bułki - 33426 przepisów (strona:1502/2229)

Grzyby duszone w wolnowarze 245

czosnkiem do misy wolnowaru, dodać grzyby, posolić popieprzyć, lekko przemieszać. Przykryć i gotować w ustawieniu low 7 - 8 godzin.  Przed podaniem wymieszać z posiekaną natką pietruszki, podawać z bułką lub ziemniakami. Smacznego

Stare Gary
Kalafior faszerowany mięsem 237

szerokie zastosowanie w kuchni. Można go jeść na surowo, lub po ugotowaniu, jako dodatek do zup, sałatek, tart czy zapiekanek. Najpopularniejszy podawany jest po ugotowaniu z zezłoconą na maśle bułką tartą. Inną formą jego podania jest kalafior faszerowany mięsem. Składniki: - 1 średni kalafior - 600 g zmielonego mięsa (wieprzowe lub wołowo wieprzowe) - 1 czerstwa kajzerka - mleko do namoczenia kajzerki - 1 jajko

mojewypiekiinietylko
Flaczki wołowe w pomidorach 219

cmentarz a potem wracaliśmy na wspólny, późny obiad. Na rozgrzanie przeważnie były właśnie flaki, takie tradycyjne na rosole, w których specjalizowała się ciocia Ania, a do flaczków obowiązkowo świeża bułka . W czasach mojego dzieciństwa podroby jadało się bardzo często i nie było w tym nic dziwnego. Flaczki też jedli wszyscy, dzieciaki także, i nikt nie wybrzydzał. To było takie świąteczne

Smaczna Pyza
Babka 270

dodajemy ok. połowę piany z białek i mieszamy do połączenia. Po tym czasie dodajemy resztę piany i jeszcze raz mieszamy. Gotową masę przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mąką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez ok. 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Upieczoną babkę wyciągamy z formy i odstawiamy na kratkę do ostudzenia

Ciastkozercy
kruche babeczki z jabłkami 182

rozwałkujemy ciasto.  6. W zależności jak duże mamy foremki na babeczki, wykrajemy kółka, możemy użyć do tego kubka, lub szklanki.  7. Foremki smarujemy masłem i podsypujemy odrobiną bułki tartej i   wykładamy do nich nasze kółka z ciasto, obklejając ją całą.  W środek wkładamy mus jabłkowy a  z ciasta wykrajemy paseczki i wykładamy w kratkę

Mój pomysł na
PTYSIE Z MUSEM ŁOSOSIOWYM 217

Uwielbiam ciasto ptysiowe! Przygotowuję z niego nie tylko pyszne Eklerki, karpatki , profiterolki , ale też wytrawne ptysie. Dziś, właśnie na takie mam dla Was przepis! Delikatne, chrupiące

Ostra na Słodko
Ciasto z cynamonem i jabłkami 215

czasie dodajemy do nich przesianą mąkę z sodką, cynamonem oraz osączone rodzynki. Wszystko dokładnie i powoli mieszamy, aż powstanie gęsta masa Przelewamy ją do tortownicy- wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.  Ciasto pieczemy w 180°C przez 45 minut. Podajemy po wystudzeniu można obsypać cukrem pudrem. Ja zrobiłam kruszonkę.  przepis stąd Kruszonka: 1/2 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru

Proste Potrawy
Kokosowa tarta z jabłkami 165

Dodać żółtka oddzielone od białek. Krótko zmiksować. Partiami dodawać przesianą mąkę. Białka ubić osobno na sztywną pianę. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką. Formę na tartę natłuścić i wysypać bułką tartą. Równomiernie rozłożyć ciasto. Nadzienie:   2 jabłka,  sok z 1/2 cytryny,  5 łyżek cukru,  50g wiórków kokosowych,  50g rodzynek. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda

Z miłości do słodkości
KOTLECIKI ZIEMNIACZANE 396

przygotowanej masy formować niewielkie kotleciki i smażyć na tłuszczu ok. 2 min. z każdej strony na średnim ogniu, uważając by się zbytnio nie przyrumieniły (kotlety można również obtoczyć w bułce tartej i są równie dobre, ale ja osobiście wolę je bez). SOS BAZYLIOWY: Orzechy, bądź migdały podprażyć lekko na patelni, ostudzić i drobno pokroić, bądź zmielić w młynku do kawy

Calzonella.com
PIZZA Z FRANFUTERKAMI 149

wsypuję pozostałą mąkę oraz suszone zioła i przyprawy. Wyrabiam. W razie gdyby ciasto bylo nadal wilgotne i nie kleiło się dosypuję mąkę. Formę na pizze polewam olejem i posypuję bułka tartą. Następnie rozprowadzam ciasto. Ja lubię ciasto cienkie więc kładę ciasto jak najcieniej się da. Ciasto smaruję przecierem pomidorowym następnie posypuję pieprzem i bazylią. Kolejno kładę drobno pokrojone pomidory. Następnie

Gotowanie Patki
Pasztet z Fasoli z gruszką z pianką chrzanową 174

podsmażyć na oleju kokosowym. Wszystko razem zmielić dwukrotnie. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową i wędzoną papryką. Wbić jajo i dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremek (natłuszczonych i obsypanych bułką tartą). Piec 40 min w 180 st C..góra/dół.. Mleko z chrzanem podgrzać, zdjąć z ognia dodać masło i chwilkę miksować do powstania piany.. Smacznego

Gaździnka warzy
Pierniczki "całuski" i "Przypadek Adolfa H." 242

łyżce wody. Do ciasta dodać sodę i przyprawę do piernika. Wymieszać łyżką. Stopniowo dodawać do ciasta resztę mąki i wyrabiać ręką. Ciasto ma mieć konsystencję gęstą jak na bułki. Po dokładnym wyrobieniu ciasta formować wałki o średnicy 3-4 cm. Kroić na kawałki grubości 1-2 cm i rękoma smarowanymi miękkim masłem wyrabiać kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Przyznaję

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem jagodowym (jagodzianki) 146

Uwielbiacie jagodzianki? Niestety, w tym roku nie zaopatrzyłam się w mrożone jagody, więc w moich bułeczkach znalazło się gotowe nadzienie jagodowe. Jest rewelacyjne, przepyyyszne i sprawia, że podczas pieczenia bułki wcale nie pękają. Smak i zapach jagód roznosił się po całej kuchni, a nawet i domu... Przyznam, że na drugi dzień cały wypiek odszedł w zapomnienie. Cóż, za kilka

Di gotuje
Babka piaskowa kokosowa 187

wiórków kokosowych Polewa: 30 g gorzkiej czekolady 30 g mlecznej czekolady 1 kopiasta łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18% w temp. pokojowej Keksówkę wysmarować masłem i wysypać mąką lub bułką tartą. Piekarnik nastawić na 175°C . Obie mąki, proszek i wiórki kokosowe wymieszać w misce. Odstawić. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku

Posadzone i zjedzone
27 przepisów na dynię 193

Pikantna zupa dyniowa meksykańska 12. Placki dyniowe z kiełbasą 13. Konfitura z dyni do słoików na zimę 14. Dynia pasteryzowana słodzona do słoików na zimę 15. Drożdżówka dyniowa 16. Bułka drożdżowa bez jajek z dynią 17. Konfitura z dyni z bananem 18. Zupa dyniowa z pestkami z dyni 19. Zapiekanka dyniowa z ryżem na słodko 20. Zupa jarzynowa

Tradycyjna Kuchnia