Składniki: ½ kg ugotowanych ziemniaków 1 batat, pieczony 100 g zielonego groszku 50 g szpinaku 1 jajko + 1 jajko do obtoczenia 60 g mąki 1 czerwona cebula 50 g tartej bułki lub panko sół i czarny pieprz do smaku masło klarowane do smażenia Sos czosnkowy 200 ml greckiego jogurtu, 10% 3 łyżki domowego majonezu, tutaj przepis sól do smaku Ziemniaki
codojedzeniaKotlety ryżowe serwować możecie jako danie obiadowe. Podajcie je z surówką i ewentualnie jakimś sosem - pomidorowym, grzybowym lub innym. Kotlety ryżowe to także fajna alternatywa dla burgerów. I tak - bułka z ryżem może dobrze smakować :D Składniki: 1 torebka ugotowanego ryżu ( u mnie pełnoziarnisty ) 1/2 cebuli 1 marchewka 2 jajka "M" 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżka mąki ziemniaczanej
kolorowotorcikowoZobaczymy na święta czy waga choć trochę drgnęła... w dół oczywiście! Trzymajcie kciuki ;) A przepis zapiszcie zarówno mój jak i Doroty, bo naprawdę warto zastąpić nim zwykłe pszenne bułki. Pokuszę się też o nazwanie go wegańskim, bo choć na tej kuchni wcale się nie znam, to w składnikach nie widzę nic, co mogłoby weganom popsuć humor. Chyba, że się
Kuchnia w czekoladzieCebularze wywodzą się z kuchni żydowskiej. To pszenne bułki czy też placki (zależy od wykonania) na których jest umieszczony farsz z posiekanej duszonej cebuli - często z makiem. Obecnie są dość powszechne na Lubelszczyźnie, ale trafiają się też w innych rejonach kraju. Według mnie są świetnie jako drugie śniadanie czy przekąskę w trakcie dnia, ale i tak najlepiej smakują gorące świeżo
Milion SmakówJuż nie raz zachęcałam Was do wypieku domowego pieczywa. U mnie jada się domowy chleb, rogale i bułki. Dzisiaj mam dla Was przepis na puszyste, maślane bułeczki. Przepis znalazłam w domu u mojego Taty i przypomniałam sobie, że takie właśnie bułeczki jadłam u moich rodziców. Od razu zrobiłam je na niedzielne śniadanie. Są pyszne, puszyste i bardzo delikatne. Można
Kuchnia u Krysigruba i średnia oraz pęczak kujawski. Produkty powstają tylko z rodzimych, najwyższej jakości i specjalnie selekcjonowanych zbóż jęczmiennych. Ponadto od zeszłego roku w ofercie można znaleźć również kaszę manną, bułkę tartą i skrobię ziemniaczaną. Produkty występują w szerokim zakresie wagowym. Każdy produkt jest pakowany do ekologicznych torebek półkilogramowych i kilogramowych oraz do worków polipropylenowych 25 i 50kg. Jeśli cenicie zdrowie
Słodkie okruszkidużo potasu, wapnia, sodu, fosforu i magnezu. Skorzonera jest też dobrym źródłem witamin z grupy B i witaminy C. Można przyrządzić z niej wiele dań: ugotować, polać masłem i bułką tartą lub sosem, np. beszamelowym. Można skorzonerę usmażyć w cieście naleśnikowym lub podać na słodko z miodem. Wykorzystuje się też ją w surówkach i sałatkach. Jak przygotować czarny korzeń? Najpierw
Qlinarnie i Qlinarniezaczynie z bulionu mięsnego, zsiadłego mleka i cebuli. Do dekoracji lepioszek Uzbecy używają specjalnych stempli, a potem pieką je w glinianym piecu - Tandir. Moje lepioszki smakują podobnie do polskich bułek ;), cebula nie jest w nich mocno wyczuwalna. Sposób przygotowania można zobaczyć na kanale rus brot . Zaczyn (18-24 godzin w temp. 28-29°C) 11 g zakwas żytni (nawodnienie
