bułki - 33426 przepisów (strona:1494/2229)

Mielone z niespodzianką i sosem tzatziki 117

razem na ruszczcie znowu pojawiło się coś nowego, choć sos był nam już dobrze znany. Składniki na mielone z niespodzianką (4 kulki): mięso mielone 500 g 2 łyżki bułki tartej cebula ząbek czosnku 4 jajka sól pieprz Vegeta opcjonalnie pietruszka Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni. W tym czasie ugotować jajka na twardo. Mięso wymieszać

Karola gotuje
Najlepsza babka gotowana 179

sztywną pianę i stopniowo, delikatnie dodajemy do ciasta. Na koniec wlewamy alkohol i sok z cytryny. Ciasto przekładamy do formy (forma do babek gotowanych) wysmarowanej margaryną  i posypanej bułką tartą.  Formę wkładamy do garnka wypełnionego wodą.   Gotujemy ok. 90 minut. Smacznego

Pyszności Słodkości
Pasztet drobiowy z bazylią i karmelizowanym jabłkiem 243

pierzem znowu zmiksować gdy pasztet będzie już doprawiony dodać jajko i ponownie zmiksować. Na końcu dodać listki bazylii i wymieszać ręcznie. Masę przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Na wierzchu można ułożyć kilka listków bazylii. Pasztet wstawić do nagrzanego piekarnika 160 C przez 50 minut

Delicious Titbits
Piernik słodzony czarnym złotem. 169

zawsze chodzi o to aby nie uwolnić glutenu, który takim wypiekom nic , a nic nie służy. Na koniec dodajemy bakalie , mieszamy i gotowe. Wylewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą wąskiej blaszki. U mnie mała keksówka długości 30 cm. Pieczemy 45 - 50 min w temperaturze 180 stopni. Zimne  ciasto posypujemy pudrem i gotowe. Jak widać, proso i całkiem

Dieta moja pasja
Tort orzechowo kawowy 159

śmietany kremówki (30 -36%), 200 g czekolady deserowej, 100 g czekolady mlecznej, 50 ml brandy Tortownicę (średnica 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, lub mielonymi orzechami. Orzechy zmiksować/zetrzeć. Żółtka utrzeć na kogel-mogel z cukrem pudrem. Białka ubić na sztywną masę. Połączyć żółtka z orzechami i kawą, a następnie delikatnie wymieszać

królestwo garów
Ciecierzyca po węgiersku 229

Podkręci to niesamowicie smak i tak już rewelacyjnego dania. A z czym podawać? Ja ponownie jadłem bez dodatków i tak naprawdę się powtórzę, ale możesz zarówno podać z białą bułką jak i chlebek gryczanym czy chlebkami naan . Twój wybór. Artykuł Ciecierzyca po węgiersku pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Mąka z cieciorki – właściwości i zastosowanie 219

naleśników   – wyjdą dość sycące. Szczególnie polecam Wam indyjskie chlebki, bardzo proste w przygotowaniu (niedługo postaram się wrzucić przepis) i wrapy, które znajdziecie tutaj jako zdrowszy zamiennik bułki tartej i jajka w ciastach czy kotletach – jest kleista, scali ciasto, nada się także na panierkę. Niedługo na blogu na pewno pojawi się jakiś prosty przepis, tymczasem piszcie w komentarzach

Powiedz dietom nie
Pomarańczowe szarlotki z bezą 178

skórkę pomarańczową, i studzę. Nie słodzę jabłek bo beza jest słodka. Ciasto dziele na sześc części i każdą wałkuję do rozmiarów foremki do tarteletek. Foremki dokładnie smaruję masłem, posypuję bułką tartą i wykładam do nich ciasto dociskając do brzegów foremki, nakłuwam widelcem. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika temp 190 stopni góra dół i piekę 15 minut aż się zarumienią.Po ostygnięciu

wesoła kuchnia
Owsiany chleb z jabłkami 161

wyrabiam mikserem około 10 minut aż ciasto będzie dobrze wyrobione. Na końcu dolewam oliwę i dalej wyrabiam. Odstawiam do wyrośnięcia na półtorej godziny. Dwie foremki keksówki smaruję, posypuję bułką tartą i wykładam do nich ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni  góra dół wstawiam do niego miskę z gorącą wodą i wstawiam chleby

wesoła kuchnia
Babka z batatem 167

odrobiną soli. Dodaję do ciasta i mieszam delikatnie łyżką. Trzy łyżki ciasta odkładam i dodaję do niego kakao. Foremkę do babki o długości 25 cm smaruję i wysypuję bułką tartą. Wylewam jasne ciasto, w kilku miejscach dodaję ciemne, znowu jasne. Wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dół temp 170-180 stopni na 50 minut.Babkę sprawdzam patyczkiem przed wyjęciem z piekarnika

wesoła kuchnia
Tort filiżanka kawy 187

dodaję stopniowo, mieszam już łyżką delikatnie od spodu.Formę o średnicy 23 cm jej dno wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto. Kokilkę do zapiekania małą smaruję masłem, wysypuję bułką tartą i wylewam do niej ciasto Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i wstawiam formy na 40 minut. Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy ciasto się nie klei. Krem: Masło

wesoła kuchnia
Bajgle 173

formuję wałek o długości około 30 cm i kroję go dwie części. Układam po dwa wałki obok siebie na desce i skręcam je i sklejam dwa jego końce tworząc bułkę z dziurką. Odstawiam do wyrośnięcia, układając bajgle na desce podsypanej mąkę. W garnku zagotowuję wodę około dwa-trzy litry z odrobiną soli. Bajgle wrzucam do gotującej się wody, i gotuję

wesoła kuchnia
KNEDELKI BANANOWE Z SOSEM TRUSKAWKOWYM 175

potrzebujemy zaledwie 10 minut! Knedelki są bardzo dobre i znikają w mgnieniu oka, choć przyznam szczerze, że nic nie dorówna knedlom mojej mamy, nadziewanym truskawkami i polanym masełkiem z bułką tartą. Uwielbiałam je w dzieciństwie 😋 Składniki: 300 g sera białego półtłustego 2 jajka 1 banan 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki kaszy manny

Kuchnia MagdaLeny
Faszerowane bułeczki, zapiekanki z pieczarkami -inaczej 223

zapiekanki, choćby te, tak mocno reklamowane w Krakowie z okrąglaka, są marnej jakości. Nie uznaję dziwnych dodatków jak salami, oscypek i niekiedy inne dziwactwa. Zapiekanka to zapiekanka. Pamiętam jeszcze bułki faszerowane pieczarkami, sprzedawane na warszawskiej Starówce. Jak chodziliśmy na niedzielne spacery, to zawsze była do nich kolejka, a jak pachniało… Fakt, smakowały wybornie. Chyba w ogóle to co pamiętam

Mieszam w Garnku
Poduszki pszenne. 204

nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Upiecz na złoty kolor. Tak upieczone chlebki przekrój i  nadziej tym, co lubisz. Czerstwe pieczywo przed podaniem zagrzej w tosterze na stelarzu do bułek. Ja moje poduszki napełniłam szynką pieczoną, serem i szpinakiem. Nie mogło zabraknąć odrobiny sosu pomidorowego

Gotuj Sam!