BABKA MAKOWA Z NUTĄ CYTRYNOWĄ 231Następnie dodajemy suchy mak oraz skórkę cytrynową. Na końcu w dwóch turach dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do przygotowanej wcześniej formy, przesmarowanej i obsypanej mąką lub bułką tartą. Wygładzamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C. Pieczemy ok. 50 minut. Ja piekłam 45 minut na programie góra-dół, (do suchego patyczka). Ja swoją polukrowałam lukrem marcepanowo
Smaczne Zdrowe
Drożdżowa baba z bakaliami na oleju rzepakowym 173miksujemy robotem na najwyższych obrotach, do uzyskania gładkiej konsystencji. Bakalie posypujemy niewielką ilością mąki, obtaczamy je i dodajemy do ciasta, mieszamy. Formę na babkę natłuszczamy, obsypujemy np. wiórkami kokosowymi, bułką tartą lub zmielonymi orzechami. Przelewamy do formy masę. Piekarnik nastawiamy na 175°C i pieczemy ok. 25 – 30 min. Babkę, podczas pieczenia należy przykryć papierem. Rada: przed wyjęciem sprawdzamy
Moniki Smakołyki
Ciasto piaskowe z mieszanką keksową 175obrotach lub ręcznie do połączenia. Na sam koniec dodajemy mieszankę keksową, ponownie delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto do podłużnej formy o wym 12/39 cm natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Pieczemy 45-50 minut w temp 180*c (do suchego patyczka) Studzimy przy otwartych drzwiczkach, zimne ciasto wyciągamy z formy na kratkę, dekorujemy polewą i posypką. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamon
Babka rumowa 250przestając ucierać dodajemy kolejno jaja i mąkę wymieszaną z z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlewamy alkohol i wsypujemy bakalie oprószone mąką. Formę do babki smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą (chyba, że używamy silikonowej, wtedy nie trzeba tego robić) i napełniamy ciastem do ok 2/3 wysokości. Pieczemy ok 45 minut w 180 st. C. Po upieczeniu i ostudzeniu polewamy lukrem
Cynamonowe szczęście
Babeczki cytrynowo-majonezowe do koszyczka wielkanocnego 167łyżki mleka/wody Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać solidną szczyptę aromatu cytrynowego w proszku. Foremki na babeczki należy wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, a następnie wypełnić ciastem (do 3/4 ich wysokości, nie więcej, bo masa sporo podrasta). Babki wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka
Di gotuje
WYPIEKANIE NA ZAWOŁANIE! 219żadnego doświadczenia - dla osób starszych, których dieta jest oparta na bardzo delikatnym pieczywie - dla dzieci: jak dla mnie to petarda, możemy przygotowywać bardzo puchate i mięciutkie chleby niczym bułki, idealne rozwiązanie dla mam, których dzieciaki jedzą mięciutkie kajzerki, których skład lepiej przemilczmy, tutaj to my decydujemy co dodamy do chleba, jaką mąkę użyjemy. - dla osób zabieganych, zapracowanych, dbających
SMYKWKUCHNI
Makaron z truskawkami i wspomnienie dzieciństwa na zawołanie ;-) 269szypułkować, czego strasznie nie lubiłam z moją siostrą robić. A potem te truskawki człowiek jadł od rana do wieczora, w formie koktajlu, zupy mlecznej z truskawkami, makaronu z truskawkami, bułek drożdżowych z truskawkami, ciast wszelakich i kompotu z truskawek! Takie to były dni, do których dziś choć na jedną minutę by się chciało wrócić! Nie ma lepszej metody, robię
SMYKWKUCHNI
Babka majonezowa 206ubić z cukrem na puszystą masę. Mąki i proszek przesiać, dodawać stopniowo do masy jajecznej. Na koniec dodać majonez, dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Bułki pszenne. 211gładkie ciasto. Ja wyrabiam mikserem bo ciasto jest dość rzadkie. Na koniec wyrobić chwilę ręcznie. Można podsypać mąka, jeśli za bardzo się klei, ale nie za dużo, żeby bułki nie były twarde. Wyrobione ciasto przykryć ściereczka i zostawić do wyrośnięcia.Wystarczy pół godzinki. Kiedy podwoi objętość wyłożyć na stolnicę i formować bułeczki. Ja robię z ciasta wałek
Agusiowe smakołyki
Chlebek owsiany 215Wyrabiać mikserem z haczykami kilka minut aż składniki dobrze się połączą. Piekarnik włączyć na 180 stopni.Grzałka góra ,dół. Przełożyć chlebek do dwóch keksówek wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą.Wierzch chlebka wysmarować mlekiem i posypać słonecznikiem lub mąką. Zostawić chlebki do wyrośnięcia w foremkach aż piekarnik się nagrzeje ok 15 -20 minut. Piec 1 godzinę.Po wyjęciu
Agusiowe smakołyki
Szarlotka z budyniem 210śmietany 18% 1 op. cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 słoik litrowy jabłek prażonych 3 op. budyniu śmietankowego z cukrem 1 litr mleka bułka tarta Wykonanie: Mąki , proszek do pieczenia i sól przesiać przez sitko.Dodać cukier i cukier waniliowy, żółtka i śmietanę. Margarynę pokroić na drobne kawałki i całość nożem siekać. Na końcu
Różne smaki w kuchni
Szybkie półkruche ciasto ze śliwką 219śmietany zagnieść półkruche ciasto. Odstawić na 30 minut do lodówki. Śliwki umyć , przekroić na pół, wyjąc pestki. Ciastem wylep dno tortownicy. Na cieście rozłóż śliwki ( można podsypać bułką tarta , żeby nie zwilgotniało) Tortownicę wstaw do piekarnika . Piecz ciasto ok. 1 godz. w temp. 180 C. Posyp cukrem pudrem
Różne smaki w kuchni
Torcik makowy 196ubijamy . Pod koniec ubijania dodajemy żółtka i cukier puder. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia , migdałami i makiem. Łączymy z pianą. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy. Wierzch wyrównujemy i pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 C Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i po lekkim ostudzeniu łączymy z ubitą na sztywno śmietanką. Amaretto
Różne smaki w kuchni
Tradycyjna babka z lukrem 203oraz skórkę pomarańczową. Można dodać zapachu np. cytrynowego. Wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto zwiększy swoją objętość na ok. 45 minut. Formę do babki wysmarować tłuszczem , posypać bułką tartą .Wyłożyć wyrośniętym ciastem. Przykryć ściereczką i znowu poczekać ok. 30 minut. Piec ok. 50 minut w temp. 170 C. Gdy babka zaczyna się zbyt mocno rumienić , przykryć wierzch
Różne smaki w kuchni
Makowiec na kruchym spodzie 188wykładamy papierem do pieczenia. Dno wylepiamy jedna częścią ciasta, nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 20 minut w celu podpieczenia. Podpieczony spod,posypujemy bułką tartą i wykładamy masę makowa. Z drugiej części ,robimy wałeczki i robimy krateczkę na wierzch makowca. Pieczemy ok. 60 minut w temp. 180 C Po upieczeniu i wystudzeniu ozdabiamy lukrem
Różne smaki w kuchni