Życie zaczyna się w kuchni
Wegeburgery z buraków i kaszy jaglanej 154

pieprzem oraz sosem sojowym do smaku. Z powstałej masy mokrymi rękoma zlepiać okrągłe kotlety i piec w piekarniku w 180 stopniach przez 25-30 minut.Upieczone kotlety podawać w bułce z warzywami i ulubionym sosem. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Kuchnia Bon Appetit
Kolorowa pianka na biszkopcie 315

wiśniową 750 ml gorącej wody 5 kostek gorzkiej czekolady Przygotować biszkopt. Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Blaszkę o wymiarach 25x28 natłuścić masłem i posypać tartą bułką. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Do żółtek dodać cukier i zmiksować na puszysta masę. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem.. Na koniec dodać ubite

Monia miesza i gotuje
Kotlet schabowy z jajkiem sadzonym 195

misce przekładając krążkami cebuli. Zalewamy mlekiem, szczelnie przykrywamy i zostawiamy na noc w lodówce. Na patelni rozgrzewamy masło lub oliwę z oliwek. Kotlety maczamy w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy przez 3-4 min każdą ze stron pod przykryciem (w zależności od grubości kotleta). Na drugiej patelni smażymy jajko sadzone. Powoli, bez przykrycia na jednej tylko stronie

Ania i Marcin gotują
Pieczeń rzymska z różnych mięs 158

kiełbasa na chleb. Mięsa wrzucić do dużej miski. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć drobno pokrojoną na złoty kolor. Obsmażoną cebulę dodać do mięs. Dodać sos passata, sól, pieprz, bułkę tartą, żółtka. Jeśli lubicie bardziej ostre można dodać chilli w proszku do smaku. Dokładnie wszystko wymieszać. Na stolnicy rozłożyć folię spożywczą, na folii rozłożyć plastry boczku wędzonego. Na środku rozłożyć

Kuchnia Pokoleń
szybkowar-dżem z ciemnych winogron... 160

mieszając zagotować gorące nakładać do czystych słoików, mocno zakręcić, postawić na zakrętkach do wystudzenia, przechowywac w chłodnym, ciemnym miejscu postawione normalnie dżemik jest pyszniutki, do tostów, bułek, do ciast, deserów, naleśników...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Truflowe zapiekanki 150

samotności też pysznie smakują , ale smak sera z truflami oraz orzechami robi po prostu eksplozję smaków w buzi , zapraszam do wypróbowania przepisu . Składniki  3 kromki chleba  ( bądź bułki ) 3 łyżeczki masła  1 ząbek czosnku  3 plastry sera z truflami i orzechami  3 plastry szynki  Wykonanie  Do miseczki ścieram czosnek obrany i dodaję masło

Mój Smak
Waniliowe pierogi z kaszą jaglaną i serem 212

waniliowy. Ciasto pierogowe wałkujemy na bardzo cienko, wykrawamy pierogi, wkładamy farsz, lepimy i gotujemy w osolonej wodzie, 3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Gotowe pierogi polewamy rozpuszczonym masłem z bułką tartą

Jadło i czytadło

Proponowane wyszukiwania