Ciasto drozdzowe z rabarbarem i z kruszonka 208tworząc prostokąt. Na cieście rozłożyć rabarbar. Ciasto zwinąć w rulon, a następnie w ślimak i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Przygotować kruszonkę. Miękkie masło wymieszać z cukrem i mąką. Kawałkami kruszonki posypać ciasto. Odstawić na kilkanaście minut. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 60 minut
królestwo garów
Ruskie Naleśniki Zapiekane Pod Beszamelem 245mąkę, mieszamy całość aż utworzy się takie jakby ciasto, wtedy zaczynamy powoli wlewać mleko, cały czas mieszając aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Każdy naleśnik napełniamy farszem i układamy wzdłuż formy jeden obok drugiego tworząc tak 2 piętra. Gotowe, zalewamy beszamelem i obsypujemy startym serem. Pieczemy w 190 stop. przez około
Gotowanie...to proste !
Klopsiki delikatne 211sól, pieprz do smaku -50 ml zimnej wody Na sos: -duża marchewka, spory kawałek bulwy selera, zielona część pora -śmietana lub jogurt -łyżka mąki -sól, pieprz -olej do podsmażania Bułkę namoczyć, odcisnąć i dodać do mięsa wraz z jajkiem, wodą, solą i pieprzem. Wyrobić na gładką, pulchną masę. Odstawić w chłodne miejsce. W tym czasie oczyszczone warzywa ( marchewkę
Kulinarne przemyslenia
Sernik orzechowy 188SKŁADNIKI : SPÓD : • 200 g ciastek owsianych np. Sasanek • 1/3 rozpuszczonego masła Ciastka dobrze pokruszyć, wymieszać dokładnie z masłem i wylepić dno tortownicy (26cm) wysmarowanej margaryną i oprószoną bułką tartą. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni przez 8-10 minut. MASA ORZECHOWA : • 1,5 szkl. posiekanych orzechów włoskich • 2/3 szkl. miodu • 2 jajka • 1/3 rozpuszczonego masła Wszystkie składniki wymieszać
KUCHNIA POLSKA
Łatwe ciasto z rabarbarem i kruszonką 293kilka minut na gładką masę. Średnią tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia - lub ewentualnie wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się . Przełożyć do niej ciasto i równo rozprowadzić po dnie tortownicy - najlepiej pomóc sobie łyżką, bo ciasto będzie dość gęste . Na wierzch
Grunt to przepis!
Parówki w cieście 296czas smakują mi tak samo. Nie popadajmy w paranoję, niech się uderzy w piersi ten kto nie jadł hot dogów na stacji benzynowej, czy w sklepie IKEA parówki w bułce z prażoną cebulką i konserwowymi ogórkami? Corn Dogs, czyli Hot dogi na patyku robię od dawna, parówki są maczane w cieście kukurydzianym, a następnie smażone, to idealny zamiennik ulicznego jedzenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
SERNIK Z JABŁKAMI 198wody, do ubitych jajek stopniowo dodajemy margarynę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmielonymi orzechami i cynamonem, dokładnie mieszamy, masę przekładamy do prostokątnej formy, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą, włożyć do rozgrzanego piekarnika do 175-180 stopni, piec ok. 20 minut, zostawić do ostygnięcia. Masa serowa : Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy twaróg, mieszamy, dodajmy
KUCHNIA POLSKA
Sernik królewski – niebo w gębie 202drobno masło. Zagnieć ciasto. Podziel na dwie części. Każdą z nich zawiń w folię aluminiową i włóż do zamrażarki na 30 minut. Blachę do pieczenia posmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wyjmij ciasto z zamrażalnika. Jedną część zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Rozprowadź równomiernie po blaszce. Włóż na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 C. Po upływie wskazanego
Niunioki
Chleb pszenny z ziarnami. 205pracować. Następnie wsypać ziarna, sól i wymieszać. Dodać mąkę. Wyrobić mikserem z hakami. Można trochę podsypać mąka, ale nie dużo. Wyrobione ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Wierzch wysmarować żółtkiem rozmąconym z odrobiną mleka. Posypać mąką. Zostawić na czas nagrzewania piekarnika, ok 15-20 minut. Ciasto powinno urosnąć do brzegów blaszki. Piec w temperaturze 180 stopni
Agusiowe smakołyki
Cynamonowe ciastka krajanka 194Cynamonowe ciastka krajanka to najprostsze ciastka jakie można upiec. Przyprawiłam je cynamonem, kardamonem, perłowym cukrem i muszę stwierdzić, że po tych zabiegach przypominają w smaku cynamonowe bułki . Cynamon w cieście czy w ciasteczkach uwielbiam. Właściwie cynamon nauczyłam się jeść w Szwecji, bo Szwedzi mają bzika na punkcie cynamonu. Podobnie jest z kardamonem… Te ciastka nazywają się po szwedzku kolasnittar
codojedzenia
Chleb z maslem pietruszkowo-czosnkowym z cheddarem 217chleb i ni to bułka. Pomysł przyszedł mi do głowy gdy męczył mnie katar i potrzebowałam mocnych, intensywnych smaków. Ciasto to nic innego jak fiński chleb żytni , którego pieczenie weszło mi w krew i dopracowałam jego wypiek do perfekcji, ach te nacięcia i chrupiąca skórka... Wzięłam połowę zagniecionego ciasta i przygotowałam to CUDO! Rodzina pożarła cały chlebek jeszcze
Dzieje kuchennej Wiewióry
Krucha tarta z rabarbarem 213cukru 2 jajka 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 600 g rabarbaru op. budyniu malinowego 6 łyżek cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki mielonych herbatników lub bułki tartej Ciasto: składniki na ciasto posiekać, zagnieść i zwinąć w folię. Włożyć na dwie godziny do lodówki. Pamiętajcie, że ciasto im lepiej schłodzone tym bardziej kruche po upieczeniu ;) Rabarbar umyć
Smakołyki Asi
DROŻDŻOWE CIASTO Z RABARBAREM! 212miski, odrywamy połowę, na stolnicy wałkujemy na blat o grubości 1,5 cm - na blacie łyżką rozprowadzamy przesmażony rabarbar, posypujemy rodzynkami - blat rolujemy w wałek, kroimy (tak jak na bułki ślimaki) na 6-8 cm kawałki, i układamy spiralą do góry na blaszce, kawałek po kawałku koło siebie. - odstawiamy na 25 minut w ciepłe miejsce - wstawiamy do nagrzanego pieca, pieczemy
SMYKWKUCHNI
Tosty francuskie z salsą pomidorową, oliwkami i fetą 236Dodatkowo: ser feta z zalewy ( może być zwykła feta) oliwki czarne i zielone Sposób przygotowania: Jajka wbić do miseczki, rozmieszać, dodać mleko i przyprawy. Wszystko połączyć w całosć. Kromki bułki zanurzyć w mieszance jajeczno-mlecznej z obu stron i układać na uprzednio rozgrzanej patelni z olejem. Smażyć z obu stron na rumiano. W międzyczasie przygotować salsę pomidorową
Gosia gotuje