Przepisy na domowy ser i chleboleju rzepakowego 2 jajka 4 łyżki masła orzechowego garść orzechów laskowych pół czekolady gorzkiej drobno pokrojonej 2 garście mrożonych czarnych porzeczek (w sezonie świeże) keksówka wysmarowana olejem i bułką tartą Jak przygotować ciasto bananowo – porzeczkowe z masłem orzechym? Na patelni podsmażamy masło, cukier i banany aż cukier się skarmelizuje. W misce mieszamy suche składniki czyli mąkę, sodę
Ugotowane pozamiatanezmielony pieprz opcjonalnie: słodka mielona papryka olej do smażenia - około 4 łyżek - możecie smażyć na oleju rzepakowym lub klarowanym maśle, w przypadku drugiej opcji, grzanki wychodzą maślane Sposób przygotowania: bułki kroimy w lekko skośne kromki, dzięki temu są dłuższe jajka roztrzepujemy w misce, solimy i pieprzymy - opcjonalnie, dodajemy paprykę i bazylię kromki obtaczamy w jajkach z obu stron, smażymy
Zasmakuj Kuchnimałe kawałki, po czym wsypać do miski z mąką. Początkowo wgniatać ciasto zewnętrzną częścią dłoni, później wcierać równocześnie przesypując mąkę aby ciasto się napowietrzyło. Powinna powstać nam struktura przypominająca bułkę tartą. Na koniec dodać jajko i szybko zagnieść, tak aby ciasto się nie lepiło i było nadal zimne. Uformować z ciasta kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w przejrzystą folię spożywczą
Passions hobbies lifetłuszczu. Koniecznie musicie spróbować tych faworków i powiedzieć mi czy Wam smakują. Nie jestem zwolenniczką odchudzania karnawałowych smakołyków a pączki pieczone , chociaż smaczne, mają dla mnie urok zwykłej, słodkiej bułki, ale w przypadku tego chrustu polubiłam wersją pieczoną. Specjalnie podaję składniki na niezbyt dużą ich ilość żeby nikt mi nie zarzucił, że zmarnował przeze mnie składniki. Pieczcie faworki ze Smaczną
Smaczna Pyzanigdy nie przpadałam, jednak przyszedł czas zmierzyć się z tym smakiem w innej formie :) Składniki: *200 g kaszy gryczanej *200 g twarogu półtłustego * garść cienko posiekanego szczypiorku *1 jajko *bułka tarta *3 ząbki czosnku * 1 duża cebula * sól, pieprz *2 łyżki musztardy serbskiej Przygotowanie: 1. Gotujemy kasze zgonie z opakowaniem. 2. Między czasie cebulkę rumienimy na patelni. 3. Czekamy
FITBUuKGorąca parówka w bułce z sosem, to hot dog, a jak nazwać parówkę w cieście, z serem, upieczoną w piekarniku? Nie wiem jak nazwać, ale potrafię taką przekąskę przygotować :) Wyrabiamy zwykłe ciasto z mąki, wody, jajka i soli. Obieramy parówki, kroimy ser i zieleninę. Wałkujemy ciasto, kroimy na kawałki i układamy ser, zieleninę i parówki. Zawijamy i układamy łączeniem
chleba naszegopołowa zjedzona) Zaczynamy od zwykłego ciasta :) Mąka 1 kg, drożdże 1/2 kostki, masło 1/2 kostki, dwa jajka, szklanka curku, szklanka ciepłej wody. Oprócz ciasta trzeba coś dodać do bułek :) Mus jabłkowy, dżem śliwkowy... Ciasto dzielimy i "kulkujemy" Nakładamy dżem, sklejamy i odkładamy sklejonym do spodu. Dla odróżnienia smaków :) śliwkowe zakręcamy inaczej :) Posmarowane rozbitym jajkiem ciastka wrzucamy
chleba naszego